Pratite nas
Mozzart Banner

Društvo

Osuđeni TERORISTI BEZ NADZORA opasnost po bezbjednost: U BiH upaljen crveni alarm

Objavio

u

Bivši pritvorenici američke baze u Gvantanamu i pripadnici terorističkog ISIS, koji su nakon Sirije deportovani i osuđeni u BiH, predstavljaju veliku bezbjednosnu prijetnju, jer u BiH ne postoji institucionalna podrška kako bi se ove rizične grupe deradikalizovale.

Mozzart Banner

Mnogi od osuđenih terorista u međuvremenu su odslužili svoje kazne i izašli na slobodu, ali niko ne zna da li je izrečenim kaznama postignuta specijalna, odnosno generalna prevencija kako ovi radikalni islamisti više ne bi činili teroristička zlodjela.

Iako postoji veći broj bezbjednosno interesantnih osoba, BiH kao država u praksi ne radi apsolutno ništa u cilju deradikalizacije i resocijalizacije bivših terorista, odnosno njihovog povratka u zajednicu, pa se s razlogom postavlja pitanje da li uopšte postoji volja da se izbori sa ovim problemom ili je nekome u interesu da on u budućnosti eskalira u vidu terorističkih napada.

Grupa Bošnjaka iz Federacije BiH, među kojima su bile vehabije i pravosnažno osuđeni terorista iz Sirije, nedavno je digla policiju Republike Srpske na noge, kada su odlučili da za 9. januar posjete Banjaluku.

Tokom putovanja objavili su nekoliko video snimaka, a posljednji je napravljen ispred džamije Ferhadije u Banjaluci sa porukom da je „9. januara 1992. godine počeo genocid u BiH“. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji policijskih službenika, prvo u Doboju, a zatim i u Banjaluci, spriječeno je ono najgore, ali je pitanje da li se ovakve i slične situacije mogu sasjeći u korijenu kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da je dolazak radikalnih Bošnjaka u Banjaluku, te njihovo snimanje i objavljivanje na društvenim mrežama školski primjer provokativne akcije čiji je cilj psihološki pritisak na društvenu zajednicu i javnost uopšte.

– Mi trenutno u BiH imamo pet osoba koje su Amerikanci poslali iz Gvantanama, među kojima je i najveći specijalista za plastične eksplozive Tarik Mahmud Ahmed al Savah. Amerikanci su konstatovali da bi on mogao nastaviti s radikalnim aktivnostima, ali se o njemu i tim osobama ne vodi računa uopšte. U BiH dakle, ne postoje institucije koje bi se bavile deradikalizacijom, niti ima bilo kakvih aktivnosti u tom pravcu od strane nadležnih institucija – navodi stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za Srpskainfo.

Kao razlog nepostojanja institucionalne borbe protiv terorističkih prijetnji, Galijašević označava stranku SDA, za koju kaže da je punih 30 godina kičma institucija BiH.

– Mnogi Srbi su izbačeni iz bezbjednosnih agencija, ali zato nije nijedan pripadnik Ševa ili AID. Upravo SDA podržava i pokreće akcije poput one koje su izvršile osobe koje su došle u Banjaluku – smatra Galijašević.

On je dolazak radikalizovanih Bošnjaka u Banjaluku ocijenio kao školski primjer provokativne terorističke akcije čiji je cilj bio psihološki pritisak.

– To je školski primjer terorizma i djelovanja terorističkih grupa. U pitanju je vojno-operativna akcija osmatranja terena, odnosno djelovanja po dubini – zaključio je Galijašević.

Radislav Jovičić, stručnjak za bezbjednost, objasnio je da kada je u pitanju deradikalizacija terorista i uopšte prevencija u BiH postoje programi OSCE-a i nevladinih organizacija , te seminari, ali je pitanje koliko se od toga uopšte provodi u praksi.

Objasnio je da su u pitanju programi prevencije, intervencije i rehabilitacije.

Preventivni programi, kako navodi Jovičić, kreću u srednjim školama i u njima se mladi upoznaju sa opasnostima od terorizma.

Programi intervencije odnose se na već označene rizične grupe osoba za koje postoji sumnja da bi mogli postati teroristi.

– Programi rehabilitacije vezani su za rad u Kazneno-popravnim zavodima, u kojima bi se trebalo raditi sa osuđenicima za terorizam, kao i sa članovima njihovih porodica. Dakle, postoje programi, ali je veliko pitanje da li se oni provode u praksi – zaključio je Jovičić.

Ekspert za eksploziv
Tarik Mahmud Ahmed al Savah je nakon 13 godina provedenih u Gvantanamu izručen BiH. U personalnom dosijeu, koji je vođen u Gvantanamu, upisano je da je u ovaj zatvor isporučen 16. novembra 2007.

U početku je bio veoma agresivan prema stražarima, osoblju, čak i drugim zatvorenicima, a četiri posljednje godine boravka u zatvoru postao je kooperativan. Priznao je da je pripadnik vrha Al Kaide i da je njegova uloga bila specijalna obuka pripadnika Al Kaide za pravljenje posebnih vrsta eksploziva i njihovu ugradnju u svakodnevno korištene predmete, kao i za potrebe bombaša samoubica.

Obučio je nekoliko stotina pripadnika Al Kaide za ugradnju i korištenje eksploziva u cipelama, prslucima, časovnicima, hemijskim olovkama, fudbalskim loptama, televizorima i raznim drugim uređajima.

Učestvovao je u pripremi eksploziva za napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Predvodio je poznati “Ebu Ubejdah kamp” za obuku Al kaidinih terorista za izvođenje terorističkih akcija na prekookeanskim letovima i u svim vrstama saobraćaja u vazduhu, na kopnu i na moru. Za rad tog kampa direktno i lično je pohvaljen od Osame Bin Ladena.

Priznao je i da je kao član Al kaide razvio specijalizovane improvizovane eksplozivne naprave (IEDs) za upotrebu protiv američkih vojnih snaga i civila. Ratovao je u BiH i bio pripadnik Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Policija ispituje drugove nestalog Mateja

Objavio

u

By

Devojka s kojom se čuo u Beogradu dala izjavu o drogiranju, pa se povukla!

Mozzart Banner

Saslušanja ovih mladića počela su tek sada jer su po povratku iz Srbije bili pozitivni na korona virus

Specijalni tim hrvatske policije počeo je u prostorijama PU splitsko-dalmatinske ispitivanje prijatelja nestalog Mateja Periša (27) za kojim se traga već 17. dan bez rezultata.

Pošto je načelnik UKP hrvatske policije Antonio Gerovac najavio da će Matejeve prijatelje saslušati, ako treba i po sedam puta, u petak su u ovu ustanovu počeli da pristižu mladići koji su poslednji čuli i videli nestalog mladića.

Saslušanja ovih mladića počela su tek sada jer su po povratku iz Srbije bili pozitivni na korona virus.

– Oni se ispituju u svojstvu građana radi davanja obaveštenja, a kako je već pre rečeno, ni na koji način se ne dovode u vezu s Matejevim nestankom. Svi su oni i poligrafski testirani i prošli su “detektor laži”, ali sasvim je moguće da i nakon ispitivanja u Splitu budu podvrgnuti istom testu – prenose mediji.

Paralelno sa tim, beogradska policija nastavlja da istražuje sve okolnosti nestanka Mateja Periša. Juče, 17. dan potrage za njim nastavili su da pretražuju rečna korita i obalu. Nekoliko dana ranije, policija je saslušala izvesnu Mariju S., Splićanku koja se, kako se sumnja, poslednja čula sa nestalim mladićem.

Mediji prenose, da je ova devojka policiji rekla da Mateja nije čula od buke, te i da on navodno koristi opijate. Analiza njenog telefona ukazala je i da je nju Periš kobne noći zvao čak dva puta. Ona je, navodno, sestra Matejevog dobrog druga koji nije došao sa njim u Beograd.

– Maja je često u Beogradu, a navodno je na društvenim mrežama kačila slike provoda iz jednog kluba koji se nalazi blizu mesta na kom je Matej nestao. Ne zna se da li je bila tamo i te večeri, ali se ne isključuje mogućnost da je Periš krenuo da se nađe s njom. Ona je, navodno, rekla da se javila na poziv i da nije čula šta joj Matej priča jer je bila glasna muzika u lokalu. Navela je da je Matej kao skiper morao naporno da radi jer je imao ciljeve koje je zacrtao i da nije mogao da ih postigne ukoliko ne konzumira opijate – kaže sagovornik.

Nenad Periš, otac nestalog, potvrdio je za Dnevnik.hr da se čuo s Majom.

– Ona mi je rekla da je te večeri Matej pokušao da stupi u kontakt s njom, jer je videla da ima propušten poziv. Naime, ja sam nju sreo na ulici ispred sedišta beogradske policije pre desetak dana. Bio je to slučajan susret i ona mi je tada kratko rekla da se ona i Matej nisu čuli, ali da je imala njegov propušten poziv. Verovatno je Matej, s obzirom na to da je ona bila u Beogradu, pokušao stupiti s njom u kontakt – rekao je Periš.

Podsetimo, Matej Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra, a njegovi prijatelji su, prema zvaničnim informacijama, nestanak prijavili 31. decembra u 18 časova. Mladić je, kako je rekonstruisano, bio u klubu “Gotik” u Beton hali, odakle je izašao u 1.43, pa trčeći otišao do Sava promenade. Tu mu se i gubi svaki trag, a nadzorna kamera ga je snimila kako silazi prema ledenoj Savi. Video-nadzor je Periša snimio i kako pliva, a tu je poslednji put i uhvaćen signal njegovog mobilnog, pet minuta posle dva časa.

Obrisala profile

Interesantno je i to da je Maja S., nakon što je javno dovedena u vezu s Perišem, obrisala nalog na Instagramu, a na Fejsbuku stavila crnu sliku.

– Blokirala je svakog ko ju je pitao za Mateja i nestala s mreža. Ovo je veoma čudno, jer su ona i Periš drugovi gotovo celog života. Inače, njen rođeni brat nije doputovao s Matejem jer je rekao da je u žalosti za drugom koji je poginuo jesenas, te da mu nije do slavlja – priča izvor iz Splita i dodaje da ne zna da li je atraktivna Splićanka još u srpskoj prestonici:

– Takođe, po Splitu se priča i da je Matej radeći kao skiper upravo bio zaposlen kod Maje S., koja poseduje brodove za prevoz turista.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

ZABRINJAVAJUĆE Spomenik na Banj brdu se raspada, nadležni nijemi na apel Grada

Objavio

u

By

Spomenik na Banj brdu postaje opasnost za sve posjetioce, ali uprkos tome, nadležni mjesecima ne reaguju.

Mozzart Banner

Jedini koji su se oglasili po ovom pitanju jesu u Gradskoj upravi Banjaluka. Kako kažu urađeno je ono što je u njihovoj nadležnosti – spomenik je ograđen kako niko ne bi mogao da prođe i poslat je dopis nadležnim republickim institucijma da što hitnije reaguju.

Podsjećamo da je Grad Banjaluka još krajem prošle godine upitio javni apel Vladi Republike Srpske za zaštitu i obnovu Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, jednog od simbola Banje Luke i Republike Srpske i nacionalnog spomenika BiH, s obzirom na to da Grad nije nadležan za obnovu ovog spomenika.

-Obraćamo se Vladi Republike Srpske i resornim ministarstvima, kao nosiocima izvršne vlasti u Republici Srpskoj, bez namjere da upućujemo na eventualne krivce i sa iskrenom željom da pozovemo sve aktere na odgovornost i hitan angažman, kako bismo zaustavili višegodišnji proces propadanja jednog od simbola Banje Luke i Republike Srpske i nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – Kompleksa spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu – navedeno je u dopisu koji je upućen na adresu Vlade Republike Srpske.

Kako se navodi, Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i važećim zakonskim i podzakonskim aktima, odgovornost za obezbjeđenje pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju spomenika je na institucijama entiteta na čijoj se teritoriji spomenik nalazi. U konkretnom slučaju odgovornost je na Republici Srpskoj, odnosno na Vladi Republike Srpske, što je eksplicitno navedeno i u samoj odluci o proglašenju nacionalnog spomenika BiH iz 2013. godine.

-Bez urgentnog preduzimanja niza mjera, kako hitnih i kratkoročnih, tako i sveobuhvatnih, temeljnih i dugoročnih, fizičkoj opasnosti će biti izloženi posjetioci na lokaciji spomenika, a kao društvo ostaćemo bez jednog od kulturnih, političkih i civilizacijskih simbola borbe za slobodu i života, koje je Krajina dala u borbi protiv fašizma – ističe se u dopisu između ostalog.

Izvor: Insajder.in

Nastavite čitati

Društvo

YouTube ugasio nalog banjalučkoj Alternativnoj TV

Objavio

u

By

Alternativnoj televiziji iz Banjaluke YouTube je ugasio nalog, što je prva posljedica nedavno uvedenih sankcija SAD-a članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i ATV.

Mozzart Banner

To su potvrdili i iz ove medijske kuće, a kako su rekli sve su primijetili prije koji dan slučajno. Kada pokušate da vidite neku video vijest sa Atv kanala, ukaže se poruka:

“Ovaj nalog je ugašen zbog kršenja smjernica YouTube zajednice”.

Nakon uvođenja sankcija iz ATV-a je stiglo reagovanje.

“Sankcije gledamo kao priznanje za naš dosadašnji rad, učinkovitost, ali i kao obavezu da moramo pokazati da se istina ne može cenzurisati. Besmislene navode o povezanosti sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom oštro i odlučno odbacujemo. Iznenađeni smo ovakvom odlukom i smatramo izričito neozbiljnim za jednu veliku državu da insinuacije pojedinaca o povezanosti naše medijske kuće i političara uzmu kao kredibilan izvor”, navodi se u saopštenju ove televizije.

Biznismen Slobodan Stanković je krajem 2017. godine, za 56 odsto udjela u ATV-u platio oko četiri miliona KM. Medij, koji je od osnivanja imao oreol nezavisnog, preko noći je počeo da se povezuje sa porodicom Dodik i njima bliskim tajkunima.

Kompanija „Prointer ITSS“, koja se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, naknadno je, preuzela u potpunosti vlasnistvo nad ATV-om, prenosi N1.

Izvor: Mondo

Nastavite čitati

Trending