Pratite nas

Društvo

Otkrivamo spisak NAJPOZNATIJIH LOPOVA u Banjaluci: Trojac počinio više od 100 krivičnih djela

Objavio

u

Samo tri kriminalca posljednjih nekoliko godina na području Banjalučke regije počinila su više od 100 krivičnih djela, a neki od njih nisu samo ograničeni na Banjaluku, već su poznati policiji širom Srpske, potvrđeno je za Srpskainfo.

 Prema našim saznanjima, većina njih je na slobodi i bez problema nastavljaju da se bave svojim „poslovima“.

Svakako u zadnje vrijeme najpoznatiji kriminalac na području banjalučke i prijedorske regije je Ranko Rakić (24) iz Prijedora.

Iako skoro svaka dva dana bude uhapšen zbog veoma teških krivičnih djela, on se i dalje nalazi na slobodi, jer za tužioca nije dovoljno zanimljiv da bi mu se predložio pritvor.

Operišu i u Srbiji

Izvor Srpskainfo otkriva da je Rakić u zadnje četiri godine samo na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka počinio skoro 30 krivičnih djela, a uglavnom se radi o krađama, teškim krađama, razbojništvima i prevarama. U posljednjih pola godine priveden je najmanje 10 puta, a i pored toga i dalje je na slobodi.

Područje djelovanja Rakića nije samo Banjaluka, njega često hapse i prijedorski policajci.

Rakić ima više od 100 krivičnih djela iza sebe, a hapšen je i u Srbiji. Rakić je rođen u Njemačkoj, gdje ga je policija hapsila zbog više desetina teških krivičnih djela.

Jedan od najpoznatijih je i Zoran Aleksić, koji je u zadnjih desetak godina uhapšen više od 30 puta.

Aleksić slovi za jednog od najpoznatijih provalnika. Više puta je osuđivan, ali čim bi oslužio kaznu vraćao bi se opet provalama i pljačkama. Uglavnom je “operisao” na području Banjaluke i Prijedora, a zbog serije provala protiv njega su vođeni krivični postupci u Doboju, kao i u Crnoj Gori. Tamošnje vlasti teretile su ga da je s još jednom osobom počinio 18 provala u privatne kuće i stanove u Podgorici, Baru i Tivtu iz kojih su krali novac i nakit.

“Petljaju” i s drogom

U policijskim evidencijama često se spominje i ime Radenka Kopranovića, koji je do sada uspio skupiti čak 29 krivičnih djela. Uglavnom se radi o teškim krađama, šumskim krađama, prikrivanju i faslifikovanju isprava.

Među onima koji su zadnjih godina više puta hapšeni je i Marijo Ljubojević (ranije se prezivao Dujmović), a protiv njega je tužilaštvima podneseno oko 30 izvještaja zbog krivičnih djela.

– Ljubojević je takođe najčešće hapšen zbog krađa, ugrožavanja sigurnosti, droge, prikrivanja, prinude i drugih krivičnih djela. Kada nabrajamo osobe koje su često na meti policije treba spomenuti i Bojana Mrđenovića, koji je takođe do sada skupio 27 krivičnih djela – rekao je izvor Srpskainfo.

U opusu krivičnih djela koje je činio najčešće se spominju krađe, oštećenje tuđe stvari, tjelesne povrede, neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Oduzeli mu helikopter

Među najpoznatiji povratnicima u činjenju krivičnih djela svakako je Goran Roso (nekada se prezivao Pećaranin). Riječ je o osobi koja je do sada više puta hapšena zbog raznih krivičnih djela, a tokom zadnjeg hapšenja od njega je oduzet i helikopter.

On je uhapšen u akciji „Parma 2“, zajedno sa suprugom. Policija mu je na teret stavila brojna teška krivična djela. Zbog toga mu je bio određen i pritvor i u toku mu je suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci.

Policija iz Srbije ga traži zbog skoro 100 krivičnih djela koje je počinio na njihovom području.

Kriminalisti i stručnjaci za bezbjednost pojašnjavaju da su povratnici u činjenu krivičnih djela kod nas česta pojava, zbog slabe i blage kaznene politike.

– Kada neko počini razbojništvo ili opljačka nečiju kuću i nakon hapšenja odmah se nađe na slobodi, on jednostavno dobija podsticaj da nastavi da se bavi svojim „poslom“. To se najbolje vidi na primjeru Rakića; njega policija hapsi minimum jednom sedmično, ali mu nikada nije predložen pritvor – istakao je naš sagovornik.

Osim toga, kaže da je problem i u tome što se oni uglavnom osuđuju na male zatvorske kazne.

– Neko opljačka deset kuća, suđenje mu počne nakon dvije godine i on u principu bude osuđen na godinu ili dvije zatvora. Većina njih to kratko vrijeme provedeno u zatvoru iskoristi za smišljanje novih pljački, pa kad izađu na slobodu nastavljaju po starom – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

ČESTE INTERVENCIJE Vatrogascima pune ruke posla zbog paljenja niskog rastinja

Objavio

u

Banjalučki vatrogasci imali su, tokom jučerašnjeg dana, čak 13 intervencija, što je izuzetno veliki broj na dnevnom nivou, u odnosu na uobičajene situacije.

Kako navode iz Vatrogasne brigade, najviše intervencija odnosilo se na gašenje požara koji su nastali prilikom paljenja niskog rastinja. Nisko rastinje gorjelo je u Novoseliji, Motikama, Krminama, Mišinom Hanu i Lokvarima. Brzom interevencijom vatrogasaca, požari su stavljeni pod kontrolu. Još jedanput molimo građane da ne pale nisko rastinje, jer to može dovesti do požara većih razmjera gdje mogu biti ugroženi imovina pa i ljudski životi rekli su u banjalučkoj Vatrogasnoj brigadi.

Uz požare na niskom rastinju, sinoć su zapaljena tri kontejnera i to u ulicama Cara Lazara, Nenada Kostića i Karađorđevoj. U Bulevaru Stepe Stepanovića zaustavljeno je curenje plina u stanu, dok je u Ulici braće Podgornika ugašen manji požar nakon što se zapalila bandera.

Nastavite čitati

Društvo

Večeras premijera predstave “Stranci u noći”

Objavio

u

Premijera predstave “Stranci u noći”, prema tekstu Ane Đorđević, biće održana večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Reditelj predstave Slađana Kilibarda izjavila je Srni da je predstava rađena prema scenariju filma “Potpuni stranci”, koji je doživio 17 rimejkova, kao i pet različitih verzija pozorišnih predstava u regionu.

“Cilj mi je bio da akcenat stavim na emocije kao što je ljubav, te kako različiti faktori kao što su mobilni telefoni utiču na te emocije”, rekla je Kilibarda.

Ona je dodala da je riječ o dramskom tekstu sa elementima komedije.

“Kao i svaka druga predstava tako i ova otvara mnoga pitanja, kao što su pitanja samoće, ljubavi, odnosa prema djeci, te trčanja za karijerom, te sam sigurna da će imati efekta na publiku”, navela je Kilibarda.

Ona je ocijenila da je pandemija virusa korona značajno uticala na oblast kulture i umjetnosti i da će biti potrebno udruženim snagama raditi da se situacija vrati u normalu.

“Treba da budemo strpljivi jer se nadamo da će se ova pandemija vrlo brzo završiti kako bi se publika mogla polako vraćati pozorištu u punom kapacitetu. Kultura je ta koja uspije da nas i u najtežim životnim okolnostima bar na trenutak podsjeti da je život lijep”, rekla je Kilibarda.

Početak predstave je u 20.00 časova.

Nastavite čitati

Društvo

DRUŽENJE: Stanivuković sa zaposlenim u Odjeljenju za prostorno uređenje

Objavio

u

Danas sam imao priliku da se družim sa zaposlenima iz Odjeljenja za prostorno uređenje, ispred kojih je mnogo velikih planova koji će imati moju podršku, objavio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.

– Sa ovim ljudima znam da ćemo napraviti najveći iskorak, pogotovo kada je riječ o prvom urbanističkom planu, koji grad nakon više decenija nema, a na kom intenzivno radimo i koji će Banja Luka uskoro dobiti. Njima nije teško i prije početka radnog vremena započeti obilazak terena, kako bismo bili sigurni da će biti ispoštovan svaki regulacioni plan koji će naš grad činiti ljepšim – istakao je Stanivuković.

– Ponosan sam na ove ljude, koji imaju potpunu slobodu da rade najbolje što umiju, a za nas će struka uvijek biti iznad politike, jer je ta vrsta nezavisnosti ključna – zaključio je gradonačelnik.

Nastavite čitati

Trending