Pratite nas

Nekategorisano

Oružane snage BiH prodaju krševe, kasni nabavka novih vozila

Objavio

u

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je javni poziv za prodaju 110 polovnih vozila vrijednosti oko 340.000 KM, dok je Savjet ministara BiH istovremeno prolongirao realizaciju odluke teške 21,2 miliona KM za unapređenje motornih vozila u Oružanim snagama BiH na 2022. godinu.

“Ta odluka o unapređenju motornih vozila donesena je bez zaokružene finansijske slike i za cijeli iznos, a onda se svake godine obezbjeđuje po dio sredstava. Istina je da su izraubovana vozila skupa za održavanje, ali je i istina da bi se velike uštede mogle napraviti u Ministarstvu odbrane, a to se ne čini. Ministarstvo ima rezerve koje bismo mogli napraviti i mnoge stvari zatvoriti, mimo redovnog održavanja”, rekla je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.

Kada je riječ o polovnim vozilima, javni poziv je Ministarstvo odbrane BiH raspisalo 28. januara i u njemu se navodi da će se u razmatranje uzeti ponude koje budu dospjele na protokol u roku od 30 dana od dana objave poziva, s tim što se vozila na nekoliko lokacija mogu pogledati od 8. do 19. februara.

Najstarije vozilo koje se prodaje je kamion TAM iz 1968. godine, procijenjen na 2.992 KM. Među vozilima koja se prodaju su i golfovi, čija se cijena kreće od 526 KM pa do malo manje od 1.000 KM, a tu su i terenska vozila, čija je procijenjena vrijednost od 3.000 do 10.000 KM. Među vozilima koja prodaju mogu se naći i autobusi, dizalice, prikolice i poluprikolice, ali ono što je zajedničko za sve jeste da su u jako lošem stanju. Stara vozila biće prodavana po principu licitacije, s tim što će pravo učešća na licitaciji imati fizička i pravna lica koja izvrše uplatu kaucije u iznosu od 10 odsto vrijednosti početne cijene za pojedinačno vozilo za koje dostavlja ponudu.

Istovremeno, dok je Ministarstvo odbrane BiH radilo na prodaji starih vozila, Savjet ministara BiH odlukom koju je donio krajem prošle godine ponovo je prolongirao rok za realizaciju odluke o višegodišnjem projektu unapređenja motornih vozila Oružanih snaga BiH. Ovom odlukom, koja je prvobitno bila donesena 2016. godine, odobreno je 21,2 miliona KM, a rok za realizaciju bio je dvije godine, odnosno zaključno sa 2018. godinom, međutim kasnije Savjet ministara BiH nekoliko puta je mijenjao ovu odluku, posljednji put na kraju prošle godine, a u njoj je navedeno, između ostalog, da će sredstva od 5,8 miliona KM biti osigurana od 2021. do 2022. godine.

“Stari Savjet ministara BiH prihvatio je pregled odbrane i u sklopu toga ide i finansiranje nove opreme i taj iznos je oko 300 miliona KM. Ima dosta stvari koje su problematične, ali problem je što se u Ministarstvu odbrane teško može naći adekvatan sagovornik. Nema spremnosti da se raspravlja na temu efikasnosti, odnosno šta se dobiva za toliki budžet koji se ulaže”, rekla je Majkićeva.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Planiraju novi park u Banjaluci: Zelena oaza će imati sportski teren, jezero i kupalište

Objavio

u

Banjaluka bi u naredne četiri godine trebala da dobije novi park, koji će biti daleko veći i od trenutno najvećeg parka – “Mladen Stojanović”.

Realizaciju ovog projekta najavila je nova administracija. Ova zelena oaza bi trebala da se nalazi na potezu od parka za pse i tržnog centra “Delta planet” prema Vrbasu i da izlazi na tu rijeku.

– U pitanju je višegodišnji projekat koji se neće moći odmah realizovati. Cilj je da u narednom periodu postavimo temelje za najveći park koji bi Banjaluka imala. Uskoro ćemo prezentovati građanima kako će to izgledati – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da je cilj ovog projekta da Banjaluka “zadrži epitet grada zelenila”.

Studije

Na tom području je prethodna administracija započela izgradnju sportskog terena, a Stanivuković poručuje da će taj projekat biti nastavljen.

– Park podrazumijeva sportske sadržaje. Idemo u tom pravcu da zadržimo planirani fudbalski teren i on bi bio samo manji dio parka. Mi sada gledamo da taj sportski teren uklopimo u ideju parka – najavio je on.

Naveo je da na tom području trebaju biti i ugostiteljski sadržaji, jezero, ali i kupalište na rijeci Vrbas.

Da Banjaluci nedostaju parkovi pokazuju i posljednje studije, koje su analizirale stanje zelenih površina u gradu. U studiji „Banjaluka grad zelenila“, koja je urađena kao jedna od aktivnosti vezanih za izradu novog Urbanističkog plana Banjaluke, konstatovano je da je primjetna konstantna redukcija parkova, od nastanka prvih ovakvih zelenih površina do danas.

Bolna tačka

U studiji je precizirano da je u gradu jedna od rijetkih parkovskih površina u strogom smislu te riječi park “Mladen Stojanović”, koji je dobio najviše ocjene. S druge strane, za park “Petar Kočić” je navedeno da je taj prostor doživio veliki broj transformacija, zbog kojih je izgubio karakter parka, te da je danas dio gradskog centralnog skvera.

– Jedini park koji je osnovan nakon zemljotresa je park Kupusište, sa stablima koji tek prelaze donji prag funkcionalnosti – navedeno je u ovoj studiji.

Naglasili su da su parkovi skoro čitav vijek bolna tačka zelene matrice grada, te da je prvi i osnovni problem – nedostatak parkova.

PONIŠTEN TENDER ZA FUDBALSKI TEREN

U prvu fazu izgradnje fudbalskog terena sa vještačkom travom, iza tržnog centra Delta planet, uloženo je 200.000 KM. Radovi su okončani u toku prošle godine i podrazumijevali su građevinske i hidro zahvate odnosno završetak oborinske i fekalne kanalizacije i vodovoda.

Za drugu fazu je u septembru prošle godine objavljen tender za izbor izvođača radova, a procijenjena vrijednost projekta je iznosila oko 750.000 KM. Taj tender je nedavno poništen.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Počinje uklanjanje građevinskog otpada sa lokacije bivšeg kina „Kozara“

Objavio

u

Foto: A.Čavić

U cilju uređenja prostora i uklanjanja građevinskog otpada iz centra grada, od 1. marta počeće odvoženje porušenih dijelova bivšeg kina „Kozara“.

Kako je potvrđeno u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, sama lokacija je uslovila privremeno rješenje za kretanje teških teretnih vozila te je odlučeno da ulaz odnosno izlaz bude sa Aleje Svetog Save, zbog čega će se morati uraditi i privremene građevinske aktivnosti.

-Za vrijeme odvoženja građevinskog materijala moraće se ukloniti tzv. „živa zelena ograda“ u Aleji Svetog Save, te privremeno nasuti zeleni pojas koji će služiti kao izlaz. Sve ove površine, će se nakon završetka odvoženja, vratiti u prvobitno stanje – ističu u Odjeljenju.

Kretanje kamiona u stambenom bloku, kao i izlaz kamiona će se obavljati pod fizičkim obezbjeđenjem od strane izvođača radova, koji je dužan i da čisti odnosno spriječi prljanje javnih površina.

Rješenje za izvođenje ovih radova će se dati u dvije faze. Prva faza će trajati sedam dana, u okviru koje će biti odveženo oko 70-80 tura, a nakon toga će se izvršiti procjena o dužini trajanja druge faze koja ne bi trebala biti duža od 5-6 dana, tako da se očekuje da cjelokupan posao, ukoliko ne dođe do pograšanja vremenskih uslova, bude završen za 10-15 dana.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Izborne prevare: Ni sami za sebe nisu glasali

Objavio

u

Na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju građani su mogli da biraju između čak 85 političkih stranaka i nezavisnih kandidata, od kojih mnogi na kraju nisu osvojili čak niti jedan glas. Prema podacima CIK, od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata čak njih 67 je na izborima osvojilo između nula i devet glasova.

Drugim riječima, mnogi od kandidata nisu glasali ni sami za sebe, a kamoli da je njihovo ime zaokružio neki član uže ili šire porodice.

Od 85 političkih subjekata koji su prijavili svoje učešće na izborima u Doboju, njih devet je uspjelo preći cenzus od tri odsto.

Ono što je svakako zanimljivo jeste činjenica da šest nezavisnih kandidata i političkih stranaka, koji su bili u trci za odbornike, nisu osvojili niti jedan glas, odnosno nisu glasali ni za sebe. S druge strane, 16 stranaka i nezavisnih kandidata glasalo je, ipak, za sebe, pa su na izborima osvojili ukupno 1 glas!

Manipulatori

Prema podacima CIK, od ukupnog broja prijavljenih političkih subjekata čak njih 67 je na izborima osvojilo između nula i devet glasova.

Ovi podaci, koji se pojavljuju nakon svakog izbornog ciklusa nameću sumnju da mnogi koji se prijave za učešće na izborima to u stvari čine kako bi se ubacili u biračke odbore.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending