Pratite nas

Društvo

Osuđeni TERORISTI BEZ NADZORA opasnost po bezbjednost: U BiH upaljen crveni alarm

Objavio

u

Bivši pritvorenici američke baze u Gvantanamu i pripadnici terorističkog ISIS, koji su nakon Sirije deportovani i osuđeni u BiH, predstavljaju veliku bezbjednosnu prijetnju, jer u BiH ne postoji institucionalna podrška kako bi se ove rizične grupe deradikalizovale.

Mnogi od osuđenih terorista u međuvremenu su odslužili svoje kazne i izašli na slobodu, ali niko ne zna da li je izrečenim kaznama postignuta specijalna, odnosno generalna prevencija kako ovi radikalni islamisti više ne bi činili teroristička zlodjela.

Iako postoji veći broj bezbjednosno interesantnih osoba, BiH kao država u praksi ne radi apsolutno ništa u cilju deradikalizacije i resocijalizacije bivših terorista, odnosno njihovog povratka u zajednicu, pa se s razlogom postavlja pitanje da li uopšte postoji volja da se izbori sa ovim problemom ili je nekome u interesu da on u budućnosti eskalira u vidu terorističkih napada.

Grupa Bošnjaka iz Federacije BiH, među kojima su bile vehabije i pravosnažno osuđeni terorista iz Sirije, nedavno je digla policiju Republike Srpske na noge, kada su odlučili da za 9. januar posjete Banjaluku.

Tokom putovanja objavili su nekoliko video snimaka, a posljednji je napravljen ispred džamije Ferhadije u Banjaluci sa porukom da je „9. januara 1992. godine počeo genocid u BiH“. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji policijskih službenika, prvo u Doboju, a zatim i u Banjaluci, spriječeno je ono najgore, ali je pitanje da li se ovakve i slične situacije mogu sasjeći u korijenu kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da je dolazak radikalnih Bošnjaka u Banjaluku, te njihovo snimanje i objavljivanje na društvenim mrežama školski primjer provokativne akcije čiji je cilj psihološki pritisak na društvenu zajednicu i javnost uopšte.

– Mi trenutno u BiH imamo pet osoba koje su Amerikanci poslali iz Gvantanama, među kojima je i najveći specijalista za plastične eksplozive Tarik Mahmud Ahmed al Savah. Amerikanci su konstatovali da bi on mogao nastaviti s radikalnim aktivnostima, ali se o njemu i tim osobama ne vodi računa uopšte. U BiH dakle, ne postoje institucije koje bi se bavile deradikalizacijom, niti ima bilo kakvih aktivnosti u tom pravcu od strane nadležnih institucija – navodi stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za Srpskainfo.

Kao razlog nepostojanja institucionalne borbe protiv terorističkih prijetnji, Galijašević označava stranku SDA, za koju kaže da je punih 30 godina kičma institucija BiH.

– Mnogi Srbi su izbačeni iz bezbjednosnih agencija, ali zato nije nijedan pripadnik Ševa ili AID. Upravo SDA podržava i pokreće akcije poput one koje su izvršile osobe koje su došle u Banjaluku – smatra Galijašević.

On je dolazak radikalizovanih Bošnjaka u Banjaluku ocijenio kao školski primjer provokativne terorističke akcije čiji je cilj bio psihološki pritisak.

– To je školski primjer terorizma i djelovanja terorističkih grupa. U pitanju je vojno-operativna akcija osmatranja terena, odnosno djelovanja po dubini – zaključio je Galijašević.

Radislav Jovičić, stručnjak za bezbjednost, objasnio je da kada je u pitanju deradikalizacija terorista i uopšte prevencija u BiH postoje programi OSCE-a i nevladinih organizacija , te seminari, ali je pitanje koliko se od toga uopšte provodi u praksi.

Objasnio je da su u pitanju programi prevencije, intervencije i rehabilitacije.

Preventivni programi, kako navodi Jovičić, kreću u srednjim školama i u njima se mladi upoznaju sa opasnostima od terorizma.

Programi intervencije odnose se na već označene rizične grupe osoba za koje postoji sumnja da bi mogli postati teroristi.

– Programi rehabilitacije vezani su za rad u Kazneno-popravnim zavodima, u kojima bi se trebalo raditi sa osuđenicima za terorizam, kao i sa članovima njihovih porodica. Dakle, postoje programi, ali je veliko pitanje da li se oni provode u praksi – zaključio je Jovičić.

Ekspert za eksploziv
Tarik Mahmud Ahmed al Savah je nakon 13 godina provedenih u Gvantanamu izručen BiH. U personalnom dosijeu, koji je vođen u Gvantanamu, upisano je da je u ovaj zatvor isporučen 16. novembra 2007.

U početku je bio veoma agresivan prema stražarima, osoblju, čak i drugim zatvorenicima, a četiri posljednje godine boravka u zatvoru postao je kooperativan. Priznao je da je pripadnik vrha Al Kaide i da je njegova uloga bila specijalna obuka pripadnika Al Kaide za pravljenje posebnih vrsta eksploziva i njihovu ugradnju u svakodnevno korištene predmete, kao i za potrebe bombaša samoubica.

Obučio je nekoliko stotina pripadnika Al Kaide za ugradnju i korištenje eksploziva u cipelama, prslucima, časovnicima, hemijskim olovkama, fudbalskim loptama, televizorima i raznim drugim uređajima.

Učestvovao je u pripremi eksploziva za napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Predvodio je poznati “Ebu Ubejdah kamp” za obuku Al kaidinih terorista za izvođenje terorističkih akcija na prekookeanskim letovima i u svim vrstama saobraćaja u vazduhu, na kopnu i na moru. Za rad tog kampa direktno i lično je pohvaljen od Osame Bin Ladena.

Priznao je i da je kao član Al kaide razvio specijalizovane improvizovane eksplozivne naprave (IEDs) za upotrebu protiv američkih vojnih snaga i civila. Ratovao je u BiH i bio pripadnik Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Banjaluka

GRADU NEDOSTAJE POLA MILIONA KM! Stanivuković “Ne mogu da prihvatim da nema javnog prevoza, toga nije bilo ni u ratu”

Objavio

u

Građani Banjaluke sutra će na posao ići javnim prevozom, nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, obavio višesatne razgovore, sa prevoznicima i pronašao privremeno rješenje za ovaj broblem.

– Nakon višečasovinih razgovora sa prevoznicima, koji su završeni upravo sada, i nakon apsolutno nikakvog odgovora dijela skupštinske većine zato što su na moru, drugi zato što ih to ne interesuje, treći ni okom da trepnu. Bio sam prinuđen, jer je to moja obaveza, da se zatvorim u četiri zida sa prevoznicima, da razgovaramo, razmišljamo i da kalkulaciju oko cijene stavimo na papir – rekao je Stanivuković.

Ističe da je potrebno pola miliona KM da bi se redukovani javni prevoz održao u julu.

– Onih pola miliona KM kojih nema, koji nisu obezbejeđeni i kojih se ne nalaze u budžetu. Pristao sam na to, obavezao sam se iako u ovom momentu gotovo da nemamo način, ali ne mogu da prihvatim da sutra nema javnog prevoza. Onog javnog prevoza kojeg je bili za vrijeme rata – rekao je on.

Ističe da građani ne treba da brinu, jer je Grad pronašao rješenje.

– Dragi građani, penzioneri, studenti, sutra možete na svoje poslove, svoje aktivnosti svoje obaveze da idete javnim prevozom. Ali i dalje rješavanje nije trajno.Potrebni su odbornici, oni koje ste vi birali da podrže rješenje. Grad nema sredstava za dalje, nema ni za ovo a kamoli za dalje mjesec koje dolaze. Ovo je naš grad, razvija se i ide prema naprije, nikada brže niakda više, ali imamo one ljude koji to neće da podrže – naveo je on.

On je pozvao sve samovjesne i zdravorazumen odbornike, koje je narod birao da razmisle kako dalje u mjesecima akoji dolaze.

-Pozivam ih da u julu riješimo ovaj problem. Hvala odbornicima PDP, SDS SP, DEMOSA i Pokreta Banjaluka zove, što huće da podrže rješenje ovog problema, pozivam i ostale da razgovaraju o ovome. Još jednom napominjem, Grad je našao privremeno rješenje, ali dugoročno moramo da razmišljamo – zaključio je on.

Izvor: Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

UDAR NA BUDŽET STUDENATA! Skuplji smještaj u domu, evo koliko će novca morati izdvojiti!

Objavio

u

U jeku poskupljenja koja imamo iz dana u dan, ona nisu zaobišla ni studente u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci, jer je došlo do rasta cijene recepcijskog smještaja.

Tako je po novom cjenovniku cijena trokrevetne sobe u paviljonu jedan i dva viša za pet KM, a u paviljonu četiri za 10 KM, te su se na taj način izjednačile cijene dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Naime, nedavno je objavljen konkurs za recepcijski smještaj studenata tokom ljeta, ali su studenti doživjeli neprijatno iznenađenje kada su vidjeli da su cijene više nego prethodne godine.

Kako su za “Nezavisne novine” potvrdili iz Studentskog centra “Nikola Tesla”, do poskupljenja recepcijskog smještaja je došlo zbog usklađivanja sa tržišnim cijenama.

“U paviljonu četiri je došlo do poskupljenja trokrevetne sobe u iznosu od 10 KM, tu se sada izjednačila cijena dvokrevetne i trokrevetne sobe”, navode iz ovog centra.

Kako su dodali, više cijene smještaja su i u ostalim paviljonima, odnosno u paviljonu jedan i dva, a u paviljonu tri neće biti mogućnosti za recepcijski smještaj jer uskoro kreće renoviranje.

“Što se tiče porasta cijena recepcijskog smještaja u paviljonu jedan i dva, tu je došlo do poskupljenja trokrevetne sobe te se tako izjednačila cijena dvokrevetne i trokrevetne, koja sada iznosi 35 KM, a prethodno je trokrevetna bila 30 KM”, navode iz Studentskog centra.

Prema njihovim riječima, Upravni odbor u kojem se nalaze dva predstavnika studenata nisu imala ništa protiv povećanja cijena smještaja.

“Predstavnici studenata su se složili s ovim simboličnim poskupljenjem”, navode iz Studentskog centra, dodajući da ovo nije veliko poskupljenje i da to korisnici doma u većoj mjeri neće ni osjetiti.

Studenti sa kojima su razgovarali novinari Nezavisnih su veoma nezadovoljni i nije im jasno zašto se sad izjednačila cijena trokrevetne i dvokrevetne sobe.

“Ako su sada cijene iste, onda je bolje biti u dvokrevetnoj sobi nego istu sobu dijeliti sa još dvoje ljudi”, kažu studenti.

Kako su dodali, već su sada zabrinuti šta će se dešavati u oktobru kada krene nova akademska godina te pretpostavljaju da bi i tada moglo doći do poskupljenja.

“Mislimo da bi cijena smještaja od oktobra mogla biti još viša jer kad se renovira paviljon tri onda će i tu doći do novih cijena”, navode studenti.

Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

SNAŽNO NEVRIJEME SE SRUČILO NA VIŠEGRAD! Ulice prekrivene ledom (VIDEO)

Objavio

u

Nekoliko gradova u BiH danas je pogodilo nevrijeme. Grad je za samo nekoliko minuta zabijelio ulice Višegrada.

Grad je naštetio usjevima.

U snimku koji je objavila Fejsbuk stranica Moj Višegrad vidi se kako su ledene kuglice za nekoliko trenutaka zabijelile grad.

Nastavite čitati

Trending