Pratite nas

Društvo

NIJE IM IŠLO LOŠE NI PREKO LJETA: Za tri mjeseca Prointeru, samostalno ili u grupi ponuđača, preko 6 miliona KM javnog novca

Objavio

u

“Prointeru” je dobro išlo tokom vrućih ljetnjih mjeseci, pa je na tenderima ubjedljivo trijumfovao sa preko 6 miliona dodjeljenog novca za različite poslove, saznaje portal BUKA.

Naime, prema informacijama sa portala javnih nabavki, kompanija “Prointer” kao član Infinity grupacije, koju čine još kompanije “Kaldera”, “Infinity ADS” i “EP Mobile”, je pobijedila na 22 tendera, čime je dobila posao od ukupno 6 106 350 KM, čim eje još jednom pokazao da je apsolutni šampion kada su pitanju razne nabavke za javna preduzeća.

Ovog ljeta, najunosniji posao tokom ljeta zaključen je za ELEKTROPRENOSOM BIH A.D za nabavku izgradnje trafostanice 110/x kV TS Banja Luka 9. Vrijednost posla je skoro 3 miliona KM, gdje je “Prointer” bio u grupi ponuđača, zajedno sa firmama Kaldera, IEE Novi Sad i Elnos Banjaluka.

“Prointer” u grupi izvođača dobio je još jedan tender, i to ponovo od Elektroprenosa BiH i to za nabavku izgradnje priključnog DV 2×110 kV za TS Banja Luka 9, u iznosu od 1.084.986,38 KM

Dalje, sa banjalučkom Elektrokrajinom sklopljena su dva posla u avgustu i to u vrijednosti od 99 900 KM za nadogradnju mrežne infrastrukture, te 34.960 KM za nabavku serverske i storidž farme.

Generalno možemo reći da su elektroenergetska preduzeća bila poprilično darežljiva pa je tako Zavisno preduzeće “Rudnik i termoelektrana Ugljevik” a.d Ugljevik dodjelio skoro 120.000 KM (119.800,00 KM) za nabavku dva uređaja za bezbjednost informacione mreže, dok je Elektroprivreda RS-matično preduzeće iz Trebinja za uslugu izrade studije dugoročnog razvoja automatizacije distributivne mreže dodjelio ugovor u iznosu od skoro 200.000 KM (199.982,00 KM).

Isto preduzeće dodjelilo je Prointeru 198.000,00 KM za unapređenje i tehničku podršku IT strukture. Dvadesetak dana kasnije ponovo uspjeh – Elektroprivreda RS” dodjelila je Prointeru 159.8989,05 za rekonstrukciju i proširenje pasivne računarske mreže i nabavku aktivne mrežne opreme te za nabavku switcheva.

Elektroprenos BiH je dodjelio 179.990,00 KM Prointeru za nabavku Firewall-a te za licence TK opreme za SAP.

ZP “ELektro Doboj” isti je dan 15.6.2021. dodjelilo preko pola miliona KM (559.235,00 KM) za nabavku optičkih kablova i ovjesa.

“Prointer” je sarađivao i sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora Republike Srpske i to u nabavci mrežne opreme, pratećeg softvera i licenci i to za 179.981,10 KM.

Ova kompanije nije se libila ni manjih nabavki pa su tako željeznicama Republike Srpske sklopili posao licence za KIWI SYSLOG SERVER na period od 12 mjeseci ukupnog iznosa od 288,00 KM, dok je za usluge prebacivanja videokonferencijskog linka u centralnoj kancelariji UIO BiH naplaćeno 950 KM.

Uz ovo napomenimo da je sarajevski ogranak PROINTERA  1.6.2021 sklopio ugovor sa Regulatornom agencijom za komunikacije BiH u iznosu od 249.000 KM, te sa Zavodo za zapošljavanje Republike Srpske Pale 50.400,00 KM.

Svi pomenuti iznosi su bez PDV-a.

Podsjetimo, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je sredinom 2019. godine da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

Dodik je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je njegov sin završio fakultet u Milanu i da se bavi „novim tehnologijama“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Dodik odgovarajući opozicionim poslanicima te 2019. godine.

Time je Dodik, po prvi put doveo u vezu Igora Dodika sa ovom kompanijom, što je do tada bilo više puta demantovano.

Podsjetimo da je Milorad Dodik juče tokom skupštinskog zasjedanja išao korak dalje pa je tako rekao da je “njegov sin nezaposlen i da niko nije zaposlen.”

Buka

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Počeli protesti u Sarajevu, očekuju se okupljanja i u drugim gradovima BiH

Objavio

u

By

U više gradova Bosne i Hercegovine za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija.

Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gdje se očekuje da protesti počnu u 16.30. Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić.

Protesti u Banjaluci trebali bi početi u 19 sati na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Društvo

Poznat identitet muškarca čije je tijelo pronađeno u Vrbasu kod Banjaluke

Objavio

u

By

Identifikacijom je utvrđeno da je u rijeci Vrbas, u mjestu Jagare kod Banjaluke, prije dva dana pronađeno tijelo Nenada Koprene (66), potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je, s ciljem da se utvrdi uzrok smrti, naređena obdukcija, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetimo, tijelo je pronađeno 4. jula ujutru, te je tada ovaj slučaj prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policajci su izvršili uviđaj, kojem je prisustvovao dežurni mrtvozornik.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

ŽIVOT SVE SKUPLJI Ogorčeni građani pozivaju na proteste

Objavio

u

By

Već nekoliko dana na Fejsbuku građani iz cijele Bosne i Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim talas poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 000 članova, dok dodatno više od 30 000 ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

U 19 časova protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 časova protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim gradovima BIH.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti: suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, obračun PDV na cijenu goriva od 2 KM, uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Još neki od zahtjeva građana su povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, te povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM, piše Dnevni Avaz.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending