Pratite nas

Biznis

Pogledajte koliko je skuplja od danas hrana u BiH

Objavio

u

Građani BiH svakog dana svjedoče vrtoglavom rastu cijena u trgovinama. Praktično, kako se izvještava proteklih mjeseci, poskupljuje sve, a najviše hrana.

Prošli novembar

Neugodna iznenađenja građana cijenama, ali i situaciju koja izmiče kontroli, potvrđuju i u Agenciji za statistiku BiH.

Prema podacima Agencije objavljenim u petak, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 1,2 odsto.

Više cijene zabilježene su u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici, stanovanje i režijski troškovi, namještaj i kućanski uređaji, zdravstvo, prijevoz, restorani…

U novembru je tako zabilježen rast cijena hrane za 1,8 odsto. U oktobru je, podsjetimo, u odnosu na septembar rast hrane bio viši za dva odsto.

Međutim, u odnosu na novembar prošle godine, u proteklom mjesecu je zabilježen rast hrane za, čak, 8,5 odsto!

Puzajući rast

Marin Bago iz Udruženja potrošača „Futura“ podsjeća na to da je na sceni posljednjih desetak godina puzajući rast cijena koji je, ističe, najčešće neopravdan. No, kako objašnjava, prije desetak godina je potrošačka korpa bila malo viša od 1.000 KM pa poskupljenje od 10 odsto nije bio neki udar na građane. Međutim, sada, kada je potrošačka korpa viša od 2.000 KM, poskupljenje od 10 odsto se itekako osjeti i, kako objašnjava, zapravo je nepodnošljivo.

Bago napominje da su ovakve situacije svugdje u svijetu crveni alarm za strukture vlasti, koje odmah reagiraju interventnim mjerama. Nažalost, u BiH, iznosi on, to nije tema.

– To je poraz ekonomije, politike i gospodarenja, jednostavno poraz svega, i to se mora konstatovati. Zapravo, veoma frustrira to što ni dan-danas niko ne priča ni o kakvim mjerama, već o ratu i tenzijama, što znači da će cijene stihijski rasti. Ekonomija i biologija ne poznaju kalendare, a to ćemo vidjeti na samom startu sljedeće godine – ocjenjuje on.

Sve skuplje i skuplje

Prosječna cijena riže po kilogramu, prema podacima Agencije za statistiku, u novembru je iznosila 3,2 KM, a hljeba od pšeničnog brašna 2,5 KM po kilogramu. U prosjeku, kilogram maslaca smo proteklog mjeseca plaćali 23,5 KM, junetinu bez kosti 14,7 KM, litar mlijeka u tetrapaku 1,4 KM, kilogram šećera 1,5 KM.

Kada je riječ o voću, prosječna cijena banana po kilogramu iznosila je 2,2 KM, jabuka 1,7 KM, a od povrća – kilogram graha u prosjeku je koštao 5,3 KM, krompira 1,3 KM, a luka 1,4 KM. Prosječna cijena mljevene kafe po kilogramu iznosila je 15 KM, a meda 18,4 KM, piše Dnevni avaz.

Izvor: Aloonline.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Biznis

KUKAJU DA ĆE PROPASTI, A PROFITIRAJU Evo kolika je zarada tri najveća banjalučka prevoznika

Objavio

u

By

Banjalučki prevoznici već dvije godine kukaju da će propasti i da će gradski prevoz stati, međutim stanje u kasama tri najveća preduzeća pokazuje da im i nije tako loše jer su lani ostvarili dobit od milion i po KM.

Analiza portala CAPITAL na osnovu finansijskih izvještaja pokazala je da su taj profit zajedno ostvarila preduzeća “Pavlović-turs”, “Autoprevoz” i “Bočac Tours”.

Upravo ta tri preduzeća su glavni “igrači” u Banjaluci koji obavljaju gradski, gradsko-prigradski, međugradski i turistički prevoz putnika.

PAVLOVIĆ TURS

“Pavlović-turs” ostvario je prošle godine profit od 820.000 KM što je 100.000 KM manje nego prethodne godine.

Prihod preduzeća Radenka Pavlovića prošle godine bio je 5,1 milion KM, a u 2020. godini iznosio je 4,6 miliona KM. Pavlović je lani zapošljavao 105 radnika, a godinu ranije 109.

AUTOPREVOZ

Prihod od 1,7 miliona KM ostvario je prošle godine “Autoprevoz”, od čega je imao samo 58.000 KM dobiti.

Godinu ranije prihod “Autoprevoza” iznosio je 2,2 miliona, ali je preduzeće završilo u minusu od 360.000 KM. Broj radnika preduzeća kojim rukovodi direktor Dejan Mijić je skoro prepolovljen. “Autoprevoz” je sa 64 zaposlena u 2020. godini pao na 35 radnika prošle godine.

BOČAC TURS

Kompanija u vlasništvu Svete Vučenovića i Slobodanke Marčete “Bočac Tours” prihodovala je 6,4 miliona KM u prošloj godini od čega je bilo 675.000 KM dobiti. Ta zarada je ostvarena sa 108 radnika.

Godinu ranije prihod preduzeća je bio za 1,1 milion KM manji, a ostvarena dobit iznosila je samo 88.000 KM. Tada je ova firma imala 103 zaposlena radnika.

ŽAK TOURS I CENTRAL COMPANY U MINUSU

Iako su tri najveća banjalučka prevoznika poslovala lani pozitivno, dva preduzeća zabilježila su minus prošle godine.

“Žak Tours” Dragomira Ritana i Žarka Gakovića ostvario je prihod od 460.000 KM dok je u godini korone isti bio  400.000 KM. Te godine, ova banjalučka firma imala je minus u kasi od 30.000 KM, a godinu kasnije minus je bio 20.000 KM.

Ova kompanija zabilježila je i drastično smanjenje broja radnika. U 2020. zapošljavali su 32 radnika, a prošle godine poslove u “Žak Toursu” obavljalo je samo 13 zaposlenih.

Deset puta manji prihod lani je imao “Central Company” Momira Vujasina i Milosavke Ninković u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. godini prihod je iznosio 600.000 KM.

Međutim, “Central” je u 2020. godini zabilježio 230.000 KM minusa, a u 2021. taj minus je bio 32.000 KM. Ova firma je prošle godine imala samo tri radnika, a godinu ranije četiri puta više.

SUBVENCIJE IZ BUDŽETA GRADA

Prevoznici u Banjaluci nedavno su tražili hitno poskupljenje karata zbog inflacije, a zbog toga su u nekoliko navrata obustavljali gradski saobraćaj.

Oni su, naime, zatražili subvenciju Grada zbog poskupljenja goriva, a gradska skupština usvojila je juče amandman koji je predložila većina sa SNSD-om na čelu.

Njime se predviđa da poskupljenje karata koje traže prevoznici bude subvencionisano iz budžeta grada.

Međutim, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je naglasio da će nakon ove odluke Grad na mjesečnom nivou izdvajati oko 250.000 KM, te da će za njenu realizaciju biti potrebno izdvojiti do kraja godine oko milion i po KM, a da ta sredstava nisu planirana budžetom.

Izvor: Alo

 

Nastavite čitati

Biznis

VRATIĆU KOKAIN U KOKA-KOLU: Ilon Mask otkrio svoje planove o još jednoj kupovini

Objavio

u

By

Nakon kupovine Tvitera za 44 milijarde dolara, najbogatiji čovek na svetu, Ilon Mask, otkrio je da želi da pod svoje vlasništvo stavi još jednu ogromnu kompaniju.

– Koka-kolu kupujem sledeću i vraćam kokain u nju – naveo je on šaljivo u objavi na svojoj novoj društvenoj mreži, pozivajući se na originalni recept za popularno gazirano piće koje je 1886. lansirano kao lek za razne bolesti.

Ipak, uprkos činjenici da je i kupovina Tvitera počela kao šala 2017. godine, deluje da je proizvođač bezalkoholnih pića, sa tržišnom kapitalizacijom od 284 milijarde dolara, preskup čak i za najbogatijeg čoveka na planeti.

Izvor: Republika.rs

Nastavite čitati

Biznis

Neradna nedjelja gasi radna mjesta u Banjaluci

Objavio

u

By

BANJALUKA – Neradna nedjelja, o čijem uvođenju se u Banjaluci uveliko razmišlja, bila bi mač sa dvije oštrice i imala bi i svoje negativne efekte, pa se tako procjenjuje da bi brojni radnici ostali bez posla, a ispaštao bi i turizam, jer se strahuje da bi gosti odustajali od vikend-posjeta gradu na Vrbasu.

Smatraju to u poslovnoj zajednici, odakle pritom upozoravaju da bi ovdje moglo doći i do diskriminacije, jer, kako pojašnjavaju, zašto bi se, recimo, omogućila neradna nedjelja trgovcima, dok ostale branše rade.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, ističe da su već dva puta pisali Gradskoj upravi grada Banjaluka u vezi s ovom inicijativom.

“Mi imamo veliko protivljenje privrednika u vezi sa ukidanjem radne nedjelje. Smatramo da je to populistička odluka, gdje neko hoće da ostvari određene političke poene. Međutim, s tim Banjaluka gubi imidž regionalnog centra. Mi vikendom u Banjaluci imamo autobuse iz svih krajeva BiH”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, poslovna zajednica će nastojati da se bori svim silama da ova inicijativa gradske vlasti ne zaživi.

“Bijeljina je to uradila pa se danas svi kaju. Smanjen je broj radnika. U Banjaluci, procjenjuje se, ta odluka bi smanjila broj radnika za oko 500 do 600, samo u prvom mahu. Sa druge strane, nisu ni svi radnici za to da se zabrani rad nedjeljom. Nekim radnicima odgovara dodatak koji dobijaju za radnu nedjelju”, tvrdi Račić.

Bojan Risović, predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine Republike Srpske, smatra da bi efikasnije bilo da se grad i država opredijele za legislativu kojom bi ozbiljnije bila podignuta osnovica za plate ljudima koji rade nedjeljom.

“Dakle, ako imate nezaposlene mlade ljude, koji žele nedjeljom da rade za veću platu, to bi im bilo omogućeno, dok bi se porodični ljudi, koji to žele, taj dan odmarali. Tada bi bili zadovoljni i kupci, koji ne bi bili uskraćeni za to da nedjeljom nabave namirnice kada to žele. Osim toga, Banjaluci je cilj da dođu turisti. Zamislite brojne ljude koji iz Banjaluke vikendom idu u Zagreb ili Beograd. Da li bi oni tamo išli da ništa ne radi nedjeljom”, rekao je Risović za “Nezavisne novine”.

On ističe da bi, u slučaju da nedjelja bude neradni dan u Banjaluci, kupci svoje kupovine raspodijelili na preostalih šest dana u sedmici, te bi potrošnja, odnosno promet bio isti, ali bi sedmina radne snage u ovoj branši bila nepotrebna.

“Po našim kalkulacijama, kada je riječ o Banjaluci, ukidanjem radne nedjelje, samo u ‘Tropiku’ bi prestala potreba za 100 do 115 zaposlenih, a identična situacija bila bi i u drugim prodajnim lancima”, istakao je Risović.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka, tvrdi da nemaju indikatore o tome kojim danima u gradu na Vrbasu ima najviše turista, ali je logično da su to vikendi.

“Ja vjerujem da će se iz te odluke izuzeti ugostiteljski objekti i neki turistički centri. Tek ćemo vidjeti da li će ta odluka eventualno da utiče na turističku potrošnju”, naveo je Šukalo.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, podsjeća da inicijativa o neradnoj nedjelji u ovom gradu postoji već duže vrijeme.

“Da nije bilo korone, ja mislim da bi to bilo i usvojeno. Na neke stvari se moramo naviknuti i radnici hoće da imaju slobodan dan”, rekao je Marjanović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, iznio je juče i neke od detalja ove ideje, odnosno inicijative.

“Naša prva ideja je da svi trgovci ne rade nedjeljom, a kada pričamo o ugostiteljskim objektima i mogućnosti razvoja turizma, plan je da oni nedjeljom rade. Kada pričamo o dragstorima, a da ne uđemo u zabludu da sve tržne centre pretvorimo u dragstore, sve do 50 kvadrata može biti dragstor. Moći će da rade i benzinske pumpe”, naveo je Stanivuković.

Nekoliko dana ranije, iz Gradske uprave Banjaluka rekli su da je odluka o neradnoj nedjelji u fazi usaglašavanja te se, kako su naveli, još ne može precizno govoriti o djelatnostima na koje će se neradna nedjelja odnositi.

“Fokus nam je svakako na trgovinskim djelatnostima, gdje građani mogu da zadovolje svoje potrebe u preostalih šest dana”, poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Trending