Pratite nas

Politika

Počelo sa radom Gradsko vijeće, Mostar dobija gradonačelnika

Objavio

u

Nakon osam godina u Mostaru je počela prva konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća grada Mostara, a sjednicu vodi najstariji vIjećnik Tomislav Primorac iz HDZ-a BiH.

On je na samom početku rekao da je ovo veoma važan momenat za građane Mostara, te čestitao  izabrnaim vijećnicima.

Pročitano je i pismo Valentina Incka, visokog predstanvika u kojem on čestita građanima Mostara što će imati svoje predstanvike, a posebno srpskom narodu što će konačno imati svoje predstavnike.

„Međunarodna zajednica pozdravlja činjenicu da su nakakon 12 godina nefunkcionisanja Gradskog vijeća Mostara, konačno izvršene izmjene i dopune Izbornog zakoan BiH“, rekao je Incko, te  kazao vijećnicima da ispoštuju povjerenje, te da je svjestan da njihov zadatak neće biti jednostavan.

Od 35 viječnika sjednici prisustvuje 34 viječnika.

Na dnevnom redu su izbor rukovodstva Gradskog vijeća i gradonačelnika Mostara.

Biće verifikovani mandati odbornicima i položene zakletve, te formirani klubovi naroda.

Kao peta tačka dnevnog reda naveden je izbor gradonačelnika.

U toku je rasprava o dnevnom redu.

Arman Zalihić (SDPBiH), predložio da se na dnenvi red uvrsti  glasanje po Statutu, te da gradsko vijeće raspravlja i o prijedlogu odluke o izmjenama i dipunama Statuda grada Mostara i priejdlgo odluke izmjene i dopune Gradskog vijeća grada Mostara.

Tvrdi da se  pravilnikom i statutom vrši diskriminacija  drugih koji nisu konstitutivni narodi i  ne dozvoljava im se formrianje klubova.

Salven Bevanda (Hrvatska republikanska stranka) kazao je da ima određeno neslaganje sa prijedlogom Armana Zalihića, obzirom da se radi o konsttiuirajućoj sjendici, te da Grad Mostar nema obavezu uskladiti  odluku Evropskog suda za ljudska prava „Sejdić-Finci“.

„Grad Mostari ma obavezu da uskaldi svoj Statut veznao za odluku Ustavnog suda i to bi trebala biti  jedna od prvih tačaka na narendoj sjednici. Smatram oda se u ovom trenutku ne stiču uvijeti jer nisu formriana  nadležna tijela“, kazao je Bevanda.

U toku je rasprava o dnevnom redu.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Navodi Borisa Udovičića netačni: Pominjana lica nemaju veze sa uređivačkom politikom portala Banjaluka-24.com

Objavio

u

Boris Udovičić je danas na svojoj fejsbuk stranici objavio podatke kojima navodi da iza portala Banjaluka-24.com stoji Aleksandar Ćulum i agencija AdKraft, što ovim putem demantujemo.

Agencija AdKraft je samo izradila web sajt, te NEMA NIKAKVE VEZE SA UREĐIVAČKOM POLITIKOM i OBJAVAMA na portalu banjaluka-24.com.

Agencija je SAMO KUPILA DOMEN, izradila web sajt, te se isti nalazi na njihovom serveru, što nema NIKAKVE VEZE SA OBJAVLJIVANIM SADRŽAJEM i uređivačkom politikom.

Agencija AdKraft je napravila na desetine sajtova i drugim klijetima (što se vidi u njihovom portfoliju), ali nema veze sa objavama koje ti klijenti postavljaju.

Portal banjaluka-24.com uređuju tri studenta novinarstva, politikologije i socijalnog rada, a upravo radi zaštite njih, jer se bave temama koje razotkrivaju mnoga zakulisna dešavanja, nismo objavili imena.

Nadalje, u narednih mjesec dana uprkos pritiscima na našu redakciju, objavićemo u rubrici ,,Impressum“ tačne podatke o sjedištu i sve detalje kada je u pitanju portal banjaluka-24.com.

Gospodinu Udovičiću smo se obratili dana 18.2.2020. godine sa zahtjevom da nam pošalje demanti, koji nam nikada nije poslao, te da smo ga dobili mi bi smo ga uredno objavili.

Ovim putem još jednom naglašavamo da podaci u fejsbuk objavi Borisa Udovičića nisu tačni, te da pomenuta lica i agencija nemaju nikakve veze sa uređivačkom politikom portala banjaluka-24.com, te molimo gospodina Udovičića da pošalje demanti za sve što smatra da je potrebno, a mi ćemo to uredno objaviti.

Nastavite čitati

Politika

NAJMLAĐI ODBORNICI U AKCIJI Ivan Begić i Miloš Stanišić o stanju u Banjaluci i Bijeljini

Objavio

u

Ivan Begić (PDP) i Miloš Stanišić (DNS), najmlađi odbornici u dva najveća grada u Srpskoj, Bijeljini i Banjaluci i razgovarali su o političkim izazovima u ova dva grada nakon izbora na kojima su pobijedili gradonačelnici iz stranaka koje su opozicija na nivou Republike Srpske.

Mladi gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine, Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, bili su prave zvijezde novembarskih izbora, a veliku pažnju javnosti izazvali su i mladi odbornici koji ih podržavaju. 

Begić je široj javnosti poznat po performansima, a Stanišić po atraktivnim fotografijama na Instagramu.

– Bijeljine i Banjaluka su u vrlo sličnoj situaciji. U oba grada gradonačelnici dolazi iz jednog političkog bloka, a skupštinska većina iz drugog. Nažalost, bojim se da će grad trpjeti štetu ako skupštinska većina bude uporno opstruisala donošenje bitnih akata i usvajanje budžeta – kaže Stanišić.

Isto to poručuje i njegov četiri godine mlađi kolega iz Banjaluke.

– Mi smo imali situaciju da nas skupštinska većina poziva na saradnju i kaže da će usvojiti sve ono što je dobro za naše sugrađane, a onda ne podrže izbor zamjenika gradonačelnika ili smanje prihode u budžetu za više od četiri miliona maraka, samo da bi gradonačelniku “pravili probleme” – kaže Begić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Politika

BANKE: Odluka o zabrani poslovanja sa Dodikom

Objavio

u

Dvije banke u BiH donijele su odluku o zabrani poslovanja sa Miloradom Dodikom.

Ovo otkriva na svom blogu Slobodan Vasković i dodaje da je to urađeno jer se Dodik nalazi na nalazi na američkoj “Crnoj listi”, a jedna od posljedica te činjenice je i zabrana bankama da posluju sa Dodikom.

Dodik je na “Crnu listu” SAD-a stavljen 17.01.2017. godine, “jer ‘minira’ Dajtonski sporazum i predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Vasković na blogu ne otkriva banke, koje su donijele takvu odluku, ali navodi da zna o kome se radi.

Dalje navodi da je to “novi udar na Dodika, nakon četiri godine gledanja “kroz prste” po ovom pitanju.

(BN)  

Nastavite čitati

Trending