Pratite nas

Društvo

NOVA NEVJEROVATNA CIJENA: Rekord ponovo oboren, POGLEDAJTE NOVE CIJENE OD KOJIH ĆE VAM SE ZAVRTJETI

Objavio

u

Građani Srpske i BiH suočavaju se sa nezapamćenim poskupljenjima goriva, a litar dizela na pojedinim pumpama prodaje se i po 3,75 KM.

Dodatno zabrinjavaju najave da će cijene goriva još ići gore, odnosno, da će litar veoma brzo koštati i četiri KM, pa čak i više.

I trenutne cijene su ogromno opterećenje za budžete vozača, dok svako novo poskupljenje dodatno opterećuje njihov standard i dovodi do toga da neki građani automobile pale samo kad je to prijeko potrebno.

– Ovo je prevršilo svaku mjeru. Pa, prilikom svakog narednog točenja, cijene su više. Pitam se, dokle ćemo trpiti ovakvo stanje, jer je očigledno da živimo sve lošije, dok se poskupljenja samo nižu, a država na to ćuti. Na pojedinim pumpama litar dizela košta i više od 3,7 KM, a kako čujem, već za koji dan će biti četiri KM – kaže Milenko B. iz Banjaluke.

Kako kažu u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori RS, i u u narednom periodu možemo da očekujemo poskupljenja, ako dođe do povećanja ulaznih cijena, što prvenstveno zavisi od rafinerija u okruženju.

Prema njihovim podacima, litar benzina u prosjeku košta 3,39 KM do 3,49 KM, a dizela 3,49 do 3,59 KM.

– U Srpskoj, za sada, nema problema u snabdijevanju i procjena je da će tako i ostati, jer na našem tržištu nije primijenjen model zamrzavanja cijena, već ograničenje maloprodajnih i veleprodajnih marži distributera. To je, naime, najefikasniji model, dok su zemlje u okruženju zamrzavale maloprodajne cijene na dvosedmičnom nivou, što stvara pritisak na rentabilnost distributera – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić.

Dodaje da, na primjer, u Hrvatskoj mnogi nemaju interes da prodaju, jer su ulazne cijene značajno u porastu, što dovodi u pitanju profitabilnost benzinskih stanica.

– Slovenija je juče omogućila slobodno formiranje, jer se pokazalo da u jednom momentu nemamo naftnih derivata na tržištu, što svakako stvara poremećaje, ali i strah od nestašice. Mislim da nemamo razloga za bilo kakav strah od nestašice goriva. Međutim, teško je reći u kojem pravcu će ići čitava situacija oko naftnog biznisa, jer to zavisi od politike EU koja je odlučila da prekine trenutne kanale snabdijevanja, a to praktično znači da će cijene rasti zbog promjene načina dopreme i proizvodnje – ističe Trišić.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

„KAŽU DA JE PREMINULA U SNU, I SMRT JE ZNALA DA JE JEDINO TAKO MOŽE PREVARITI“ Emotivni govor kćerke Suzane Rađen Todorić na komemoraciji rasplakao sve (VIDEO)

Objavio

u

By

Novinarka Suzana Rađen Todorić sahranjena je danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Sahrani je prethodila komemoracija, koja je održana u Centru za kulturu Bijeljina.

U ime kolega od Suzane Rađen Todorić oprostio se Slobodan Durmanović, urednik i novinar BN TV i jedan od njenih najbližih saradnika, a na komemoraciji pristupnima se obratila i njena kćerka Mia koja je svojim govorom rasplakala prisutne.

– Mama je za svoju porodicu, roditelje, supruga, bratičinu Anju i mene bila i ostaće simbol snage, časti, dostojanstva, poštenja i ispravnosti. Za sve što smo ikada radili, međusobno smo jedni druge  pitali „Šta ti kaže mama“? Bila je stub na koji smo se svi mogli osloniti. U Suzani smo svi naučili da se ne zadržavamo na problemima, no da idemo prema rješenjima. Kažu da je preminula u snu, i smrt je znala da je jedino tako može prevariti. Da je bila budna, mama bi je u svom maniru otjerala – rekla je potresena Mia.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

BILJEŽE SE REKORDNE VRUĆINE: U Trebinju sunce „prži asfalat“, zmije “napadaju” Hercegovinu, a Hitna pomoć puna

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana u Hercegovini vladaju velike vurućine, a živa na termometru kreće se od 35 pa i preko 40 Celzijusovih stepeni.

Ove godine tropski talas ranije je stigao u BiH i prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda mjesec jun 2022. na ovom prostoru upisan je kao najtopliji od kada se rade zvanična merenja temperatura.

Za Trebinje nije strano da sunce tokom ljeta „prži asfalt“, a usljed tropskih noći, posjetioci ovog grada često kažu i da nisu ranije znali i da mjesec može grijati.

Za razliku od mališana koji se posebno raduju ljetu i kupanju na trebinjskim kupalištima, letnje vrućine teže padaju starijim stanovnicima tog grada, koji, uglavnom kažu da im to nije ništa nepoznato.

Foto: D.C.

– Navikli smo na ovakve vrućine. Nije ovo ništa novo, mada se klima promjenila. Što više tečnosti, hlad i neizlazak na sunce najbolji su lijek protiv vrućina – kaže Milan iz Trebinja.

– Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, potrebno je rashladiti tijelo, uzeti hladnu tečnost, osim alkoholnih pića i kafe. U Hitnu pomoć se treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjete vrtoglavica i gubitak svjesti. Potrebno je nositi svjetlu odjeću i kape, a posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca – istakao je Paovica.

Prema najavama meteorologa, visoke temperetaure mogu se očekivati tokom celog jula, a posebno u Hercegovini.

ZMIJE

OSIM velikih vrućina u Hercegovini, stanovnici tog ijdela Srpske tokom ljeta često se žale i na povećan broj zmija, koje se neretko mogu pronaći u pomoćnim objektima i domaćinstvima.

Mišo Pamučuna, pripadnik Civilne zaštite Trebinje, kaže da je u jednom danu imao i po tri poziva da pomogne u odstranjivanju zmija, a samo u prošlom mjesecu intervenisao je preko 20 puta.

Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

NAJAVLJEN PROTEST PREVOZNIKA: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

Objavio

u

Prevoznici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH parkiraće sutra svoje kamione i obustaviti rad zbog enormnog poskupljenja cijene goriva.

Prevoznici sutra obustavljaju rad zbog cijene goriva

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić u izjavi za BN TV kazao je da su prevoznici na ovo primorani jer od vlasti mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju osnovni uslovi za rad koji, kako navode, postaju sve teži.

BN

Nastavite čitati

Trending