Pratite nas

Nekategorisano

Nema volje da se krene žestoko protiv kriminala!

Objavio

u

Crnadak kaže da, nažalost, aktuelne vlasti ne pokazuju ni minimum političke volje da se pravosuđe pokrene, pa čak nisu mogle uspostaviti ni evidenciju o proaktivnim istragama u oblasti korupcije, gdje bi se na jednom mjestu mogle dobiti sve informacije o krivičnim istragama, podignutim optužnicama, potvrđenim optužnicama, sudskim procesima i konačnim presudama u oblasti organizovanog kriminala i korupcije. 

„Tačno je da bi kandidatski status bio dobra poruka za BiH, ali samo ako se zasluži značajnim napretkom na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava, te ako BiH usvoji izmjene zakona koje će omogućiti poštene izbore”, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i nekadašnji ministar inostranih poslova BiH, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da je BiH blizu kandidatskog statusa za EU.  

Napredak na evropskom putu, smatra Crnadak, ne znači ništa ako se ne vrati povjerenje naroda u pravosudne institucije, a to se može postići samo jasnim rezultatima u borbi protiv korupcije, posebno na najvišem nivou i potvrdom da nema nedodirljivih, da svako može biti procesuiran“

Crnadak kaže da, nažalost, aktuelne vlasti ne pokazuju ni minimum političke volje da se pravosuđe pokrene, pa čak nisu mogle uspostaviti ni evidenciju o proaktivnim istragama u oblasti korupcije, gdje bi se na jednom mjestu mogle dobiti sve informacije o krivičnim istragama, podignutim optužnicama, potvrđenim optužnicama, sudskim procesima i konačnim presudama u oblasti organizovanog kriminala i korupcije. 

„Ovo je jedan od 14 uslova Evropske unije, koji nije ispunjen ni na nivou Republike Srpske ni na nivou BiH, jer nema političke volje da se krene žestoko protiv kriminala i korupcije na najvišem nivou. Takođe, medveđa usluga prema narodima u BiH bila bi odluka o kandidatskom statusu, a da se ne primjene preporuke OEBS-a o izborima, jer nikada više ne smijemo imati kandidate koji javno prijete i ucjenjuju birače, niti se smije dozvoliti da se glasanje odvija pod prijetnjama za posao, pa čak i život glasača“, ističe Crnadak. 

On kaže da bi prema tome kandidatski status BiH za članstvo bio bi dobar potez, ali tek kad građani osjete promjene, kada se uvjere da približavanje evropskim standardima i vrijednostima stvarno znači i novi kvalitet u svakodnevnom životu.

„Bez toga, kandidatski status je samo tehnička stvar od koje će korist imati vladajuće političke elite i niko više“, zaključuje Crnadak.

(BN)

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending