Pratite nas

Politika

Počelo sa radom Gradsko vijeće, Mostar dobija gradonačelnika

Objavio

u

Nakon osam godina u Mostaru je počela prva konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća grada Mostara, a sjednicu vodi najstariji vIjećnik Tomislav Primorac iz HDZ-a BiH.

On je na samom početku rekao da je ovo veoma važan momenat za građane Mostara, te čestitao  izabrnaim vijećnicima.

Pročitano je i pismo Valentina Incka, visokog predstanvika u kojem on čestita građanima Mostara što će imati svoje predstanvike, a posebno srpskom narodu što će konačno imati svoje predstavnike.

„Međunarodna zajednica pozdravlja činjenicu da su nakakon 12 godina nefunkcionisanja Gradskog vijeća Mostara, konačno izvršene izmjene i dopune Izbornog zakoan BiH“, rekao je Incko, te  kazao vijećnicima da ispoštuju povjerenje, te da je svjestan da njihov zadatak neće biti jednostavan.

Od 35 viječnika sjednici prisustvuje 34 viječnika.

Na dnevnom redu su izbor rukovodstva Gradskog vijeća i gradonačelnika Mostara.

Biće verifikovani mandati odbornicima i položene zakletve, te formirani klubovi naroda.

Kao peta tačka dnevnog reda naveden je izbor gradonačelnika.

U toku je rasprava o dnevnom redu.

Arman Zalihić (SDPBiH), predložio da se na dnenvi red uvrsti  glasanje po Statutu, te da gradsko vijeće raspravlja i o prijedlogu odluke o izmjenama i dipunama Statuda grada Mostara i priejdlgo odluke izmjene i dopune Gradskog vijeća grada Mostara.

Tvrdi da se  pravilnikom i statutom vrši diskriminacija  drugih koji nisu konstitutivni narodi i  ne dozvoljava im se formrianje klubova.

Salven Bevanda (Hrvatska republikanska stranka) kazao je da ima određeno neslaganje sa prijedlogom Armana Zalihića, obzirom da se radi o konsttiuirajućoj sjendici, te da Grad Mostar nema obavezu uskladiti  odluku Evropskog suda za ljudska prava „Sejdić-Finci“.

„Grad Mostari ma obavezu da uskaldi svoj Statut veznao za odluku Ustavnog suda i to bi trebala biti  jedna od prvih tačaka na narendoj sjednici. Smatram oda se u ovom trenutku ne stiču uvijeti jer nisu formriana  nadležna tijela“, kazao je Bevanda.

U toku je rasprava o dnevnom redu.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Ko je Milorad Dodik?

Objavio

u

Jedan dan je partizan, drugi četnik, čas je reformista, čas socijaldemokrata, malo bi slavio slavu, malo bi goste slao u SDS na slavu, onda bi ljude slao u Hag, pa im dodjeljivao povelje, bio borac dok je u isto vrijeme švercao cigarete, krišom uvodi u NATO, javno slavi Rusiju, kaže da je poštenjačina, ali mu se omakne koji poklon sumnjivog porijekla…

On nije čovjek, on je kontradiktornost.

Nastavite čitati

Politika

Za čiji dobar apetit plaća narod Srpske?

Objavio

u

Jedna od najmisterioznijih budžetskih stavki u RS je ona za Ugostiteljski servis Vlade RS. Ono što bi u svakoj normalnoj zemlji bila sporedna služba sa sporednim značajem u SNSD-ovoj strukturi ima sve veću težinu i sve veći budžet i kadrovski uticaj. Stotine hiljada KM narodnog novca već godinama “nestaje” u raskošnim ovalima najboljeg mesa, probranih morskih specijaliteta, ribe list, orade, hobotnice, manga, avokada, najboljih vina i drugih pića i to u količinama koje bi bez problema zadovoljile vojsku neke manje države.


Javna je tajna da je direktor Zoran Čavić siva eminencija Dodikovog kabineta koji je za desetak godina prešao put od konobara do bogataša. Još je “javnija” tajna da je popularni Čava Dodikovu naklonost stekao tako što narodnim novcem plaća sva privatna druženja, slave, rođendane, krštenja i druge zabave Dodika i njegove porodice. Hrana i piće su narodni, konobari takođe, tako da je Dodiku preostalo samo da bude dobro raspoložen, a kada je sve džabe nije ni teško.


Naročitu naklonost Čava ima i zbog svega onoga što o navikama velikog šefa zna jer godinama poslužuje Dodika i u “najopuštenijim” trenucima. Poznate đurđevdanske proslave, kojima se Dodik tako često i rado hvali, organizuje i plaća…pogodite ko?!


Bilo bi veoma interesantno da Čava objasni otkud i za vrijeme korone gigantski računi i količine elitnih pića i jela? Još zanimljivije je propitati sve ministre, pomoćnike i druge rukovodioce u Vladi RS da li su bahanalije koje su potpisali na računima kao svoju reprezentaciju zaista pojeli i popili oni sa “gostima” u vrijeme korone ili su ovali završili na 16. spratu, u Bakincima, Kalderi, Keju i drugim mjestima za odmor člana Predsjedništva BiH koji nema nikakva prava da se gosti na račun naroda. Slijede slična pitanja i o putnim troškovima i obezbjeđenju velikog baje koje takođe, nezakonito, plaća narod Srpske!

Nastavite čitati

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Trending