Pratite nas

Hronika

Okružni sud u Banjaluci ponavlja postupak NEVINO OSUĐENOM MLADIĆU

Objavio

u

Okružni sud u Banjaluci u narednim danima donijeće odluku o ponavljanju postupka protiv Nemanje Matijaša iz Prijedora, koji je u januaru 2018. godine osuđen na zatvorsku kaznu na osnovu pogrešnog DNK nalaza, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Kako je portal Srpskainfo u prethodnim tekstovima pisao, vještak Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske tokom istrage 2017. godine, greškom je zamijenio DNK Matijaša sa drugim optuženim u istom postupku Vanjom Vukovićem.

Međutim, za razliku od Vukovića koji nije negirao svoju odgovornost za prevoz droge koja je otkrivena u automobilu „pasat“, Matijaš je od starta tvrdio da sa krivičnim djelom nema nikakve veze.

Krunski dokaz koji je Matijaša smjestio iza rešetaka i to na pet godina bio je upravo sporni DNK nalaz, pa je za očekivati da će banjalučki sud sada kada je utvrđeno da je ovaj krunski dokaz tužilaštva bio netačan, ponoviti postupak protiv Matijaša.

Okružni sud u Banjaluci odlučivaće nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske uvažio žalbu Matijaša za ponavljanjem postupka.

– Ovaj sud je zaprimio Rješenje Vrhovnog suda Republike Srpske broj 11 0 K 021103 22 Kž 4. Postupak koji se pred ovim sudom vodi pod brojem 11 0 K 021103 22 Kvl 3 je u toku i odluka će biti donesena u razumnom roku- izjavila je za Srpskainfo Slavica Divjak, portparol Okružnog suda u Banjaluci.

Matijaš je u svojoj žalbi između ostalog podsjetio da tokom ranijeg sudskog postupka sud nije prihvatio njegov zahtjev za ponavljanjem DNK vještačenja, a koji bi odmah utvrdio da je njegov biološki trag u Zavodu za sudsku medicinu RS zamijenjen sa DNK tragom drugog optuženog.

Matijaš je Vrhovnom sudu RS, odnosno Okružnom sudu Banjaluka dostavio novi dokaz, odnosno novo vještačenje njegovog DNK.

Srpskainfo je u posjedu dokumentacije iz koje se jasno vidi da je vještak Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske konstatovao da se ne podudaraju nesporni biološki tragovi Matijaša iz istrage vođene 2017. godine, te DNK uzrorak u uzet od Matijaša u KPZ Banjaluka prošle godine.

Drugim riječima DNK za koji se smatralo da pripada Matijašu tokom istrage, nije bio njegov, već je pripadao drugom optuženom Vanji Vukoviću.

– Tokom sudskog postupka protiv Matijaša je upravo bio glavni dokaz ovo DNK vještačenje. Svjedoci koji su saslušavani bili su policajci na okolnosti pronalaska droge, tako da drugih dokaza protiv ovog optuženog nije bilo- objasnio je izvor Srpskainfo iz pravosuđa Republike Srpske.

Tako je za krunski dokaz na osnovu kojeg je Matijaš osuđen u januaru 2018. godine, ustanovljeno da je bio pogrešan, a što bi Okružni sud u Banjaluci prilikom donošenja odluke o ponavljanju postupka, svakako morao imati na prvom mjestu.

U svojoj molbi za ponavljanjem postupka, Matijaš je istakao da se novim dokazom potvrđuje osnovanost zahtjeva za ponavljanjem postupka i nesporno ukazuje da je presuda protiv ovog mladića zasnovana na neistinitom dokazu, a čije je osporavanje bilo uskraćeno Matijašu tokom cijelog krivičnog postupka i postupka po pravnim lijekovima.

Podsjetimo, Matijaš je osuđen nakon što je u avgustu 2017. godine uhapšen u automobilu „pasat“ koji je vozio Vuković.

U ovom automobilu, odnosno filteru za vazduh, pronađen je paket u kojem se nalazio heroin.

Vuković nije negirao svoju odgovornost, ali je Matijaš tvrdio da nema veze sa krivičnim djelom koje mu je bilo stavljeno na teret i zbog kojeg je kasnije osuđen na istu kaznu kao i Vuković, odnosno pet godina zatvora.

Četiri godine nakon hapšenja Matijaš je za vrijeme boravka u KPZ Banjaluka obavio DNK testiranje koje je potvrdilo da je tokom istrage njegov DNK zamijenjen sa optuženim Vukovićem.

VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE

Vrhovni sud Republike Srpske je prihvatio žalbu Nemanje Matijaša i branioca na rješenjem Okružnog suda u Banjaluci kojim je odbijen zahtev za nepravo ponavljanje postupka. – Uvažena je žalba branioca optuženog i ukinuto je rešenje Okružnog suda u Banjaluci, te je vraćeno sudu na ponovni postupak- odgovorili su za Srpskainfo iz Vrhovnog suda Republike Srpske.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

Tragedija kod Laktaša: U rijeci se utopila petogodišnja djevojčica

Objavio

u

By

“Dežurnog tužioca su nadležni iz Policijske uprave Banjaluka obavijestili da se na području Laktaša utopilo petogodišnje dijete”, rekli su za Nezavisne iz OJT Banjaluka.

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela koja je završena, a smrt je nastala utapanjem.

Djevojčica se utopila u rijeci kod Laktaša.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Hronika

ZAPALILA BAKI KUĆU: Unuka nakon ukazane ljekarske pomoći, pregledana na psihijatriji

Objavio

u

By

Unuka V.G. koja je zapalila porodičnu kuću svoje bake u Kožuhama kod Doboja nakon ukazane ljekarske pomoći u UKC Republike Srpske, pregledana je na psihijatriji, potvrđeno je portalu Srpskainfo.

Pacijentkinja je primljena u Urgentni centar UKC Republike Srpske gdje su zbrinute opekotine drugog stepena na nogama i šakama. Nakon toga, pacijentkinja je pregledana od strane dežurnog psihijatra u Klinici za psihijatriju naveli su iz UKC Republike Srpske.

Dodaju kako je pacijentkinji preporučena terapija i kontrola nadležnog ljekara specijaliste u Doboju.

Srpskainfo saznaje da će protiv V.G. biti podnesen izvještaj dobojskom tužilaštvu zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

Policiji je juče prijavljeno da u mjestu Kožuhe gori porodična kuća.

Tokom uviđaja utvrđeno je da je kuću S.K. zapalila njena unuka, koja je tokom paljenja zadobila opekotine.

Požar u kući lokalizovali su mještani do dolaska vatrogasaca.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Hronika

KARAMBOL: Pet vozila se sudarilo na magistralnom putu

Objavio

u

By

Pet vozila učestvovalo je u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Šićke petlje kod Tuzle, saopšteno je danas iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da se zbog te saobraćajne nesreće na magistralnom putu Šićki Brod-Srebrenik saobraća otežano.

Na magistralnom putu Kalesija-Zvornik, u mjestu Memići, obustavljen je saobraćaj teretnih vozila zbog saobraćajne nesreće.

Policija vrši uviđaj.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Trending