Pratite nas

Društvo

ONI VIŠE NE VLADAJU Provjerili smo šta rade bivši rukovodioci Gradske uprave Banjaluka

Objavio

u

Promjenom vlasti u Banjaluci, nekadašnji načelnici odeljenja u Gradskoj upravi su morali tražiti nove angažmane: jedni su dobili druga zadužanja u novoj administraciji, a drugi su se vratili na stara radna mjesta.

Iako Banjaluka već mjesecima čeka da se imenuju novi načelnici odjeljenja (bez konkretnih naznaka kada bi se taj posao mogao okončati), ekipa Srpskainfo se raspitala kojim poslovima se trenutno bave osobe koje su prethodnih godina rukovodile najvažnijim resorima u Gradskoj upravi.

Prema dostupnim informacijama većina se snašla na razne načine.

Dio nove Gradske uprave

Jedna od onih koja je ostala dio nove gradske administacije, manje-više u istoj ulozi, je bivša načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar. 

Ona je po isteku mandata načelnika imenovana za savjetnika gradonačelnika za finansijsko upravljanje i kontrolu.

Prema informacijama iz Gradske uprave, ostali su još neki bivši načelnici, ali u sasvim drugim ulogama.

Nekadašnji načenik Odjeljenja komunalne policije, Milenko Letić je ostao u tom odjeljenju, ali kako saznajemo, na mjestu komunalnog policajca.

Prema informacijama iz Gradske uprave, Letiću je, na sopstveni zahtjev, rješenjem gradonačelnika odobreno neplaćeno odsustvo na period od godinu dana.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Biličar je premješten u gradsku inspekciju na radno mjesto tržišnog inspektora. 

Taj posao je Bilčar obavljao i prije imenovanja na načelničku funkciju.

Bivši načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je ostao u tom resoru, ali kao stručni saradnik za javni prevoz.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je, prema saznanjima Srpskainfo, nakon promjene gradske vlasti u Banjaluci prebačen u Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nedavno je imenovan i za člana Regulatorne komisije za energetiku RS.

– Oni su zadržani obzirom da se radi o osobama koje su i prije imenovanja za načelnike bile u radnom odnosu u Gradskoj upravi Grada Banjaluka, odnosno ostvarili su dva ili više uzastopnih mandata u skladu sa odredbama Zakona o službenicima i nameštenicima u organima jedinice lokalne samouprave – objasnili su u Gradskoj upravi.

Novi angažmani

Ima i onih kojima je angažman u Gradskoj upravi prestao sa mandatom načelnika i to za bivše rukovodioce više resora: Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomiru Keseroviću, Odjeljenja za inspekcijske poslove Janku Kecmanu, Odjeljenja za opštu upravu Sanji Pavlović i Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Maji Jovanović.

Prema informacijama koje smo dobili iz Gradske uprave, njima je prekinut radni odnos sa prestankom mandata Skupštine grada, koja ih je imenovala.

Nekadašnja načelnica Sanja Pavlović je rekla da se po prestanku mandata u Gradskoj upravi vratila na svoje nekadašnje radno mjesto u Ministarstvu pravde RS i to u Centru za pružanje besplatne pravne pomoći.

– Najjednostavniji opis mog posla je da radim poslove koje inače obavlja advokat. Pomažem strankama koje nisu finansijski u mogućnost da obezbijede pravnog  zastupnika koji će zastupati njihove interese pred sudovima u RS – rekla je Pavlovićeva.

Ona je dodala da je sada njen posao mnogo jednostavniji nego ranije.

– Sada radim sa strankama i koncentrišem se na njihove predmete što je, sa aspekta posla, mnogo jednostavnije kada je u pitanju organizacija. Rad u Gradskoj upravi je mnogo složeniji jer zavisite od mnogo faktora. Tu je gradonačelnik i njegovi planovi, 130 zaposlenih, 57 mjesnih zajednica i slično – navela je ona.

Rekla je da bez obzira na izborni rezultat, ona nije planirala da ostane u Gradskoj upravi.

– Ja sam još u aprilu prošle godine obavijestila tadašnjeg gradonačelnika da planiram da se vratim na sadašnje radno mjesto, jer želim da karijeru nastavim u pravnim vodama – navela je ona.

Za ostale načelnike koji su ostali bez posla u Gradskoj upravi nismo uspjeli utvrditi čime se bave.

Odbornici

Ima i onih, koji su načelničke uloge zamijenili odborničkim, a među njima je i bivši načelnik Odjeljenja  za sport, omladinu i obrazovanje Dragan Banjac.

