Pratite nas

Društvo

NOVI SKANDAL UKC: Đajiću, gdje je 900.000KM?

Objavio

u

Kada Siemensov CT aparat nabavlja tuzlanski Univerzitetski klinički centar, cijena je – 1,21 milion maraka. Kada identičan aparat, u istoj godini, samo mjesec i po ranije, nabavlja Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, onda je cijena 2,19 miliona KM.

Tako, barem, piše u tenderskoj i pratećoj dokumentaciji koja je u posjedu Istrage i koja dokazuje da je UKC Republike Srpske “višeslojni spiralni aparat za kopjuterizovanu tomografiju sa pripadajućim alatima za obradu slike” platio 900 hiljada maraka više nego UKC Tuzlanskog kantona. U nastavku slijede detalji.

U julu 2020. godine, UKC Tuzla je raspisao tender za nabavku medicinske opreme. U pratećem dokumentu koji se odnosio na tehničke karakteristike opreme koja je tražena, navedeno je da se UKC Tuzla želi nabaviti “višeslojni spiralni aparat za kompjuterizovanu tomografiju od min 128 akvizicijskih slojeva pri jednoj rotaciji od 360 stepeni i dodatnom radnom stanicom za naknadnu obradu i pregled snimaka”.

Dok dokument koji se odnosi na tehničke karakteristike možete ponaći na ovom linku. Na fotografiji ispod je samo prva stranica tog dokumenta iz koje je vidljivo koji je to CT aparat UKC Tuzla želio nabaviti.

Prema navedenim specifikacijama, traženi aparat je najviše odgovarao Siemensovom aparatu “SOMATOM Definition Edge”. Mada ova njemačka kompanija ima registrirano i svoje predstavništvo u BiH, oni odlučuju poslovati preko posrednika. U slučaju UKC Tuzla, posao isporuke Siemensovog CT aparata dobija firma “Tuzla-Farm”.

“Prihvata se preporuka Komisije za provođenje otvorenog postupka javne nabavke medicinske opreme – CT aparata i dva komada digitalnog RTG aparata i ugovor za javnu nabavku CT aparata i dva komada digitalnog RTG aparata će se ponuditi najpovoljnijem ponuđaču “Tuzla-Farm” d.o.o. Tuzla”, navedeno je u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 31. avgusta ove godine.

U tački II ove odluke je navedeno da je cijena CT aparata – 1,279 miliona maraka bez PDV-a. Na fotografiji ispod možete vidjeti i da je cijena sa PDV-om 1,496 miliona KM.

Sada se vraćamo na UKC Republike Srpske. U martu 2021. godine pokrenut je proces javne nabavke i instalacije “višeslojnog spiralnog aparata za kompjuterizovanu tomografiju sa pripadajućim alatima za obradu slike i injektora za kompjuterizovanu tomografiju za potrebe Zavoda za kliničku radiologiju”. I u ovom su slučaju tehničke karakteristike bile približne Siemensovom uređaju.

Procijenjena vrijednost nabavke bila je 2,2 miliona maraka. Siemens ponovo nije bio direktni učesnik. Najpovoljniju ponudu dala je firma Diamedic d.o.o. Ilidža. U Odluci o dodjeli ugovora iz juna ove godine navedeno je da će ova sarajevska firma banjalučkom UKC-u RS isporučiti spiralni CT aparat za 2,191 miliona maraka.

Zahvaljujući dobro pripremljenoj tenderskoj dokumentaciji, izabran je Siemensov aparat. Identičan onom koji je isporučen UKC-u Tuzla. Samo cijena nije identična. UKC RS je svoj spiralni CT aparat platio 900 hiljada maraka više.

Dokumenta pogledajte OVDJE.

Izvor: Istraga.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NIŽE CIJENE MAME KUPCE! Komšije ponovo šopinguju u BiH

Objavio

u

By

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH potvrđuje podatak da je za prva četiri mjeseca ove godine strancima koji su pazarili robu kod nas odobren povrat blizu tri miliona maraka PDV-a, dok je za cijelu prošlu godinu odobren povrat 7,5 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milion maraka.

U toku prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 miliona maraka.

– U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje – naveli su za “Glas” u UIO.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić rekla je da je već poznato da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima.

– Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra, posebno ako znamo da se u Hrvatsku ne može prenijeti gotovo ništa. Očigledno na određenim graničnim prelazima ipak može. Za nas je dobro da to sve funkcioniše, da kupaca iz regiona ima. S druge strane, to su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas ipak za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama – rekla je Marićeva.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Izuzetak

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

Sin prijedorskog ,,blogera” skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić

Objavio

u

Sin prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, Duško Radovanović, skrivio je prošle godine tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić iz Ljubije kod Prijedora (ime poznato redakciji, zbog porodice i prijatelja nećemo otkrivati ni inicijale).

Iako je mladić jedva izvukao živu glavu, mnogo vremena proveo u komi, Duško Radovanović i njegov otac, inače samoproklamovani borac za pravdu i istinu nisu niti jednom kontaktirali porodicu povrijeđenog mladića.

O samim detaljima saobraćajne nesreće, luđačke i vožnje pod dejestvom alkohola svog čeda Borislav Radovanović nije napisao niti jednu riječ, zato ćemo mi to morati učiniti.

Pisao je Radovanović štošta o ljudima iz opozcije što je uredno fakturisao i naplatio takođe ljudima iz opozicije kojima su smetali oni koje je klevetao.

Osim što radi na razbijanju opozicije, Radovanović je povezan i sa strukturama u vlasti.

Radovanović junior ček odlazi i na zabavi u organizaciji ,,doktora” Vlade Đajića.

Nastavite čitati

Društvo

“Bez razmišljanja sam skočila u Vrbas” Hrabra Banjalučanka iz ledene vode izvukla djevojčicu

Objavio

u

By

Maloljetna djevojka sinoć, nešto prije 20 časova, pala je sa Gradskog mosta u rijeku Vrbas, odakle ju je izvukla Banjalučanka Merima Gajić.

Kada se to dogodilo vraćala sam se sa kćerkama iz grada. Starija kćerka je u jednom momentu uzviknula “Mama, vidi! Djevojka na Gradskom mostu skida jaknu.” U trenutku kada sam pogledala u tom pravcu, ona se već odgurnula u Vrbas – prisjetila se Merima Gajić, Banjalučanka heroina, koja je sinoć iz hladne rijeke izvukla maloljetnu djevojčicu i tako spasila jedan mladi život.

Ona se prisjetila trenutka u kom je odlučila da, rizikujući i svoj život, spase maloljetnicu.

– Bebu, koju sam držala u naručju sam dala starijoj kćerki i bez razmišljanja potrčala niz obalu. Skočila sam u Vrbas i izvukla djevojčicu – kazala je Gajićeva.

Ona dodaje da iz načina na koji se sve to dogodilo ne može sa sigurnošću tvrditi da li je riječ o pokušaju samoubistva ili se nesrećna djevojka okliznula sa mosta i upala u Vrbas.

– Meni je samo drago da sam spasila nečiji život – kazala je Merima, koju nakon geste na društvenim mrežama nazivaju “ženom herojem”, piše Banjaluka.net.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending