Pratite nas

Društvo

Od nedjelje do nedjelje: Vrelovod, ambulanta u Dragočaju, kanalizacija u Kuljanima

Objavio

u

Početak izgradnje vrelovoda kod Delte, ambulante u Dragočaju, oborinske i fekalne kanalizacije u Kuljanima, glavne saoobraćajnice u Debeljacima, nastavak uređenja i čišćenja grada u naseljima Borik 1 i 2, modernizacija saobraćajnica u Priječanima i Motikama samo su neki od radova koji su obilježili proteklu nedjelju.

Naime, početkom prošle nedjelje započeli su radovi na izgradnji i proširenju vrelovodne mreže kod tržnog centra „Delta planet“.

Riječ je milionskoj investiciji i ujedno najznačajnijem ulaganju u tolifikacionu mrežu u posljednjih 13 godina, čime će biti rastrećena mreža i omogućen bolji kvalitet grijanja za veliki broj domaćinstava u naseljima Nova varoš i Rosulje pa sve do naselja Mjesec.

Mjesna zajednica Dragočaj uskoro će dobiti potpuno novu, savremenu ambulantu porodične medicine, a ovo je projekat od velike važnosti za preko 10.000 stanovnika, ne samo Dragočaja, nego i Ramića, Barlovaca, dijela Kuljana i Prijakovaca.

Za izgradnju ambulante iz gradske kase izdvojeno je oko  457 hiljada KM sa PDV-om.

Milionsko investiranje započelo je i u Kuljanima, gdje je na radost mnogobrojnih mještana počela izgradnja oborinske i fekalne kanalizacije, čime će biti riješen višedecenijski problem za 170 domaćinstava.

U ovom naselju planirane su i druge investicije ukupne vrijednosti tri miliona KM, pa će tako u narednom periodu biti započeta izgradnja glavne saoabraćajnice, ali i modernizacija manjih ulica, kao i izgradnja dječijeg igrališta.

Kanalizacionu mrežu dobiće i stanari zgrade u Ulici despota Stefana Lazarevića, koje je investitor po izgradnji ostavio bez osvnovnih potreba, pa su kao prelazno rješenje koristili septičku jamu.

Započela je i izgradnja glavne saobraćajnice u Debeljacima, a riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 miliona KM, kojim će mještani ovog dijela grada dobiti modernu saobraćajnicu sa dvije trake, obostranim trotoarima, oborinskim kolektorima, rasvjetom, a biće urađeno i zacjevljenje kanala.

Ovo je jedan od šest glavnih putnih pravaca, koji će biti urađeni tokom ove godine.

I tokom protekle nedjelje sprovodila se do sada najveća akcija uređenja i čišćenja i to na području mjesnih zajednica Borik 1 i 2, koja je okončana jučerašnjom zajedničkom akcijom u blizini OŠ „Branko Ćopić“ u kojoj je zajedno sa gradonačelnikom učestvovao i veliki broj naših sugrađana.

Aktivnosti uređenja i čišćenja nastavljaju se i naredne nedjelje i to u mjesnim zajednicama Obilićevo 1 i 2, a raspored kontejnera za odlaganje kabastog otpada pogledajte OVDJE.

Takođe, započeli su i radovi na modernizaciji Bogojavljenske i Pritočke ulice u naselju Priječani, pa će tako nakon dugo godina mještani ovih ulica dobiti moderniju i ljepšu saobraćajnicu, a u ovom naselju planiran je i nastavak izgradnje glavne saobraćajnice za koju će biti izdvojeno oko pola miliona KM.

Banja Luka je tokom protekle nedjelje obilježila i brojne važne datume, pa je tako uz brojne aktivnosti obilježen Svjetski dan voda.

Takođe, gašenjem svjetala i sirenama Banja Luka je povodom obilježavanja 23. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije  je ukazala na tamu toga vremena i skrenula pažnju da se ovakvi zločini ne smiju zaboraviti.

Svjetla na zgradama Gradske uprave i Banskog dvora, ugašena su i u okviru globalne akcije za zaštitu prirode – „Sat za planetu Zemlju“.

Isključivanjem svjetla na sat vremena ukazano je na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, kao i upućena poruka kako je moguće preduzeti nešto u vezi sa ublažavanjem klimatskih promjena i očuvanjem resursa na planeti.

Banja Luka je obilježila i Međunarodni dan pružanja podrške osobama sa epilepsijom.

U sedmici koja je iza nas, ispunjeno je još jedno obećanje, pa su tako nagrađeni zaposleni Gradske uprave koji su za dolazak na posao koristili bicikl.

Naime, gradska administracija ovakav korak je preduzela kako bi svojim primjerom pozvala i druge da na ovaj način utiču na promjenu kulture saobraćaja u našem gradu.

Društvo

“HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA PERIŠA: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući

Objavio

u

By

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije telo je nađeno u sredu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu.

Kovčeg će biti izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali poslednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana.

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

– Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba – rekao je Nenad Periš.

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na “neverovatnom poslu”. Rekao je da je sa policajcima imao i “ljudski i profesionalan kontakt”.

– Hvala svakom policajcu… Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio neverovatan posao i hvala im na tome. Hvala i Mupu BIH. Hvala svim novinarima, snimateljima… Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vesti i boli – nastavio je Periš.

On se zahvalio i sveštenicima kataločke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju koji će, kako je rekao, doći sa episkopima u crkvu Svetog Ante u Beogradu.

– Hvala svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik il ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.

U dvorište crkve Sv. Ante polako pristižu građani koji su došli da se oproste od njega.

– Jadno dete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bi se oprostila od njega – kaže jedna Beograđanka, dok druga dodaje da je red da se isprati mladić nad čijom sudbinom su strepeli toliko vremena.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

SAZNAJEMO: Troje učenika i učiteljica u bolnici na Palama, dosta zaraženih na putu za Banjaluku

Objavio

u

By

Prava drama odvija se na ekskurziji sa mališanima iz osnovne škole Branko Radičević. Portal Banjaluka.net od pojedinih roditelja saznaje da su zbog težih simptoma troje učenika i jedna učiteljica završili u bolnici na Palama.

Kako nam je rekla jedna majka, radi se o dvije učenice i jednom učeniku, te jednoj učiteljici. Prema informacijama kojim ona raspolaže, i učenici koji su na putu za Banjaluku ima dosta zaraženih.

– Simptomi su kod troje učenika i učiteljice nešto gori, pa su zadržani u bolnici na Palama. U autobusu, kako nam javljaju, je pravi haos. Dosta djece teško podnosi put, povraćaju i nastala je panika – kazala je majka koja nije željela da joj navodimo ime.

Učenici su oko 22 časa krenuli sa Jahorine za Banjaluke, a očekuje se da u ranim jutarnjim časovima stignu kući.

Podsjećamo, djeca iz osnovne škole “Branko Radičević” koja su boravila u školi u prirodi na Jahorini, a u toku dana se pojavila informacija da je određen broj djece zaražen stomačnim virusom.

Prošle sedmice sa ekskurzije na Jahorini vratila su se djeca iz Prijedora, iz istog razloga. Svi oni, boravili su u hotelu “Nebojša”, a u inspekcijskoj kontroli utvrđeno je da nije bilo zaraznih supstanci u hrani i piću.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

MATEJEV TELEFON MOGAO BI DATI KLJUČNE ODGOVORE Kartica se može očistiti od blata i izvući gotovo svi podaci

Objavio

u

By

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Konačan odgovor na pitanje zašto je mladi Splićanin Matej Periš kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba “Gotik” u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio mogao bi dati mobilni telefon koji je pronađen u džepu mladićevih pantalona.

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i po mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje – zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

KARTICA MOŽE DA SE SPASI I SA NJE MOGU DA SE IZVUKU PODACI

Branislav Blagojević, sudski vještak, rekao je da je za početak najbitnije u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa tijelom, te da li ima mehaničkih oštećenja.

– U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi – priča Blagojević.

izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending