Pratite nas

Politika

OŠTRE PORUKE IZ BERLINA Nijemci ne odustaju od sankcija Dodiku

Objavio

u

Posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika Rusiji, već danima je tema političkih prepucavanja, iako je jasno kakav je stav Moskve, pa i Vašingtona i Pekinga prema BiH. Ali, kakav će biti odnos Njemačke, nakon odlaska Angele Merkel?

Ovo je pitanje pogotovo intrigantno, ako se zna da je Kristijan Šmit, od vlasti u Republici Srpskoj osporavani visoki predstavnik u BiH, u Sarajevo došao upravo iz koalicije CDU CSU, koja je izgubila na izborima u Njemačkoj.

Da li će novi njemački kancelar SPD-ovac Olaf Šolc i “zelena” spoljnih poslova Analena Berbok, promijeniti kurs, kada je u BiH i balknaski region?

Političari i politički analitičari u Njemačkoj, koji se godinama bave upravo “balkanskim temama”, saglasni su da će promjena biti, ali ne onakvih kakve bi obradovale pristalice politike Milorada Dodika.

Josip Juratović, dugogodišnji poslanik SPD u Bundestagu, specijalista za spoljne poslove i poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, smatra da će se nova njemačka vlada mnogo snažnije zalagati za izgradnju demokratskih vrijednosti i jačanje pravosuđa: kako kod kuće i u EU, tako i na Balkanu.

– Berlin će se i dalje angažovati oko pretpristupnih procesa regije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji  i podržati sprovođenje reformi za ispunjavanje kriterijuma iz Kopenhagena. To znači da će jačati civilno društvo i raditi na postizanju svih drugih uslova potrebnih za ulazak BiH u EU – kaže Juratović za Srpskainfo.

Što se tiče BIH, dodaje Juratović, konačno počinje vrijeme za ozbiljno ispunjavanje 14 tačaka koje su potrebne za otvaranje pretpristupnih pregovora za ulazak u EU. Ali, kada je u pitanju Kristijan Šmit, on i dalje može računati da mu Njemačka “ćuva leđa”.

– Šmit je visoki predstavnik u BiH od strane međunarodne zajednice i OHR, koji je pod nazorom Ujedinjenih nacija. Njemačka će svojom ulogom činiti sve da on sprovede uspješno svoju misiju u BiH – poručuje Juratović.

Bodo Veber, njemački politikolog i vrsni poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, tvrdi da se kurs nove njemačke vlade, generalno, neće mnogo promijeniti. Ali, očekuje se da će Šolc i Berbokova biti odlučniji od svojih prethodnika.

– To konkretno znači da će nova koalicija nastaviti da insistira da tekući pregovori o izbornom zakonu ne vode do produbljavanja etničkih i etnoteritorijalnih podjela u BiH. Na stolu su i prijetnje ozbiljnim sankcijama, kao odgovor na secesonističke planove Milorada Dodika – kaže Veber.

Dodaje da očekuje da će nova vlada u Berlinu biti odlučnija od prethodne i da će u svim budućim pregovorima insistirati na evropskim vrijednostima, umjesto podilaženju nacionalističkim liderima i nihovim agendama, kako to, po Veberovoj ocjeni, rade trenutni predstavnici EU i SAD u BiH.

Što se Kristijana Šmita tiče, Bodo Veber je jasan.

– Vjerujem da će buduća vlada raditi na osnaživanju političke pozicije Kristijana Šmita – kategoričan je Veber.

NEMA TRGOVINE KAO U DOBA MERKELOVE

– Za razliku od gospođe Merkel, koja je svojom politikom gradila stabilokratiju i tako trgovala demokratskim vrijednostima, toga ubuduće neće biti. Nova vlada Njemačke će, u uskoj suradnji sa EU i Evroatlantskim savezom, raditi isključivo na tome da se pretpristupni procesi za ulazak u EU ubrzaju – navodi Josip Juratović.

Izvor: Srpskainfo.com

 

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DŽAFEROVIĆ OPET ZVECKA ORUŽJEM: „NATO snagama ne treba saglasnost Srpske“

Objavio

u

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović rekao je da NATO može da djeluje u BiH bez saglasnosti Republike Srpske.

– NATO štab u Bosni i Hercegovini, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama bezbjedonosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta – kazao je Džaferović.

On podržava najavu da će britanske snage doći u BiH.

– Pozdravljam odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, kojim će se osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv sajber prijetnji – rekao je Džaferović.

Ponovo je iznio zapaljjuće izjave.

– Ako Dodik i društvo misle da mogu ići u projekat rušenja Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka, a da u tome neće biti zaustavljeni, grdno se varaju – naveo je on.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik danas je izjavio da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u Bosnu i Hercegovinu, ali da je to manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni Bosnu i Hercegovinu očigledno vide.

Izvor:Novosti.ba

Nastavite čitati

Politika

STRUČNJAK OCIJENIO: “BiH i Srbiji će biti ponuđeno da uđu u NATO! Postavljena nam je zamka”

Objavio

u

Profesor geopolitike Srđan Perišić ocijenio je da bi promjena politike neutralnosti i svrstavanje na stranu protiv Rusije Srbiju i Republiku Srpsku pretvorilo u strane u sukobu koji se vodi u Ukrajini, dodajući da će i Beogradu i Banjaluci biti ponuđeno da uđu u NATO.

Perišić je na današnjoj tribini “Srbija i Srpska u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini” rekao da procjenjuje da će Srbima, odnosno Srbiji i Republici Srpskoj biti ponuđen ulazak u mini-integracije u regionu i u NATO, budući da je evidentno da od učlanjenja zemalja zapadnog Balkana u EU nema ništa.

Prema njegovim riječima, Srbija će dobiti ponudu da uđe u NATO po modelu Bugarske iz Drugog svjetskog rata, kada je ta država bila na strani Hitlerove koalicije, ali je sve vrijeme, izuzimajući dan kada je Crvena armija ušla u Bugarsku, zadržala diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom.

Perišić je naveo da će tako i Srbiji biti ponuđeno da uđe u NATO, a da istovremeno zadrži diplomatske i druge odnose sa Rusijom.

“Poziv u NATO i mini-integracije su dve zamke koje će nam biti nuđene da bi se održavao haos na Balkanu”, ukazao je Perišić.

Perišić kaže da NATO pod rukovodstvom SAD te zamke Srbima priprema zbog održavanja haosa na Balkanu, kojem doprinosi i današnja najava Velike Britanije da će povećati svoje prisustvo u BiH.

Održavanje haosa na Balkanu, kako je objasnio Perišić, povezano je sa pozicijom SAD, zapravo pokušajem Amerike da obnovi svoju hegemoniju u svijetu iz unipolarnog perioda, koju je imala do 2008. godine.

“SAD nemaju drugog izbora nego da izazivaju više mini-haosa na raznim neuralgičnim tačkama planete, među kojima su BiH i Kosovo i Metohija. Izazivajući haos kao glavnu strategiju suprotstavljanja Rusiji i Kini, oni su i angažovali samozvanca Kristijana Šmita da deluje u pravcu smenjivanja političara iz Republike Srpske, a da zauzvrat ponude Srpskoj da popusti po pitanju članstva BiH u NATO”, rekao je Perišić.

Perišić je naveo da oni očekuju da će uspjeti u tome, uz obećanje da niko neće biti isključivan iz političke sfere i izbora ove godine ako Srpska uđe u NATO.

“To su te zamke naše neutralnosti i u Beogradu i u Banjaluci, ali na njih ne smemo da nasednemo, jer u drugom ili trećem koraku, ako bismo naseli, mi bismo prestali da postojimo”, ocijenio je Perišić.

On je ukazao da zato Beograd i Banjaluka neutralnost u ovom ratu moraju da razumiju kao političku neutralnost i da je sačuvaju.

“Ako bi se Srbi, odnosno Srbija i Srpska, svrstali na stranu Zapada, postali bi strana u sukobu i došlo bi do raskola u srpskom narodu, odnosno do rascepa između većine naroda i elite koja ga vodi. Taj raskol bi išao u pravcu demonstracija i raznih oblika protesta. To bi, u svakom slučaju, značilo i političko samoubistvo države”, zaključio je Perišić.

Izvor:BL-portal

Nastavite čitati

Politika

ZBOG NEOPRAVDANOG ODSUSTVA dvojica prijedorskih odbornika ostali bez dodatka

Objavio

u

Za dva odbornika Skupštine grada Prijedor nisu isplaćeni odbornički dodaci za jedan mjesec budući da nisu najavili odsustvo, nisu došli na sjednicu u tom mjesecu, niti su opravdali izostanak, izjavio je Srni predsjednik gradskog parlamenta Mirsad Duratović.

On je naveo da je Zakonom o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske i Poslovnikom Skupštine grada Prijedor propisano u kojim slučajevima odborniku ne pripada dodatak.

“Ova dva odbornika nisu došla na sjednicu održanu 28. aprila, nisu najavili niti opravdali odsustvo i podaci o tome dostavljeni su Odjeljenju za finansije grada Prijedor na postupanje u skladu sa Zakonom i Poslovnikom”, dodao je Duratović.

Prema Poslovniku, odbornik koji neopravdano izostane sa zasjedanja Skupštine i sjednice radnog tijela, nema pravo na naknadu za mjesec u kojem je sjednica održana.

“To što nemamo posebnu odluku kojom se regulišu kriterijumi o opravdanosti izostanka ne utiče na ovaj slučaj, budući da odbornici nisu ni pravdali svoje odsustvo pa da bismo se bavili valjanostima razloga”, naglasio je Duratović.

Odbornički dodatak u Prijedoru iznosi oko 700 KM mjesečno.

Izvor: SRNA/ATV

Nastavite čitati

Trending