Pratite nas

Hronika

Policija još uvijek nije rasvijetlila napad na porodicu banjalučkog vatrogasca

Objavio

u

Policijska uprava Banjaluka još uvijek nije rasvijetlila napad na porodicu banjalučkog vatrogasca Jovice Vukelića, člana PDP-a i simpatizera grupe Pravda za Davida.

Policija je za sada na osnovu snimaka sa kamera utvrdila samo da su 6. juna ove godine u večernjim časovima u napadu, odnosno paljevini „VW Tourana“ koji je koristio Vukelić, učestvovale dvije osobe, ali njihov identitet još nije utvrđen.

Paljevina je pričinila totalnu štetu na automobilu, te dijelovima kuće i procijenjena je na više hiljada maraka, ali ona nematerijalna šteta u vidu zabrinutosti i straha kod maloljetne djece ipak je nemjerljiva.

Sa pravom se postavlja pitanje kako je moguće da policija do sada nije otkrila napadače, ako se zna da je Banjaluka na svakom uglu pokrivena kamerama kako bi bila što bezbjedniji grad. Da li je u pitanju traljava istraga ili nešto drugo, pokazaće vrijeme.

Inače, o ovom napadu mediji nisu detaljisali, izuzev pojedinih, a Policijska uprava Banjaluka kratko je saopštila da im je prijavljeno da je 6. juna u ulici Miloša Matića, došlo do požara na vozilu „VW turan“, te da je obavljen uviđaj i nastavljen rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti nastanka požara. Dakle iz saopštenja banjalučke policije nakon kritičnog događaja, ne može se čak ni zaključiti da je požar podmetnut.

Vukelić je zbog napada zatražio podršku i pomoć glavnih ljudi PDP-a, a sve kako bi se što prije rasvijetlio slučaj zbog kojeg mu se život u potpunosti promijenio.

„Samo tražim da rade svoj posao“

Banjalučki vatrogasac Jovica Vukelić za Gerilu ističe da od institucija samo traži da rade svoj posao.

“U konkretnom slučaju koji ima obilježja terorističkog čina, jer su bili ugroženi životi moje djece i porodice uopšte, nije došlo do tragičnih posljedica zahvaljujući pukoj sreći. Naime, automobil koji su napadači zapalili bio je parkiran uz moju porodičnu kuću, a u sobi, odmah iznad na spratu, spavala je moja maloljetna ćerka”, ispričao je Vukelić.

Dodaje kako je širenje požara na sprat koji bi sigurno uhvatio stolariju na sobi u kojoj je spavala Vukelićeva ćerka, spriječio balkon.

Vukelić je podsjetio da je nakon prijave cijelog slučaja, istragu preuzela Policijska stanica Lauš, konkretno inspektori Pero Vidović i Jovica Savić.

Banjalučki vatrogasac dodaje da želi vjerovati kako policija istragu vodi u skladu sa zakonom, ali ujedno strahuje da bi čitav slučaj mogao završiti kao i onaj u kojem je prvo zapaljeno auto, pa imovina njegovog rođaka Milana Vukelića, a koji je nakon paljevina imovine mučki ubijen i čije ubistvo do danas nije rasvjetljeno.

“Pitam se samo da li u ovakvim slučajevima istraga zavisi od imena oštećenog, pa ako je neko nebitan, onda se istraga otegne u beskraj. Ne želim u to vjerovati”, istakao je Vukelić.

Kukavički napad na opozicionara

Član gradskog odbora PDP-a koji je bio na meti za sada nepoznatih napadača navodi da ne zna ko bi mogao stajati iza kukavičkog napada, jer do sada izuzev svađe sa jednim komšijom, nije imao većih problema.

“Jesam opozicionar, član sam gradskog odbora PDP-a i kao čovjek, odnosno otac, podržavam Pravdu za Davida i bio sam na njihovim skupovima. Zbog čega su zapalili auto još uvijek mi nije jasno, ali nadam se da će policija otkriti ko su napadači, a onda i nalogodavce kako bi dobio odgovor i na ova pitanja”, izjavio je Vukelić.

Dodao je kako ga napad nije uplašio, ali jeste zabrinuo, obzirom da su svemu svjedočila maloljetna djeca i supruga.

Pronašao štap sa nagorjelom tkaninom

Vukelić se za Gerilu prisjetio i kritične večeri kada je gotovo slučajno shvatio da ispred porodične kuće bukti požar.

“Spavao sam i oko jedan čas iz sna me probudilo neko šištanje. U prvi mah sam mislio da su to kiša i vjetar koje su najavljivali tokom noći, ali sreća je pa sam ustao i izašao u hodnik. Tada sam primjetio svjetlost koja je dolazila sa vana. Otvorio sam ulazna vrata i jasno vidio da gori automobil koji sam parkirao ispred garaže”, ispričao je Vukelić.

Obukao je šta mu je prvo došlo pod ruku, namjeravajući da dođe do garaže, kako bi uzeo aparat za gašenje požara. Međutim, vatra je bila toliko jaka da se Vukelić, iako je vatrogasac nije mogao približiti automobilu.

“Plamen je bio prejak i u kratkom roku uhvatio je cijeli auto. Kako sam vatrogasac u tom trenutku sam znao da mi od pomoći neće biti aparat za gašenje požara koji sam držao u garaži. Pozvao sam kolege koji su u rekordnom vremenu došli i ugasili požar”, prisjetio se Vukelić.

Ubrzo je banjalučki vatrogasac u blizini automobila otkrio drveni štap, ali i glavni razlog zašto je vatra u rekordnom vremenu progutala cijeli auto.

“Na tom štapu jedan dio bio je nagorio, a vidio sam i fragment tkanine. Tada mi je bilo jasno da je auto zapaljen”, istakao je Vukelić.

Daljom provjerom, Vukelić je utvrdio i da je auto prije paljevine posut lakom kako bi šteta bila što veća, a njegove sumnje potvrdili su i policajci koji su obavili uviđaj.

“Vatrogasac sam i znam kakvu štetu pravi lak, za razliku od benzina koji vrlo brzo ispari”, prokomentarisao je Vukelić dodavši da je onaj ko je zapali auto odabrao pravi trenutak, jer napadači na kraju nisu zapalili auto koji je u njegovom vlasništvu, već auto od kolege koji je još ranije otišao u Njemačku, ali ga je ostavio Vukeliću da se služi s tim.

“Sve mi je nakon ovoga prošlo kroz glavu, da li sam ja meta napada, da li je meta napada taj auto, odnosno kolega, ili su mislili da je auto komšijin, ali shvatio sam da su napadači tačno znali gdje ja živim, a to je slijepa ulica u koju morate doći sa namjerom, odnosno unaprijed pripremljenim planom za ovako nešto. Na kraju auto su zapalili pred mojom kućom i ugrozili živote moje porodice, djece i mene lično”, zaključio je Vukelić.

gerila.info

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

U Banjaluci uhapšen visokopozicionirani član kavačkog klana

Objavio

u

Pripadnici MUP-a Republike Srpske večeras u Banjaluci uhapsili su jednog od članova Kavačkog klana, rečeno je Srni u MUP-u Srpske.

Ovo lice, koje ima veoma značajan uticaj u kavačkom klanu, uhapšeno je oko 19.00 časova na parkingu kod Ferhadije.

ATV prenosi da je za uhapšenim je Crna Gora raspisala potjernicu 2018. godine.

Kako ATV saznaje, riječ je o Almiru Jahoviću koji se sumnjiči za pokušaj ubistva Jovana Đurovića, saradnika Luke Bojovića i boksera Nikole Sjekloće u Crnoj Gori 2018. godine.

Jahović se u Banjaluci skrivao pod lažnim imenom, a pripadnici MUP-a Republike Srpske otkrili su krađu identiteta i on je uhapšen u vrijeme kada je došao da preuzme pasoš.

Akcija MUP-a Republike Srpske sprovedena je u saradnji sa crnogorskom policijom.

Očevici hapšenja su za portal Srpskainfo ispričali da su policajci izvukli osumnjičenog iz vozila, te bacili na parking i stavili mu lisice na ruke.

Srna

Nastavite čitati

Hronika

Podignuta optužnica protiv sudije Osnovnog suda u Banjaluci

Objavio

u

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci, zbog krivičnih djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem.

Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenom izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Optužnica Pejovića tereti da je 31. decembra 2019. godine, kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u izvršnom postupku pred tim sudom, na ročištu radi  prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u banjalučkom naselju Ivanjska, a u namjeri da ponuđaču advokatu S.V. pribavi imovinsku korist na štetu tražioca izvršenja i izvršenika, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju  sa obrazloženjem da isti nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su isti uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

“Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača, te utvrdio da samo ponuđač advokat  S.V. ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je isti prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nepokretnosti, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku – zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti”, navodi se u optužnici.

U optužnici se dodaje se osumnjičeni tereti i da je od oštećenog S.H. zatražio, a 21. aprila ove godine i primio novčani iznos od 1.000 evra, kako bi koristeći svoj uticaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev  za upis u sudski registar.

Optužnica je proslijeđena sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci na potvrđivanje.

Nezavisne

Nastavite čitati

Hronika

Kako je propao plan lažne porodilje u Banjaluci: Do tančina smislila način da UVJERI MUŽA DA JE RODILA, u pozadini se krije tužna priča

Objavio

u

Nesvakidašnji haos nastao je u Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske kada je prethodne sedmice utvrđeno da je jedna žena lažirala trudnoću i porod u ovoj ustanovi, a zatim pokušala da dijete prijavi u Gradskoj upravi Banjaluka, otkriva Srpskainfo.

Ovakav slučaj ne pamte ni najstariji zaposleni u UKC Srpske i GU Banjaluka, jer su svi ostali šokirani kada se pojavio čovjek koji je želio da prijavi dijete, a koje nisu mogli da pronađu na spiskovima novorođenčadi.

On je došao u GU Banjaluka i donio neki nalaz, rekavši da želi da upiše svoju tek rođenu bebu. Radnicima je to odmah bilo sumnjivo, jer se nije radilo o nalazima kakvi se inače šalju iz UKC Srpske, pa su pozvali tu ustanovu da provjere informacije.

– Tražili su da im iz UKC dostave uobičajne papire kada je riječ o prijavi djeteta i rekli su im ime i prezime bebe. Međutim, kada su radnici UKC provjerili podatke, shvatili su da beba s tim podacima nikada nije rođena u njihovoj ustanovi. Odmah su obavijestili policiju i rekli im da se nešto čudno dešava – pojašnjava naš sagovornik.

Odlazak na “kontrole”

 Ovakav slučaj ne pamte ni najstariji zaposleni u UKC Srpske i GU Banjaluka, jer su svi ostali šokirani kada se pojavio čovjek koji je želio da prijavi dijete, a koje nisu mogli da pronađu na spiskovima novorođenčadi.

On je došao u GU Banjaluka i donio neki nalaz, rekavši da želi da upiše svoju tek rođenu bebu. Radnicima je to odmah bilo sumnjivo, jer se nije radilo o nalazima kakvi se inače šalju iz UKC Srpske, pa su pozvali tu ustanovu da provjere informacije.

– Tražili su da im iz UKC dostave uobičajne papire kada je riječ o prijavi djeteta i rekli su im ime i prezime bebe. Međutim, kada su radnici UKC provjerili podatke, shvatili su da beba s tim podacima nikada nije rođena u njihovoj ustanovi. Odmah su obavijestili policiju i rekli im da se nešto čudno dešava – pojašnjava naš sagovornik.

Odlazak na “kontrole”

U Policijskoj upravi Banjaluka su potvrdili za Srpskainfo da im je prijavljen ovaj slučaj, te da su izlazili na teren i da su preduzeli sve neophodne mjere.

Izvor Srpskainfo objasnio je šta se sve dešavalo u ovom slučaju, koji je iznenadio sve koji su bili uključeni u njega, jer se nikada ništa slično nije desilo.

– Navodno je ta žena prije nekoliko mjeseci rekla suprugu da je trudna i on je bio oduševljen. Kako su mjeseci prolazili ona mu je govorila da trudnoća dobro napreduje, redovno je, kao, odlazila kod ljekara na kontrole i čovjek nije ništa sumnjao – pojašnjava naš sagovornik.

Koliko je ona dobro odglumila trudnoću govori i podatak da su oboje na društvenim mrežama kačili slike na kojima je ona izgledala kao trudnica i pisali kako jedva čekaju da dobiju dijete.

– Prije nekoliko dana ona mu je rekla da ima trudove i da bi se mogla uskoro poroditi, pa ju je odvezao u UKC Republike Srpske. Zbog situacije s korona virusom, on svakako nije mogao ući u bolnicu, te se vratio kući – kaže izvor Srpskainfo.

Poruke

Ona se nekoliko dana krila u Kliničkom centru ili u blizini, a redovno je suprugu slala poruke da je sve u redu i da se nalazi u bolnici.

– Poslije nekog vremena, ona mu je poslala poruku da se porodila i da je sve prošlo odlično. S interneta je skidala slike beba i njemu slala na telefon, govorivši da je to njihovo dijete. Muž nije ništa nije posumnjao i bio je oduševljen što je postao otac – ističe sagovornik Srpskainfo.

U firmi u kojoj je zaposlen organizovao je proslavu zbog dobitka djeteta i svi su mu redom čestitali.

Koliko je daleko išla njegova supruga govori i informacija da je ona jednu doktorku zamolila da joj posudi telefon da pošalje poruke, jer njen u tom trenutku navodno nije bio u funkciji. Ona je suprugu poslala poruku u kojoj se predstavila kao doktorka i napisala da je dobio dijete, te koliko je beba duga.

“Otpusni list”

Pored toga, ona je najvjerovatnije u bolnici uspjela naći dokument koji je sama ispunila kao da se radi o otpusnom listu iz bolnice i to je dala suprugu. Upravo taj nalaz je doveo do toga da se klupko u ovom slučaju počne odmotavati.

Između ostalog, ona je poslala taj nalaz koji je bio “potpisan” od strane doktorke koja je već mjesecima na bolovanju.

– Nakon što se policija uključila u ovaj slučaj, pregledane su kamere u UKC Srpske i oko bolnice, te su između ostalog utvrdili da se ona jedno vrijeme krila na tom mjestu i u blizini. Isti dan je pronađena i saslušana u policiji. Tokom saslušanja, ona je priznala da je lažirala trudnoću i porod – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Ističe da se radi o veoma teškom slučaju, kao i da je ova žena ranije imala nekoliko spontanih pobačaja, te da joj je nakon ovog slučaja pružena adekvatna ljekarska pomoć.

OBAVIJEŠTENO TUŽILAŠTVO I CSR

Na naše pitanje da li im je prijavljen slučaj lažiranja poroda, u Policijskoj urpavi Banjaluka rekli su da su oni postupili po prijavi radnika UKC Republike Srpske.

– Policijski službenici su preduzeli sve neophodne mjere, o čemu su podnijeli izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, a i Centru za socijalni rad je dostavljavena dokumentacija o navedenom događaju – rekla je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending