Pratite nas

Društvo

Oštra reagovanja iz Srpske na nove provokacije iz Bužima

Objavio

u

Nove provokacije iz Bužima i uznemirujući snimci. U ratnim uniformama i zelenim beretkama, a pod zastavama tzv. Armije BiH, bošnjačka udruženja okupila su svoje pristalice na lokalitetu Hasin Vrh. Uz pokliče “Alahu Ekber”, na snimcima se čuje i pucnjava.

– Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilisati i organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovdje biti nikakvog rata – rekao je za našu Televiziju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pucnjavom i pokličima “Alahu ekber”, u Bužimu je obilježen, kako su to organizatori, slom “srbo-četničke ofanzive”. Do Hasinog Vrha defilovali su u uniformama, sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama tzv. Armije BiH. Na snimcima i djeca.

Rata neće biti, jasan je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Kaže da se radi o političkom planu SDA da promocijom muslimanskog nacionalizma stvori BiH samo za jedan narod – Bošnjake.

– To je nešto što je organizovano, to je neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije. Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilizovati i naravno pokušava ih organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovdje biti nikakvog rata – poručio je Dodik.

U Boračkoj organizacija Republike Srpske zahtijevaju da se obustave bošnjačke provokacije u Bužimu koje izazivaju strah kod srpskog stanovništva u tom dijelu BiH. Očekuju da će međunarodna zajednica konačno reagovati .

– Ne želimo ponovo rat na ovim prostorima, mi zaista želimo da međunarodna zajednica bude bar malo objektivna, kako bi omogućila ne samo našem stanovništvu nego svima, da bude mirno u ovim vrlo nemirnim vremenima koji su kod nas i u svijetu – rekao je Aleksandar Savić predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, Branimir Kojić, podsjeća da su krajem januara podnijeli krivične prijave protiv nekoliko lica povodom njihovog prošlog okupljanja u Bužimu, ali Tužilaštvo i Sud BiH se ne oglašavaju o tom pitanju.

– Tražimo i od Tužilaštva i Suda BiH, od onih koji pokreću ovakve akcije, koji šire mržnju, da odmah Sud i Tužilaštvo procesuiraju te usijane glave i one koji prave probleme po BiH – navela je Božica FŽivković Rajilić predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Od reakcije međunarodne zajednice nema ništa, jasan je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik. Kaže da Zapad daje podršku radikalnom islamizmu i da njihovo partnerstvo sa Bošnjacima učvršćuje krajnji cilj – majorizacija Srba. Naglašava, Srbi neće pristati da budu građanska manjina u BiH, nego će nastaviti mirnim putem da se bore za svoja prava.

Dodik kaže da muslimani od 1995. godine pokušavaju da u miru ostvare ono što nisu uspjeli u ratu i ratom – da od BiH naprave muslimansku državu, a sve pod izgovorom stvaranja funkcionalne države. Dodik ističe da je svijet olako prešao preko činjenice da su se u građanskom ratu u BiH na strani muslimana borili mudžahedini, oni isti protiv kojih se Zapad borio u više svjetskih država.

– Međunarodna zajednica je na fonu muslimanskog ekstremizma ovdje. Htjela ne htjela, ono što čini administracija SAD-a ili briselska administracija, oni naravno imaju svoja objašnjenja za to, ali stvarajući priču o centralnoj Bosni, stvaraju unitarnu državu u kojoj bi trebalo da bude država za jedan narod i za jednu većinu – dodao je Dodik.

Simptomatično je, smatra predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, što, kao ni nakon ranijih okupljanja u Bužimu, nema zvaničnih reakcija iz političkog Sarajeva.

– To je sada prilika da testiramo sve one koji osuđuju po nekim pitanjima Republiku Srpsku i govor koji se nekada čuje u Srpskoj, da vidimo da li će to osuditi Bošnjaci u FBiH. Govor mržnje treba da bude sankcionisan u skladu sa propisima BiH i entiteta FBiH – dodao je Đokić.

Ćute i federalni zvaničnici i mediji na marševe bošnjačkih udruženja po Bužimu. Ćute i na pokliče Alah ekber i pucnjavu. Ali zato nisu ćutali 9. januara, kada se slavio Dan Republike i kada su u svečanom defileu bile legitime formacije MUP-a Republike Srpske.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Društvo

PRIKUPLJENA SREDSTVA ZA LIJEČENJE: Mali Vukan na putu ka bolnici u Budimpešti

Objavio

u

By

Zahvaljujući humanim ljudima, prikupljena su sredstva za liječenje devetomjesečnog Vukana Stoiljkovića koji boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i on danas putuje na liječenje u Budimpeštu.

Od prije dva mjeseca, od kada se saznalo da i devetomjesečni Vukan boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i da je za njegovo liječenje potrebno 2,5 miliona evra, pomoć su uputii mnogi humani ljudi, prenosi RTS.

Zahvaljujući njima, Vukan je krenuo gotovo u posljednjem trenutku za Budimpeštu, kako bi primio najskuplji lijek na svijetu i pobijedio spinalnu mišićnu atrofiju.

Za danas mu je zakazan prijem u bolnici u Budimpešti.

Prije dva dana na Fejsbuk stranici “Da i Vukan pobedi SMA” pozivali su za pomoć malom Vukanu, navodeći da je preostalo da se za dva dana prikupi još 360.000 evra.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Trending