Pratite nas

Politika

ON NA PUTU, OSTALI U KARANTINU Odbornik Popović znao da treba u izolaciju, ali je nastavio s boravkom u Crnoj Gori

Objavio

u

Odbornici ali i uže gradsko rukovodstvo se nalazi u izolaciji, ali ta mjera, prema dostupnim informacijama, nije obuhvatila odbornika SNSD Zorana Popovića, koji je bio na putu van Srpske.

Naime, Popović je prisustvovao u ponedjeljak zasjedanju Skupštine grada Banjaluka, na kojem je bio i njegov stranački kolega Dragoslav Topić. Idućeg dana je objavljena informacija da je Topić pozitivan na virus korona. Nakon toga je urađeno testiranje svih prisutnih, a rezultati su pokazali da je još šest lica pozitivno, među njima i tri odbornika. Nakon toga je odlučeno da svi učesnici sjednice, iako su imali negativan test, trebaju biti u izolaciji, koja, u zavisnosti od slučaja, traje i do 10 dana.

Prema dostupnim informacijama, Popovića je mimoišla izolacija jer je u međuvremenu otputovao u Budvu. Kako Srpskainfo saznaje, iako je potom u telefonskom razgovoru obaviješten da bi se trebao nalaziti u izolaciji, on je to upozorenje ignorisao.

Razgovor telefonom

Pokušali smo saznati od nadležnih zašto se Popović ne nalazi u izolaciji.

Iz Doma zdravlja poručuju da je Higijensko-epidemiološka služba u srijedu, 13. oktobra, službeno zaprimila rezultate testiranja odbornika i ostalih učesnika u radu gradske Skupštine, te ih je putem SMS/MMS poruke obavijestila o rezultatima testova na korona virus.

– Nakon toga je izvršeno anketiranje osoba testiranih na virus korona. Tokom ankete uzimaju se podaci o licima, njihovim kontaktima iz domaćinstva, sa posla ili drugim kontaktima s kojima su bili duže od 15 minuta u prethodnih 48 časova od testiranja. Pored navedenih uzimaju se i podaci o vakcinaciji lica protiv virusa korona, podaci o potencijalno prebolovanoj bolesti virusa korona, kao i o vremenu kada je bolest nastala – rekli su u Domu zdravlja.

Kazali su da je Higijensko-epidemiološka služba istog dana pozvala Z.P. zbog anketiranja.

– Poziv je uslijedio oko 12 časova. Prilikom ovog razgovora od pomenutog lica smo dobili informaciju da se nalazi na putu i da je trenutno van teritorije Republike Srpske, te da će se javiti po povratku. Tokom ankete, od strane Higijensko-epidemiološke službe, licu je data informacija da bi se trebao nalaziti u izolaciji, s obzirom da je veći broj učesnika pomenute sjednice Skupštine grada Banjaluke bilo pozitivno na korona virus. Shodno gore navedenom i usljed kratkog vremenskog perioda anketiranja Higijensko-epidemiološka služba nije uspjela dobiti sve potrebne podatke od lica, na osnovu kojih bi bila određena potreba i dužina izolacije – naveli su u Domu zdravlja.

Ignorisao informaciju

Kako Srpskainfo nezvanično saznaje, Popović je, bez obzira što je obaviješten da je dva dana ranije, u ponedjeljak, bio u kontaktu sa zaraženom osobom i da bi trebao biti u izolaciji, nastavio sa učešćem na konferenciji u Crnoj Gori, a u Banjaluku se trebao vratiti danas.

U Domu zdravlja su napomenuli da je o svemu obaviještena Zdravstvena inspekcija Grada što je, kako su naveli, uobičajena praksa saradnje i komunikacije Higijensko-epidemiološke službe “Dom zdravlja” u Banjaluci i Zdravstvene inspekcije grada Banjaluke.

– Ovakav vid komunikacije se primjenjuje od početka pandemije korona virusa – naveli su u Domu zdravlja.

Zdravstveni nadzor

Objasnili su takođe da se na osnovu dobijenih podataka pri anketiranju određuje se vrijeme izolacije lica, a prema smjernicama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Anketiranja se vrše prvo s licima koja su pozitivna na virus korona, a potom s osobama kojima je test pokazao negativan rezultat. Za osobe kojima je određena izolacija Higijensko-epidemiološka služba šalje zahtjeve za izdavanje rješenja o izolaciji ili karantinu, putem elektronske pošte, prema Zdravstvenoj inspekciji grada Banjaluka, koja dalje izdaje rješenje o izolaciji ili karantinu – naveli su u ovoj ustanovi.

Dodali su dalji zdravstveni nadzor lica u izolaciji obavljaju doktori porodične medicine kod kojih su lica registrovana, a poštovanje mjere izolacije kontroliše komunalna policija.

– Higijensko-epidemiološka služba ne daje dozvole iIi odobrenja za bilo kakvo nepoštovanje preporučenih mjera – naglasili su u ovoj ustanovi.

Dom zdravlja nije objasnio zašto nisu obaviještene zdravstvene službe u Crnoj Gori o slučaju “Popović” i u čijoj je to zapravo nadležnosti.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

HIT NA TVITERU Gorica “opjevala” Borenovića

Objavio

u

By

Poznato je da ćerka Milorada Dodika Gorica na svom Twitter profilu često komentariše aktuelne političke trenutke, a ovaj put otišla je i korak dalje, pa je lideru PDP-a Branislavu Borenoviću posvetila “pjesmicu”.

– Na proplanku stoji, gdje vjetrić pirka, funte broji i po kosi se dirka – napisala je Gorica Dodik uz Borenovićevu sliku.

Njoj su se pridružili i pojedini tviteraši, pa je tako jedan uz sliku Borenovića sa pivom u ruci napisao:

– Posle toga u birtiju svraća, da svi vide kako funtom plaća. Marke više njemu nisu strast, jer će funtama da osvaja vlast – napisao je ovaj korisnik.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

ŽUSTRA RASPRAVA: Novi cjenovnik karata u javnom prevozu posvađao Stanivukovića i Ilića

Objavio

u

By

Skupština grada razmatra novi cjenovnik karata u javnom prevozu na koji je dostavljen amandman kluba odbornika SNSD, a kojim se predviđa da se poskupljenje finasira iz budžeta Grada.

Amandman je izazvao žustru diskusiju gradonačelnika Draška Stanivukovića i predsjednika Skupštine grada Mladena Ilića u vezi sa tim da li Grad ima novca ili ne.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da Grad ima određene finansije na koje možemo računati.

– Novi cjenovnik znači 15 odsto poskupljenja, a ne 25 odsto, kako su prevoznici tražili. Grad će na sebe preuzeti troškove karte penzionera, te srednjoškolaca što je 100.000KM mjesečno – rekao je on i dodao da je to maksimalno koliko Grad može da izdvoji.

– Ne možemo pokriti cijene radničke karte. a većim dijelom to pokriva poslovna zajednica. Grad to ne može da pokriva.

Pojedinačna karta bi po novom cjenovniku trebala biti 2.20 KM umjesto sadašnjih 1.80 KM. Pojedinačne karte uzimaju oni koji ne koriste često prevoz. Oni koji koriste češće javni prevoz kupuju mjesečne, a u tom segmentu je Grad dosta poskupljenja preuzeo na sebe – kazao je Ilić.

Naglasio je da ono što se traži amandmanom predstavlja dodatnih 100.000 KM mjesečno.

– To nismo u mogućnosti da izdvojimo. Ovim amandmanom neće biti zaustavljeni protesti prevoznika, sigurno ćemo opet morati uskoro sa prevoznicima pregovarati. Moj prijedlog je da se ne ide sa amandmanima – kazao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je zbunjen izjavom gradonačelnika. Pitao je da li Grad ima novaca ili nema.

– Vi samo spominjete da ima dosta novca u budžetu, rekordno punjenje budžeta. Kako sada kažete da nema novca? Objasnite to – rekao je on i slična pitanja je uputio i gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću, prenosi Srpskainfo.

– Kada nešto pitate gradskog menadžera da li ima ili nema, može ili ne, sve se završi sa slijeganjem ramenima. Tako je bilo na prošloj Skupštini. Vas nije bilo, a on je samo tako na sve odgovarao – naveo je on.

Smatra da postoji samo jedna izlazak iz problema sa prevoznicima, a to je potpisivanje novog ugovora.

– Svi kažu da je ugovor loš i Grad i prevoznici. Zašto se ne uđe u potpisivanje novog ugovora? Ja znam ko je ugovor potpisao, on ima ime i prezime, ali moj stav je da je ugovor katastrofa. Kakav je to ugovor, koji nama dozvoljava da samo o nečemu glasamo – kazao je Ilić.

Stanivuković je odgovorio da Grad ima pare koje su u decembru planirane za projekte i troškove.

– Ta sredstva su planira u decembru, a ne u maju. Iako imamo dobro punjenje budžeta, problem je što su povećani troškovi za sve planirane projekte. Mi to moramo nadoknaditi i za asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mosta, košenje grada – kazao je Stanivuković.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Politika

Milanović poručio da SNSD ZLOUPOTREBLJAVA MALOLJETNIKE: Moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“

Objavio

u

By

Svake druge godine u javnosti se govori da će predizborna kampanja biti prljavija nego ikada, što se u velikoj mjeri do sada obistinilo, ali ova, koja još nije ni počela, već prevazilazi okvire ne samo političke borbe, nego i zdravog razuma.

Rekao je ovo Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada Banjaluka i dodao da  su koncerti koje za, uglavnom maloljetnu publiku organizuje SNSD, do sada neviđena zloupotreba maloljetnika u predizborne svrhe.

– Nakon niza takvih koncerata, koje su estradni menadžeri u pokušaju da budu i političari, organizovali, vrhunac je bio nedavni nastup jedne folk pjevačice koji je preplavio društvene mreže. Na snimku se, pored lascivnog plesa dotične, jasno vide srednjoškolci ispred kojih su ogromne količine alkohola – naglašava Milanović.

Kako kaže, svaki roditelj tinejdžera u Banjaluci može biti zabrinut u vezi sa tim na kakav put politička stranka, koja mora imati i društvenu odgovornost, pokušava da povede njihovu djecu.

– Politička borba između odraslih i zrelih ljudi je jedno, pa makar bila i neargumentovana, ali uvlačenje djece u to, mameći ih alkoholom i nepristojnim izvođenjima, da bi se došlo do kojeg glasa njihovih punoljetnih prijatelja ili poznanika, dno je do kojeg niko nije mislio da se bilo ko u politici može spustiti – poručio je Milanović.

On je apelovao da se preuzme makar minimum odgovornosti i ukine svaki vid zloupotrebe maloljetnika u predizborne svrhe.

– Na kraju, koliko god SNSD koalicioni partneri bili njihovi sateliti koji prate tu neodgovornu politiku, možda nije loše što je najveća stranka u vladajućoj koaliciji odbacila resor prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske kao nevažan i bacila ga jednom od partnera.  Sudeći po njihovom odnosu prema tim stvarima, moglo nam se desiti da u čitanke uđe zbirka „Najveći turbo-folk hitovi decenije“ – sarkastično je poručio Milanović.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending