Pratite nas

Svijet

ORUŽJE IZ UKRAJINE NA CRNOM TRŽIŠTU Dio se nalazi na Kosovu i u Albaniji

Objavio

u

Vojna oprema i naoružanje koje evropske zemlje doniraju Ukrajini, NATO i Amerikanci preusmjeravaju na samoproglašeno Kosovo i Albaniju.

Potvrđuju to i ruski izvori tvrdeći da oružje sa crnog tržišta završava u rukama kriminalaca i terorista.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da je to prijetnja bezbjednosti cijelom Balkanu.

Šta se dešava sa silnim oružjem koje Zapad isporučuje Ukrajini? Brisel i Vašington o tome ćute, ali stižu javna upozorenja iz Moskve.

Prije nekoliko dana šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da se raketni i protivtenkovski sistemi već prodaju na crnom tržištu u Albaniji i na Kosmetu.

Stručnjaci upozoravaju da oružje i naoružanje koje na tzv. Kosovo dopreme pripadnici NATO ostaje kosovskim bezbjednosnim službama.

Kažu da na takav način južna srpska pokrajina postaje dio oružanih sistema NATO-a za realizaciju njihovih ciljeva.

Istovremeno, ocjenjuju da postaje kriminalna baza i prijetnja za stabilnost okolnih država.

– Tamo se dopremaju ozbiljni borbeni sistemi i raketni sistemi, višecijevni raketni bacači, minobacači, dakle na Kosovu se stvara nova muslimansko-kriminalna armija, koja je povezana duboko sa političkim islamom s jedne strane a sa druge strane sa organizovanim kriminalom – rekao je Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

Stručnjake iz oblasti bezbjednosti brinu informacije o naoružavanju i dopremanju na Zapadni Balkan. Јoš više ih brine isporuka sa Zapada u Ukrajinu jer niko ne može da garantuje da ono stiže na front.

Često je i meta ruske vojske po logističkim centrima, što otvara i druge mogućnosti.

– Lako se opravda dio tog oružja da je uništen u tim bazama i vjerovatno po sugestijama NATO-a transportuje u neke regione kao što je Balkan, nažalost, ne mislim da je samo tzv. Kosovo prostor na koje će se transportovati oružje, ne isključujem tu ni prostor BiH – smatra Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma.

Pored oružja problem za bezbjednost u regionu su i strani plaćenici u Ukrajini, među kojima i oni iz BiH, o kojima nadležne BH institucije uporno ćute.

– Šta kada se vrate, koliki je to bezbjednosni rizik, šta će preduzeti agencije za provođenje zakona u smislu krivičnog gonjenja stranih boraca, to je tema koja se gura pod tepih i sve to usložnjava ionako komplikovanu bezbjednosnu situaciju u BiH – upozorio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

– Oni ne mogu promijeniti strateški odnos snaga tamo ali mogu poginuti i oni masovno ginu, ono što jeste problem za naše društvo jeste što OBA mirno posmatra ove procese. BiH je Stranka demokratske akcije uključila u rat u Ukrajini i mi ćemo tamo biti poraženi zajedno sa nacističkim snagama – smatra Galijašević.

Prema zvaničnim podacima Moskve, u Ukrajini je ubijen 51 plaćenik iz BiH u uniformama jedinica lojalnih Kijevu.

Na ratište u Ukrajinu otišlo ih je 167, ali je taj podatak od prije dva mjeseca i sasvim je sigurno da ih je sada više.

RTRS

Svijet

NOVI NAPAD AJKULE U HURGADI Smrtno stradala Rumunka

Objavio

u

Nakon što je austrijska penzionerka Elizabet Skvajer (68) preminula nakon stravičnog napada ajkule u egipatkom ljetovalištu, austrijski portal “Haute” piše da se danas dogodio još jedan napad u blizini Hurgade u kojem je još jedna žena izgubila život.

Vijest o pogibiji druge žene potvrdilo je i egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i tako potvrdilo spekulacije koje su se juče pojavile na društvenim mrežama.

Nakon smrtonosnog napada ajkule u petak, egipatsko Ministarstvo životne sredine je danas izvijestilo da je drugu ženu napala i ubila ajkula. Ovaj incident dogodio se južno od primorskog ljetovališta Hurgada, samo 500 metara dalje od prvog napada.

Druga žrtva je, prema prvim informacijama, rumunske nacionalnosti.

O drugom napadu ajkule izvijestio je i novinar “20 minuta”, koji je tamo na odmoru. Dva incidenta dogodila su se na udaljenosti od oko 500 metara.

Ministarstvo je pokrenulo istragu o incidentu i zatvorilo plažu na tri dana. Vodeni sportovi kao što su ronjenje, snorkeling, jedrenje zmajem i jedrenje na dasci nisu dozvoljeni u ovoj oblasti tokom ovog perioda, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je u svom saopštenju navelo da je formirana komisija koja će ispitati okolnosti napada i sve naučne razloge iza njih.

Takođe se napominje da je guverner guvernerata Crvenog mora, general-major Amr Hanafi, izdao naredbu da se obustave sve aktivnosti u oblasti oko napada.

Nastavite čitati

Svijet

OTKAZUJU SE LETOVI ŠIROM EVROPE: Radnici aerodroma stupaju u štajkove

Objavio

u

Nakon jučerašnjeg štrajka aerodromskih radnika u Parizu, zbog kog su otkazane desetine letova, kabinsko osoblje španskog ogranka kompanije Rajaner objavilo je da ovog mjeseca planira dvanaestodnevni štrajk, prenosi Gardijan.

Britanski list piše i da je oko 1.000 pilota švedskog avio-prevoznika SAS pristalo da do ponedjeljka vodi razgovore sa poslodavcima o platama, a ukoliko ne budu bili zadovoljni ponudom, takođe će stupiti u štrajk.

Očekuje se da će i u Velikoj Britaniji avio-kompanije ove nedjelje otkazati brojne letove, a izvještaji ukazuju na to da će te letove preuzeti Britiš ervejz i da će ta otkazivanja najviše pogoditi najveći britanski aerodrom, Hitrou, navodi Gardijan.

Britanska vlada je sinoć pokušala da riješi problem nedostatka osoblja ubrzavanjem procesa bezbjednosnog testiranja novih radnika.

Ministarstvo za transport Velike Britanije saopštilo je da se provjere osoblja koje rukuje prtljagom i vrši bezbjednosne provjere sada obavljaju u prosjeku za manje od 10 dana.

Radnici avio-prevoznika širom Evrope su organizovali štrajkove baš u vrijeme velike potražnje za putovanjima nakon pandemije kovida-19, a kompanije upozoravaju da je malo vjerovatno da će problemi koji utiču na aerodrome biti riješeni do špica ljetnje sezone, prenosi britanski list.

(Tanjug)

Nastavite čitati

Svijet

UŽAS U AMERICI: Pronađena tijela tri djeteta i žene (VIDEO)

Objavio

u

Tijela tri djeteta i žene za koju se vjeruje da im je majka pronađena su u jezeru u američkoj državi Minesota.

Juče je najprije javljeno da su u jezeru pronađena tijela dvoje od troje dece, koja su zajedno sa svojom majkom nestala prethodnog dana, prenosi AP.

Vlasti vjeruju da su djeca namjerno utopljena, prenosi američka agencija.

Niko od nastradalih i onih za kojima se traga nije imenovan, navodi AP.

Otac nastradale djece pronađen je mrtav u kamp prikolici u gradu Mejplvudu, u blizini Mineapolisa, a policija je utvrdila da je njihova majka nestala zajedno sa djecom, navodi AP.

– Ne postoji ništa tragičnije od gubitka male djece – izjavio je šerif okruga Remzi Bob Flečer na konferenciji za novinare i dodao da je vjerovatno, riječ o trostrukom ubistvu, prenio je AP.

Tanjug

Nastavite čitati

Trending