Pratite nas

Nekategorisano

Pilotkinja nije imala dovoljno obuke, tokom turbulencije vrištala

Objavio

u

 Državljanka Rumunije Irina P. (33), pilot aviona koji se prije tri mjeseca srušio na Kozari, bila je pod stalnim stresom i psihičkim pritiskom od mogućeg ponavljanja neugodnih situacija u letenju koje je ranije doživljavala, a jednom prilikom je zbog turbulencije čak počela i da vrišti.

To je u razgovoru sa njenim poznanicima utvrdila Komisija za sprovođenje istrage uzroka avionske nesreće koja se dogodila 10. decembra 2020. Komisija je utvrdila da je ona imala važeću letačku dozvolu i odgovarajuću sposobnost, ali…

“Bila je nedovoljno obučena za eksploataciju uređaja aviona P28, što pokazuje nađeno stanje na ostacima NAV/COM opreme aviona. Većina postavki na pronađenim instrumentima i uređajima bila je pogrešna”, ističe se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da je na nesreću uticala i nedovoljna obučenost i iskustvo pilota za let iznad planinskog zemljišta i u uslovima nagle promjene vremena.

Naglašava se da se pilot nije pridržavao procedure u slučaju pogoršanja meteorološke situacije, nije donio odluku da prekine let i sleti na najbliži povoljan aerodrom.

“Nesreća se vjerovatno mogla izbjeći da je posada preduzela postupak slijetanja na alternativni aerodrom, odnosno da je donijela odluku za povratak na aerodrom polijetanja prije pogoršanja meteorološke situacije”, ističe se u izvještaju o avionskoj nesreći u kojoj je, pored Irine P., poginuo i Beograđanin Igor Ivanović (34), koji je bio operater na operaciji vakcinisanja lisica iz vazduha.

Naglašava se da je psihičko stanje pilota izazvano stresom, psihičkim pritiskom i strahom, koje je doživjela u prethodnim letovima, znatno uticalo na umanjenje sposobnosti za let, posebno u složenim meteorološkim uslovima.

“Svoje psihičko stanje pa i strah od letenja u složenijim meteorološkim uslovima nije povjerila rukovodiocu obuke ‘STS avijacija’, niti je napisala bilo koju vrstu sigurnosnog izvještaja (Safety Report)”, navodi se u izvještaju Komisije.

Komisija, kako se dodaje, raspolaže izjavama osobe koja je bila svjedok pri ranijim paničnim događanjima u letu, kao i izjave osobe kojoj se Irina povjeravala i tražila pomoć u prevazilaženju situacija. Ističe se izjava jednog od svjedoka u ranijem letu.

“Pri kraju rute naišli smo na malo turbulencije koja nije bila tako strašna, ali posle prvog udara ona je počela da vrišti. Kada sam se okrenuo da vidim kako ćemo sve to proći, video sam u sledećem udaru, pored vriske, kako i zatvara oči i stavlja ruku preko lica da je nešto ne udari”, rekao je taj svjedok.

Citiran je i dio izjave prijatelja kojem se Irina povjerila i tražila stručnu pomoć. Rekla mu je da je imala let pri kojem vremenski uslovi nisu bili idealni.

“Letjela je u oblake i izlazila iz njih i u jednom trenutku osoba koja je sjedila nazad ju je pozvala i odvratila joj pažnju sa upravljanja. Rekla mi je da je odvratila pogled na, kako joj se činilo, nekoliko sekundi, ali kada je vratila pogled vidjela je da instrumenti nisu u normali i tada je shvatila da je u neobičnom položaju i da je zapravo letjelica počela sa obrušavanjem”, rekao je taj prijatelj, a navodi se u izvještaju.

Uslijedila je prilično dramatična situacija.

“Rekla mi je da se borila sa letjelicom i morala je koristiti svu svoju snagu kako bi letjelicu izvukla iz obrušavanja… Bila je potresena i nakon toga joj je bilo uništeno samopouzdanje”, rekao je on.

Dodao je da joj je pokušao podići samopouzdanje.

“Rekla mi je da se ne osjeća ugodno letjeti po takvom vremenu, ali su je njene muške kolege zadirkivale kad god bi spomenula vrijeme. Osjećala je veliki pritisak da leti bez obzira na vremenske uvjete”, navodi se u izjavi prijatelja Rumunke.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” već objavile, avion koji je pao na Kozari kobnog dana je izbacivao veterinarske vakcine iz vazduha. U toku povratka na banjalučki aerodrom došlo je do pogoršanja vremena. U jednom momentu avion je izgubio kontakt sa kontrolom letenja. Veći broj pokušaja kontrolora letenja da uspostavi radiovezu sa posadom bio je bezuspješan. Avion je pao.

Na nesreću je, kako se ističe, između ostalog uticala i nedovoljna procjena meteorološke situacije kod donošenja odluke za letenje, ali i gubitak komunikacije između pilota i kontrole letenja. Avion je, usljed slabe vidljivosti, pri brzini većoj od 200 km/h udario u drvo, pao na tlo i zapalio se.

(Nezavisne)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

Da li je BiH uvela sankcije Rusiji ili se samo “pridružila izjavi”?

Objavio

u

By

Nakon različitih izjava i interpretacija ispostavilo se da se BiH jeste pridružila izjavi o sankcijama, ali da su sankcije zaustavljene u Savjetu ministara.

Priča se ”zakotrljala” kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao kako samo Srbija nije uvela sankcije Rusiji, od svih zemalja u regiji.

Na ovoj tvrdnji je insistirala opozicija u Republici Srpskoj, ali je srpski član Predsjedništva BiH to demantovao.

Tvrdnja o sankcijama zasnivala na tome da se BiH navodno pridružila odlukama Savjeta Evrope koje se tiču restriktivnih mjera protiv Rusije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Predsjedništvo BiH, kao ni Savjet ministara “ni u jednom navratu nije donijelo nijednu odluku da se pridruži bilo kakvim mjerama Zapada protiv Rusije i da to tako ostaje”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio danas za Oslobođenje da se BiH ”pridružila izjavi” o sankcijama, ali da one nisu ”implementirane”.

“Bosna i Hercegovina se, na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, putem Misije BiH pri EU pridružila izjavi EU o sankcijama, što je potvrdio i komesar Borelj, ali implementaciju sankcija su u Savjetu ministara blokirali predsjedavajući Savjeta ministara i ministri iz RS za što moraju snositi punu političku odgovornost. Imidž i politička pozicija Bosne i Hercegovine u Evropi ne treba da budu ugroženi zbog njihovih blokada”, rekao je Džaferović.

Borenović: Činjenica je da se BiH pridružila sankcijama
Na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, predsjednik PDP Branislav Borenović, saopšteno je iz PDP, “predstavio je javnosti činjenice u vezi sa pridruživanjem BiH sankcijama Savjeta Evropske unije protiv Ruske Federacije”.

“Punih 80 dana BiH je u režimu pune primjene svih sankcija koje je Savjet EU uveo protiv Ruske Federacije. Radi se o 22 seta sankcija koje su usvajane od 23.2. ove godine pa do danas. Prema informacijama kojima raspolažemo, BiH diplomate u Briselu su u svakom od ovih slučajeva postupale u skladu sa instrukcijama Predsjedništva BiH”, naveo je Borenović.

“Ove odluke uključuju čitav niz različitih sankcija, od onih prema privatnim i poslovnim subjektima, među njima poslanicima ruske Dume, kćerkama gospodina Putina, isključivanja ruskih banaka iz SWIFT sistema i razne druge. Za sve ove odluke Milorad Dodik je znao i u isto vrijeme besramno narodu u Srpskoj pričao kako on nikada neće dozvoliti uvođenje sankcija Rusiji”, naglašava Borenović, saopštio je PDP.

Borenović kaže da postoje procedure unutar institucija BiH i samog Predsjedništva kojima se može osigurati da nijedna neusaglašena odluke ne prođe, ali da “Dodik te procedure ili ne zna da koristi ili je svjesno propustio da djeluje“.

“Koristeći upravo te iste procedure Mladen Ivanić je spriječio reviziju Presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Sudom u Hagu. Apsolutno isti mehanizam na raspolaganju je imao i on i svjesno je propustio da ovo pitanje dovede do izjašnjenja, nego je namjerno pustio da ide ovako računajući da to niko neće prozrijeti”, kaže Borenović.

Šarović: Sankcije puzajućom metodom

Iz Srpske demokratske stranke medijima je dostavljena izjava Mirka Šerovića da je “činjenica je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija jedina zemalja sa prostora Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji”, iz čega SDS izvlači jasan zaključak da je to učinila i BiH.

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsjedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.

On kaže da je sada očigledno da se sankcije Rusiji od strane BiH uvode puzajućom metodom.

“To se radi korak po korak, ne na Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara, nego to čine članovi bh. delegacija u kojima imamo i ljude iz Republike Srpske. Oni na forumima Savjeta Evrope i nekim drugim tijelima glasaju za odluke koje u suštini jesu sankcije Rusiji. Tako se državljanima ove zemlje uskraćuje ulazak, proglašavaju se za nepoželjne osobe, Rusija se isčlanjuje iz raznih organizacija”, napominje Šarović.

Izvor: Mondo

 

Nastavite čitati

Nekategorisano

ĐAJIĆ mjesecima bez odgovora na pitanje: Ko je ukrao maske u milionskom iznosu!?

Objavio

u

Unutrašnjom kontrolom u magacinu Kliničke apoteke UKC Republike Srpske krajem prošle godine utvrđeno je da nedostaje veća količina jednokratnih hirurških zaštitnih maski.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić odmah je naredio vanredni popis i imenovao Komisiju za vanredni popis lijekova i potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci, sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

Komisija je generalnom direktoru dostavila Izvještaj o vanrednom popisu lijekova i medicinskog potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci kojim je konstatovano neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u Kliničkom informacionom sistemu (KIS), u odnosu na stvarno stanje.

Kako saznaje dobro obaviješteni izvor radi se o tada Đajićevoj desnoj ruci Milanu Ćurliću Ćurli, za koga je i Gorica Dodik svojevremeno napisala kako ima saznanja da reketari i maltretira pacijente na UKC-u Republike Srpske.

Radi se o robi višemilionske vrijednosti, a dobit je Ćurlić vješto potrošio na egzotičnim destinacijama.

– Đajić je slučaj prijavio policiji u namjeri da “povali” Zeljkovića, jer mu nije isporučio milion i po maski. Međutim, ispostavilo se da je Ćurla krao maske malo po malo, nakon čega se Đajić naljutio – rekao nam je dobro obavješten izvor.

Nakon saznanja da je maske krao Ćurlić, Đajić mu zabranio da dolazi u UKC i udaljio ga od sebe, a cijeli slučaj pokušava zataškati.

Mjesecima kasnije Đajić je počeo nabavljati lošiju robu i izgledati sve više kao opasan narkoman.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ključno vještačenje o smrti osam rudara zapelo na Rudarskom fakultetu

Objavio

u

Mjesec dana je prošlo otkako je u nesreći u rudniku Soko u selu Čitluk, kod Sokobanje, od gušenja metanom stradalo osam rudara, a još se ne zna da li i ko je kriv za njihovu smrt.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo koje vodi istragu nesreće, posljednji put se ovim povodom oglasilo 13. aprila kada je saopšteno da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mjesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, kako je navelo tužilaštvo, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Kako se nezvanično saznaje, nalaz Komisije Rudarsko geološkog fakulteta Aleksinačko tužilaštvo i dalje čeka, ali nema informacija kada bi trebalo da stigne i zbog čega ovaj dokument, ključan za rasvjetljavanje tragedije, još nije dostavljen toj pravosudnoj instituciji.

Čak iako se ustanovi da je za strašnu nesreću kriv ljudski faktor, veliko je pitanje da li će iko odgovarati za smrt osmorice rudara, a skoro je sigurno da kazna neće biti primjerena posljedicama.

Na ovo upućuje pravosudni epilog prethodnih nesreća u rudnicima zbog kojih ili niko nije odgovarao ili su izrečene kazne bile minimalne.

U stravičnoj rudarskoj nesreći 1. aprila nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, a 21 njihov kolega je povrijeđen.

Iako je odmah na licu mjesta saopšteno da je do nesreće došlo pošto su se rudari ugušili metanom, zvaničan uzrok nesreće, ali i sve ono što joj je prethodilo, do danas su ostali nerasvetljeni.

(Nova.rs)

Nastavite čitati

Trending