Pratite nas

Nekategorisano

Nezakonito povećali platu, kupovali telefone i gorivo…

Objavio

u

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske kršila je Zakon o javnim nabavkama, dok je Predsjednica Komisije mimo Zakona i Posebnog kolektivnog ugovora povećala sebi platu u 2020. godini, saznaje BUKA.

Ovo je navedeno u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora, koja je “češljala” Republičku komisiju za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske. 

“Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske nije donijela Plan javnih nabavki za 2020. godinu, niti su donošene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke, što nije u skladu sa članom 17. Zakona o javnim nabavkama, a nabavke roba i usluga (mobilnih telefona, goriva za motorna vozila, usluga osiguranja, poklona i reprezentacije) su vršene bez primjene odredbi navedenog zakona” stoji u izvještaju Revizije

U 2020. godini Komisija je provela nabavku mobilnih telefona (2.063 KM), goriva za motorna vozila (1.732 KM), usluga osiguranja (1.433 KM), reprezentacije i poklona (4.612 KM) bez primjene odredbi navedenog zakona, saznaje BUKA.

Takođe, utvrđeno je da primijenjeni koeficijent za obračun plate predsjednika Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske je veći od koeficijenta utvrđenog Odlukom Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno Rješenjem o utvrđivanju plate za predsjednika Komisije utvrđen je koeficijent koji nije odgovarajući bruto principu (sa porezom na dohodak) shodno odredbama izmijenjenog Zakona o porezu na dohodak.

Takođe, za članove komisije utvrđene su i isplaćene naknade sa većim koeficijentima odnosno u većim iznosima u odnosu na odluku Administrativne komisije Narodne skupštine.

Predsjedniku Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske vršene su isplate ostalih ličnih primanja (naknade) shodno odlukama koje nisu odobrene od strane Administrativne komisije Narodne Skupštine.

“Pravilnik i najveći broj naprijed navedenih odluka su doneseni do jula 2020.godine do kada je bio na snazi Poslovnik o radu Narodne skupštine, gdje je članom 58. pored ostalog, definisano da Administrativna komisija daje saglasnost na akte službe drugih organa.

Shodno činjenici da je Narodna skupština osnivač Komisije i da Komisija svoje izvještaje o radu podnosi Narodnoj skupštini, za dio donesenih odluka i Pravilnik nije obezbijeđena saglasnost Administrativne komisije. Takođe, prema članu 70. broj 9. Ustava Republike Srpske Narodna skupština Republike Srpske vrši kontrolu rada organa koji su joj odgovorni u skladu sa Ustavom i zakonom.” stoji u reviziji Glavne službe javnog sektora.

Takođe prema ocjeni Revizora, u Komisiji nisu doneseni interni akti kojima bi se definisala prava i ograničenja prilikom trošenja sredstava (korišćenje reprezentacije u službene svrhe, korišćenje mobilnih telefona u službene svrhe i upotreba službenog vozila). 

Prema odlukama predsjednika Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske vršeno je uvećanje plate po osnovu dodatnog rada za zaposlene u Stručnoj službi, što nije u skladu sa odredbama člana 3. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Konkretno, zbog povećanog obima posla tokom godine, izvršen je obračun i isplata uvećanja plate za predsjednicu Komisije za januar u iznosu od 600 KM, a za ostale mjesece u iznosu od 300 KM, zaposlenom koji obavlja poslove vozača je isplaćeno po 100 KM za pet mjeseci, a zaposlenima koji obavljaju poslove pravnika i tehničkog sekretara obračun i isplate su izvršene za decembar mjesec (50 KM)

“Uvećanje plate za zaposlene u Službi nije u skladu sa članom 3. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske i sa članom 3. Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske jer navedenim članovima nije propisano uvećanje plate zbog povećanog obima posla. Revizijom je utvrđeno, da u evidenciji o prisustvu na poslu zaposlenih nisu iskazani radni sati po osnovu dodatnog rada” stoji u izvještaju Revizora.

Takođe, prema odlukama predsjednika Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske isplaćivane su naknade zaposlenima u Stručnoj službi (povodom Osmog marta, naknade za posebne rezultate u radu, naknade u slučaju teže bolesti) koje nisu u skladu sa članom 15. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Ugovori o djelu su zaključivani za sistematizovana radna mjesta, odnosno za poslove koji su u nadležnosti Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, što nije u skladu sa članom 205. Zakona o radu.

Inače Komisiji je dato mišljenje sa rezervom.

(Buka)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending