Pratite nas

Politika

NOVI SKANDAL PORODICE DODIK: Preuzeli veliki posao za sebe, PROFIT OD KOGA VAM NEĆE BITI DOBRO

Objavio

u

Slobodan Stanković ne mora da brine da će zbog rada tužilaštava firme pod njegovom kontrolom ostati bez višemilionskih, namještenih, poslova. Skoro dvije godine Tužilaštvo BiH i Republičko javno tužilaštvo RS u potpunosti ignorišu činjenicu da je Ustavni sud RS posao izgradnje nove zgrade suda, sada vrijedan 6,6 miliona maraka, u potpunosti transparentno namjestio firmi Integra inženjering.

„Integral inženjering je izrastao u regionalnu kompaniju radom, a ne na političkim vezama“, reći će vlasnik ove firme Slobodan Stanković navodeći kako je od osnivanja ova firma odradila 400 projekata ukupne vrijednosti oko 2,5 milijarde maraka.

Većina tih “projekata” ustvari su poslovi koje je ova firma dobila od javnih preduzeća i institucija zahvaljujući upravo političkim vezama. U sklopu grupacije Integral inženjering posluje i firma  Integra inženjering u vlasništvu Slavice Stanković, supruge Slobodana Stankovića. Jedan od posljednjih višemilionskih tendera koje je ova firma dobila od institucija u Republici Srpskoj čisti je primjer kako se, političkim vezama, crtaju tenderi za firme u vlasništvu porodice Stankovića.

Školski primjer korupcije

Ustavni sud Republike Srpske početkom aprila 2020. godine raspisao je tender za nabavku radova za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda RS. U tenderskoj dokumentaciji praktično su nacrtani uslovi koje je mogla ispuniti samo firma porodice Stanković.

“Izjava ponuđača ovjerena kod nadležnog organa (organ uprave ili notar) o ukupnom prometu ostvarenom u građevinarstvu, za period od 3 posljednje finansijske godine (2017, 2018 i 2019. godine) u minimalnom iznosu od: 75.000.000 KM u tri godine”, jedan je od uslova iz tenderske dokumentacije koju je Ustavni sud zahtijevao od potencijalnih ponuđača.

Ukupni prihodi firme Integra Inženjering u traženom periodu iznose više od 157 miliona maraka!

“Uspješno iskustvo na najmanje dva ugovora za izgradnju i/ ili rekonstrukciju objekta visokogradnje iste namjene kao predmet ugovora (zgrada sudova i tužilaštava), za prethodnih pet godina računajući od  dana obavještenja o nabavci za ovu javnu nabavku, minimalne vrijednosti 4.000.000 KMsvaki. U slučaju da je ponuđač iskustvo stekao kao član Zajednice ponuđača, iznos radova koji je izveo ponuđač mora biti minimalno 4.000.000 KM”, navedeno je kao uslov u tenderskoj dokumentaciji za radove na izgradnji nove zgrade Ustavnog suda RS.

Dva mjeseca prije nego će Ustavni sud RS raspisati tender za izgradnju nove zgrade, početkom februara 2020. godine, iz firme Integral inženjering obavijestili su javnost da su uspješno završili radove na izgradnji nove zgrade Osnovnog suda i i obnove postojeće zgrade Kantonalnog suda i tužilaštva u Tuzli.

U tenderskoj dokumentaciju između ostalog zahtijevano je “posjedovanje certifikata koji izdaju nezavisna tijela a kojim se potvrdđuje da ponuđač zadovoljava sledeće standard: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18001:2007 i ISO 27001:2013”.

”Sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa standardima ISO 9001 uveli smo 2003. godine, a danas primjenjujemo Integrisani sistem upravljanja (IMS) koji uključuje međunarodne standarde ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 i ISO/IEC 27001”, navedeno je na web stranici firme Integra inženjering.

Dalje u tenderskoj dokumentaciji zahtijevano je “postrojenje za proizvodnju betona, minimalnog kapaciteta 100m3/h, na udaljenosti maksimalnoj 20km od lokacije izvođenja radova” pored ovog zahtjeva neophodno je bilo i “rezervno postrojenje za proizvodnju betona, minimalnog kapaciteta 35m3/h na udaljenosti maksimalno 20 km od lokacije izvođenja radova”.

Oko 16 kilometara od Grčke ulice u Banja Luci, gdje će se graditi nova zgrada Ustavnog suda RS udaljene su asfaltne baze firme Integra inženjering, potpuno istih kapaciteta kao u tenderskoj dokumentaciji Ustavnog suda.

Navode o namještanju tendera firmi Integra inženjering ranije su objavljivali i mediji ali i potencijalni ponuđači koji su upozorili da uslove iz tenderske dokumentacije može ispuniti samo jedna firma. Tako je firma Aragosta Invest iz Banja Luke krajem aprila 2020. godine ulažila i zvaničnu žalbu na tendersku dokumentaciju. Može se reći da je ova firma ubrzo i odustala od žalbe jer nisu uplatili naknadu za pokretanje žalbenog postupka niti administrativnu taksu tako da je žalba odbačena. Više nije bilo prepreka da firma Integra inženjering dobije posao.

Nepravilnosti u dodjeljivanju tendera ovoj firmi čak je učila i Agencija za javne nabavke BiH i to u aprilu 2020. godine. Kako saznaje Žurnal, prijave Tužilaštvu BiH i Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske Agencija za javne nabavke BiH poslala je tek krajem prošle godine!

U međuvremenu, radovi na izgradnji nove zgrade Ustavnog suda RS već su uveliko u izgradnji. Tender vrijedan 5.661.680,65 KM sa PDV-om za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda polovinom prošle godine znatno je uvećan dodatnim radovima vrijednim oko million maraka.

Skoro dvije godine nakon namještenog posla, sada vrijednog više od 6,6 miliona maraka, nema reakcija nadležnih tužilaštava. Na upit Žurnala do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili ni iz Tužilaštva BiH ali ni iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

Dokumenta pogledajte OVDJE.

Izvor: Zurnal.info

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Ništa nije konačno: Stanivuković još procjenjuje da li će biti nosilac izborne liste PDP-a

Objavio

u

By

Osim kandidature Jelene Trivić, u PDP-u više ništa nije konačno, pa tako ni tvrdnja lidera partije, da će nosilac liste za Narodnu skupštinu za izbornu jedinicu 3 na oktobarskim izborima biti Draško Stanivuković. Da je sve to upitno, priznaje i Stanivuković kojeg izgleda niko ništa i nije pitao.

Dok je Glavni odbor u subotu donosio odluke, on je na Tari trčao trku sa preprekama. Da odboru neće prisustvovati šef stranke u Banjaluci znalo se i ranije, ali u PDP-u nisu zbog toga pomjerali sjednicu.

“Postoji još mnogo razgovora do tako nečeg. Stvar je konačna onog trenutka kada se vaše ime i prezime preda Centralnoj izbornoj komisiji. To se još nije desilo.

Je l’ Vi možda imate neke uslove da budete nosilac liste?

Gledajte, nisam neko ko postavlja uslove. Meni su važni principi. Imam određene principe kako sagledavam i na koji način. O tome razgovaramo”, kaže Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Sa Jelenom Trivić Stanivuković sigurno ne razgovara. Nekoliko mjeseci skoro da nisu razmijenili nijednu riječ, otkrivaju izvori ATV-a iz PDP-a. Dok Trivićeva uveliko vodi kampanju za predstojeće izbore, u tome ne traži podršku bivšeg saborca.

“Ako kaže da joj trebam 22 odsto ja ću biti 22 odsto učešća.

Kada Vam je posljednji put tražila podršku?

– Pa evo, mislim, kampanja je tek počela, ona će procjenjivati”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno se družio sa liderom DNS-a, koji nikada nije podržao kandidaturu Jelene Trivić. Šarović je, tvrdi Nenad Nešić, od njega tražio podršku isključivo za SDS-ovog kandidata.

“Bilo je između ostalog i priča da li da podržimo mi gospodina Šarovića ili nekoga iz SDS-a. Koliko sam ja shvatio, prvenstveno gospodina Šarovića. Ja sam rekao da bi u ovom trenutku zaista to bilo možda i neozbiljno od mene i da ćemo mi u narednom periodu djelovati u skladu sa odlukama naše političke partije”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a za ATV.

Iako se spekuliše da će kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH biti Mirko Šarović, u toj stranici i dalje kalkulišu sa objavom svog kandidata.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Trending