Pratite nas

Društvo

Odgovor Inspektorata: Gradski inspektori ne mogu provjeravati „Grand trejd“

Objavio

u

Foto: A. Čavić

Zahtjev nema osnovu u zakonu kao osnovnom materijalnom propisu, pošto nije predviđeno da se te nadležnosti mogu prenositi, sa republičke na inspekciju jedinice lokalne samouprave, a svaka odluka donesena od strane lokalne inspekcije bila bi ništavna.

Navedeno je ovo, između ostalog, u odgovoru Republičke uprave za inspekcijske poslove, nakon što je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, zatražio od njih da Odjeljenju za inspekcijske poslove Grada daju da izvrše inspekcijski nadzor nad svim građevinskim dozvolama koje je dobilo preduzeće „Grand trejd“ u vezi sa gradnjom objekta u centru grada.

Oni navode da je na toj lokaciji i za potrebe tog investitora Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni organ, do sada donijelo deset rješenja, ili djelimičnih rješenja, kojima su date građevinske dozvole za izgradnju objekta ili pojedinih faza objekta.

Dodaju da je za ovaj objekat izdata građevinska dozvola 12.12.2018. godine, te da je za izgradnju nadzemnih etaža izdata dozvola 17.12.2020. godine kojom je izmijenjena ova građevinska dozvola.

– Prema našim saznanjima, sve do sada, izdate građevinske dozvole su postale pravosnažne, imajući u vidu da je Okružni sud u Banjoj Luci do sada odbio sve tužbe koje su podnesene od strane punomoćnika, osim posljednjeg pomenutog rješenja od 17.12.2020. o izmjeni građevinske dozvole, tako da ćemo odgovor o zakonitosti ovog rješenja dobiti nakon odluke suda – navodi se u odgovoru.

Navode da su lamele 2 i 3 u potpunosti završene i da je za njih izdata upotrebna građevinska dozvola. Objašnjavaju da je u slučaju da je građevinska dozvola izdata u suprotnosti sa zakonom ili propisima, jedino na šta bi inspektor bio ovlašten u tom slučaju, jeste da podnese inicijativu za poništavanje ili ukidanje.

– Imajuću u vidu činjenicu da je konkretna građevinska dozvola već izdata i da je njena zakonitost već predmet preispitivanja u postupku upravnog spora, to vas obavještavamo  da u vezi sa vašom  predstavkom nije cjelishodno vršenje inspekcijskog nadzora u konkretnom slučaju – navode u Inspektoratu.

Društvo

U funkciji još jedan radar u Banjaluci

Objavio

u

U naselje Srpske Toplice, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branislav Nušić” u Banjaluci od danas je u funkciji deseti stacionirani radan, potvrđeno je iz Minstarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Ovaj radar nalazi se na lokaciji, magistralni put MI – 101, u Ulici Manjačkih Ustanika, gdje je ograničenje brzine 40 km/h”, naveli su iz MUP-a RS.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

Radnici u javnom sektoru ogorčeni na SNSD: Umjesto praznika, odveli ih na stranački skup

Objavio

u

SNSD i Vlado Đajić dotakli su dno. Nakon što je javnost informisana da ja na sve zaposlene u Vladi i ministarstvima, te institucijama RS izvršen nezapamćen pritisak da učestvuju u manifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, juče je Đajić otišao i korak dalje.

Nakon što se većina zaposlenih u republičkim organima uprave pojavila na zakazanom mjestu u zakazano vrijeme, pogotovo oni zaposleni u blizini Administrativnog centra RS na koje je vršen najveći pritisak, radnici su shvatili da nije dovoljno što su dovedeni da stvore utisak da Dodik i SNSD ima podršku naroda, nego su još natjerani da umjesto iza srpskih zastava stanu iza Dodikove stranačke zastave!

Vlado Đajić je bio dovoljno drzak da se ovom prevarom i pohvali, pa kaže kako je riječ o defileu “Gradskog odbora SNSD” Banja Luka, iako je svakom jasno da je kompletan defile sačinjen od radnika iz javnog sektora. Poniženi radnici su bili ogorčeni, barem ogromna većina njih koja radi za platu i gleda bahaćenje SNSD-ovih “asova” i “starleta”. Naravno, bilo je i onih koji su u svemu iskreno uživali kao što je grupa na slici, koju redom čine isključivo uposlenice ministarstva finasija i ekonomskih odnosa- na čijem čelu su SNSD ministri! Jedini koji su donekle uspjeli da se obrukaju poput Đajića i SNSD su Stevandić i US, koji po Banjaluci razvijaju srpske zastave u trenucima dok su im najviše rangirani stranački funkcioneri u bjekstvu zbog višemilionskog kriminala u Institutu za javno zdravstvo. Lažni patriotizam SNSD i njihovih satelit stranaka se tako i potpuno ogolio pred građanima, kojima je očigledno dosta mazanja očiju i korištenja srpskih zastava, srpskih boraca i patriotskih osjećanja u svrhe bjesomučnog bogaćenja nekolicine dezertera, ratnih profitera i njihovih porodica.

Nastavite čitati

Društvo

Novi udar na džepove građana Srpske: Nakon piletine poskupljuju i jaja

Objavio

u

Promjene u Evropi diktiraju kretanja i na domaćem tržištu, a nakon što je piletina poskupjela od 50 do čak 100 odsto, očekuje se i skok cijena konzumnih jaja.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić, naglasivši da je najveći poremećaj izazvalo poskupljenje kukuruza, koji je osnovna sirovina za pripremanje stočne hrane, a osim toga skočila je cijena i sojine sačme.

Govoreći o proizvodnji jaja, pojašnjava da je u tom segmentu stanje još teže.

– Suočeni smo sa prevelikom proizvodnjom u regionu i prekomjernim uvozom jaja na naše tržište iz okruženja, tako da su domaći proizvođači ostvarili veoma ozbiljne gubitke – istakao je Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje jedino u BiH izvozi jaja za industrijsku preradu u Evropsku uniju.

Miličić pojašnjava da je plasman jaja u EU nastavljen te da su na taj način djelimično smanjili višak ponude na domaćem tržištu.

– S obzirom na to da dolazi do promjena cijena konzumnih jaja u EU, neminovno je da će doći do rasta cijena i kod nas. Prinuđeni smo da uskladimo cijene sa troškovima proizvodnje. Teško je prognozirati koliko će cijene rasti. Sigurno je da će biti znatno manje poskupljenje u odnosu na rast cijena sirovina, a da li će biti deset ili 20 odsto, vidjećemo – rekao je Miličić.

Dodao je da je povećano interesovanje fabrika za jaja za preradu, ali da je za domaće proizvođače krajnji cilj plasman konzumnih jaja na evropsko tržište.

Miličić ističe da živinarima ne ide na ruku ni komplikovanje opšte političke situacije u BiH, zbog koje su najvažnije stvari za proizvođače na neki način skrajnute.

– Postigli smo dogovore sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je nosilac posla i očekujemo sastanke do kraja mjeseca i informacije o pregovorima sa Briselom – pojasnio je Miličić.

Preduzeće “Agreks” je prvo u Srpskoj i BiH dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase u EU, a prvi kamioni otišli su u Hrvatsku u januaru prošle godine.

Ponuda u marketima

S obzirom na to da proteklog mjeseca gotovo nije bilo moguće pronaći pileće bijelo meso u domaćim marketima, živinari ističu da se tržište postepeno stabilizuje. Osim nestašice cijena pilećeg bijelog mesa je u pojedinim marketima dostigla deset maraka po kilogramu.

Glas Srpske

 

Nastavite čitati

Trending