Pratite nas

Nekategorisano

Obaveze „Pošta“ za 7,9 miliona KM veće od imovine

Objavio

u

Tekuće obaveze “Pošta Srpske” prevazilaze tekuću imovinu preduzeća za 7,9 miliona maraka, što ukazuje na postojanje problema vezanih za nemogućnost servisiranja tih obaveza u dogovorenim rokovima i iznosima.

Navedeno je to u revizorskom izvještaju „Pošta Srpske“ za prošlu godinu koji je radila nezavisna revizorska kuća „Grant Thornton“.

U izvještaju je istaknuto da su kratkoročne obaveze “Pošta” na kraju 2020. godine iznosile 19,2 miliona KM, dok je tekuća imovina iznosila 11,3 miliona.

„Skrećemo pažnju tekuće obaveze preduzeća koje prevazilaze tekuću imovinu za 7,9 miliona. Ovaj indikator ukazuje na postojanje potencijalnih problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza preduzeća u toku redovnih operativnih aktivnosti kroz naplatu potraživanja u dogovorenim rokovima i iznosima“, dodaje se u izvještaju.

Sporna imovina

Revizori su objelodanili i da „Pošte Srpske“ za petinu imovine nemaju dokaz o vlasništvu.

„’Pošte’ posjeduju vlasničku dokumentaciju za 79,4 odsto nepokretnosti, dok se za 20,6 odsto nepokretnosti još uvijek vode aktivnosti oko uknjižavanja i obezbjeđivanja vlasničke dokumentacije“, piše u izvještaju.

„Pošte“ su na kraju prošle godine imale 2.451 radnika, odnosno 32 više nego godinu ranije. Troškovi zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda u 2020. godini iznosili su 46,7 miliona, dok su na kraju 2019. bili 43,8 miliona.

„Troškovi bruto zarada veći su za 1,7 miliona KM, a troškovi naknada za 937.990 KM i to zbog toga što se u 2020. godini povećala cijena rada sa 180 na 190 KM, a povećao se i broj radnika“, navode revizori.

Praksu zapošljavanja novih radnika „Pošte“ su nastavile i u ovoj godini o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Pošte Srpske“ gomilaju gubitke i radnike, kao što su nastavile i da se zadužuju kako bi poboljšale tekuću likvidnost.

Kao i većinu drugih preduzeća, ni „Pošte Srpske“ nisu mimoišli problemi koje je prouzrokovala pandemija virusa korona.

„S obzirom na to da su najveći sudovi, tužilaštva i druge javne institucije, obustavile rad u aprilu, to se reflektovalo i na pad fizičkog obima usluga za 22 odsto u odnosu na april 2019. godine.

Sprovođenje mjera u cilju sprečavanja širenja korona virusa, te svakodnevno zatvaranje graničnih prelaza velikog broja država kod svih nadležnih poštanskih operatera u svijetu kao i kod nas, dovelo je do otkazivanja velikog broja avionskih linija koje se koriste za transport poštanskih pošiljaka, kao i smanjenja broja radnika u tokovima prenosa poštanskih pošiljaka“, dodaje se u izvještaju.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending