Pratite nas

Društvo

ONI VIŠE NE VLADAJU Provjerili smo šta rade bivši rukovodioci Gradske uprave Banjaluka

Objavio

u

Promjenom vlasti u Banjaluci, nekadašnji načelnici odeljenja u Gradskoj upravi su morali tražiti nove angažmane: jedni su dobili druga zadužanja u novoj administraciji, a drugi su se vratili na stara radna mjesta.

Iako Banjaluka već mjesecima čeka da se imenuju novi načelnici odjeljenja (bez konkretnih naznaka kada bi se taj posao mogao okončati), ekipa Srpskainfo se raspitala kojim poslovima se trenutno bave osobe koje su prethodnih godina rukovodile najvažnijim resorima u Gradskoj upravi.

Prema dostupnim informacijama većina se snašla na razne načine.

Dio nove Gradske uprave

Jedna od onih koja je ostala dio nove gradske administacije, manje-više u istoj ulozi, je bivša načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar. 

Ona je po isteku mandata načelnika imenovana za savjetnika gradonačelnika za finansijsko upravljanje i kontrolu.

Prema informacijama iz Gradske uprave, ostali su još neki bivši načelnici, ali u sasvim drugim ulogama.

Nekadašnji načenik Odjeljenja komunalne policije, Milenko Letić je ostao u tom odjeljenju, ali kako saznajemo, na mjestu komunalnog policajca.

Prema informacijama iz Gradske uprave, Letiću je, na sopstveni zahtjev, rješenjem gradonačelnika odobreno neplaćeno odsustvo na period od godinu dana.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Biličar je premješten u gradsku inspekciju na radno mjesto tržišnog inspektora. 

Taj posao je Bilčar obavljao i prije imenovanja na načelničku funkciju.

Bivši načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je ostao u tom resoru, ali kao stručni saradnik za javni prevoz.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je, prema saznanjima Srpskainfo, nakon promjene gradske vlasti u Banjaluci prebačen u Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nedavno je imenovan i za člana Regulatorne komisije za energetiku RS.

– Oni su zadržani obzirom da se radi o osobama koje su i prije imenovanja za načelnike bile u radnom odnosu u Gradskoj upravi Grada Banjaluka, odnosno ostvarili su dva ili više uzastopnih mandata u skladu sa odredbama Zakona o službenicima i nameštenicima u organima jedinice lokalne samouprave – objasnili su u Gradskoj upravi.

Novi angažmani

Ima i onih kojima je angažman u Gradskoj upravi prestao sa mandatom načelnika i to za bivše rukovodioce više resora: Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomiru Keseroviću, Odjeljenja za inspekcijske poslove Janku Kecmanu, Odjeljenja za opštu upravu Sanji Pavlović i Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Maji Jovanović.

Prema informacijama koje smo dobili iz Gradske uprave, njima je prekinut radni odnos sa prestankom mandata Skupštine grada, koja ih je imenovala.

Nekadašnja načelnica Sanja Pavlović je rekla da se po prestanku mandata u Gradskoj upravi vratila na svoje nekadašnje radno mjesto u Ministarstvu pravde RS i to u Centru za pružanje besplatne pravne pomoći.

– Najjednostavniji opis mog posla je da radim poslove koje inače obavlja advokat. Pomažem strankama koje nisu finansijski u mogućnost da obezbijede pravnog  zastupnika koji će zastupati njihove interese pred sudovima u RS – rekla je Pavlovićeva.

Ona je dodala da je sada njen posao mnogo jednostavniji nego ranije.

– Sada radim sa strankama i koncentrišem se na njihove predmete što je, sa aspekta posla, mnogo jednostavnije kada je u pitanju organizacija. Rad u Gradskoj upravi je mnogo složeniji jer zavisite od mnogo faktora. Tu je gradonačelnik i njegovi planovi, 130 zaposlenih, 57 mjesnih zajednica i slično – navela je ona.

Rekla je da bez obzira na izborni rezultat, ona nije planirala da ostane u Gradskoj upravi.

– Ja sam još u aprilu prošle godine obavijestila tadašnjeg gradonačelnika da planiram da se vratim na sadašnje radno mjesto, jer želim da karijeru nastavim u pravnim vodama – navela je ona.

Za ostale načelnike koji su ostali bez posla u Gradskoj upravi nismo uspjeli utvrditi čime se bave.

Odbornici

Ima i onih, koji su načelničke uloge zamijenili odborničkim, a među njima je i bivši načelnik Odjeljenja  za sport, omladinu i obrazovanje Dragan Banjac.

On u Skupštini grada Banjaluka predstavlja SP.

Banjac kaže da sada ima definitvino manje posla nego u prethodne četiri godine, te da mu je to dozvolilo da više vremena posveti porodici i drugim interesovanjima koje je, kako kaže, zapostavio zbog obaveza.

– Prethodne četiri godine ni ja, ni ljudi iz odjeljenja kojim sam rukovodio, nismo imali vremena za skoro ništa drugo sem za naše radne obaveze. Sada je dosta drugačije, jer su trenutno moji radni dani mnogo mirniji – rekao je on.

Banjac je potvrdio da se vratio na svoje staro radno mjesto stručnog saradnika u Vijeću naroda RS.

– Tu sam radio i prije nego što sam imenovan na mjesto načelnika u Gradskoj upravi Banjaluka. Zamrznuo sam svoj radni odnos i vratio sam se po isteku mandata – objasnio je on.

Banjcu su se u odborničkim klupama pridružila još dva bivša načelnika i to Slobodan Stanarević, koji je rukovodio Odjeljenjem za prostorno uređenje, a koji sada u gradskom parlamnetu predstavlja DEMOS  i Neven Stanić, bivši načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Stanić u gradskom parlamentu predstavlja Ujedinjenu Srpsku.

(Srpskainfo)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

„KAŽU DA JE PREMINULA U SNU, I SMRT JE ZNALA DA JE JEDINO TAKO MOŽE PREVARITI“ Emotivni govor kćerke Suzane Rađen Todorić na komemoraciji rasplakao sve (VIDEO)

Objavio

u

By

Novinarka Suzana Rađen Todorić sahranjena je danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Sahrani je prethodila komemoracija, koja je održana u Centru za kulturu Bijeljina.

U ime kolega od Suzane Rađen Todorić oprostio se Slobodan Durmanović, urednik i novinar BN TV i jedan od njenih najbližih saradnika, a na komemoraciji pristupnima se obratila i njena kćerka Mia koja je svojim govorom rasplakala prisutne.

– Mama je za svoju porodicu, roditelje, supruga, bratičinu Anju i mene bila i ostaće simbol snage, časti, dostojanstva, poštenja i ispravnosti. Za sve što smo ikada radili, međusobno smo jedni druge  pitali „Šta ti kaže mama“? Bila je stub na koji smo se svi mogli osloniti. U Suzani smo svi naučili da se ne zadržavamo na problemima, no da idemo prema rješenjima. Kažu da je preminula u snu, i smrt je znala da je jedino tako može prevariti. Da je bila budna, mama bi je u svom maniru otjerala – rekla je potresena Mia.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

BILJEŽE SE REKORDNE VRUĆINE: U Trebinju sunce „prži asfalat“, zmije “napadaju” Hercegovinu, a Hitna pomoć puna

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana u Hercegovini vladaju velike vurućine, a živa na termometru kreće se od 35 pa i preko 40 Celzijusovih stepeni.

Ove godine tropski talas ranije je stigao u BiH i prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda mjesec jun 2022. na ovom prostoru upisan je kao najtopliji od kada se rade zvanična merenja temperatura.

Za Trebinje nije strano da sunce tokom ljeta „prži asfalt“, a usljed tropskih noći, posjetioci ovog grada često kažu i da nisu ranije znali i da mjesec može grijati.

Za razliku od mališana koji se posebno raduju ljetu i kupanju na trebinjskim kupalištima, letnje vrućine teže padaju starijim stanovnicima tog grada, koji, uglavnom kažu da im to nije ništa nepoznato.

Foto: D.C.

– Navikli smo na ovakve vrućine. Nije ovo ništa novo, mada se klima promjenila. Što više tečnosti, hlad i neizlazak na sunce najbolji su lijek protiv vrućina – kaže Milan iz Trebinja.

– Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, potrebno je rashladiti tijelo, uzeti hladnu tečnost, osim alkoholnih pića i kafe. U Hitnu pomoć se treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjete vrtoglavica i gubitak svjesti. Potrebno je nositi svjetlu odjeću i kape, a posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca – istakao je Paovica.

Prema najavama meteorologa, visoke temperetaure mogu se očekivati tokom celog jula, a posebno u Hercegovini.

ZMIJE

OSIM velikih vrućina u Hercegovini, stanovnici tog ijdela Srpske tokom ljeta često se žale i na povećan broj zmija, koje se neretko mogu pronaći u pomoćnim objektima i domaćinstvima.

Mišo Pamučuna, pripadnik Civilne zaštite Trebinje, kaže da je u jednom danu imao i po tri poziva da pomogne u odstranjivanju zmija, a samo u prošlom mjesecu intervenisao je preko 20 puta.

Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

NAJAVLJEN PROTEST PREVOZNIKA: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

Objavio

u

Prevoznici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH parkiraće sutra svoje kamione i obustaviti rad zbog enormnog poskupljenja cijene goriva.

Prevoznici sutra obustavljaju rad zbog cijene goriva

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić u izjavi za BN TV kazao je da su prevoznici na ovo primorani jer od vlasti mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju osnovni uslovi za rad koji, kako navode, postaju sve teži.

BN

Nastavite čitati

Trending