Pratite nas

Politika

NOVI ZAKON DONOSI VAŽNE PROMJENE: Teži izlazak stranaka na izbore

Objavio

u

Elektronska provjera brojanja glasačkih listića, uvođenje optičkog skenera na birališta i biometrijski čitač otiska prsta – samo su neki od prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH, koji su se juče našli pred članovima Interresorne radne grupe na sastanku sa predstavnicima EU i SAD.

Na sastanku, kojem su prisustvovali međunarodni izaslanik za izbornu reformu u BiH, Metju Palmer, predstavnica Evropske službe za spoljne poslove, Angelina Ajhorst, kao i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler te šefica Misije OSCE-a Кatlin Кavalec, našli su se brojni prijedlozi za izmjene Izbornog zakona, a za koje je rečeno da su više tehničke, nego političke prirode.

Sastanak je održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a riječ je o nastavku pregovora koji su predstavnici SAD i EU u srijedu započeli sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, a potom i političarima iz Republike Srpske, te liderima SDA i HDZ, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

U predloženom materijalu se, između ostalog, navodi da bi se prihvatanjem tih izmjena unaprijedio rad biračkih odobora, smanjila mogućnost da fiktivni politički subjekti zauzimaju mjesta u biračkim odborima, te unaprijedilo glasanje i spriječile zloupotrebe.

Predlaže se povećanje broja potpisa simpatizera za učešće na izborima jer bi se na taj način pooštrili uslovi za učešće na izborima, s obzirom na to da je praksa pokazala da se veliki broj političkih subjekata fiktivno prijavljuje za učešće na izborima kako bi učestvovali u raspodjeli članstva u biračkim odborima.

– Svrha pooštravanja kriterijuma za učešće na izborima je da se eliminiše trgovina članstvom u biračkim odborima – navodi se u prijedlogu.

Predlaže se i da osoba ne može biti i poslanik i ministar u isto vrijeme, kao što je to do sada bio slučaj.

Jedan od prijedloga je i da CIK može poništiti izbore na pojedinom biračkom mjestu ako utvrdi da je broj prebrojanih listića veći od broja birača koji su glasali na biračkom mjestu. Isto tako, CIK-u se daju ovlaštenja da posebnom odlukom izvrši preraspodjela mandata u skladu sa brojem registrovanih birača po izbornim jedinicama u postojećim granicama, ukoliko to na vrijeme ne učine parlamenti.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja je i član Interresorne radne grupe, Snježana Novaković Bursać ističe da je od strane predstavnika dijela međunarodne zajednice dostavljen prijedlog za brojne izmjene i dopune Izbornog zakona koje će biti analizirane na stranačkim organima, a da se za neke već sad može reći reći da nisu prihvatljive za predstavnike iz Republike Srpske.

– Ponovljeni su manje više svi stavovi koje smo čuli i izlagali svih ovih prethodnih mjeseci. Neko to zove tehničkim izmjenama, ali se mi nismo mogli izjasniti o njima jer smo materijal dobili tek u srijedu uveče. Međutim, činjenica jeste da ni jedno od tih rješenja, osim nekih, možda sporadičnih, ne spada u domen čisto tehničkih – ističe Bursaćeva.

Kao jedan od primjera Bursaćeva navodi prijedlog da se CIK dodijeli uloga kojom bi joj se na neki način omogućilo da prekraja izborne jedinice i izjednačava vrijednost glasa.

– To nije tehničko pitanje, već političko pitanje. Isto tako, postoji prijedlog da član biračkog odbora ne može da bude niko ko je nekad bio na listi neke političke stranke. To je posebno problematično za male sredine i dovelo bi do problema – smatra Bursaćeva.

Ona dodaje da na jučerašnji sastanak nisu došli članovi Interresorne radne grupe iz takozvanih građanskih stranaka iz Federacije BiH, što je značajan signal šta se može očekivati od predstojećeg sastanka u Neumu na kojem će se raspravljati o izmjeni Izbornog zakona.

Član Interresorne radne grupe i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandć, takođe, se ne slaže sa dijelom, koji se odnose na ulogu CIK, koja bi, ističe on, „neustavno mogla da preuzme ovlaštenja zakonodavnog organa, odnosno Predstavničkog doma Parlamentarne skupšine BiH, da arbitražno tumači i mijenja podzakonske i zakonske akte.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Dojave o bombama u školama širom zemlje

Objavio

u

By

Od jutros je više osnovnih, kao i jedna srednja škola dobila dojavu o bombi. Roditelji su nešto pre sedam časova obavešteni da danas njihova deca neće ići u školu upravo zbog ovih dojava.

„Zbog dojave o postavljenoj bombi u školi, molim vas da obavestite decu i roditelje da prva smena ne može imati nastavu, dok se ne proveri od strane MUP bezbednosti istinitost ovoga. Molim vas da svi pratite obaveštenja i mejlove kako biste bili u toku – navodi se u obaveštenju OŠ „Vladimir Rolović“.

Osim ove, dojave su stigle i u škole „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ u Marulićevoj ulici, „Đura Jakšić“, „Danilo Kiš“, „Sveti Sava“, „Drinka Pavlović“, „Kosta Abrašević“, „14. oktobar“, „Dragan Lukić“, „Vladislav Ribnikar“, „Skadarlija“, kao i u OŠ „Vasa Pelagić“.

Prema pisanjima medija, dojave o bombama stigle su svim osnovnim školama u Beogradu, a roditelji dece koje pohađaju neke od ove tri oglasili su se na Tviteru.

Kako javljaju čitaoci Nova.rs, direktorka OŠ “Kralj Petar Drugi Karađorđević”, svi učenici treba da dođu u škol po redovnom rasporedu, gde će se nastavnicima u dvorištu škole sačekati pregled prostorija od strane policije.

Roditeljima učenika OŠ “14. okotbar” jutros u sedam časova se obratila učiteljica, sa istim obaveštenjem.

“Pola grada, a mi među njima je dobilo dojavu o bombi uškoli. Dok se sve ne proveri nema ulaska u školu”, napisala je učiteljica.

Osnovne škole nisu jedine, s obzirom na to da je dojavu dobila i srednja Poljoprivredna škola PK Beograd.

Kako je objavljeno na Instagram stranici Serbia live Beograd rezerva, dojava je stigla i u Tehničku školu GSP, a na objavljenoj fotografiji se vidi da su deca ispred zgrade.

Zvaničnih informacija o ovim slučajevima još uvek nema, s obzirom na to da pripadnike MUP-a nismo uspeli da dobijemo.

Nastava nije ni počela, a deca koja pristižu vraćaju se kući.

O dojavi su obaveštene nadležne službe i predstoji pretraga specijalizovanih ekipa, piše RTS.

Izvor: Nova.rs

Nastavite čitati

Politika

Dodik i Trivićeva zaratili zbog 100 maraka: Ko je histerični izdajnik i uzurpator?

Objavio

u

By

Histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi, poručila je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i kandidatkinja opozicije za funkciju predsjednika Republike Srpske.

Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednika Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi – poručila je Trivićeva, reagujući na Dodikovu raniju objavu na Tviteru.

Naime, Dodik je nazvao Trivićevu “Marinikom Tepić Republike Srpske” i naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanja plata i penzija” kao i na najavu da će borci, penzioneri i mladi ljudi u Srpskoj dobiti pomoć.

Sve je, podsjećamo, počelo nakon što je Dodik najavio da će svim borcima, penzionerima i mladima u dobi od 18 do 30 godina iz budžeta biti podijeljeno po 100 KM, što je u PDP ocijenjeno kao “bezočan pokušaj kupovine naklonosti pre izbore”.

Odgovarajući na Dodikove reakcije, Trivićeva sada njega optužuje za bijes i histeriju.

– Histerični, bijesni i prestravljeni Dodik zaboravio je da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta dovela penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa – poručila je Trivićeva.

Ona se pita o kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik, kojeg bi, kako kaže, “mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod”.

– Mogla bih, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela – napisala je Trivićeva u svojoj reakciji.

Dodala je da bi Dodik “trebao da poradi malo na pismenosti”, te da je on, kako tvrdi Trivićeva “poodavno dešifrovan.”

– Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Narod, a i ja sa narodom, idemo ka vremenu bez njega, najvećeg uzurpatora i izdajnika, predatora vlastitog naroda. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost- navodi Jelena Trivić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

OPOZICIJA JOŠ UVIJEK BEZ DOGOVORA I ZAJEDNIČKIH KANDIDATA: Iz opozicionog SPS-a Gorana Selaka, traže konsultacije

Objavio

u

By

Branislav Borenović, nakon Glavnog odbora PDP-a, rekao je da je Јelena Trivić kandidat ove partije za predsjednika Republike, a da od SDS-a očekuju kandidata za srpskog člana Predsjedništva.

Iz SDS-a navode da će dati jednog kandidata, ali još neće da kažu da li će to biti za člana Predsjedništva ili predsjednika Republike. Istovremeno, Nenad Nešić podsjeća da DNS ima svoje kandidate. Ostali iz opozicije kažu da su im hitno potrebne konsultacije.

Da li je ovo definitivno podijelilo opoziciju u Republici Srpskoj?

Nekoliko mjeseci pred izbore, u opoziciji nema dogovora za zajedničke kandidate. PDP predložio je Јelenu Trivić za predsjednika, a od SDS-a očekuju prijedlog za srpskog člana Predsjedništva.

– Mi smo uradili kako mislimo da je najbolje – rekao je Borenović.

I SDS je upoznat sa ovim prijedlogom. Potvrdili su da će dati jednog kandidata, međutim na pitanje da li će to biti za srpskog člana Predsjedništva nisu bili određeni.

Da li su to dogovorili i sa ostalim opozicionim strankama, u PDP nisu konkretno odgovorili. U SDS-u kažu da će razgovarati.

A za razgovore je spreman i DNS ali, kažu, ne na ovakav način. Zato ne odustaju od svojih kandidata za dvije inokosne funkcije.

– Oni su dali svoje kandidate bez konsultacija, to je njihovo legitimno pravo, ali imamo i mi pravo da dajemo svoje – smatra Nenad Nešić.

Iz opozicionog SPS-a, Gorana Selaka, traže konsultacije. Spremni su podržati kandidate opozicije, ali samo pod jednim uslovom.

– Naš stav je od ranije poznat da ćemo mi podržati kandidate opozicije ako oni budu jedinstveni i ako on može da odnese pobjedu ali u narednih trideset dana održaćemo sjednicu Predsjedništva i prezentovati naša istraživanja – tvrdi Selak.

Selak ne krije da će, ako iz drugih opozicionih partija, budu kandidati za inokosne funkcije njegova partija tražiti mjesto premijera. Јelena Trivić kandidat PDP-a za predsjednika Republike kaže da ne brine za izborni rezultat ako opozicija bude išla sa više kandidata.

Iz vladajuće koalicije kažu da ne žele da se bave opozicijom, ali da sva ova priča o kandidatima pokazuje koliko su nejedinstveni.

– Opozicija nudi nesigurnost i neslogu – smatra Denis Šulić iz SNSD.

Na sastanku vladajuće koalicije prije nekoliko dana potvrđeno je da će sve stranke okupljene oko SNSD-a podržati zajedničke kandidate.

Iz SDS-a ranije se čulo da, ne bude li opozicija jedinstvena, od zadovoljavajućeg rezultata na izborima nema ništa.

Izvor: RTRS

Nastavite čitati

Trending