Pratite nas

Nekategorisano

NOVI SKANDAL U BANJALUČKOM ZATVORU: Kostić u zatvoru napao kuhara, uprava zataškala čitav slučaj

Objavio

u

Dejan Kostić Dela verbalno je u zatvoreničkom restoranu KPZ Banjaluka napao kuvara, ali je uprava zataškala ovaj slučaj, saznaje Gerila.

Kostić je nakon svega trebao biti smješten nekoliko dana u samicu kako to nalaže Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika, ali od toga nije bilo ništa, jer ga je spasio aktuelni v.d. direktora KPZ Banjaluka Dragan Jevđenić.

Da je Kostić napravio teži prekršaj za Gerilu su potvrdili i iz Ministarstva pravde Republike Srpske, odnosno Kazneno- popravnog zavoda Banjaluka.

Naime, u dopisu koji je potpisao v.d. direktora KPZ Jevđenić potvrđeno je da je Kostić napravio teži disciplinski prekršaj u aprilu ove godine u zatvorskoj kuhinji.

– Dana 27. aprila 2021. godine zatvorenik Kostić Dejan je u zatvoreničkom restoranu Ustanove, a pri podjeli doručka uputio uvredljive riječi instruktoru-kuharu, čime je počinio teži disciplinski prekršaj iz člana 6. stav 1. tačka 22 Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika („Službeni glasnika RS“, broj 67/19) tj. „nekorektno ponašanje prema službenim licima“.  Zbog počinjenog težeg disciplinskog prekršaja lice je disciplinski tretirano i kažnjeno- odgovorio je Jevđenić.

U skladu sa Zakonom o izvršenju krivično pravnih sankcija RS za teže disciplinske prekršaje kao kazne propisane su opomena, pismeni ukor, oduzimanje pogodnosti, te samica u trajanju od 20 dana.

Izvor Gerila iz banjalučkog zatvora objašnjava da je Kostić napravio jedan od najtežih disciplinskih prekršaja, preciznije rečeno, nekorektno se ponašao prema službenim licima, te da mu je zbog toga trebala biti izrečena samica u trajanju od nekoliko dana.

Dragan Jevđenić, v.d. direktora KPZ Banjaluka

Zaposlenici u KPZ Banjaluka ogorčeni su nakon poslednjeg incidenta u unutar zidina banjalučkog zatvora koji je trebao biti  zataškan.

-V.d. direktora Dragan Jevđenić odobrio je zatvorenicima da koriste rukavice i boksersku vreću za treninge, a tu privilegiju uživaju uglavnom oni koji su presuđeni nasilnici, među kojima je i Kostić. Nažalost, umjesto propisane kazne, Kostić je u izolaciji proveo svega par časova, nakon čega je odlukom Jevđenića vraćen u osuđenički kolektiv- ispričao je naš izvor.

Dodaje kako su zaposleni ogorčeni jer je osuđenicima dozvoljeno da treniraju i usavršavaju svoje borilačke vještine, dok istovremeno odbijaju da čiste prostorije.

-Nažalost u posljednje vrijeme urađeno je više propusta u zatvoru, a energija se više usmjerava na njihovo zataškavanje nego na rješavanje problema- dodao je sagovornik Gerile.

Kostić se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Osnovnog suda u Banjaluci kojom je nakon priznanja krivice osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Igoru Arseniću.

Kostić je osim nanošenja teških povreda Arseniću, osuđen i na novčanu kaznu zbog pljačke firme „Hidroinženjering“, ali je olakšavajuća okolnost po njega bila što je vratio ukradeni iznos od 12.000 maraka.

Kostića u narednom periodu očekuje i novo suđenje po optužnici koja ga tereti za zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje na štetu P.P, konobara iz Banjaluke.

Podsjetimo, odlukom Dragana Jevđenića, v.d. direktora KPZ Banjaluka Marko Čolićpravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, prebačen je na zatvorsku farmu, odnosno poluotvoreni dio zatvora.

Iz banjalučkog zatvora su ovakvu odluku pravdali da je Čolić jedan od najprimjerenih osuđenika i da je svrstan u A2 grupu.

Zanimljivo je da je uprava banjalučkog zatvora zaboravila kako je upravo Čoliću trebala biti dostavljena droga dok je bio u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka.

Izvor Gerile izjavio je kako je Čolić prebačen jer je zaprijetio da će otkriti imena nalogodavaca napadana na novinara Vladimira Kovačevića.

(Gerila)

Nekategorisano

MESI UŽIVA U LUKSUZNOM ODMORU! Pogledajte vilu koju je iznajmio (FOTO, VIDEO)

Objavio

u

Argentinska superzvijezda Lionel Mesi uživa na godišnjem odmoru, za novu sezonu u PSG-u odmara se u društvu supruge Antonele u luksuznoj vili koju je unajmio za tu prigodu.

Pozivnicu za dolazak dobio je samo jedan par – riječ je o Cescu Fabregasu i njegovoj supruzi.

Veselo društvo uživa u vili na Balearima čiji najam košta 300.000 sedmično.

Luksuzna kuća za odmor ima “full service“, a za Mesija i njegove goste brine se čak 22 radnika. Vila ima šest spavaćih soba, teretanu i „olimpijski bazen“, a nazivaju je najljepšom vilom u Španiji.

Na raspolaganju imaju i jahtu, ali ona nije uključena u cijenu, nego svaki dan najma moraju doplatiti još 10.000 eura.

Sve što je čovjeku potrebno da se pripremi za napornu nogometnu sezonu.

Nastavite čitati

Nekategorisano

USKORO NOVA OAZA UZ VRBAS Planirana izgradnja plaže u Srpskim Toplicama

Objavio

u

Građani dobijaju još jednu plažu uz Vrbas.

Grad Banjaluka će uskoro započeti sa gradnjom nove plaže u Srpskim Toplicama, tako da će građani dobiti još jednu uređenu oazu za odmor uz Vrbas.

Ovu investiciju, procijenjene vrijednosti oko 450.000 KM, Grad će realizovati sa kompanijom „M:tel“.

Kako su pojasnili iz Odjeljenja za komunalne poslove, uređenje obale Vrbasa na ovoj lokaciji zasniva se na zadržavanju postojećih ambijenata uz dodatne intervencije koje se ogledaju u postavljanju mobilijara i dodatnih (mobilnih) sadržaja. Od novih planiranih sadržaja tu su: kafe bar u vidu mobilnog kontejnera, dok uz rijeku, pristanište za dajake u vidu stepenica, nova obaloutvrda na mjestima gdje je nema, betonske ležaljke, klupe i stolovi za piknik, sto za stoni tenis, tuševi, česma, kante za otpatke, mobilne toalet kabine, kabine za presvlačenje i dr.

-Upravo uređenje i očuvanje rijeke Vrbas je gradska administracija postavila kao jedan od prioriteta kada su u pitanju investicioni projekti – ističe ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunale poslove Boriša Mandić, dodajući da je prije nekoliko dana stavljeno u upotrebu i prvo dajak pristanište u Banjaluci, izgrađeno na popularnoj plaži „Abacija“.

-Ovo gradsko kupalište kod Zelenog mosta je najveće i posvećuje mu se posebna pažnja. Osim redovnog košenja i održavanja, na Abaciji su prošle godine, nakon nekoliko desetina godina, zamijenjeni tuševi i stavili smo nove pred kraj ljeta koji će ovog ljeta biti iskorišteni u punom kapacitetu. Tamo imamo i sportska i dječija igrališta, te klupe za odmor – kazao je Mandić.

Inače, kako je naveo – sva gradska kupališta se posebno održavaju kao javne zelene površine i kose više puta godišnje u skladu sa raspoloživim budžetom.

-Ukoliko primijetimo da se sugrađani okupljaju u većem brojem na nekim lokacijima i te lokacije pokosimo i uredimo – zaključio je Mandić.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Šta su tačno pričali DODIK I PUTIN: Kremlj objavio stenogram razgovora prvog čovjeka Rusije i srpskog člana Predsjedništva BiH

Objavio

u

By

Rusija će nastaviti razvijati svoje odnose sa onima koji to žele, a vi ste jedan od tih ljudi.

Poručio je ovo ruski predsjednik Vladimir Putin srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku na jučerašnjem sastanku koji je održan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kremlj je na svojoj zvaničnoj stranici objavio stenogram tog razgovora u kojem prvi čovjek Rusije izražava zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srpskom i Dodikom.

– Jako mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. Hvala na dolasku na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da vam je bilo korisno i interesantno. Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi – rekao je Putin Dodiku, te mu poželio dobrodošlicu.

Dodik je, kako se navodi u saopštenju iz Kremlja, zahvalio Putinu na pozivu na forum, kao i na njegovim riječima podrške.

– Želim vam zahvaliti za sve što činite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, a to ste, takođe, više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Mi pokušavamo provoditi svoju politiku bez uplitanja sa strane, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju – rekao je Dodik.

On se zahvalio Putinu što je što je Rusija omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine, dodajući kako ne može biti alternative ruskim energentima.

Dodik je, kako se ističe, upoznao Putina na razgovor sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, s kojim je dogovorena izgradnja gasovoda prema Republici Srpskoj.

– Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari vezane za ugovor između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju poslovati u Republici Srpskoj. Zarubežnjeft zadržava poslovanje. Nastavljamo raditi na razvoju naše saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Peterburga.  Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija – naveo je Dodik.

On je još Putinu ukazao da Srpska pomno prati situaciju oko Ukrajine i da razumije kontekst.

– Vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava ući u sve segmente. Živimo taj život više od 20 godina – naveo je Dodik.

On se osvrnuo i na imenovanje Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

– Bez odluke Savjeta bezbjednosti postavili su Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo priznati takvo stanje – naveo je Dodik.

Iz stenograma se vidi da je Dodik na kraju razgovora podsjetio Putina i na vojnu misiju Altea koja se svake godine obnavlja kroz Savjet bezbjednosti UN.

“U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti”

Iskusni diplomata i istoričar Slobodan Šoja ističe da je ruska administracija savršen i ozbiljan organizam, te da stoga nije ni čudo da su objavili kompletan razgovor Dodika i Putina jer su htjeli na taj način da izbjegnu bilo kakve spekulacije o tome šta se pričalo na sastanku.

– Na jučerašnjem kratkom susretu Putina i Dodika u Sankt Peterburgu to se moglo dobro osjetiti. U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti. Sve je kako treba i sve ima svoje razloge. S jedne strane, Rusi su postavili zastavu BiH iza Dodika, što je sasvim prirodno. S druge strane, Rusi su, znajući da Dodik može svašta ispričati šta mu je Putin kazao i šta je on kazao Putinu, željeli potkresati njegovu mitomaniju pa su doslovno, od riječi do riječi, prenijeli šta je ko kazao na tom vjerovatno petominutnom sastanku – ističe Šoja.

On dodaje da je Putinu jedino bilo važno da skrene pažnju da malo nedostaje da nas stavi na listu neprijateljskih zemalja, ali da se to neće dogoditi ukoliko stvari ostanu kao sada.

Da smo pametni kao što nismo, kako kaže Šoja, mogli bismo iskoristiti situaciju i nastaviti žestoko javno prepucavanje jednih koji su za Zapad i drugih koji su za Rusiju.

– Tako bismo i jednoj i drugoj strani mogli objasniti da nemamo kud i da do dogovora ne možemo doći te stoga ne možemo donijeti niti jednu jednoglasnu državnu odluku. Zapad se ne bi mogao ljutiti na BiH kao što će ljutiti na Srbiju, a Rusija bi mogla ostaviti povoljnu cijenu gasa za BiH, a to je za nas u ovom trenutku najvažnije – smatra Šoja.

U zemlji siromašnih, kako ističe on, mudrije je misliti na ljude nego na principe do kojih faktički danas niko ne drži, a najmanje oni koji nas tjeraju na “principijelnost”.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending