Pratite nas

Politika

NEŠIĆ PONIZIO OBA: Ovu rečenicu će pamtiti, RASKRINKAO NJIHOV RAD

Objavio

u

Da su Vuk Karadžić i Nikola Tesla živi i njima bi zabranili ulazak u BiH, jer su deklarisani Srbi, kaže predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Prema njegovim riječima, zabrana ulaska državljanima Srbije u BiH poprima razmjere epidemije, ali i pokazuje na ozbiljne zloupotrebe unutar Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH koju apsolutno niko ne kontroliše.

“Dok nam ubice, kriminalci i dileri šetkaju preko granice i dok im je BiH sigurna kuća, uglednim intelektualcima iz Srbije se zabranjuje ulazak u BiH, jer njihovi stavovi nisu po volji SDA”, poručio je Nešić povodom posljednjih odluka OBA o zabrani ulaska u BiH advokatu Goranu Petronijeviću, generalu Bratislavu Dikiću i profesoru Milošu Koviću.

Od SDA me više ništa ne može iznenaditi, dodao je Nešić, ali ne mogu da shvatim da Srbi iz Republike Srpske koji imaju zakonsku obavezu da kontrolišu zakonitost rada OBA, to ne čine.

“Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija morao je reagovati još nakon slučaja profesora Krivića i ja sam tada od njega tražio da sazove Izvršni-obavještajni odbor i zatraži istragu o ovom slučaju. On se nije udostojio ni da se oglasi, baš kao što i sada ćuti”, ističe Nešić.

Lider DNS-a naglašava da je formalni šef OBA, prema Zakonu o OBA, prvi čovjek Savjeta ministara BiH.

“Tegeltijina zakonska obaveza je da vrši nadzor nad radom OBA i on nosi političku odgovornost za njen rad. On danas nosi i političku odgovornost za ove besramne i provokatorske poteze prema Republici Srbiji! Pozivam ga da izađe i kaže da li je zatražio informacije od OBA o ovoj akciji, jer to ima pravo prema Zakonu, i šta je preduzeo na ovu očitu zloupotrebu ovlašćenja OBA! Ako nastavi da se krije i ćuti, sutra će svim državljanima Srbije, SDA zabraniti ulazak u BiH”, podvlači Nenad Nešić.

Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu, traži od svojih kolega poslanika i delegata iz Republike Srpske koji su članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA da zatraže njenu hitnu sjednicu kako bi se ovoj neviđenoj anarhiji i progonu ljudi stalo u kraj.

“Koliko je BiH cirkus od države dovoljno govori ova bruka – ljudima se zabranjuje ulazak u BiH jer se nekome ne dopada njihovo mišljenje. U eri digitalnih komunikacija, fizičkim zabranama pokušavaju ograničiti slobodu govora. Ovo se ne smije tolerisati i tražim hitnu istragu i reviziju sramotnih rješenja OBA”, poručio je Nešić.

Izvor: Banjaluka-24.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

BURNO U CENTRU BANJALUKE: Pauk odvezao Vukanovićev Volvo (VIDEO)

Objavio

u

Nakon što je narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji se jutros pridružio protestima stanara zgrada kod kina Kozara u Banjaluci, svoj automobil parkirao pored građevinskih mašina, pauk mu je odnio auto.

Najprije mu je policija napisala kaznu od 40 KM, a nakon toga je reagovala pauk služba, natovarila Vukanovićev terenac Volvo i odvezla ga.

“Neka nose auto, neću ga skloniti”, rekao je Vukanović.

BL-portal

Nastavite čitati

Politika

EVO GDJE JE STANIŠIĆ NAKON ŠTO JE NAPUSTIO DNS! Našao se i na listi za Parlament BiH

Objavio

u

Doskorašnji član DNS-a, Miloš Stanišić postao je član PDP-a i naći će se na 3. mjestu izborne liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je napravljen politički kompromis oko kandidata na parlamentarnim listama u bijeljinskom PDP-u.

Prethodnih dana se spekulisalo da na Stanišićevom učlanjenju u PDP i što boljoj poziciji na izbornoj listi te stranke u vrhu PDP-a insistira njegov prijatelj, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nosilac liste za Izbornu jedinicu 2 biće Siniša Golić, predsjednik brčanskog PDP-a, saznaje portal “Dešavanja u Bijeljini”.

Sastanak Predsjedništva PDP-a na kojem je potvrđen i ovaj dogovor održan je u Istočnom Sarajevu, a zatim su liste ovjerene i predate CIK-u.

Podsjećamo, Stanišić je do prije 12 dana bio predsjednik Gradskog odbora DNS-a Bijeljina, a zatim je iznenada napustio ovu stranku jer je, kako je rekao, zasmetao rukovodstvu partije.

Banjaluka.net/DesavanjauBijeljini.com

Nastavite čitati

Politika

Novac iz budžeta troše na PROMOCIJU STRANAKA: Kako spriječiti zloupotrebu javnih resursa za izbore

Objavio

u

By

Zloupotreba javnih resursa kod izbornih kampanja – tema je koja se proteže u javnosti pred svake izbore, a ništa se ne radi na tome da se toj praksi stane u kraj.

Oizmjenama Izbornog zakona BiH govori se već godinama, a koplja se najviše lome oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u domovima naroda BiH i FBiH.

U sjenci tih prepucavanja ostaje mnogo drugih bitnih pitanja koja se moraju riješiti ako želimo da imamo fer i poštene izbore. Osim već poznatog problema sa “preletačevićima”, još veći problem predstavljaju zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Od otvaranja javnih objekata, dionica magistralnih ili regionalnih puteva, autoputeva, kružnih tokova ili seoskih ulica, puštanja u rad lokalnih vodovoda, povećanja plata i penzija, davanja jednokratnih pomoći, novih zapošljavanja u javna preduzeća i ustanove, pa do intenzivnih posjeta školama, bolnicama, fabrikama – sve su to već uobičajene vijesti koje javnost sluša i gleda pred svake izbore u BiH.

Prilika za slikanje

Vlast, naravno, tvrdi kako to nema veze s predizbornom kampanjom, opozicija tvrdi suprotno, a građani za to vrijeme zadovoljno trljaju ruke jer su se izbori pokazali kao jedinstvena prilika da i oni malo profitiraju u cijeloj priči, pa makar u vidu seoskog vodovoda.

Istraživanje koje je radila nevladina organizacija Transparensi internešnel u periodu pred lokalne izbore 2020. godine, pokazalo je da je od 1.057 događaja u organizaciji javnih institucija i javnih preduzeća, na 727, ili 69 odsto, bili prisutni kandidati na lokalnim izborima koji su se obraćali medijima i građanima.

– Podatak da je na 69 odsto događaja primjećeno prisustvo kandidata na lokalnim izborima dovoljno govori koja je bila svrha organizacije ovakvih događaja, koji su u najvećoj mjeri korišteni za izbornu promociju i dovođenje funkcionera vlasti u dominantan položaj – navodi TI BiH u svom istraživanju.

Napominje da pojam upotrebe javne funkcije u predizborne svrhe zakonski u BiH i dalje nije precizno regulisan. U istraživanju se navodi da nosioci javnih funkcija koji se kandiduju na izborima koriste svoju poziciju za ličnu ili stranačku promociju.

TI BiH odavno upozorava kako su se partijske funkcije u potpunosti “stopile” s javnim funkcijama tokom izborne kampanje, što dovodi do neravnopravnosti između vlasti i opozicije.

Transparentna korupcija

Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe za Srpskainfo da već dugo zagovaraju donošenje pravila u izbornom zakonodavstvo koja će regulisati zloupotrebu resursa u predizbornoj kampanji, ali da njihova inicijativa za sada ne prolazi.

Dodaje da zloupotreba javnih resursa na izborima rezultira prednošću aktuelnih političkih stranaka i kandidata, te narušava kvalitet demokratije.

– Svjedoci smo da je danas sve podređeno predizbornoj kampanji. Zloupotrebljavaju se javni resursi, vozaju službena kola i slično. Predlagali smo da se kroz izmjene Izbornog zakona zabrani bilo kakvo stranačko djelovanje prilikom obavljanja službenih radnji. Između ostalog smo tražili da ministri, premijeri, predsjednici i drugi funkcioneri za stranačke aktivnosti koriste isključivo lična ili stranačka kola, a ne službena vozila – kaže Šehić.

Navodi da nije rijetkost da parlamentarci, ministri i drugi javni funkcioneri odlaze u inostranstvo gdje promovišu svoju stranku, iako tamo nisu otišli o ličnom ili stranačkom trošku već o trošku javnog budžeta.

– Više i ne kriju da zloupotrebljavaju javne resurse. Kod nas je i korupcija postala transparentna – zaključuje Šehić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending