Pratite nas

Društvo

Počela obnova pješačke zone u centru Banjaluke: Bageri će narednih pola godine raditi na uređenju Gospodske ulice

Objavio

u

Počeli su radovi u Gospodskoj ulici nakon kojih će najveće banjalučko šetalište dobiti potpuno novi izgled, ali ugostitelje brine što će u jeku turističke sezone narednih pola godine bašte njihovih kafića biti u prašini popraćene bukom bagera.

Prema riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića ova investicija vrijedna je oko milion KM, a radovi na uređenju i modernizaciji Gospodske ulice trajaće šest mjeseci.

– Potpuno novo šetalište od Palate predsjednika do kuće Milanovića. Naša ambicija je da skratimo rok za radove zbog ovih važnih ugostiteljskih objekata za dva mjeseca, a radićemo užurbano da pokušamo za četiri mjeseca sve završiti – rekao je Stanivuković.

Dodaje da grad daje 140.000KM subvencija ugostiteljima i poslovnim prostorima u užem centru grada, jer neće moći da rade u ritmu kako je to ranije bio slučaj.

– Ovo će biti nova razglednica, novo šetalište, novo popločanje, biće urađana i nova kanalizacija i rasvjeta. Razgovaraćamo sa ugostiteljima kako bi napravili moderno evropsko šetalište na kojem bi bašte bile na sredini. Želimo da damo novo ruho ovim fasadama i napravim ambijent koji će da odiše 22. vijekom – poručio je gradonačelnik.

Kako kaže, ovim koracima Banjaluka doživljava svoju renesansu, svoj preporod.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvena pitanja je kazala da su imali nekoliko sastanaka sa ugostiteljima, kako bi ovaj proces bio za njih što bezbolniji.

– Ovo je period kada njihovo bašte imaju više gostiju, i grad će ih zbog toga subvencionisati. Oslobodili smo ih svih naknada zbog korištenja bašti – rekla je Šukalo.

Dodala je da će u izgled bašta biti uključeni profesori sa fakulteta, te predstavnici ugostitelja.

– Ova lokacija je bila zapostavljena, a cilj nam je da sve naše aktivnosti budu centralizovane ovdje, i kada su u pitanju zimske manifestacije i festivali koji se održavaju na proljeće – naglasila je Šukalo.

Jelena Kos ovlašteni potpisnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve rekla je da će nastojati da postojeće zelenilo maksimalno sačuvaju i zaštite, te da su u planu i nove sadnje.

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

,,Sramotno ponašanje Nenada Nešića i njegovog brata”

Objavio

u

Tokom sinošnjeg koncerta Ace Lukasa koji je organizovan povodom otvaranja ljetne sezone na Jahorini, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, njegov brat Predrag Nešić i Mladen Lučić zajedno sa još 20-ak ljudi fizički su nasrnuli na lice iz publike.

Iz OC Jahorina navode da su Nešić i ostala ekipa na ovakvim manifestacijama uvijek bili gosti, ali da su sinoć odlučili da stvore lošu sliku OC Jahorina.

„Na koncertu Aca Lukasa u organizaciji OC Jahorina, na čije su manifestacije uvijek bili pozvani kao gosti, ovog puta su riješili da ruše ugled OC Jahorina, tako što su tokom koncerta, na kojem je prisustvovalao više hiljada ljudi, svih 20 članova u vidno alkoholosanom stanju grupe fizički nasrnuli na jednu osobu iz publike“, saopštili su iz OC Jahorina.

Navode da brzom reakcije obezbjeđenja i MUP-a Srpske nije došlo do većeg incidenta.

„Ovo je do sada prvi namjerno izazvan problem, iako je u organizaciji OC jahorina do sada održano preko 100 koncerata i manifestacija zabavnog karaktera. Svi prisutni su bili šokirani činjenicom da su napadači bili pod vođstvom osobe koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva i njegovog rođenog brata“, kažu oni.

Iz Olimpijskog centra Jahorina su se zahvalili MUP-u na brzoj i profesionalnoj reakciji te izrazili nadu da će učesnici incidenta biti adekvatno sankcionisani.

Oglasio se i pjevač Aca Lukas.

Na svom zvaničnom Instngram profilu objavio je dio atmosfere sa Jahorine.

Nastavite čitati

Trending