Pratite nas

Politika

Nešić: Novo poskupljenje goriva za većinu je neizdrživo

Objavio

u

Predsjednik DNS Nenad Nešić apelova je na delegate u Domu naroda PS BiH da na sjednici 16. maja, bez odlaganja, usvoje zakone kojima se ukidaju akcize na naftu i naftne derivate i na pet odsto smanjuje PDV na osnovne životne namirnice, ističući da građani ne mogu izdržati novo poskupljenje goriva koje će dovesti do lančanog poskupljenja svega.

”Novo najavljeno poskupljenje goriva od sedam feninga, što je na rezervoar četiri marke, jednostavno je neizdrživo za većinu građana. Država mora reagovati, a delegati imati u vidu da je prosječna plata u BiH hiljadu KM a ne pet hiljada koliko iznose delegatska primanja. Rast prihoda od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 406 miliona KM, a kroz povećanje plata i penzija građanima je vraćena tek mrvica”, upozorio je Nešić.

Prvi čovjek DNS-a ističe da se na udaru poskupljenja posebno nalaze penzioneri, te da nije dovoljno samo povećati penzije u iznosu za koji mogu kupiti litar ulja i kilogram junetine jer im je inflacija ‘pojela’ mnogo više.

Kada država već ubire toliki višak prihoda, smatra on, onda bi bio red da se čitavog kolača odrekne i ustupi ga građanima.

Predsjednik DNS-a ističe da je stav DNS-a da se država u korist građana mora odreći viška prihoda u cjelosti, ali i da je neophodan rebalans budžeta kako bi se na minimum sveli materijalni troškovi i nepotrebne javne nabavke a taj novac preusmjerio za subvencionisanje privrede i poljoprivrede.

”Ne možete mjesečne troškove života povećati za 300 -400 KM, vratiti 60 KM, i glumiti odgovornost i socijalnu osjetljivost. Odgovorne vlasti u ovakvim krizama reaguju na vrijeme, preventivno, jer su svjesne da su posljedice katastrofalne. Naša vlast se tek površno bavi posljedicama”, naveo je Nešić i zaključio:

”Mi smo zemlja u kojoj je i bez ove krize, dvije trećine stanovništva živjelo u siromaštvu. Znam da oni koji odlučuju ne osjećaju krizu i ponašaju se po onoj – sit gladnom ne vjeruje, pa bih im poručio da siđu u narod, obiđu sela i komšije koje žive u skromnim stanovima.Nema sreće ni budućnosti u državi koja je dobra samo za 500 porodica”.

Izvor: Banjaluka-24.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Politika

Nešić napao Eleka – Sijevale flaše, motke, opšti haos na Jahorini

Objavio

u

By

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek prijavio je noćas policiji da je napadnut u hotelu „Vučko“, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, Eleka je između ostalog napao i Mladen Lučić odobornik DNS u Istočnoj Ilidži i Predrag Nešić, brat predsjednika DNS Nenada Nešića. U društvu sa njima bio je i Nenad Nešić, ali prema prvim informacijama, policija nije utvrdila da je on učestvovao u ovoj tuči.

Lučić je inače i jedan od vlasnika firme „Legend“ i brat ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Izvor Srpskainfo kaže da su za jednim stolom bili između ostalih kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić, njegov brat Predrag i Lučić, dok je za drugim stolom bio Elek sa društvom.

– U jednom trenuntku došlo je do svađe između njih i počele su letjeti i flaše. Tada je došlo do tuče između Predraga Nešića i Lučića sa jedne i Elaka sa druge strane. Šake su sjevale na sve strane – ispričao je iza Srpskainfo očevidac ovog sukoba.

On je dodao da je čuo da je u ovom sukobu oštećen i Elekov automobil.

Portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović potvrdila je da je došlo do sukoba i da je o svemu obaviješten dežurni tužilac.

– Nakon kompletiranja predmeta N.P. će biti sankcionisan zbog prekršaja tuča i fizički napad, a L.M. zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča i fizički napad – rekla je Stokanovićeva.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending