Pratite nas

Region

“Odsjekli glavu navijaču i njom igrali fudbal”

Objavio

u

Nekoliko pripadnika Belivukove kriminalne grupe ponudilo je tužilaštvu svoju saradnju u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

Otkako je prošlog četvrtka u velikoj tajnoj policijskoj akciji uhapšen Belivuk i još 20 pripadnika njegove kriminalne grupe koja je godinama sejala strah, pre svega, u Beogradu, policija traga za dokazima koji će pomoći da se Velja Nevolja i njegovi saradnici osude na zatvorske kazne.

Oni su za sada osumnjičeni za najteža krivična dela – ubistva, mučenja, otmice, ali je dobro poznato i da su se bavili trgovinom narkotika za crnogorski kavački klan, ali i reketiranjem po Beogradu, Pančevu, Nišu…

Veliki tragovi krvi, kao i ostaci sredstava za dezinfekciju kojima je ta krv uklanjana pronađeni su na nekoliko lokacija koje je koristila ova kriminalna grupa.

Najviše tragova koji ukazuju na mučenja, a kako se sumnja i ubistva, pronađeno je u kući strave, opasane visokom betonskom ogradom, u Ritopeku. U ovoj kući na zemlji su pronađeni i tragovi spaljivanja…

Tragovi krvi, međutim, prema nezvaničnim informacijama otkriveni su i u drugim vikendicama koje je Velja Nevolja koristio. Na pojedinim lokacijama pronađeno je oružje, snajperi, ali i ogromne količine novca.

U jednom od Belivukovih tajnih sefova, koji je pronađen u vikendici u Vrčinu, pronađen je i svežanj od dvadesetak ključeva za koje policija pokušava da utvrdi koja vrata otvaraju i šta se iza njih krije! Jasno je da su ovi ključevi za Belivuka važni s obzirom da ih je skrivao u sefu kraj nekoliko desetina hiljada evra zarađenih, najverovatnije, trgovinom narkotika.

Lobanja u bunaru

Prema nezvaničnim informacijama u jednom bunaru na imanju u blizini Belivukovog u Ripnju pronađena je ljudska lobanja! Ona je poslata na veštačenje, a sumnja se da pripada navijaču Partizana Goranu Veličkoviću Goksiju koji je nestao bez traga početkom avgusta prošle godine.

Nekoliko meseci nakon nestanka Goksija i pre hapšenja Belivukove ekipe pričalo se da je ova grupa Veličkoviću odsekla glavu i njom igrala fudbal, kao i da su to sve snimali i slali drugim članovima kriminalne grupe preko tajne aplikacije “Skaj”. 

Nakon hapšenja Belivukove grupe i otkrivanja njihovih svirepih načina “rešavanja sukoba” sa suparnicima sumnje da je ta priča tačna su ponovo podgrejane. Upravo zbog toga policija sumnja da pronađena lobanja pripada baš Goranu Veličkoviću Goksiju za kog već neko vreme imaju osnovane sumnje da je svirepo ubijen.

Čak 12 muškaraca nestalo je bez traga samo u toku prošle godine u Beogradu i sumnja se da iza svih stoji upravo Belivukova grupa, kojom je upravljao sa najboljim prijateljem Markom Miljkovićem Maretom.

Policija njihovu grupu za sada sumnjiči za ubistva tri nestala muškarca – navijača Crvene Zvezde Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića Goksija i Milana Ljepoje, vođe “Pink Pantera”.

Porodice sva tri muškarca su policiji prijavile nestanke uz sumnju da iza otmice stoji Belivukova ekipa. Međutim, da li su informacije da je Belivuk nakon otmice članovima porodica Radojevića, Veličkovića i Ljepoje slao preteće poruke, zvanično nije potvrđeno.

Policija je obavila uviđaje u svim vikendicama i kućama za koje je utvrđeno da je koristio Velja Nevolja ili neki drugi pripadnik kriminalne grupe, a nakon toga započela je pretrage terena oko tih kuća. S obzirom da se osnovano sumnja da su u kućama mučili, kasapili i ubijali otete muškarce, a potom njihova tela spaljivali ili rastvarali u kiselini, policija traži mesta na kojima su ostaci žrtava zakopani ili bačeni.

U jednom trenutku su i ronioci sišli u Dunav u blizini Belivukovih skrovišta, međutim, u mutnoj i brzoj reci ništa nije bilo moguće pronaći. Zbog toga se potraga proširila i na terene oko imanja gde sa policijskim psima na stotine iskusnih policajaca traži tragove krivičnih dela.

Psi su policajce u jednom trenutku odveli do deponije u Vinči gde su pronađeni ostaci kostiju, međutim analizom je utvrđeno da nisu ljudske.

Policajci prikrivali dokaze

Nakon hapšenja Belivuka i njegove grupe palo je i nekoliko “prljavih policajaca” koji su snimljeni kako tokom pretresa stana Velje Nevolje u blizini stadiona Partizana u Humskoj skrivaju nelegalni pištolj i dogovaraju se kako da pomognu uhapšenom.

Sumnja se da su policajci nameravali i da za sebe zadrže veliku količinu novca pronađenu u ovom stanu.

Da je Belivuk imao saradnike u policiji jasno je bilo odavno, a potvrđeno i tokom same akcije hapšenja koja je isplanirana i sprovedena u tajnosti, međutim Belivuku je neko dojavio šta mu se sprema te je on pokušao sa saradnicima da ukloni dokaze koji ih mogu povezati sa krivičnim delima. Zato je Belivuk uhapšen na Rudniku, dok je išao da spali jedan od automobila korišćen za izvršenje krivičnih dela, a drugi saradnici na nekoliko drugih lokacija, na putu ka štek vikendicama…

Grupa je najverovatnije planirala da iz sefova pokupi sav novac o oružje, pa spali kuće i kola kako nijedan trag ne bi mogao da otkrije sva njihova zlodela. Srećom, u tome nisu uspeli, te se očekuje da forenzičari iz kuća i vozila izvuku tragove koji će otkriti šta su sve i na koji način radili.

Očekuje se da najviše dokaza bude izvučeno iz belog “smarta” u kom je poslednji put živ snimljen jedan od nestalih muškaraca za kog se sumnja da ga je Belivukova grupa svirepo ubila.

Jedan od najvećih dokaza za sada su snimci sa kamere iz Ritopeka na kom se vidi kako u Belivukovu kuću strave svojim automobilom stiže Nišlija i nekadašnji vođa Pink Pantera Milan Ljepoja, za njim u dvorište ulazi Belivuk i još nekoliko saradnika.

Ne postoji snimak na kom se vidi kako je Ljepoja ikada izašao iz te kuće. Međutim kamere su snimile, kako nekoliko dana kasnije, pripadnici grupe u 18 kesa iznose nešto iz kuće. Sumnja se da su nakon što su ga danima svirepo mučili, Belivukovi ljudi Ljepojino telo isekli na komade, izneli ga iz kuće u crnim kesama za smeće i negde ih bacili.

Snimci dogovaranja likvidacija

Jaki dokazi u ovom slučaju za sada su i snimci telefonskih razgovora Belivuka i njegovih članova grupe u kojima se čuje kako dogovaraju likvidaciju upravo Milana Ljepoje jer se osilio i “planira da im otme Niš”.

Moram da ti prenesem, da budeš upoznat. Ona s*sa Mance iz Ništa, jel ga viđaš? On je glavni kao Pink Panter, jel ga znaš? Ja kažem: “A, ne viđam ga”. Neću da širim, brate, bez brige, samo što pre da pucam. Dobro. Ja kažem: “Neću da širim bez brige, brate, samo reci šta treba, tu sam”. Dobro, pošto se raspituje za tebe, došao je na genijalnu ideju da će on da bude glavni u Nišu i okuplja neke momke pi***tine. I jedan od tih pi**i mi je preneo da se raspituje za tebe, da vi držite dole Niš, ali da ste sve najgore i da će da vas reši i onda on preuzima grad – čuje se u snimku.

Svedoci saradnici

Nakon hapšenja čak nekoliko pripadnika Belivukove kriminalne grupe ponudilo je tužilaštvu svoju saradnju u zamenu za manju zatvorsku kaznu.

Upravo svedočenja članova svirepe grupe mogu da budu najkorisnija u istrazi, prikupljanju dokaza, ali i sam dokaz jezivih krivičnih dela ove grupe.

Očekuje se da uskoro bude doneta odluka ko od njih može dobiti status svedoka-saradnika i da im upravo on otkrije iza kojih sve otmica, mučenja i ubistava stoji Belivuk i njegovi saradnici, kao i šta su uradili sa telima svojih žrtava.

(MONDO/Blic)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Region

Na ovo se dugo čekalo! Telekom u akciji spašavanja odlaska mladih iz Srbije: Dualno obrazovanje – sigurna šansa za našu djecu!!!

Objavio

u

Da priče o Dualnom obrazovanju ne budu samo prazne reči, prazna slova na papiru kojih se političari samo sete kada im novinari postave nezgodno pitanje o odlasku mladih stručnjaka u beli svet – pobrinuo se Telekom Srbija, odnosno njegov veoma preduzimljivi menadžment u kome je jedna od glavnih karika, Draško Marković, Izvršni direktor za ljudske resurse!

Naime, direkcija za ljudske resurse Telekoma Srbija inicirala je ugovor sa srednjom PTT školom iz Beograda, o poslovnoj saradnji, preuzimanju mladih svršenih rsednjoškolaca i momentalno zapošljavawe u njihovoj Kompaniji! Podsećamo, PTT škola  obrazuje učenike za zanimanje – monter telekomunikacione mreže, koja će u najskorije vreme biti preko potrebna Telekomu Srbije! Time je na najbolji način i praktično pokazana primena Dualnog obrazovanja u praksi, što bi trebalo da postane pravilo i za sva druga Javna preduzeća koja imaju potrebu za stručnim školovanim mladim kadrovima…-

– Telekom Srbije, pored svoje osnovne delatnosti, neguje i ulaže u programe iz oblasti obrazovanja – kaže za Embargo, Draško Marković, Izvršni direktor za ljudske resurse ove državne kompanije. – Prepoznali smo značaj Dualnog obrazovanja i doveli ga u relaciju sa našim poslovnim potrebama, a da smo istovremeno na najbolji i najpraktičniji način podržali program vlade Srbije. Kao tradicionalno odgovorna Kompanija, usmereni smo na razvoj i pružanje šanse mladim ljudima!

Marković zaključuje da ima još potencijala za unapređenje obima i raznovrsnosti poslovanja Telekoma Srbije i da će  ovaj beogradski primer slediti i u drugim gradovima Srbije – gde se obrazuju kadrovi potrebni ovoj Kompaniji…

– Moram i ovom prilikom da se zahvalim javno Privrednoj komori Srbije, Ministarstvu prosvete vlade RS  na konstruktivnoj saradnji i uvođenju Dualnog obrazovanja u naš školski sistem – zaključuje Marković. – Ovo je siguran put za budućnost naše dece, jer nam je to prioritet svih prioriteta! Verujem da će naš put slediti i kolege iz drugih Javnih preduzeća…

Nastavite čitati

Region

Milanović: U BiH su najuspješniji, niti je ko bolestan, niti se ko cijepi

Objavio

u

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je boravio u Istri te je na pitanje novinara komentarisao i borbu s epidemijom korona virusa. Milanović se posebno osvrnuo na situaciju u BiH.

Upitan da komentariše borbu s epidemijom u ovom trenutku Milanović je rekao da se trude, kao i sve vlade.

“I sve su vlade jednako uspješne i neuspješne. U cijeloj Europi, u cijelom svijetu. Naravno, najuspješniji su u Bosni i Hercegovini. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko cijepi. To je to”, odgovorio je predsjednik na pitanje novinara.

Dodao je da konkretne mjere hrvatske Vlade nije i neće komentarisati ali istakao je kako je odluka o osnivanju Štaba “potpuno neustavna, bez obzira o tome što o tome misli Ustavni sud”.

“Ja tu ne mogu djelovati”, kazao je Milanović, prenosi “Dnevnik.hr“.

Nastavite čitati

Region

”Dara iz Jasenovca” da uđe u školske programe

Objavio

u

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić Srbije smatra da bi film ”Dara iz Jasenovca”, koji govori o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svjetskog rata, trebalo da uđe u školske programe u cilju edukacije mladih generacija o tim istorijskim događajima.

Ružić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da je velika čast što se u skupštinskoj sali našao reditelj filma ”Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević i naglasio da je obaveza Vlade Srbije i resornog ministarstva da pronađe način da se, kako kaže, taj film od septembra prikazuje bar u srednjim školama.

”Ne kao imperativ, već uz saglasnost roditelja…To bi bilo značajno zbog onih koji ovih dana govore da se u našim programima Jasenovac pominje u jednoj rečenici, a imamo 8- 9 strana koje tretiraju te događaje. Treba da iznađemo model utemeljen u normama kako bi edukovali našu omladinu i kako bi umetničko delo iskoristili u daljoj edukaciji”, rekao je Ružić.

Na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića, u kojoj je fazi priprema za izvođenje završnog ispita i upis učenika u srednje škole i na fakultete, Ružić je rekao da će probni završni ispit biti održan 26. i 27.marta i da će se prvog dana polagati matematika, a drugog dana srpski ili maternji jezik.

”Mislim da je taj rok dovoljan da se deca pripreme i upoznaju sa proceduarama i načinom polaganja i da se nakon probnog zavšrnog ispita pripreme za završni ispit koji će biti održan 23, 24. i 25.juna”, rekao je Ružić.

Ministar je kazao da je obrazovni sistem u Srbiji u ovoj i prethodnoj godini pokazao visok stepen adaptiblnosti i rezistentnosti prema transmisiji virusa korona.

”Sve brojke govore o tome da škole i obrazovne ustanove nisu mesta gde se virus širi, zahvaljujući odgovornosti i predanosti nastavnog osoblja, ali i učenika koji pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama, visokoškloskim ustanovama, ali i onih koji idu u predškolske ustanove”, naveo je Ružić.

Nastavite čitati

Trending