Pratite nas

Hronika

Podignuta optužnica protiv Dragana Lukača zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića

Objavio

u

Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića, tadašnjeg narodnog poslanika, sadašnjeg gradonačenika Banjaluke.

Optužnica je podignuta 26.03.2021. godine i dostavljena Osnovnom sudu na potvrđivanje. Optužnicu je podigla tužiteljka Sanja Guzina koja je ovim aktom dokazala da za pravosuđe ima nade, jer u njeemu postoji još časnih i poštenih sudija i tužilaca, poput nje.

Lukač se tereti da je počinio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” u sticaju sa krivičnim djelom “tjelesna povreda”.  

U optužnici se navodi da su u toku istrage pribavljeni dokazi koji ukazuju na osnove sumnje da je Lukač izvršio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti. 

Lukač je negirao da je udario Stanivukovića i nanio mu tjelesnu povredu.

“Međutim, ovakva odbrana osumnjičenog je u suprotnosti sa dokazima”, navedeno je u optužnici.

Još se kaže da imajući u vidu da je oštećeni Stanivuković podnio krivičnu i ostao kod istog prijedloga kod saslušanja. Hrabra Tužiteljka Guzina je predložila sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda da potvrdi optužnicu.

Za očekivati je da Osnovni sud potvrdi optužnicu, jer bi svako drugačije ponašanje Sudije za prethodni postupak bila zaštita nasilnika Lukača.

Posebno je bitno naglasiti da je u ovom slučaju bitan lični osjećaj ugroženosti, što je Stanivuković potvrdio tokom istrage – navodeći da je ugrožen od Lukača.

Takođe, postojki sva medicinska dokumentacija u vezi sa tjelesnim povedama koje je Lukač nanio Stanivukoviću u parlamentu.

Lukača jedino može da spasi lično Stanivuković ukoliko bi pred Sudom izjavio da se ne osjeća ugroženim i da ne traži krivično gonjenje za povredu. Međutim, od toga neće biti ništa.

Lukač nije osporio da je verbalno prijetio Stanivukoviću, ali da je to učinio, jer je XStanivuković “u skupštinskoj sali reklamirao zastavice”

Da podsjetim, u svom obraćanju u NSRS Lukač je Stanivukoviću rekao da nema prava govoriti o NATO-u, te da je previše mali bio za vrijeme bombardovanja. 

Lukač je pozvao Stanivukovića priprijetivši mu da će “završiti kao i zastavice”, koje je opozicioni narodni poslanik dijelio pripadnicima skupštinske većine, jer je Milorad Dodik prihvatio Program reformi BiH/ANP. Tada je Dodikov kabinet u parlament proslijedio falsifikovan dokument o kojem je Skupština donijela zaključke, što je bilo samoubistvo s predumišljajem najvišeg zakonodavnog tijela u entitetu.

Kada mu je Stanivuković prišao,, Lukač je prvo bacio papiriće na njega, a zatim ga je udario.

Lukač je, kasnije, u svom opštepoznatom laživom “stilu”, izjavio da je Stanivukovića udario u samoodbrani.  

“Odgurnuo sam ga od sebe i onemogućio da napravi bilo kakav potez koji bi mogao da me ugrozi”, rekao je Lukač, što, nakon gledanja video zapisa o njegovom fizičkom ataku na Stanivukovića, dovoljno svjedoči kakav nitkov je zaista takozvani ministar unutrašnjih poslova. 

(Slobodan Vasković)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hronika

Preminuo bivši banjalučki bokser Dušan Milanković

Objavio

u

Bivši banjalučki bokser i kapiten Bokserskog kluba Slavija Dušan Milanković preminuo je u petak, potvrdio je klub na zvaničnoj Facebook stranici.

Iz Kluba su naveli da je Milanković preminuo od posljedica virusa korona.

Milanković je jedan od boraca koji je imao najviše mečeva za Slaviju.

Nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije 1990. godine u Umagu protiv selekcije novinara.

Od Milankovića su se putem Facebooka oprostili i iz KKI Vrbas.

“Danas nas je napustio Dušan Milanković, veliki prijatelj našeg kluba. Bodrio nas je, nasmijavao, nesebično pomagao i štitio kad god je to trebalo. Krasila ga je plemenitost i iskrenost. Bio je priznat sportista, jakih ruku i tople duše. Svi su ga voljeli. Svima će nam mnogo faliti. Neka ga anđeli čuvaju. Počivaj u miru dobri naš Dule”, navodi se u objavi.

Nastavite čitati

Hronika

Godina prođe, nema odgovornih za smrt trudnice

Objavio

u

Od smrti trudnice Ilijane Manojlović u Banjaluci prošlo je godinu dana. I dalje nema konkretnih rezultata istrage, porodica traži odgovore a u tužilaštvu kažu da istraga traje.

Od smrti trudnice Ilijane Manojlović koja je preminula na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci 18. aprila prošle godine još uvijek nema odgovora na pitanja ko je i da li je iko odgovoran za njenu smrt.

Trudna Ilijana Manojlović na kontrolu je došla zdrava a koja je, prema navodima Okružnog tužilaštva u Banjaluci, preminula uslijed sepse a nakon aminocinteze.

Tužilaštvo tada nije željelo da prejudicira zbog čega je nastupila sepsa i da li ima odgovornosti doktora. Prije godinu dana rekli su da je predmet prioritetne prirode.

Suprug trudnice, čija smrt je potresla Banjaluku, Boris Manojlović i dalje čeka odgovore.

Razočaran je odnosom Univerzitetskog kliničkog centra prema njemu i njegovoj porodici nakon što mu je preminula supruga.

On podsjeća da je on nakon Ilijanine smrti sam morao da slučaj prijavi tužilaštvu i da to nije učinila uprava Univerzitetskog kliničkog centra. U banjalučkom tužilaštvu tvrde da je istraga u toku.

“Pomenuti predmet nalazi u radu kod postupajućeg tužioca i u fazi je istrage. Tužilaštvo je naložilo da se izvrši medicinsko vještačenje koje je obavljeno od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Nakon analize svih prikupljenih dokaza kao i medicinskog vještačenja koje je dostavljeno od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu, tužilaštvo će donijeti odluku o daljim radnjama, a kako bi se donijela odgovarajuća tužilačka odluka”, saopštili su iz tužilaštva.

Suprug Ilijane Manojlović očekuje da na kraju neko odgovara za smrt njegove supruge.

(BN)

Nastavite čitati

Hronika

Zaplijenjeno pola tone kokaina planiranog za tržište Banjaluke

Objavio

u

Više od pola tone kokaina, koje je hrvatska policija zaplijenila u luci Ploče, trebalo je da bude prevezen u skladište jedne firme u Tuzli, a odatle bi bio upućen dalje prema banjalučkoj regiji, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor blizak istrazi je kazao da su narkotici stigli u kontejneru s bananama iz Ekvadora. Prema nezvaničnim informacijama, banane među kojima je otkriven kokain naručila je kompanija iz Tuzlanskog kantona.

– Pretpostavlja se da je veći dio droge trebalo da preko Tuzle i Banjaluke ide za Srbiju i dalje, a dio da ostane za tržište BiH. Postoje informacije da su kriminalci drogu platili oko tri miliona evra unaprijed, dok je ostatak novca trebalo da bude isplaćen po dobijanju pošiljke – kazao je izvor blizak istražnim agencijama.

Hrvatska policija je narkotike otkrila 30. marta u kontejneru s bananama u kojem je bilo 575 kilograma droge, a istražioci su skoro dvije sedmice čekali da li će se neko pojaviti da preuzme kokain.

S obzirom na to da se niko nije pojavljivao, a postojala je bojazan da kriminalci saznaju za akciju policije i odvezu drogu, organizovan je pretres kontejnera i zapljena. Kako saznajemo, droga je bila skrivena u duplom dnu kontejnera, a radi se o izrazito čistom kokainu.

Prema informacijama iz hrvatske policije, za sada još niko nije uhapšen za krijumčarenje pošiljke, čija se vrijednost procjenjuje na oko 500 miliona kuna ili oko 60 miliona evra na crnom tržištu. Nezvanično, u otkrivanju pošiljke kokaina učestvovala je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je pratila narko-dilere u BiH.

– Oni su pratili grupu kriminalaca za koje su postojale informacije da su trebali da preuzmu i skladište drogu u BiH i da je dalje distribuišu. Riječ je o grupi koja cirkuliše u cijeloj BiH, a neki od njih imaju kontakte i veze u Banjaluci i Srbiji – rekao je izvor blizak istrazi u BiH.

Napomenuo je da se istražuje koje je bilo krajnje odredište narkotika i ko je naručio tako veliku i vrijednu pošiljku. Prema informacijama iz istrage, hrvatska policija, u saradnji sa istražiocima iz BiH, naručioca ove pošiljke vrebala je duže vrijeme.

Na konferenciji Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske rečeno je da zaplijenjeni kokain nije bio namijenjen tržištu Hrvatske.

– Ta droga trebalo je da bude dalje prokrijumčarena i bila je namijenjena distribuciji u susjednim zemljama. Uspostavljena je međunarodna saradnja. Krim istraga se nastavlja – rekli su iz hrvatske policije.

Prema informacijama istražilaca iz ove policijske uprave, narkotici su u Hrvatsku stigli iz Južne Amerike.

Pero Perić iz dubrovačke policije kazao je da su im u akciji pomogli policijski psi. Istakao je da carina i policija sprovode pojačan nadzor nad lukom Ploče. On, ali i drugi službenici hrvatske policije nisu mogli da otkrivaju da li su krijumčari droge koji još nisu otkriveni imali pomagače u luci Ploče.

Za sada niko nije uhapšen, a kriminalistička istraga traje. Prema do sada poznatim informacijama, kokain je iz Hrvatske trebalo da bude u BiH prevezen najvjerovatnije šleperom s pošiljkom banana.

Luka Ploče

Ploče je već duže označeno kao jedna od ulaznih luka za kokain u Evropu. Preko ove luke krajem januara stigao je kokain koji je zaplijenjen u Metkoviću.

U Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59) zvani Haš, kojeg su prozvali i “neretvanskim kraljem kokaina”, a njegova “ekipa”, u kojoj je bio i italijanski državljanin, tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina vrijednog oko 32,6 miliona kuna.

U tom lancu važnu ulogu imao je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc, koji je za svaki propušteni kontejner dobijao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 evra.

(Glas Srpske)

Nastavite čitati

Trending