Pratite nas

Društvo

OBRADOVALI SE MALIŠANI U Boriku završena izgradnja teretane na otvorenom

Objavio

u

Foto: Sanja Krasić / RAS Srbija

U banjalučkom naselju Borik juče je završena izgradnja teretane na otvorenom za sportiste i rekreativce.

Nova teretana se nalazi pored košarkaškog igrališta, u neposrednoj blizini “Kajaka” u Ulici Save Kovačevića.

Mještani ovog naselja kažu da, iako je ovaj projekat namijenjen rekreativcima i sportistima, mališani su se najviše obradovali realizaciji i od juče “isprobavaju” nove sprave.

Društvo

„Autoprevoz“ urgencijom traži zemljište

Objavio

u

„Autoprevoz“ Banjaluka uputio je urgenciju Okružnom privrednom sudu Banjaluka kojom traži da budu uvedeni u posjed zemljišta u centru grada, na lokaciji Stare autobuske stanice, koje im je prvosnažno dosuđeno, potvrđeno je za portal CAPITAL.

Godinu dana prošlo je od ako je „Autoprevoz“, odlukom Ustavnog suda BiH, dobio zemljište vrijedno desetine miliona maraka u centru Banjaluke, a dogovor o preuzimanju nije postignut sa Gradskim upravom.

Suvlasnik „Autoprevoza“ Sladomir Đurić kaže za CAPITAL da je Gradskoj upravi, na čelu sa Igorom Radojičićem, predlagan dogovor u vezi sa izvršenjen sudske presude, ali da je to odbijeno.

„Mi smo krajem novembra podnijeli zahtjev za izvršenje, odnosno da nas sud uvede u posjed na osnovu pravosnažne presude. Još čekamo odluku i prije 20 dana smo uputili urgenciju Okružnom privrednom sudu Banjaluka koji je nadležan. Tražili smo to za parking prostor između Grčke i ulice Milana Tepića. Nismo tražili uvođenje u posjed zgrade Muzeja savremene umjetnosti. Smatramo da bi trebalo, kad uđemo u posjed zemljišta, da u Gradskoj upravi shvate da treba da sjednemo i tražimo rješenje za stolom, kompromis za koji smo još ranije rekli da smo spremni“, istakao je Đurić.

Dodao je da se nada da će sud uskoro odlučiti o njihovom zahtjevu, te da Grad može da se žali, ali da to ne odlaže izvršenje presude.

„Imamo čist pravni osnov, pravosnažnu presudu, čudno je da rješenja o izvršenju nema. Čekali smo 18 godina i sačekaćemo evo još malo da vidimo hoće li se to riješiti“, istakao je Đurić.

Korona „Autoprevoz“ odvela u gubitak od 360 hiljada KM
„Autoprevoz“ Banjaluka imao je u prošloj godini drastičan pad dobiti i završio je u gubitku od skoro 360 hiljada maraka, a osnovni razlog za to je, kako navode, pandemija virusa korona

Poslovni prihodi „Autoprevoza“ u 2020. godini bili su dva miliona maraka, što je za 1,1 milion manje nego godinu ranije, pokazuje finansijski izvještaj tog preduzeća.

Poslovni rashodi su im iznosili 2,3 miliona maraka i smanjeni su za oko 640 hiljada maraka.

Neto gubitak na kraju godine bio je oko 359 hiljada maraka, što je drastičan pad nakon 2019. godine koju su završili u plusu od 2,5 miliona KM.

Đurić ističe da je prevoz najpogođenija grana i da trpi najviše štete usljed pandemije virusa korona.

„Imamo troškove konstantno, a prihodu su značajno smanjeni i zaista je teška situacija. Nadamo se da će se situacija uskoro popraviti“, rekao je Đurić.

„Autoprevoz“ je lani u prosjeku zapošljavao 64 radnika.

(Capital)

Nastavite čitati

Društvo

Prodaju karte iz Banjaluke, a ne znaju kada će poletjeti

Objavio

u

Kompanija “Ryanair” ponovo je počela prodaju avionskih karata za letove iz Banjaluke prema evropskim gradovima, mada je još neizvjesno kada će se njihove letjelice iz Mahovljana vinuti u nebo.

“Zbog restrikcija putovanja, koje su i dalje aktuelne, ljetni raspored za letove ka Banjaluci se još razmatra”, rekli su za “Nezavisne novine” iz “Ryanaira” na pitanje kada će ponovo uspostaviti letove iz Banjaluke.

Prema informacijama dostupnim u ovom momentu, bude li sve teklo po planu, nije isključeno da će njihovi letovi iz Banjaluke biti obnovljeni već od 1. maja.

Naime, nakon duge pauze, izazvane virusom korona, karte je moguće kupiti za Beč, Brisel, Berlin, Frankfurt, Memingen i Geteborg.

Za glavni grad Austrije bi se, ako se obistini plan koji se odnosi na prodaju karata, moglo poletjeti 4. juna, a za prijestonicu Belgije već 3. maja.

Sudeći po informacijama sa zvaničnog sajta “Ryanaira”, u maju bi mogla da budu obnovljena i sva tri leta sa banjalučkog aerodroma u njemačke gradove. Startovalo bi se sa Memingenom, a karte je moguće kupiti za 1. maj, već dan kasnije moglo bi se poletjeti za Berlin, a dan nakon prijestonice Njemačke – i za Frankfurt.

Za Švedsku, odnosno Geteborg, kartu je moguće kupiti počevši od leta koji je planiran za 3. maj, dok za italijanski Milano datum mogućeg prvog leta još nije poznat.

Iz “Aerodroma Republike Srpske” potvrdili su nam da je sa banjalučkog aerodroma trenutno moguće letjeti samo za glavni grad Srbije.

“Trenutno sa našeg aerodroma saobraća ‘Air Serbia’ letovima Beograd – Banjaluka – Beograd ponedjeljkom”, rekli su za “Nezavisne novine” iz “Aerodroma Republike Srpske”.

Kada je riječ o ponovnom uspostavljanju letova kompanije “Ryanair”, “Aerodromi Republike Srpske” još nemaju nikakva saznanja.

“Svakako ćemo obavijestiti javnost čim dobijemo lijepe informacije o letovima iz kompanije ‘Ryanair'”, rekla je Sanela Kasalović, portparol “Aerodroma Republike Srpske”.

Jedan Banjalučanin, koji je u aprilu prošle godine imao rezervisan let za Frankfurt, rekao nam je da je let otkazan nakon što je Njemačka uvela kovid restrikcije.

“‘Ryanair’ mi je poslao e-mail u kojem su me obavijestili da mogu tražiti novac nazad ili rezervisati neki drugi let. Ja sam tražio povrat novca i još čekam da mi ga vrate. Rekli su da će malo potrajati jer imaju veliki broj otkazanih letova”, rekao nam je ovaj Banjalučanin.

Avione koji lete sa banjalučkog aerodroma je na više mjeseci prizemljila složena epidemiološka situacija izazvana virusom korona. Slična situacija zabilježena je i na aerodromima u Sarajevu i Tuzli.

Sa sarajevskog aerodroma ranije nam je rečeno da intenzivno rade na povećanju broja letova i povratku avio-kompanija koje su usljed negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili redukovati svoje letove za Sarajevo.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

Dom omladine u Banjaluci postaje “dragstor za mlade”

Objavio

u

Prioritet Gradske uprave je da počnemo sa reformom Doma omladine, u kojem će svi mladi imati mjesto, potvrdio je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ideja je da Dom omladine postane “dragstor za mlade”, odnosno alternativna scena koja će imati sva dopuštenja da kritikuje i predlaže sve ono što je potrebno.

“Plan je da to bude korektivni faktor, te da ima kritički pristup, kako prema gradonačelniku i Gradskoj upravi, tako i prema bilo čemu što mladi žele, da bude potpuna sloboda”, kazao je Stanivuković.

Istakao je da već postoji nekoliko koncepata budućeg modaliteta rada Doma omladine.

“Ideja je da on postane maksimalno samoodrživ, da ima kafeteriju u kojoj bi skoro svaki dan goste služili mladi sa Daunovim sindromom koji su za to obučeni. Cilj je da u sklopu Doma omladine imamo one stvari koje ne možete pronaći ni na jednom drugom mjestu u gradu”, pojasnio je Stanivuković.

Naglasio je da bi ispred ovog objekta bio humanitarni parking koji je ranije najavljen, čiji bi prihod od naplate išao u humanitarne svrhe.

“Krov na Domu omladine, koji je renoviran u toku prošle godine, takođe moramo maksimalno iskoristiti. Mi već razgovaramo sa nevladinim organizacijama i svima koji su zainteresovani za ovakav koncept kako bi mladi imali mjesto na kojem će svoje mogućnosti najbolje iskazati”, rekao je Stanivuković.

Dodao je da se eventualno razmišlja i o sceni spolja, odnosno oko Doma omladine.

“Kroz javne pozive želimo to u potpunosti da prepustimo mladim ljudima. Ono što ne želimo jeste da to bude po principu ‘sve aktivnosti dolaze spolja’. Treba iznutra da radimo, odnosno da mladi ljudi koji direktno upravljaju projektima organizuju mnoga dešavanja i aktivnosti u prostorijama Doma. Smatramo da ovako nešto veoma nedostaje gradu”, objasnio je Stanivuković.

Na pitanje kada bi mogla biti potpuno urađena reforma Doma omladine, Stanivuković odgovara da ona sadrži četiri ili pet koraka koji se moraju realizovati.

“Potpuna realizacija bi se mogla očekivati na ljeto naredne godine, ali do ljeta ove ćemo već završiti dva ili tri koraka i ovaj koncept će već jednim dijelom moći funkcionisati”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Trending