Pratite nas

Društvo

Odgovor Inspektorata: Gradski inspektori ne mogu provjeravati „Grand trejd“

Objavio

u

Foto: A. Čavić

Zahtjev nema osnovu u zakonu kao osnovnom materijalnom propisu, pošto nije predviđeno da se te nadležnosti mogu prenositi, sa republičke na inspekciju jedinice lokalne samouprave, a svaka odluka donesena od strane lokalne inspekcije bila bi ništavna.

Navedeno je ovo, između ostalog, u odgovoru Republičke uprave za inspekcijske poslove, nakon što je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, zatražio od njih da Odjeljenju za inspekcijske poslove Grada daju da izvrše inspekcijski nadzor nad svim građevinskim dozvolama koje je dobilo preduzeće „Grand trejd“ u vezi sa gradnjom objekta u centru grada.

Oni navode da je na toj lokaciji i za potrebe tog investitora Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni organ, do sada donijelo deset rješenja, ili djelimičnih rješenja, kojima su date građevinske dozvole za izgradnju objekta ili pojedinih faza objekta.

Dodaju da je za ovaj objekat izdata građevinska dozvola 12.12.2018. godine, te da je za izgradnju nadzemnih etaža izdata dozvola 17.12.2020. godine kojom je izmijenjena ova građevinska dozvola.

– Prema našim saznanjima, sve do sada, izdate građevinske dozvole su postale pravosnažne, imajući u vidu da je Okružni sud u Banjoj Luci do sada odbio sve tužbe koje su podnesene od strane punomoćnika, osim posljednjeg pomenutog rješenja od 17.12.2020. o izmjeni građevinske dozvole, tako da ćemo odgovor o zakonitosti ovog rješenja dobiti nakon odluke suda – navodi se u odgovoru.

Navode da su lamele 2 i 3 u potpunosti završene i da je za njih izdata upotrebna građevinska dozvola. Objašnjavaju da je u slučaju da je građevinska dozvola izdata u suprotnosti sa zakonom ili propisima, jedino na šta bi inspektor bio ovlašten u tom slučaju, jeste da podnese inicijativu za poništavanje ili ukidanje.

– Imajuću u vidu činjenicu da je konkretna građevinska dozvola već izdata i da je njena zakonitost već predmet preispitivanja u postupku upravnog spora, to vas obavještavamo  da u vezi sa vašom  predstavkom nije cjelishodno vršenje inspekcijskog nadzora u konkretnom slučaju – navode u Inspektoratu.

Društvo

POMOĆ BOJANIĆIMA Danas će biti otvoren račun za uplate

Objavio

u

U Bistrici kod Banjaluke vatrogasci su juče gasili požar, u kojem je potpuno izgorela kuća, pilana i radionica porodice Bojanić, potvrdili su mještani i odbornici Skupštine grada, koji su posetili požarište.

Šteta je totalna, izgorela je kuća, radionica i pilana, uništeno je sve što su Ljiljana i Ranko Bojanić sticali godinama – rekao je jedan komšija za Srpskainfo.

Kako je i zbog čega izbio požar, utvrdiće istraga, ali kako se nezvanično saznaje, kuća je najverovatnije planula kada se zapalio dimnjak.

Pomoć su obećali i iz Gradske uprave, a napravljena je i fejsbuk grupa za pomoć. porodici Bojanić, te će u toku dana biti otvoren i žiro-račun za donacije.

Nastavite čitati

Društvo

Stanivuković pozvao patrijarha Porfirija da posjeti Banjaluku

Objavio

u

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

– Zahvalan sam Bogu na prvom susretu sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem, na ovom, za naš narod važnom mjestu, 10 dana nakon ustoličenja na sveti tron – objavio je na fejzbuk stranici gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Posjetiti Jasenovac, naš najveći grad pod zemljom, znači i prisjetiti se svih golgota koje je naš narod sa ovih prostora prošao. Danas su naše molitve bile za svaku žrtvu . naveo je Stanivuković, najavljujući posjetu patrijarha Banjaluci.

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

Patrijarh srpski Porfirije danas je, na poziv vladike pakračko-slavenskog Jovana, posjetio manastir Jasenovac, gdje je održao crkvenu službu – doksologiju, u manastiru Jasenovac.

Molitvi u manastiru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslanici u NSRS Jelena Trivić i Milan Radović i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Vukota Govedarica, kao i sekretar za vjerska pitanja u Vladi Republike Srpske Dragan Davidovič.

(BN)

Nastavite čitati

Društvo

Banjaluka bogatija za 11 beba

Objavio

u

U Banjaluci je u posljednja 24 časa rođeno 11 beba, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja Republičke uprave Civilne zaštite.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centa Republike Srpske obavljeno je 10 poroda, a rođeno je osam djevojčica i tri dječaka.

U ovoj klinici dnevno se rađa do deset beba.

(Srna)

Nastavite čitati

Trending