Pratite nas

Politika

Nikad veća borba za savjete mjesnih zajednica: Nervoza natjerala partijske vođe u LOV NA GLASOVE

Objavio

u

Izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci su ove godine popularniji nego ikada; čak su animirali najznačajnije stranačke lidere, koji su se aktivno uključili u kampanje u potrazi za glasovima birača.

Ove političare birači su obično mogli vidjeti samo na velikim stranačkim skupovima pred lokalne ili opšte izbore, ali ove godine to nije slučaj.

Naime, u Banjaluci su za kraj sedmice zakazani izbori za nova rukovodstva mjesnih zajednica, a političke stranke su u kampanji kao nikada ranije. Tako možemo vidjeti lidera SNSD Milorada Dodika kako sa lokalnim funkcionerima ove partije, u naselju Česma, obilazi lokaciju na kojoj se treba graditi novi most ili se na stranačkom skupu druži s mještanima Gornje Piskavice, Bistirce, Saračice,…

Opšti izbori

Ne zaostaju ni ostale stranačke vođe, tako je predsjednik PDP Branislav Borenović čest učesnik skupova u banjalučkim mjesnim zajednicama. Građani su ga između ostalih mogli vidjeti i čuti u naseljima Česma, Rosulje, Zalužani, Nova Varoš… kako animira birače da podrže listu „Za naša naselja“. Slično je i sa liderom SPS Goranom Selakom, koji se u prvim redovima u naseljima Šargovac i Zalužani trudio da pridobije birače, kako bi podržali istu listu, koju predvodi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Ta promjena u ponašanju partijskih lidera povlači pitanje zašto su se predsjednici stranka toliko uključili u izbore savjeta mesnih zajednica u Banjaluci.

Politikolog Velizar Antić kaže da je primjetno da su se u ovom trenutku političke partije zainteresovale za ove izbore mnogo više nego što je to do sada bio slučaj.

– Nekoliko razloga je za ovu promjenu. Prije svega, opšti izbori nas očekuju u oktobru i izbori za mjesne zajednice predstavljaju idealnu priliku za političke partije da pokrenu stranačku mašineriju i infrastrukturu. S druge strane, već duže vremena političke partije uveliko rade na razvoju stranačkih infrastruktura u Banjaluci – objasnio je on.

Dodao je da SNSD, koji je u velikoj mjeri izgubio povjerenje naroda u prethodna dva izborna ciklusa, želi da zaustavi taj trend.

– S druge strane, PDP na fonu dobrih rezultata sa prethodnih izbora želi da zadrži taj trend dobrih rezultata. SDS je na prošlim lokalnim izborima ostvario jako loš rezultat i želi da ga popravi – rekao je Antić.

Napominje da ostale stranke žele da vide koliku podršku uživaju u ovom trenutku.

– Banjaluka je izuzetno važna i za čitavu Srpsku, jer je najveći grad i na određeni način rezultati iz Banjaluke imaju veliki uticaj i na čitavu Srpsku. Iz ovog razloga su se angažovali i predsjednici političkih partija kako bi pomogli da na izborima za mjesne zajednice njihove partije ostvare što bolji rezultat – naglasio je Antić.

Rejting stranaka

Redovni profesor na Univerzitetu Istočno Sarajevo i sociolog Drago Vuković smatra da ovaj preokret u ponašanju političara samo pokazuje nervozu koja vlada u strankama.

– Izbori za savjete mjesnih zajednica su još jedan indikator stanja politike danas. Ovdje je očita i vidljiva nervoza političkih stranaka, jer se nalazimo u izbornoj godini – kazao je Vuković i napomenuo da su po pravilu  izbori u mjesnim zajednicama apolitični.

– Tamo se biraju oni koji žele da pomognu svojim mjesnim zajednicama, oni kojima mještani vjeruju, koji trebaju uz pomoć lokalnih samouprava da poboljšaju kvalitet života u seoskim i gradskim zajednicama. Pošto imamo potpuno ogoljelu i interesnu politiku, i ovo pretvaramo u političko nadmetanje. Čim se završe izbori za savjete MZ odmah će početi lažno promovisanje snage političkih partija kao nagovještaj neke “velike” pobjede u oktobru – smatra Vuković.

Naglasio je da te manipulacije najviše štete upravo političkim strankama, jer je, kako kaže, očito da njihov rejting sve lošiji.

– Primjer vanrednih izbora u Prijedoru to najbolje pokazuje. Poznato je da je na tim izborima izašao veoma mali broj birača, a na izbore u MZ po pravilu ne izlazi više od 20 procenata upisanih u biračke spiskove. I sada neko govori o snazi i popularnosti stranaka i lidera!? Šta ćemo sa tih 60 do 70 posto onih koji su nezainteresovani za izbore ovog tipa?  Moguće je da “silazak” lidera na taj početni nivo političkog djelovanja predstavlja pokušaj vraćanja kakvog-takvog ugleda politike u narodu,  ali mislim da je to pogrešna taktika. Narod ne prepoznaje istinsku brigu o njima od strane političara; on to doživljava kao  još jedno poniženje, jer su ti susreti od izbora do izbora. Nisam optimista da se ovakvom politikom može nešto ozbiljnije postići ako govorimo o odgovornom, moralnom, dosljednom političkom djelovanju – istakao je on.

Smjena vlasti

Naglasio je da ljudi na ovim prostorima dugo žive u ozbiljnoj političkoj krizi.

– Iz ugla pozicije i opozicije, jedni i drugi su veoma nervozni, dobrim dijelom uplašeni zbog izbora koji će biti na jesen. Vlast pokazuje nervozu, jer je taj period vladavine dosta dug. To po logici stvari dovodi do zamora sistema, do problema koji stoje uvijek kako se izbori približavaju – kazao je Vuković .

Navodi da je u našem društvu  strah od gubljenja vlasti glavno obilježje politike.

– U uređenim državama ta smjena vlasti je potpuno normalna i česta pojava. Opozicija, s druge strane, još više ispoljava tu nervozu, jer već dugo vremena ne može da dovede do društvenih i političkih promjena. To je po mom mišljenju veći problem od problema opstanka na vlasti. Bilo je u proteklih 15-ak godina situacija kada je vlast bila sazrela da ode. Zašto se to nije desilo? Jednom sam izjavio da nije imao ko da tu  vlast zamijeni. Nisam siguran da je i danas stanje drugačije. S jedne strane imamo vlast koja se izvještila uprkos mnogobrojnih problema, da i dalje opstaje, a s druge strane blijedu, razjedinjenu opoziciju, bez novih političkih programa i novih lidera koji bi mogli iznijeti te promjene. Vidjećemo u oktobru da li sam u pravu – zaključio je on.

MOĆ ODLUČIVANJA

Politikolog Velizar Antić kaže da izbori za mjesne zajednice do sada nisu bili značajni političkim strankama, jer same mjesne zajednice nemaju značajniju ulogu u odlučivanju i sprovođenju politika na lokalnom nivou.

– To nije dobro, jer bi proces odlučivanja trebao da bude prenesen na što niži nivo i da građani imaju mogućnost da sami odlučuju šta da se uradi u njihovoj mjesnoj zajednici – poručio je on.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Begić skupio potpise i predao kandidaturu za potpredsjednika

Objavio

u

By

Nezavisni kandidat za potpredsjednika/potpredsjendika Srpske Ivan Begić predao je danas više od 3.000 potpisa potrebnih za kandidaturu u Centralnu izbornu komisiju BiH.

Nezavisni kandidat za potpredsjednika/potpredsjednika Srpske Ivan Begić predao je danas više od 3.000 potpisa potrebnih za kandidaturu u Centralnu izbornu komisiju BiH izrazivši optimizam da će nakon izbora biti potpredsjednik

Begić kaže da je proces prikupljanja potpisa podrške za njega bio ujedno i test za predstojeće opšte izbore koji će se održati 2. oktobra.

“Predato je više od 3.000 potpisa podrške za kandidatru, te sva potrebna dokumentacija i dokazi koje je CIK tražila da se dostavi. U pitanju su ovjerene izjave da ćemo poštovati Dejtonski sporazum, da prihvatimo kandidaturu, finansijski izvještaj i onaj najteži dio – taksa, koju svi, pa i nezavisni kandidati moraju da plate. Ovo je za mene bio lični test, jer ako nisam mogao skupiti potpise podrške za kandidaturu, kako ću onada na izborima skupiti određen broj glasova”, kaže Begić za Mondo.

Begić je podržao nove izmjene CIK-a koje su stupile na snagu pred predstojeće izbore, a koje s tiču povećanja takse za ovjeru prijave učešća na izborima.

“Ovo je dobar reper koji je Centralna izborna komisija odredila da se iz izbornog procesa isključe sve one stranke i fantomski nezavisni kandidati koji osvajaju po nula ili svega par glasova, a to se radi zbog trgovine biračkim odborima. Takođe se nadam da će dati sve od sebe da spriječe ono što je moja ciljna grupa, moje glasačko tijelo a što su moji predhodnici, odnosno potpredsjednici Republike dobijali lažne glasove putem pošte. Imate situaciju da za nekog tamo čovjeka sa jedne adrese glasa 200 ljudi, a ta adresa ima 40 kvadrata”, kaže on.

Begić dodaje da se nada boljem i kvalitetnijem izbornom procesu. U izbornu trku ulazi samouvjereno, te se nada novoj poziciji od oktobra.

“Ja sam svakako optimističan ne idem ni u jednu trku, životnu ili bilo koju drugu, dok dobro sve ne odvažem i provjerim”, poručio je Begić.

Izvor: Mondo

Nastavite čitati

Politika

DODIK IDE U RUSIJU: Pozvan na 25.Međunarodni ekonomski forum u Peterburgu

Objavio

u

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je na svom „Tviter“ profilu napisao da ga je ruski ambasador u BiH Igor Kalbuhov, u ime organizatora, pozvao na ovaj forum u Peterburgu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu biće održan od 15. do 18. juna.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending