Pratite nas

Politika

POD LUPOM I NA ODMORU I DOK SE PARKIRA Kako protiče mandat novog gradonačelnika Banjaluke?

Objavio

u

Osnovci su dobili besplatne udžbenike, penzioneri jeftiniji prevoz, Banjaluka dva nova parka, ali mnoge i dalje najviše interesuje – zašto je još uvijek nije srušena Kajk terasa? 

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković krajem prošle godine postao je najmlađi gradonačelnik u istoriji ovog grada i prvi koji je nakon 22 godine prekinuo vlast SNSD.

Zbog velikih najava i prevelikih očekivanja građana, postao je gradonačelnik kome se dobra djela i ispunjenje obećanja podrazumijeva, a svaka i najmanja greška posmatra pod lupom.

Za osam mjeseci svog mandata posvetio se uvođenju promjena u rad gradske administracije, uštedama, transparentnosti, borbi protiv kriminala i korupcije, gradnji parkova, kao i  rješavanju infrastrukturnih problema.

Osim što je ušao u istoriju kao najmlađi gradonačelnik, Stanivuković je već sada napravio mnoge presedane tokom mandata. Prvi je gradonačelnik koji nema zamjenika, nema podršku skupštinske većine, ali ni saradnju sa Vladom Republike Srpske. 

Prvi je gradonačelnik volonter. On svaku svoju platu proslijedi dalje, pa smo imali priliku vidjeti da ju je poklanjao higijeničarkama u Gradskojupravi, humanitarnim udruženjima, javnim kuhinjama kao i mnogim drugim. Upravo to bilo je jedno od obećanja koje je dao u kampanji i koje se od prvog dana može smatrati kao ispunjeno.  

Nakon više od dvije decenije ostvaran je sastanak sa vrhom Sarajeva. U Banjaluci je ugostio gradonačelnicu Benjaminu Karić. Iako se mnogi pitaju da li ovo bilo pravo vrijeme za tu posjetu, činjenica je da su mnogi u ovom susretu vidjeli da mali tračak nade za budućnost.

Obećanja na dobrom putu

Stanivuković se od početka svoje političke karijere zalago za promociju ćirilice, što je ispoštovao već prvu sedmicu. Svi kanali komunikacije Grada su na ćirilici, a radi se na osnivanju tima koji će sa privrednicima razgovarati da što više naziva radnji bude ispisano na ćirilici.  Obećao je Stanivuković besplatne udžbenike za osnovce, besplatan prevoz za penzionere kao i čuvenu neradnu nedjelju. Besplatne udžbenike je obezbijedio, na besplatnim kartama se, kako kaže radi, a tome svjedoči da su karte od svgusta jeftinije za 20 odsto. Neradna nedjelja još uvijek nije realizovana, ali Stanivuković kaže da će ova odluka zaživjeti već na proljeće.

Obećao je uštede, na osnovu kojih su obezbijeđeni besplatni udžbenici za sve osnovce. Napravio je korak u transparentnosti jer je Banjaluka postala prvi grad u regionu koji je objavio imena svih zaposlenih sa podacima iz njihovih diploma, kao i svaki račun koji se isplati iz budžeta Grada.

Započeo je izgradnju najvećeg gradskog parka, kao i rješavanje decenijskih komunalnih problema. Stanivuković se posvetio i borbi za slobodu govora te u centru Banjaluke postavi govornicu u obliku megafona, koja je simbol slobode govora u ovom gradu.

Tim za reviziju

Započeo je borbu protiv kriminala, korupcije, donio rješenje za rušenje nelegalno izgrađenog objekta, te kroz tzv Tim za reviziju otvorio mnoge pandorine kutije te posebno onu koja otkriva kako se trošio javni novac proteklih godina. Stanivukovićev Tim za reviziju privukao je mnogo pažnje, posebno otkrićem da je nelegalno izgrađena Kajk terasa. 

Iako su bageri već ispred pomenutog restorana, a rješenje o rušenju potpisano, ministarstvo i Inspektorat usporovaju rušenje ovog objekta. Gradonačelnik ipak tvrdi – Kajk terasa će biti srušena. Dok čeka rušenje, preko puta pomenutg restorana izgrađen je Kajak park, koji na svoj način predstavlja simbol borbe protiv kriminala i korupcije, i kako gradonačelnik kaže – privatne države. Za vrijeme mandata Stanivukovića gradska inspekcija ušla je u lokale kojima do sada, kako građani kažu „nije smjela ni prići“.

Bez službenih vozila

Ono čega se gradonačelnik takođe drži jeste i to da neće koristiti službena vozila. Prvi dan na posao gradonačelnik je došao gradskim prevozom. Nakon toga, mladog Stanivukovića imali smo priliku i da vidimo na mnogim prevoznim sredstvim. Na posao je dolazio svim osim službenim automobilom – pješke, autobusom, biciklom, trotinetom, a najčešće privatnim automobilom.

Stručnjaci i poznavaoci političkih prilika Stanivukovića nazivaju gradonačelnik pod lupom, jer javnost pravi bukvalno svaki njegov potez – od pogrešnog parkiranja, do detalja privatnog života. Kako kažu, sam je nametnui standarde, kritikujući svoje prethodnike.

Politički analitičar Darko Kuzmanović, smatara da je najveći uspjeh u dosadašnjem Stanivukovićevom mandatu obezbjeđivanje udžbenika za osnovce iako bi se, tvrdi, tim pitanjem trebali pozabaviti viši nivoi vlasti, a ne jedinice lokalne samouprave koje, izuzev Banjaluke, teško da u svojim skromnim budžetima mogu sebi da priušte tu stavku.

– Ubrzo će se navršiti godina dana od velike pobjede opozicije u Banjaluci i valja analizirati šta je to konkretno urađeno. Naravno, uvijek će biti onih koji će kritikovati i reći da je moglo i bolje što vjerovatno i jeste jer uvijek može, ali pojedine stvari koje su u  Banjaluci urađene, gradonačelniku Stanivukoviću se ne mogu osporiti. Prva stvar koja je urađena odmah po stupanju na dužnost je uvođenje reda po pitanju oglašavanja na bilbordima koji su bili mahom nelegalno postavljeni, a bilo je veoma interesantno kada je Banjaluka nakon Stanivukovićeve konferencije osvanula bez bilborda. Banjaluka je uštedila i 540.000 KM na platama, obilježeni su službeni automobili tako da ih funkcioneri gradske uprave više ne mogu koristiti u privatne svrhe a što je ranije bio slučaj. Banjaluka se sada može pohvaliti i humanim parknzima ali i novim parkovima, javnom govornicom i fontanom – smatra Kuzmanović.

Dodaje da je važno napomenuti i da je Stanivuković bio sputan i kohabitacijom i da bi, da je skupštinska većna na njegovoj uradio vjerovatno više. 

– Promjena vlasti na izborima 2022. sigurno bi mu dala prostora da lakše prodiše i da drugu polovinu mandata svoj rad i želju materijaluzuje u punom kapacitetu – zaključio je Kuzmanović.

Kritike za slikanje 

Iako se ne čini kao nešto od čega bi građani Banjaluke bolje ili lošije živjeli, najveće zamjerke na račun gradonačelnika upućene su na račun njegove promocije. Društvene mreže shvata ozbiljno, a upravo najviše kritika dobijao je zbog, neki bi rekli, pretjeranog slikanja. 

Bez slika ili ne, Stanivuković je natjerao Vladu Republike Srpske da obezbijedi besplatne udžbenike za osnovce do petog razreda u čitavoj Republici Srpskoj. Natjerao je Stanivuković i one koji nikome do sada nisu polagali račune o zapošljavanju, savjetnicima i službenim putovanjima da pričaju o tome. Natjerao je i porodicu Dodik da prizana koliko firmi je u njihovom vlasništvu, kao i mnoge odbornike, poslanike i aktiviske da se aktiviraju i građanima počnu polagati račune, jer je svjim primjerom pokazao da niko nije nezamjenjiv.

Politika

Informacije prvo stigle iz 4 izvora, sada iz 6 država: Dodik ponovio tvrdnje o PLANIRANOJ OTMICI

Objavio

u

By

Lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ponovio je tvrdnje da su britanske specijalne jedinice imale namjeru da ga kidnapuju i odvedu na nepoznatu lokaciju.

Gostujući na Televiziji “Hepi”, Dodik je, između ostalog, rekao da su ga “iz šest zemalja upozorili da će ga britanska jedinica pristigla u Sarajevo iz Sirije oteti”, pritom konstatujući da Republika Srpska “nikad nije imala više prijatelja nego sad”.

On je, takođe, istakao da, prema njegovim riječima, nije dao policiji da mu stane pred kuću, jer su njegova najveća odbrana njegove komšije, dodavši da živi na imanju na selu.

Podsjećamo, informacije o navodnom planu otmice srpskog člana Predsjedništva BiH u javnosti su se pojavile još krajem marta ove godine. Dodik je tada tvrdio da je informacije o svojoj navodnoj otmici dobio iz četiri različita izvora, ali nije želio da otkrije ko mu je tako nešto saopštio. Specijalne jedinice, kako je tada govorio, planiraju otmicu “tamo gdje živi, radi ili u pokretu”.

– Kombinovane britansko-američke jedinice imale su i spisak stvari koje je prilikom otmice trebalo da pokupe iz moje kuće. Zaprepastio sam se kada sam dobio spisak šta treba da pokupe u mojoj kući, od donjeg veša do umjetničkih slika, cipela, odijela – govorio je Dodik u aprilu.

Komentarišući ponovljene tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD da postoji plan njegove otmice, direktor beogradskog Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost, Darko Trifunović, za Srpskainfo kaže da mu sve to liči na “naučnofantastični roman ili jeftini krimić”.

– Prvo je bilo to da su informacije o navodnom planu otmice došle iz četiri izvora, a sada se pominje nekih šest zemalja. Vjerovatno će za par mjeseci tih izvora biti deset ili više. Da neka ozbiljna zemlja i njene specijalne jedinice zaista planiraju tako nešto, zar zaista mislite da bi informacije o takvom tajnom planu curile na sve strane – pita Trifunović.

On smatra da je takva priča “isključivo dio predizborne propagande”, kao i da je Dodik takve informacije i upozorenja, kako tvrdi, jedino mogao da dobije od nekog iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

– Stručnjaci iz MUP uspjeli su, eto, da “provale” tajne planove Britanaca i Amerikanaca, a već četiri godine nisu u stanju da otkriju ko je, naprimjer, ubio Davida Dragičevića ili da riješe neko od brojnih drugih nerasvijetljenih ubistava. Da nije žalosno, bilo bi smiješno – zaključio je Trifunović.

“ZAPAD DESTABILIZUJE REGIJU”

Gostujući na TV “Hepi”, lider SNSD takođe je govorio i o odnosu Zapada prema regionu, ističući da zapadne sile ovaj dio svijeta stalno drže “rovitim”, kao i da se na njega nije smanjio pritisak, već se proširio i na njegovu porodicu. Dodik je izjavio i da stranci neće moći da ga zaustave da pobijedi na predstojećim opštim izborima u BiH. Istakao je da se on bori za Republiku Srpsku, ali da nikoga ne mrzi.

– Ako Srbi nemaju svoju državu, onda će proći kao što su prošli u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu – smatra Dodik.

Nastavite čitati

Politika

Pumpadžije po starom, može im se: Nafta SVE JEFTINIJA u svijetu, u Srpskoj cijene goriva ostaju iste

Objavio

u

By

Cijene goriva u Republici Srpskoj ostaće nepromijenjene ove sedmice.

To za Srpskainfo kaže Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS.

Za narednu sedmicu nema informacija.

Prosječna cijena dizela na benzinskim pumpama u Banjaluci je 3,59 KM, a benzina 3,49 KM.

Cijene su posljednji put povećane prije desetak dana.

Istovremeno, cijena barela brent nafte opala je danas ispod 106 dolara, što se desilo prvi put od maja 2019. godine. Prema trgovačkim podacima, nafta je danas pojeftinila za sedam odsto. Cijena barela za isporuke u septembru je iznosila 105,28 dolara.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Posebna sjednica o POVEĆANJU PLATA: Predizborni trik ili stvarna briga za građane

Objavio

u

By

Sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi, po hitnom postupku, trebalo da bude usvojen set zakona o povećanju plata u javnom sektoru, prema tvrdnjama vlasti predstavlja odgovoran i neophodan korak kako bi se ublažile posljedice krize.

Sdruge strane, predstavnici opozicije upozoravaju da je još jedna u nizu posebnih sjednica parlamenta jeftin predizborni trik vlasti, te da je obećano povećanje plata samo “kap u moru” potreba stanovništva koje, prema njihovim riječima, jedva sastavlja kraj s krajem i plaća ceh neodgovornoj politici aktuelnih vlastodržaca.

Izražavajući nadu da će predstojeća posebna sjednica “iznjedriti dobre odluke za Srpsku i njene građane”, potpredsjednik Narodne skupštine, Denis Šulić, istakao je da je posebna sjednica zakazana na zahtjev Vlade Republike Srpske i da sadrži devet tačaka dnevnog reda.

– Prijedlozi zakona proistekli su iz dogovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa strukovnim sindikatima. To je da od 1. avgusta plate u javnom sektoru idu za 100 KM svima linearno, bez obzira ko ima kakav platni razred – rekao je Šulić.

Prijedlozi zakona

On je, takođe, istakao da je ovo treće povećanje plata u Srpskoj u posljednjih šest mjeseci.

Inače, kako je planirano, na dnevnom redu 33. posebne sjednice Narodne skupštine Srpske poslanici bi se po hitnom postupku trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, Prijedlogu zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, kao i o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2022. godinu.

Predstava

Šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Miladin Stanić, za Srpskainfo tvrdi da aktuelna vlast, u nedostatku dobrih ideja i pozitivnih poteza kojima bi olakšali težak ekonomski položaj najvećeg broja stanovnika, svako malo zakazuje održavanje posebnih sjednica parlamenta kako bi, prema njegovim riječima, držali predstavu za javnost. On, između ostalog, tvrdi i to da je zakazivanje posebne skupštinske sjednice zbog povećanja plata klasičan primjer jeftine predizborne kampanje.

– O stvarima zbog kojih je zakazana još jedna posebna sjednica parlamenta može da odlučuje Vlada Republike Srpske, i to bez ikakvog zastoja i u jednom paketu koji se odnosi na rebalans budžeta. Međutim, očigledno je da vlast traži još jednu predstavu u Narodnoj skupštini i da pokažu kako su, eto, oni dobri prema radnicima u javnom sektoru. Suština je potpuno suprotna tome. To nije ni dobro ni adekvatno rješenje. Vlada bi morala mnogo češće, prateći rast cijena u oblasti životnog standarda, povećavati plate radnicima. Povećanje plate moralo bi da bude makar u minimalnoj proporciji s rastom budžetskih prihoda. Sve što je ispod rasta budžetskih prihoda nije realno. Po mom mišljenju, najrealnije bi bilo da plate u javnom sektoru rastu onoliko koliko rastu budžetski prihodi – kaže Stanić.

Na naše pitanje da li će poslanici SDS sutra podržati prijedlog o povećanju plata u javnom sektoru, Stanić odgovara da će to biti “iznuđen potez”.

– Mi smo, na neki način, tu stavljeni pred svršen čin, jer ne možemo da ne podržimo rast plata. Međutim, tu ima pitanja koja je trebalo ranije riješiti, kao što je, recimo, reorganizacija javnog sektora u pogledu kvalifikacione strukture, kao i u pogledu broja zaposlenih, te troškova javnog sektora – kaže Stanić.

Pad rejtinga

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Srpske, Ljubiša Krunić, za Srpskainfo kaže da će poslanici te stranke na predstojećoj posebnoj sjednici parlamenta takođe podržati prijedloge zakona o povećanju plata radnika u javnom sektoru, ali da to, kako ističe, ni najmanje ne mijenja stav PDP da se tu radi o klasičnoj predizbornoj kampanji vladajućih.

– Naravno da je tu riječ o predizbornom triku i populizmu. Sve to se moglo uraditi na potpuno drugi način, a ovdje se očigledno ponovo radi o namjeri Milorada Dodika da prikupi neke političke poene tako što će povećati plate u javnom sektoru za 10 odsto. On to radi zato što je svjestan da mu je rejting u posljednjih godinu dana dramatično pao, pa sad to pokušava da popravi na svaki mogući način. Mislim da mu to neće proći, budući da su cijene nekih osnovnih životnih namirnica, kao što je ulje, porasle za 100 do 200 odsto. To znači da ovo povećanje plata ne može na bilo koji način da isprati inflaciju, koja je evidentna – smatra Krunić.

On ističe da je SNSD, ako zaista želi da olakša život običnih ljudi, mogao da glasa za ukidanje akciza na gorivo, ali da to nisu učinili.

– To znači da se oni bahato odnose prema svom narodu i da njihovi funkcioneri žive u nekim paralelnim svjetovima, pa ne vide kako ljudi žive. U svakom slučaju, mi ćemo glasati za povećanje plata, ali nismo zadovoljni koliko ono iznosi. To je samo zamazivanje očiju i vrijeđanje inteligencije – tvrdi Krunić.

OBEĆANA NOVA POVEĆANJA

Govoreći o planiranom povećanju plata u javnom sektoru, lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da će svima onima koji u Srpskoj imaju platu ispod prosječne, naredne godine, od 1. januara, plata biti povećana za pet odsto.

– Radnici u javnom sektoru od avgusta će dobiti po 100 KM na platu, što ide u osnovu. U drugom kvartalu naredne godine biće obavljeni razgovori sa sindikatima o platnim pitanjima, s obzirom na inflaciju i tešku ekonomsku situaciju – najavio je Dodik.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending