Pratite nas

Nekategorisano

Pilotkinja nije imala dovoljno obuke, tokom turbulencije vrištala

Objavio

u

 Državljanka Rumunije Irina P. (33), pilot aviona koji se prije tri mjeseca srušio na Kozari, bila je pod stalnim stresom i psihičkim pritiskom od mogućeg ponavljanja neugodnih situacija u letenju koje je ranije doživljavala, a jednom prilikom je zbog turbulencije čak počela i da vrišti.

To je u razgovoru sa njenim poznanicima utvrdila Komisija za sprovođenje istrage uzroka avionske nesreće koja se dogodila 10. decembra 2020. Komisija je utvrdila da je ona imala važeću letačku dozvolu i odgovarajuću sposobnost, ali…

“Bila je nedovoljno obučena za eksploataciju uređaja aviona P28, što pokazuje nađeno stanje na ostacima NAV/COM opreme aviona. Većina postavki na pronađenim instrumentima i uređajima bila je pogrešna”, ističe se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da je na nesreću uticala i nedovoljna obučenost i iskustvo pilota za let iznad planinskog zemljišta i u uslovima nagle promjene vremena.

Naglašava se da se pilot nije pridržavao procedure u slučaju pogoršanja meteorološke situacije, nije donio odluku da prekine let i sleti na najbliži povoljan aerodrom.

“Nesreća se vjerovatno mogla izbjeći da je posada preduzela postupak slijetanja na alternativni aerodrom, odnosno da je donijela odluku za povratak na aerodrom polijetanja prije pogoršanja meteorološke situacije”, ističe se u izvještaju o avionskoj nesreći u kojoj je, pored Irine P., poginuo i Beograđanin Igor Ivanović (34), koji je bio operater na operaciji vakcinisanja lisica iz vazduha.

Naglašava se da je psihičko stanje pilota izazvano stresom, psihičkim pritiskom i strahom, koje je doživjela u prethodnim letovima, znatno uticalo na umanjenje sposobnosti za let, posebno u složenim meteorološkim uslovima.

“Svoje psihičko stanje pa i strah od letenja u složenijim meteorološkim uslovima nije povjerila rukovodiocu obuke ‘STS avijacija’, niti je napisala bilo koju vrstu sigurnosnog izvještaja (Safety Report)”, navodi se u izvještaju Komisije.

Komisija, kako se dodaje, raspolaže izjavama osobe koja je bila svjedok pri ranijim paničnim događanjima u letu, kao i izjave osobe kojoj se Irina povjeravala i tražila pomoć u prevazilaženju situacija. Ističe se izjava jednog od svjedoka u ranijem letu.

“Pri kraju rute naišli smo na malo turbulencije koja nije bila tako strašna, ali posle prvog udara ona je počela da vrišti. Kada sam se okrenuo da vidim kako ćemo sve to proći, video sam u sledećem udaru, pored vriske, kako i zatvara oči i stavlja ruku preko lica da je nešto ne udari”, rekao je taj svjedok.

Citiran je i dio izjave prijatelja kojem se Irina povjerila i tražila stručnu pomoć. Rekla mu je da je imala let pri kojem vremenski uslovi nisu bili idealni.

“Letjela je u oblake i izlazila iz njih i u jednom trenutku osoba koja je sjedila nazad ju je pozvala i odvratila joj pažnju sa upravljanja. Rekla mi je da je odvratila pogled na, kako joj se činilo, nekoliko sekundi, ali kada je vratila pogled vidjela je da instrumenti nisu u normali i tada je shvatila da je u neobičnom položaju i da je zapravo letjelica počela sa obrušavanjem”, rekao je taj prijatelj, a navodi se u izvještaju.

Uslijedila je prilično dramatična situacija.

“Rekla mi je da se borila sa letjelicom i morala je koristiti svu svoju snagu kako bi letjelicu izvukla iz obrušavanja… Bila je potresena i nakon toga joj je bilo uništeno samopouzdanje”, rekao je on.

Dodao je da joj je pokušao podići samopouzdanje.

“Rekla mi je da se ne osjeća ugodno letjeti po takvom vremenu, ali su je njene muške kolege zadirkivale kad god bi spomenula vrijeme. Osjećala je veliki pritisak da leti bez obzira na vremenske uvjete”, navodi se u izjavi prijatelja Rumunke.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” već objavile, avion koji je pao na Kozari kobnog dana je izbacivao veterinarske vakcine iz vazduha. U toku povratka na banjalučki aerodrom došlo je do pogoršanja vremena. U jednom momentu avion je izgubio kontakt sa kontrolom letenja. Veći broj pokušaja kontrolora letenja da uspostavi radiovezu sa posadom bio je bezuspješan. Avion je pao.

Na nesreću je, kako se ističe, između ostalog uticala i nedovoljna procjena meteorološke situacije kod donošenja odluke za letenje, ali i gubitak komunikacije između pilota i kontrole letenja. Avion je, usljed slabe vidljivosti, pri brzini većoj od 200 km/h udario u drvo, pao na tlo i zapalio se.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Svečano otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom – pobjede koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja savremenog doba, danas je u Banjoj Luci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković i Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije g. Igor Kalabuhov, te u čast svih boraca položili vijence.

– Danas, u Banjoj Luci imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda – ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je naglasio da je danas održan i zajednički sastanak, koji je bila prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima vezanim za lokalni razvoj u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i mogućnostima saradnje, te da izraze obostranu želju za uspješnim nastavkom saradnje Grada Banja Luka sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti Njegovu ekselenciju ambasadora Ruske Federacije u BiH, g. Igora Kalabuhova, koji je prihvatio naš poziv da prisustvuje manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.  Kao izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva naša dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom, danas u Banjoj Luci zajedno otkrivamo bistu maršalu ruske vojske Georgiju Konstantinoviču Žukovu – poručio je gradonačelnik.

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u BiH, g. Igor Kalabuhov kazao je, tokom obraćanja na svečanosti otkrivanja biste, da mu je drago što je baš danas u Banjoj Luci.

Kako je rekao, prvo jer se danas obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije i kao glavni razlog – otkrivanje biste.

-Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju i za Banju Luku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgiju Konstantinoviču Žukovu. Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod – naglasio je ambasador.

Zahvalio je za ovaj izuzetno značajan projekat, koji, kako je kazao – smatraju prijateljskim gestom koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju naše kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju naših naroda.

-Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu. Smatramo da pokušaji iskrivljenja istorije trebaju da budu spriječeni i to je naš dug kao nasljednika zajedničke pobjede i u tom stavu smo jednistveni – zaključio je ambasador Kalabuhov.

Maršal Žukov predstavlja dio onih istorijskih ličnosti, koji ni u jednom momentu nisu pokleknuli pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi, a naš dug prema njemu i svim narodnim herojima u istoriji, jeste da garantujemo da se taj sistem očuva i poboljša. Grad Banja Luka želi da ulaže napore da se očuvaju tekovine za koje se Žukov istinski borio i otkrivanjem danas ove biste, makar malim djelom iskaže poštovanje i zahvalnost.

Podsjećamo, maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda. Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne. Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Georgij K. Žukov ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjoj Luci, zajedno su podnijeli Grad Banja Luka i Gradski odbor SUBNOR-a Banja Luka.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Tri samoubistva u UKC-u Srpske za samo mjesec dana

Objavio

u

U posljednjih mjesec dana u UKC-u Republike Srpske tri pacijenta koja su liječena od virusa korona izvršila su samoubistvo. U istom periodu u ovoj ustanovi od posljedica kovida preminula je i dvadesetosmogodišnja porodilja. Postavlja se pitanje šta se dešava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, čija je odgovornost i hoće li je biti.

Tri samoubistva za samo mjesec dana. Sva tri pacijenta koja su boravila u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske samoubistva su izvršila skokom kroz prozor. Na licu mjesta preminuli su pacijenti iz Čelinca, Banjaluke i Prnjavora. Nakon tragičnih događaja, saopštenjem se oglasio UKC. 

„Univerzitetski klinički centar Republike Srpske preduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip“ – navedeno je u saopštenju UKC-a Republike Srpske. 

Bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić pojašnjava da se stručna analiza neželjenog događaja trebala izvršiti nakon prvog slučaja. Da bi se izbjegli najgori scenariji neophodna je, kaže, kvalitetnija psihološka podrška. Važno je, dodaje, preduzeti i organizacione mjere koje podrazumijevaju duži boravak osoblja sa pacijentima, kao i tehničke mjere. 

„Rukovodstvo Kliničkog centra moralo je sa svim stručnjacima iz različitih oblasti razmotriti taj slučaj i preduzeti niz mjera. Da su preduzete adekvatne mjere nakon prvog slučaja ne bi se desio drugi, a pogotovo treći slučaj“ – zaključuje Stanić. 

Da se adekvatnije moglo reagovati nakon što je zabilježen prvi slučaj samoubistva smatraju i u PDP-u. 

„MUP nije pozvao direktora UKC-a da ga sasluša i pita šta se to dešava. Ko je potpisao tehnički prijem javne zdravstvene ustanove u kojoj se na petom spratu na teškom odjeljenju može uopšte otvoriti prozor na takav način? Tu postoji krivična odgovornost onoga ko je dao upotrebnu dozvolu“ – ističe odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić. 

Pacijenti koji su izvršili samoubistvo u Univerzitetskom kliničkom centru liječeni su od virusa korona, dok je treća osoba bila post kovid pacijent. Da su posljedice pandemije uticale, ne samo na zdravstveni i ekonomski sistem, već i na mentalno zdravlje građana govori i neslavna statistika zabilježena tokom prošle godine kada je povećan broj samoubistava. U BiH samoubistvo je izvršilo 411 osoba , dok je u Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo 218 samoubistava, što je za 7, 9 odsto više u odnosu na 2019. godinu. 

(BN)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Danas vakcinacija bez naručivanja, skraćeno radno vrijeme kovid ambulanti u Docu

Objavio

u

FOTO: A.Čavić/GUBL

U petak, 7. maja, u hali „Banjalučkog velesajma“ biće organizovana vakcinacija bez prethodnog pozivanja i naručivanja za termin vakcinacije.

Svi građani Banje Luke stariji od 65 godina koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv kovida mogu se, bez prethodnog zakazivanja termina, vakcinisati u hali „Banjalučkog velesajma“, u periodu od 09:00 do 15:00 časova vakcinom proizvođača Astra Zeneka.

Ključne mjere za zaštitu od zaražavanja virusom korona su nošenje maski, higijena ruku i održavanje fizičkog rastojanja među osobama od najmanje dva metra.

U cilju zaštite sebe i drugih, ove mjere moraju da primjenjuju i osobe koje su preležale kovid, kao i one koje su se vakcinisale sa jednom ili obje doze vakcine.

Obavještenje o skraćenom radnom vremenu kovid ambulanti

Zbog smanjenog obima posla Kovid ambulante u naselju Dolac 06.05.2021. i 07.05.2021. godine radiće u skraćenom režimu rada, tačnije od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U subotu 08.05.2021. godine Kovid ambulante će raditi u terminu od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U nedjelju, 09.05.2021. godine Kovid ambulante neće raditi. Pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U periodu kada neće raditi Kovid ambulante u naselju Dolac pacijenti sa težim kliničkim slikama i akutnim stanjima svoje usluge mogu dobiti u Kovid ambulanti Službe hitne medicinske pomoći.

Napominjemo da se u Kovid ambulantama pregledaju pacijenti koji su pozitivni na korona virus.

Nastavite čitati

Trending