Pratite nas

Društvo

Obustavljen saobraćaj na dijelu puta Banjaluka – Prijedor

Objavio

u

Saobraćaj na magistralnom putu MI-108 (stara oznaka M-4) Banjaluka – Prijedor, dionica Lamovita – Ivanjska, od Verića do Lamovite, potpuno je obustavljen zbog asfaltiranja, objavio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Za to vrijeme biće preusmjeren na privremenu obilaznicu, odnosno lokalni put L12 dionica Lamovita – Bistrica (do 20. maja 2021).

Saobraćaj se na većini puteva u RS odvija redovno, po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, AMS RS skreće pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na dionica Banjaluka (Rebrovac) – Čelinac i Ulice Mis Adeline Irbi, u naselju Vrbanja zbog radova na izgradnji kanalizacije.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnog puta M-I 105, dionica Doboj – Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, saobraćaj se odvija usporeno.

U toku su radovi na magistralnom putu M-I 105, dionica Rudanka – Doboj, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na spoju navedenog magistralnog puta i prilaznog puta prema petlji Rudanka, na autoputu “9. januar”.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini – GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica – Gradiška, dionica Mrakovica – Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac – Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice magistralnog puta M-I 108 (stara oznaka M-4) dionica Ivanjska – Šargovac i lokalnog puta Zalužani – Dragočaj u naselju Ramići, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku su radovi na izgradnji kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnih puteva MI-115 Milići – Vlasenica – Han Pijesak i MII-506 Vlasenica – Tišća, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu MI-115 na dionici Karakaj 2 – Drinjača.

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici magistralnog puta M-II 500 (stara oznaka M-14.1) Brod – Odžak, (mjesto Klakar Donji), u vremenu od osam do 15 časova radnim danima, dolazi do obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Obustava saobraćaja neće se izvoditi vikendom i u dane praznika.

Zbog izvođenja deminerskih radova na dionici regionalnog puta R-I 3104 Derventa – Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 8.15 do 15.05 radnim danima, dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja. Obustava saobraćaja neće se izvoditi vikendom i državnim praznicima.

Na dijelu magistralnog puta M-I 113 Rača – Bijeljina – Ugljevik u toku su radovi na uređenju puta. Odvijanje saobraćaja izvodi se naizmjenično, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Na regionalnom putu R-I 5102 Čajniče – Miljeno u mjestu Luke, zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 2108 (stara oznaka R-415), dionica Jezero – Šipovo, saobraćaj će se povremeno obustavljati u vremenu od sedam do 17 časova, po potrebi, u trajanju do jedan sat.

Na regionalnom putnom pravcu R-II 1501 na dionici Starni Majdan – Lamovita, zbog izvođenja radova, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja.

U toku su radovi na magistralnom putu M-I 106 (stara oznaka M 16.1), dionica Klašnice 1 – Gornja Vijaka 1, gdje dolazi do izmjene u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-I 105 Modriča1-Vukosavlje (Jakeš) – Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka – Doboj – granica RS/FBiH (Karuše). Na istom magistralnom putu, ali na dionici Crkvina – Modriča 1, zbog radova na rehabilitaciji kolovoza, izmijenjen je režim u odvijanju

Zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-I 3106, dionica Tedin Han – granica RS/FBiH (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku su radovi i na izgradnji MHE, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-I 108, dionica Kotor Varoš – Obodnik.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-476 Ukrina – Gornja Vijaka.

Na dionicama puteva: MEL Stanić Rijeka – Doboj – Derventa – GP Brod (do 10. Juna 2021),  i MEL Stanić Rijeka – GP Gradiška (do 15. maja 2021)  kretaće se prevoz vangabaritnog tereta.

Zabranjen je saobrćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na magistralnom putu MI-101 dionica Klašnice 2 – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima nadožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini – granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Nezavisne

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Banjalučani odabrali izgled: Kod “parkića” proradila neobična HUMANA ČESMA (FOTO)

Objavio

u

Između takozvanog banjalučkog “parkića” i statue bana Milosavljevića danas je puštena u funkciju javna česma pod nazivom “Humana česma” u obliku lopti.

Izgled česme su izabrali Banjalučani putem projekta „Male intervencije“, koji je pokrenula prethodna administacija, sa ciljem da u užem centru grada bude izgrađena mreža sa česmama.

Za pobjedničko rješenje stilizovanu česmu u obliku lopte glasalo je skoro 1.680 građana.

Inspiracija prilikom projektovanja gradske humane česme bile su mistične kamene kugle pronađene u potoku šume u okruženju Banjaluke, za koje geolozi tvrde da su nastale prirodnim putem, dok drugi da su djelo drevnih civilizacija.

Dizajn javne gradske česme zamišljen je kao tri kugle u tri različite dimenzije i funkcioniše na principu dostupnosti svima u tri visine (za odrasle, djecu i osobe sa invaliditetom).

avna česma kod “parkića” je puštena u funkciju danas tokom prve zvanične posjete gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić gradu na Vrbasu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da će identična česma biti izgrađena u Sarajevu, te da će to biti poklon Banjaluke Sarajevu.

– Česma predstvalja izvor iz kojeg svako živo biće, bez obzira na sve, može da pije vodu. Sarajevo i Banjaluka imaće iste česme koje će služiti istoj svrsi – istakao je gradonačelnik.

PLAN
Planom Tima “Malih intervencija u prostoru” trebale su biti postavljene česme na 14 lokacija, između ostalog kod Narodnog pozorišta RS, na Trgu Krajine, u parku “Petar Kočić”, ispred i u tvrđavi Kastel, ispred Muzeja RS, kod dvorane Obilićevo, Pravnog fakulteta, hotela Krajina, te u “Kupusištu”.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Društvo

“Zmije se penju i na balkone”: U ovom dijelu Srpske za samo dva dana ulovljena čak dva poskoka

Objavio

u

Koordinator za deminiranje Javne ustanove “Ekologija i Bezbjednost” iz Trebinja Mišo Pamučina ovoga je vikenda ispred trebinjskih kuća ulovio da poskoka i to jednog ispred kuće, a drugog na balkonu kuće u trebinjskim prigradskim naseljima.

Sve se dešavalo u trebinjskim prigradskim naseljima, u kojim su vlasnici dvije pomenute kuće bili prestravljeni kada su ugledali najotrovniju vrstu zmije u Hercegovini.

“Ovaj poskok na balkonu kuće nije nikako mogao dospjeti na to mjesto, osim preko fasade kuće, a vlasnici su ostali nasmrt preplašeni kada su ovu otrovnicu našli kako se kroz persijane pokušava uvući u unutrašnjost kuće, pa su zatvorili balkonska vrata i pozvali našu ustanovu”, istakao je Pamučina.

Kaže da ga je poziv zatekao kod kuće, te da nije imao vremena ni da obuče radno odijelo, već je odmah krenuo na teren, s obzirom na dramatičnost situacije, a obje zmije je morao ubiti.

“Nemam običaj da ih ubijam, ali sam ovoga puta ubio obje, s obzirom da su bile jako ljute, otimale su se i grizle hvataljku, oko koje su obmotavale tijelo, a i zbog činjenice da su u pitanju najotrovnije vrste zmija koje sam dugo morao voziti do nepristupačnih terena”, kaže dalje Pamučina.

Kaže da sve više poziva o zmijama koje treba uloviti dobija i iz centra grada, jer je u posljednje vrijeme u Trebinju registrovana prava najezda ovih gmizavaca. U posljednjih mjesec dana je, kako kaže, malo koji dan da ga ne zovu radi ovakvih intervencija, zbog čega apeluje na sve koji se kreću u prirodi da obuvaju dublju obuću i da paze gdje staju, pišu Nezavisne.

Nastavite čitati

Biznis

U Kotor Varošu prave opremu za Cristiana Ronalda i Giro d'Italia

Objavio

u

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u okviru posjete i obilaska bosanskohercegovačkih kompanija iz sektora tekstila, odjeće, kože i obuće, u Kotor varoši su posjetili kompanije Sportek i Dermal R koje zajedno upošljavaju preko 3200 radnika.
Tom prilikom sa menadžmentom kompanija razgovarano o aktuelnom stanju u sektoru obuće, njihovom proizvodnom programu i kapacitetima, planovima ali i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju, kao i saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine.

Rade za Nike

U razgovoru sa Goranom Berićem iz kompanije Sportek, rečeno je da se radi o jednom od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini.

Tvornica obuće „Sportek“ d.o.o. osnovana je daleke 2005. godine sa velikim početnim italijanskim kapitalom i u samom startu imala je 300 zaposlenih, dok je danas, zahvaljujući dugoročnoj saradnji sa svjetski poznatim kompanijama poput „Nike“ korporacije, te stalnim unaprjeđenjem poslovnih procesa, ulaganjem u nove tehnologije i ljudski potencijal, izrasla u poslovnog giganta sa preko 2000 radnika i njene hale sa proizvodnim i skladišnim prostorima se danas prostiru na oko 40.000 m2 površine. Njihovi današnji kapaciteti su dostigli brojku od 15.000 pari obuće dnevno.

Tvornica obuće Sportek bavi se serijskom proizvodnjom sportske obuće – profesionalni modeli za fudbalere – kopačke za Nike korporaciju (u kojima igra najbolji fudbaler svijeta Cristiano Ronaldo i brojne druge svjetske fudbalske zvijezde).

Posebno je istaknuta činjenica da je od 2008 do 2020 godine, na godišnjim konkursima za novi dizajn kopački, koje kompanija NIKE raspisuju svake godine u svijetu, njihov dizajner iz Italije uvijek osvajao prvu nagradu.

Biciklistički program

Također, proizvode i kompletan profesionalni biciklistički program (osim kaciga i naočala) za marku DMT koja je u vlasništvu njihove matične firme Dijamant iz Italije, a imaju i posebnu liniju za proizvodnju, šivanje i štampanje kompletnog programa od tekstila za bicikliste (čarape, majice, hlače, dukserice itd).

Osim toga, već dugi niz godina rade i serijsku proizvodnju obuće za američku kompaniju „Crocs“ (ljetne papuče i klompe). Na godišnjem nivou, za ovu kompaniju naprave i izvezu oko 4.000.000 pari obuće.

Pored ovog, u njihovu djelatnost spada i proizvodnja dijelova od karbonskih vlakana za motocikle Ducatti i bicikle DMT (veliki dio takmičara na trci „Giro d’ Italia“, pa i ovogodišnji pobjednik nosi opremu koja se proizvodi u Sporteku), kao i krovišta za manje jahte od karbonskog tekstila.

Njihova poslovna strategija podrazumijeva kontinuirano istraživanje i razvoj novih metoda za izradu njihovih proizvoda, snažnu orijentiranost na klijente, uz nezaobilaznu korporacijska i društvena odgovornost sa posebnim akcentom na odgovornost prema njihovim uposlenicima.

Radenko Bubić, direktor firme Dermal R, rekao je da je preduzeće DERMAL R osnovano 2002. godine kao trgovačko preduzeće, a sa proizvodnjom obuće počeli su 2004. godine.

Danas posluju kao jedan od najvećih proizvođača serijske obuće na prostoru Bosne i Hercegovine, sa oko 1200 zaposlenih koji rade u dvije moderno opremljene proizvodne jedinice koje se nalaze na području opština Kotor Varoš i Kneževo.

Novi pogon

Fabrika u Kotor Varoši se prostire na oko 15.000 m2 i upošljava preko 850 radnika, gdje se na više proizvodnih linija izrađuje namjenska i modna obuća, ali i vlastita linija obuće pod brendom „Dermal“. U posebno odvojenim halama radi se obuća za njihove partnere (kupce) kao što su Gabor, Goretex, Mefisto, Haix, i Planika.

Sa nedavno otvorenim proizvodnim pogonom od 2000 m2 u Kneževu, gdje je samo u prošloj godini zaposleno 200 novih radnika (a danas ih ovdje radi preko 350), uvezali su proizvodni kompleks na oko 7000 m2 u kojem najvećim dijelom rade proizvodnju obuće za kupca „Haix“ iz Njemačke.

Njihov proizvodni program obuhvata namjensku obuću, modnu obuću, obuću za rad na otvorenom i zatvorenom prostoru, a imaju i vlastitu liniju obuće pod brendom „Dermal“.

Dnevno proizvode oko 1000 pari modne obuće i preko 4000 pari specijalne namjenske i zaštitne obuće. Njihova glavna Evropska tržišta su Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovačka, Holandija..itd., a osim njih, svoje proizvode plasiraju i u zemlje Balkana.

Njihova misija je stvaranje moderne kompanije, koja poštuje moralne i zakonske standarde društva i na prvom mjestu zadovoljava potrebe svojih kupaca ali i zaposlenih.

Vizija im je osvajanje ostalih evropskih i svjetskih tržišta sa posebnim ciljem da promovišu vlastiti brend „DERMAL“ koji uvijek treba da bude prepoznatljiv po vrhunskom kvalitetu.

U obje kompanije istaknuta je dobra i kooperativna saradnja sa Vanjskotrgovinskom komorom, kako na promociji tako i na aktivnostima sa ciljem poboljšavanja i olakšanja poslovanja u BiH.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

Trending