On u Skupštini grada Banjaluka predstavlja SP.

Banjac kaže da sada ima definitvino manje posla nego u prethodne četiri godine, te da mu je to dozvolilo da više vremena posveti porodici i drugim interesovanjima koje je, kako kaže, zapostavio zbog obaveza.

– Prethodne četiri godine ni ja, ni ljudi iz odjeljenja kojim sam rukovodio, nismo imali vremena za skoro ništa drugo sem za naše radne obaveze. Sada je dosta drugačije, jer su trenutno moji radni dani mnogo mirniji – rekao je on.

Banjac je potvrdio da se vratio na svoje staro radno mjesto stručnog saradnika u Vijeću naroda RS.

– Tu sam radio i prije nego što sam imenovan na mjesto načelnika u Gradskoj upravi Banjaluka. Zamrznuo sam svoj radni odnos i vratio sam se po isteku mandata – objasnio je on.

Banjcu su se u odborničkim klupama pridružila još dva bivša načelnika i to Slobodan Stanarević, koji je rukovodio Odjeljenjem za prostorno uređenje, a koji sada u gradskom parlamnetu predstavlja DEMOS  i Neven Stanić, bivši načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Stanić u gradskom parlamentu predstavlja Ujedinjenu Srpsku.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

U UKC-u Republike Srpske ugrize zmije liječe antibioticima!

Objavio

u

Banjalučki advokat Dario Sandić objavio je na svom fejsbuk profilu da na UKC-u Republike Srpske postoje osobe koje se liječe od ugriza otrovnih zmija antibioticima jer UKC nema seruma!?

– Znate li da na UKC ima nekoliko građana koje su ujele otrovne zmije? Znate li da su se ujedi desili u baštama građana? Znate li da niti jedan pacijent nije sa podrucja Hercegovine, već su svi iz okoline Banjaluke? Znate li da ih liječe antibioticima jer nemaju seruma? Znate li da je to veliki rizik po život ovih građana? Znate li da ste i vi građani, napisao je Sandić.

Nastavite čitati

Društvo

Komisija za sukob interesa odlučila: Zoran Popović može biti odbornik i direktor Vodovoda

Objavio

u

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, odlučila je da direktor gradskog Vodovoda Zoran Popović pored ove funkcije može i dalje obavljati i funkciju odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je u januaru ovoj komisiji podnio inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje postojanja sukoba interesa za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Zorana Popovića.

U inicijativi je bilo navedeno da Popović obavlja funkciju direktora „Vodovod“ a.d. Banjaluka u mandatnom periodu od 18.01.2018. do 18.01.2022. godine, a da je pored toga nakon lokalnih izbora 2020. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

U inicijativi je bilo navedeno da kako je „Vodovod“ a.d. Banjaluka javno preduzeće sa većinskim vlasničkim udjelom Grada Banjaluka,  Popović nalazi u sukobu interesa po članu 5. stav 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

U zaključku ove komisije je navedeno da je uvidom u dokumentaciju koja im je dostavljena potvrđeno da je „Vodovod“ a.d. Banjaluka, koji je trenutno u većinskom vlasništvu Grada Banjaluka, nastao djelimičnom privatizacijom državnog kapitala, te da ne spada u grupu javnih preduzeća koje je osnovala jedinica lokalne samouprave.

-Iz navoda gradonačelnika jasno proizilazi da osnivač ovog javnog preduzeća nije Grad Banjaluka, te stoga nije ni mogao priložiti osnivački akt. Dakle, potvrđena je činjenica da nema osnivačkog akta i da osnivač nije grad Banjaluka, već je javno preduzeće nastalo prenosom akcija, što prema članu 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske nije regulisano kao način za formiranje javnog preduzeća- navedeno je u Zaključku.

U zaključku je precizirano da je Komisija  utvrdila Uvidom u Statut „Vodovod“-a.d. Banja Luka iz 2018. godine, da je društvo nastalo djelimičnom privatizacijom državnog kapitala i da kao takvo je upisano u Registar Osnovnog  suda u Banjaluci, te da je akcionarsko društvo „Vodovod“ Banja Luka privredno društvo organizovano kao otvoreno društvo.

-Dakle, izvršen je prenos kapitala sa Republike Srpske na jedinicu lokalne samouprave- obrazloženo je u Zaključku.

Precizirali su da ovakav način prenosa nije regulisan u članu 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, koji glasi: „Odredbe stava 1. i 2. ovog člana za izabrane predstavnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike u jedinicama lokalne samouprave odnose se samo na javna preduzeća koja je osnovala jedinica lokalne samouprave u kojoj izabrani predstavnik, nosilac izvršne funkcije ili savjetnik vrši funkciju.“

 – Ovim članom je propisan sukob interesa vezano za status funkcionera u skupštini jedinice lokalne samouprave i funkcionera u javnom preduzeću. Dakle, zakonodavac u članu 5. stav 3. predmetnog Zakona naglašava da se član 5. odnosi samo na javna preduzeća koja je osnovala jedinica lokalne samouprave. Shodno navedenom, Komisija smatra da se predmetna situacija ne može podvesti  pod pravnu normu člana 5. stava 3. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima  vlasti RS, te Komisija smatra da nema osnova da riješi ovu pravnu stvar  utvrđivanjem ili ne utvrđivanjem sukoba interesa. Činjenica da član 5. ne poznaje način formiranja javnih preduzeća na način  prenosa vlasničkog udjela na lokalnu zajednicu, već samo da ga je svojim sredstvima  osnovala jedinica lokalne samouprave, stoga Komisija smatra da nema osnova za  donošenje rješenja i odlučivanja u ovoj pravnoj stvari –nevedeno je u zaključku.

Na ovaj Zaključak stranke imaju pravo posebne žalbe.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

Brojni građani spas od vrućina potražili na bazenu: Akvana prodala više od 6.000 ulaznica

Objavio

u

Mnogi Banjalučani potražili su ovih dana spas od ljetnih vrućina na vodenom parku i od početka sezone kupanja prodato više od 6.000 karata.

Iz uprave preduzeća “Akvana” poručuju da su razlog tome povoljne cijene sezonskih karata i nešto niže dnevnih karata u odnosu na raniji period, poboljšan kvalitet usluge i dodatni sadržaji.

– Voda u bazenima je besprijekorno čista, te ispunjava sve higijenske standarde. Na bazenima je svakodnevno prisutna i spasilačka služba koja vodi brigu o bezbjednosti svih posjetilaca – ističe v.d. direktora „Akvane“ Velibor Vukajlović, dodajući da su za novu sezonu obezbijedili 270 ležaljki i 60 suncobrana za iznajmljivanje.

Kada je riječ o sportsko-rekreativnim sadržajima, prema njegovim riječima, već su imali više aktivnosti poput sportskih poligona za djecu, odbojke na pijesku i akvaerobika za sve uzrasne kategorije.

– Uspostavili smo saradnju sa više banjalučkih vrtića koji redovno posjećuju vodeni park sa preko 200 mališana. Takođe, saradnja je uspostavljena i sa Centrom za socijalni rad koji, u okviru projekta „Zdravo starenje“, sa učesnicima projekta  redovno posjećuju Akvanu u jutarnjim časovima – navodi Vukajlović.

Planiraju da nastave sa ovim sadržajima, ali da uvedu i dodatne aktivnosti iz oblasti sporta i rekreacije, te organizuju kulturno-muzička dešavanja.

Prema informacijama iz ovog preduzeća od početka sezone kupanja do danas prodano je 6.218 karata što je u odnosu na isti period prije dvije godine više za oko dvije hiljade.

– Važnu ulogu za početak ljetne sezone imala je i pretprodaja karata, čiji je broj takođe veći u odnosu na ranije godine.

Povećanom posjetom uvećan je i prihod ostvaren kako od ulaza na bazene i korištenje ležljaki i suncobrana tako i od ugostiteljskih usluga- kazali su u ovom preduzeću.

Naveli su da je prihod od ulaza na bazene i korištenje ležljaki i suncobrana od 5. do 24. juna ove godine iznosio 73.560 KM i veći je za pet odsto u odnosu na 2019. godinu odnosno čak za 53 % u odnosu na isti period 2018. godine.

– Kada je riječ o prometu ugostiteljskih usluga na otvorenim bazenima, odnosno obračunu izdatih računa, od početka ovogodišnje sezone je iznosio 30.628 KM i veći je za 6.000 KM u odnosu na 2019. godinu odnosno za 22.000 KM u odnosu na ovaj period iz 2018. godine – naveli su u ovom predueću uz napomenu da  prošla godina nije uporediva zbog pandemije virusa korona.

Radno vrijeme i cijena ulaznice

Radno vrijeme vodenog parka je od 10 do 20 časova radnim danom, odnosno od 9 do 20 časova vikendom.

Cijena cjelodnevne ulaznice radnim danom iznosi 5,5 KM, a vikendom 6,5 KM.

Korisnici karitice “3+“ Fondacije za porodicu imaju 20 odsto popusta na ulaznice.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending