Pratite nas

Društvo

Otkrivamo spisak NAJPOZNATIJIH LOPOVA u Banjaluci: Trojac počinio više od 100 krivičnih djela

Objavio

u

Samo tri kriminalca posljednjih nekoliko godina na području Banjalučke regije počinila su više od 100 krivičnih djela, a neki od njih nisu samo ograničeni na Banjaluku, već su poznati policiji širom Srpske, potvrđeno je za Srpskainfo.

 Prema našim saznanjima, većina njih je na slobodi i bez problema nastavljaju da se bave svojim „poslovima“.

Svakako u zadnje vrijeme najpoznatiji kriminalac na području banjalučke i prijedorske regije je Ranko Rakić (24) iz Prijedora.

Iako skoro svaka dva dana bude uhapšen zbog veoma teških krivičnih djela, on se i dalje nalazi na slobodi, jer za tužioca nije dovoljno zanimljiv da bi mu se predložio pritvor.

Operišu i u Srbiji

Izvor Srpskainfo otkriva da je Rakić u zadnje četiri godine samo na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka počinio skoro 30 krivičnih djela, a uglavnom se radi o krađama, teškim krađama, razbojništvima i prevarama. U posljednjih pola godine priveden je najmanje 10 puta, a i pored toga i dalje je na slobodi.

Područje djelovanja Rakića nije samo Banjaluka, njega često hapse i prijedorski policajci.

Rakić ima više od 100 krivičnih djela iza sebe, a hapšen je i u Srbiji. Rakić je rođen u Njemačkoj, gdje ga je policija hapsila zbog više desetina teških krivičnih djela.

Jedan od najpoznatijih je i Zoran Aleksić, koji je u zadnjih desetak godina uhapšen više od 30 puta.

Aleksić slovi za jednog od najpoznatijih provalnika. Više puta je osuđivan, ali čim bi oslužio kaznu vraćao bi se opet provalama i pljačkama. Uglavnom je “operisao” na području Banjaluke i Prijedora, a zbog serije provala protiv njega su vođeni krivični postupci u Doboju, kao i u Crnoj Gori. Tamošnje vlasti teretile su ga da je s još jednom osobom počinio 18 provala u privatne kuće i stanove u Podgorici, Baru i Tivtu iz kojih su krali novac i nakit.

“Petljaju” i s drogom

U policijskim evidencijama često se spominje i ime Radenka Kopranovića, koji je do sada uspio skupiti čak 29 krivičnih djela. Uglavnom se radi o teškim krađama, šumskim krađama, prikrivanju i faslifikovanju isprava.

Među onima koji su zadnjih godina više puta hapšeni je i Marijo Ljubojević (ranije se prezivao Dujmović), a protiv njega je tužilaštvima podneseno oko 30 izvještaja zbog krivičnih djela.

– Ljubojević je takođe najčešće hapšen zbog krađa, ugrožavanja sigurnosti, droge, prikrivanja, prinude i drugih krivičnih djela. Kada nabrajamo osobe koje su često na meti policije treba spomenuti i Bojana Mrđenovića, koji je takođe do sada skupio 27 krivičnih djela – rekao je izvor Srpskainfo.

U opusu krivičnih djela koje je činio najčešće se spominju krađe, oštećenje tuđe stvari, tjelesne povrede, neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Oduzeli mu helikopter

Među najpoznatiji povratnicima u činjenju krivičnih djela svakako je Goran Roso (nekada se prezivao Pećaranin). Riječ je o osobi koja je do sada više puta hapšena zbog raznih krivičnih djela, a tokom zadnjeg hapšenja od njega je oduzet i helikopter.

On je uhapšen u akciji „Parma 2“, zajedno sa suprugom. Policija mu je na teret stavila brojna teška krivična djela. Zbog toga mu je bio određen i pritvor i u toku mu je suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci.

Policija iz Srbije ga traži zbog skoro 100 krivičnih djela koje je počinio na njihovom području.

Kriminalisti i stručnjaci za bezbjednost pojašnjavaju da su povratnici u činjenu krivičnih djela kod nas česta pojava, zbog slabe i blage kaznene politike.

– Kada neko počini razbojništvo ili opljačka nečiju kuću i nakon hapšenja odmah se nađe na slobodi, on jednostavno dobija podsticaj da nastavi da se bavi svojim „poslom“. To se najbolje vidi na primjeru Rakića; njega policija hapsi minimum jednom sedmično, ali mu nikada nije predložen pritvor – istakao je naš sagovornik.

Osim toga, kaže da je problem i u tome što se oni uglavnom osuđuju na male zatvorske kazne.

– Neko opljačka deset kuća, suđenje mu počne nakon dvije godine i on u principu bude osuđen na godinu ili dvije zatvora. Većina njih to kratko vrijeme provedeno u zatvoru iskoristi za smišljanje novih pljački, pa kad izađu na slobodu nastavljaju po starom – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

U slučaj se uključila policija: Ilić bi mogao odgovarati zbog organizovanja PROSLAVE ROĐENJA DJETETA

Objavio

u

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić mogao bi krivično ili prekršajno odgovarati, nakon što je na društvenim mrežema objavljen snimak veselja sa muzikom uživo, a na kojem je i on prisustvovao, jer se u cijeli slučaj uključila i policija, saznaje Srpskainfo.

Portparol Policijske uprave Banjlauka Danijela Mučibabić rekla je za Srpskainfo da im nije zvanično prijavljeno da je došlo do kršenja epidemioloških mjera, ali da su o ovom događaju saznali preko elektronskih medija.

– U toku se provjere da bi se utvrdilo da li ima elemenata prekršajne, odnosno krivične odgovornosti. Nakon obavljenih provjera, biće poznato više informacija – pojasnila je Mučibabićeva.

Ilić je u razgovoru za Srpskainfo rekao da on nije organizovao veselje, već njegova porodica.

– Sve se dešavalo na privatnom imanju, a povod slavlja je to što sam postao otac – rekao je Ilić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

“Nisam ja organizator VEĆ MOJA PORODICA” Uz muziku uživo slavili rođenje sina predsjednika Skupštine grada

Objavio

u

Društvenim mrežama kruži video snimak proslave sa muzikom uživo kojoj prisustvuje veći broj ljudi, a između ostalog i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić (SNSD).

Ovaj snimak je naišao na negativne komentare na društvenim mrežama jer se proslava organizuje u vrijeme pandemije, kada su na snazi restriktivne mjere koje zabranjuju okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić je rekao za Srpskainfo da ja snimak nastao na privatnom posjedu u Krupi na Vrbasu u ponedjeljak veče.

Kaže da on nije organizovao ovo okupljanje.

– Moja porodica je organizovala veselje, zato što sam postao otac i prisustvovali su samo najuži članovi moje porodice – rekao je Ilić i dodao da nije mogao „spriječiti svoje bližnje da na taj način obilježe rođenje njegovog sina“.

Naglasio je da nisu tačne priče koje kruže Banjalukom da je na tom slavlju bilo „nekoliko stotina ljudi“.

– Imao sam taj dan mnogo ranije zakazanih obaveza, pa sam u večernjim časovima navratio u Krupu – objasnio je Ilić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

“Nisam htio da je pustim” Banjalučanin Đorđe Kuštrinović spriječio sugrađanku da skoči s mosta u rijeku Vrbas

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Đorđe Kuštrinović, radnik obezbjeđenja u Gradskoj upravi Banjaluka, spriječio je u utorak ujutru sugrađanku koja se planirala ubiti skokom sa Rebrovačkog mosta, a baš u trenutku kad se već spremala da skoči.

On je za ispričao da je, spasavajući sugrađanku, samo ispunio svoju građansku dužnost te da je ovo za njega bio jedan dobar dan, jer je uspio spasiti jedan život.

– U šest sati ujutru, vozeći od Ade prema Boriku, vidio sam ženu koja lagano prelazi preko ograde mosta. Parkirao sam se deset do 15 metara niže, kada je ona već bila prešla ogradu mosta za koju se držala rukama spremajući se da skoči – kazao je Kuštrinović za Nezavisne.

 Ističe da mu je najgore bilo jer nije znao kako da joj priđe, da li da je pozove ili da joj samo lagano priđe, kako je ne bi još više uplašio.

– Ipak, prišao sam i lagano je dodirnuo po ramenu u trenutku kad je već bila raširila ruke i htjela da skoči, dok su joj noge još bile na mostu. U posljednjem trenutku sam je uhvatio da ne upadne u Vrbas – rekao je Kuštrinović koji je još pod utiscima onoga što se dogodilo.

 Dodaje da ga je ona, nakon što ju je uhvatio, molila da je pusti da se ubije, jer ne želi da se vrati u bolnicu. 

– Ona je samo izgovarala: “Pusti me, pusti me!” Ali nisam htio da je pustim, jer bi sigurno iskočila pred auto – ističe Kuštrinović.

 On naglašava da je jedva zaustavio jednog prolaznika i vozilo, odnosno vozača koji je potom obavijestio policiju, dok ju je on držao s obje ruke, zbog čega i nije mogao telefonirati. 

– Četiri-pet auta je prošlo, niko od njih nije htio stati. Uspio sam nekako da zaustavim jedno vozilo i prolaznika – rekao je Kuštrinović.

On kaže da je žena, stara otprilike 65 godina, bila sasvim lijepo obučena, pristojno je izgledala i niko ne bi rekao na prvi pogled da ima problema ili da planira sebi da oduzme život.

– Bila je veoma preplašena, samo je ponavljala da je pustimo. Policija je u međuvremenu došla, uzela podatke i odvezli su je – kazao je Kuštrinović.

 Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su da je ovaj slučaj prijavljen policiji u utorak ujutru.

Nastavite čitati

Trending