Pratite nas

Politika

Novi zaplet oko Radišićevog objekta u Banjaluci

Objavio

u

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju poništilo je rješenje Grada Banjaluka kojim se nalaže rušenje ugostiteljskog objekat “Kajak terase” i vratilo nadležnom odjeljenju Gradske uprave ovaj slučaj na ponovno odlučivanje.

Ministar Srebrenka Golić je navela je ovo ministarstvo uvažilo urgenciju gradonačelnika Banjaluke i prioritetno donijelo odluku o ovom pitanju.

– Uvažavajući urgenciju gradonačelnika Banjaluke, kojom je tražio da se prioritetno odluči o žalbi investitora Mile Radišića, izjavljenoj protiv rješenja Urbanističko-građevinske inspekcije Grada Banjaluka, kojim se investitoru naređuje da u roku od 30 dana od dana prijema rješenja dobrovoljno poruši bespravno izgrađeni poslovni objekat u Ulici Save Kovačevića u Banjaluci i vrati zemljište u prvobitno stanje, a koju smo zaprimili 8. marta 2021. godine zajedno sa spisom ove upravne stvari, resorno ministarstvo, kao nadležni drugostepeni organ, u cjelosti je poništilo prvostepeno rješenje i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak, s obzirom da je prilikom donošenja predmetnog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona – navela je Golićeva.

Naglasila je da je navedena odluka prvostepenog organa, odnosno Urbanističko-građevinske inspekcije Grada Banjaluka, donesena ishitreno, uz niz procesnih nedostataka i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu kojeg je mogao donijeti zakonitu odluku.

Da bi se odlučilo da li bespravno sagrađen objekat treba odmah porušiti, bez prava na vođenje postupka legalizacije, neophodno je pouzdano i bez greške utvrditi da li je njegova izgradnja započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije,  što postupajući inspektor nije učinio.

To je očigledno, jer spis koji je uz žalbu dostavljen ministarstvu nije sadržao ni jedan materijalni dokaz na osnovu kojeg je donesena prvostepena odluka, osim dva zapisnika inspektora, sa dva različita imena investitora, i  bez ijednog zakonom propisanog materijalnog dokaza.

S obzirom na pojačan interes javnosti, tražimo od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi, da ponovljeni postupak u ovom predmetu vode stručne osobe, koje besprekorno poznaju upravni postupak i materijalne propise i koje, zahvaljujući svom znanju,  stručnom i moralnom integritetu, neće podleći pritiscima i očekivanjima nadređenih, investitora ili te iste javnosti.

Uvjereni smo da u 21.vijeku u Gradskoj upravi Banjaluka postoje obrazovane osobe koje mogu, kompetentno, stručno i nepristrasno sprovesti postupak i donijeti na zakonu  zasnovanu odluku. Vrijeme štapa, kanapa i lomljenja preko koljena trebalo bi da je davno zaboravljeno – istakla je Golićeva.

Napomenula je da ovo ministarstvo podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata, i poziva gradonačelnika i Gradsku upravu Banjaluke da se stručno i neselektivno ustanovi stvarni status svih objekata izgrađenih na obalama Vrbasa  i na vodnom zemljištu, u zoni obuhvata Regulacionog plana uređenja obale Vrbasa, kako bi se  ovaj sprovedbeni planski akt  priveo konačnoj namjeni,  a pristup rijeci Vrbas i korišćenje ovog prirodnog bogatstva i dobra u opštoj upotrebi omogućio ravnopravno svim građanima.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković insistira na rušenju ovog ugostiteljskog objekta jer je bez dozvole izgrađen na gradskom zemljištu.

(Srpskainfo)

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Politika

Član Glavnog odbora SNSD-a prešao u SPS

Objavio

u

Član Glavnog odbora SNSD i bivši zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić nastaviće političko djelovanje kao član Socijalističke partije Srpske (SPS).

On je danas razgovarao sa predsjednikom SPS Goranom Selakom, te poručio da je izabrao mlade snage koje se istinski zalažu za Srpsku.

“SNSD je odustao od socijaldemokratije, a u SPS sam prepoznao mlade ljude koji se istinski zalažu za budućnost Republike Srpske i Modriče”, istakao je Savić.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

“Prenositi sjećanje na ŽRTVU SRPSKOG NARODA” Delegacija PDP položila cvijeće u Donjoj Gradini (FOTO)

Objavio

u

Predstavnici Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo, Jelena Trivić i Milan Švraka, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić i predstavnici PDP-a Milanko Mihajilica i Anja Petrović prisustvovali su danas Danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida NDH u koncentracionim logoru Jasenovac i položili cvijeće na najvećem jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

U istoriji će ostati zabilježeno da je u jasenovačkom kompleksu logora ubijeno više 500.000 Srba, 80.000 Jevreja i 23.000 Roma samo zato što su bili pripadnici svojih naroda. Istorija bilježi i nepojmljiva zvjerstva kroz koja su prolazili stradalnici.

Naša obaveza je da pamtimo, na pokoljenja prenosimo sjećanje na ogromnu žrtvu našeg i drugih naroda, okupljamo se i molimo za sve nevino stradale i novomučenike jasenovačke, cijeneći i kao najveću vrijednost čuvajući slobodu i mir, kažu u PDP-u.

Nastavite čitati

Trending