Pratite nas

Hronika

Policija još uvijek nije rasvijetlila napad na porodicu banjalučkog vatrogasca

Objavio

u

Policijska uprava Banjaluka još uvijek nije rasvijetlila napad na porodicu banjalučkog vatrogasca Jovice Vukelića, člana PDP-a i simpatizera grupe Pravda za Davida.

Policija je za sada na osnovu snimaka sa kamera utvrdila samo da su 6. juna ove godine u večernjim časovima u napadu, odnosno paljevini „VW Tourana“ koji je koristio Vukelić, učestvovale dvije osobe, ali njihov identitet još nije utvrđen.

Paljevina je pričinila totalnu štetu na automobilu, te dijelovima kuće i procijenjena je na više hiljada maraka, ali ona nematerijalna šteta u vidu zabrinutosti i straha kod maloljetne djece ipak je nemjerljiva.

Sa pravom se postavlja pitanje kako je moguće da policija do sada nije otkrila napadače, ako se zna da je Banjaluka na svakom uglu pokrivena kamerama kako bi bila što bezbjedniji grad. Da li je u pitanju traljava istraga ili nešto drugo, pokazaće vrijeme.

Inače, o ovom napadu mediji nisu detaljisali, izuzev pojedinih, a Policijska uprava Banjaluka kratko je saopštila da im je prijavljeno da je 6. juna u ulici Miloša Matića, došlo do požara na vozilu „VW turan“, te da je obavljen uviđaj i nastavljen rad na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti nastanka požara. Dakle iz saopštenja banjalučke policije nakon kritičnog događaja, ne može se čak ni zaključiti da je požar podmetnut.

Vukelić je zbog napada zatražio podršku i pomoć glavnih ljudi PDP-a, a sve kako bi se što prije rasvijetlio slučaj zbog kojeg mu se život u potpunosti promijenio.

„Samo tražim da rade svoj posao“

Banjalučki vatrogasac Jovica Vukelić za Gerilu ističe da od institucija samo traži da rade svoj posao.

“U konkretnom slučaju koji ima obilježja terorističkog čina, jer su bili ugroženi životi moje djece i porodice uopšte, nije došlo do tragičnih posljedica zahvaljujući pukoj sreći. Naime, automobil koji su napadači zapalili bio je parkiran uz moju porodičnu kuću, a u sobi, odmah iznad na spratu, spavala je moja maloljetna ćerka”, ispričao je Vukelić.

Dodaje kako je širenje požara na sprat koji bi sigurno uhvatio stolariju na sobi u kojoj je spavala Vukelićeva ćerka, spriječio balkon.

Vukelić je podsjetio da je nakon prijave cijelog slučaja, istragu preuzela Policijska stanica Lauš, konkretno inspektori Pero Vidović i Jovica Savić.

Banjalučki vatrogasac dodaje da želi vjerovati kako policija istragu vodi u skladu sa zakonom, ali ujedno strahuje da bi čitav slučaj mogao završiti kao i onaj u kojem je prvo zapaljeno auto, pa imovina njegovog rođaka Milana Vukelića, a koji je nakon paljevina imovine mučki ubijen i čije ubistvo do danas nije rasvjetljeno.

“Pitam se samo da li u ovakvim slučajevima istraga zavisi od imena oštećenog, pa ako je neko nebitan, onda se istraga otegne u beskraj. Ne želim u to vjerovati”, istakao je Vukelić.

Kukavički napad na opozicionara

Član gradskog odbora PDP-a koji je bio na meti za sada nepoznatih napadača navodi da ne zna ko bi mogao stajati iza kukavičkog napada, jer do sada izuzev svađe sa jednim komšijom, nije imao većih problema.

“Jesam opozicionar, član sam gradskog odbora PDP-a i kao čovjek, odnosno otac, podržavam Pravdu za Davida i bio sam na njihovim skupovima. Zbog čega su zapalili auto još uvijek mi nije jasno, ali nadam se da će policija otkriti ko su napadači, a onda i nalogodavce kako bi dobio odgovor i na ova pitanja”, izjavio je Vukelić.

Dodao je kako ga napad nije uplašio, ali jeste zabrinuo, obzirom da su svemu svjedočila maloljetna djeca i supruga.

Pronašao štap sa nagorjelom tkaninom

Vukelić se za Gerilu prisjetio i kritične večeri kada je gotovo slučajno shvatio da ispred porodične kuće bukti požar.

“Spavao sam i oko jedan čas iz sna me probudilo neko šištanje. U prvi mah sam mislio da su to kiša i vjetar koje su najavljivali tokom noći, ali sreća je pa sam ustao i izašao u hodnik. Tada sam primjetio svjetlost koja je dolazila sa vana. Otvorio sam ulazna vrata i jasno vidio da gori automobil koji sam parkirao ispred garaže”, ispričao je Vukelić.

Obukao je šta mu je prvo došlo pod ruku, namjeravajući da dođe do garaže, kako bi uzeo aparat za gašenje požara. Međutim, vatra je bila toliko jaka da se Vukelić, iako je vatrogasac nije mogao približiti automobilu.

“Plamen je bio prejak i u kratkom roku uhvatio je cijeli auto. Kako sam vatrogasac u tom trenutku sam znao da mi od pomoći neće biti aparat za gašenje požara koji sam držao u garaži. Pozvao sam kolege koji su u rekordnom vremenu došli i ugasili požar”, prisjetio se Vukelić.

Ubrzo je banjalučki vatrogasac u blizini automobila otkrio drveni štap, ali i glavni razlog zašto je vatra u rekordnom vremenu progutala cijeli auto.

“Na tom štapu jedan dio bio je nagorio, a vidio sam i fragment tkanine. Tada mi je bilo jasno da je auto zapaljen”, istakao je Vukelić.

Daljom provjerom, Vukelić je utvrdio i da je auto prije paljevine posut lakom kako bi šteta bila što veća, a njegove sumnje potvrdili su i policajci koji su obavili uviđaj.

“Vatrogasac sam i znam kakvu štetu pravi lak, za razliku od benzina koji vrlo brzo ispari”, prokomentarisao je Vukelić dodavši da je onaj ko je zapali auto odabrao pravi trenutak, jer napadači na kraju nisu zapalili auto koji je u njegovom vlasništvu, već auto od kolege koji je još ranije otišao u Njemačku, ali ga je ostavio Vukeliću da se služi s tim.

“Sve mi je nakon ovoga prošlo kroz glavu, da li sam ja meta napada, da li je meta napada taj auto, odnosno kolega, ili su mislili da je auto komšijin, ali shvatio sam da su napadači tačno znali gdje ja živim, a to je slijepa ulica u koju morate doći sa namjerom, odnosno unaprijed pripremljenim planom za ovako nešto. Na kraju auto su zapalili pred mojom kućom i ugrozili živote moje porodice, djece i mene lično”, zaključio je Vukelić.

gerila.info

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

“Silovao me Suvara zvani Hans”: Potresno svjedočenje žene o zločinu koji je počionio Đajićev saradnik

Objavio

u

Na suđenju Dušku Suvari, optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva se prisjetila dana kada ju je optuženi silovao i seksualno zlostavljao.

Braća Suvara su saradnici Vlade Đajića.

Svjedočeći iz posebne prostorije uz distorziju slike, svjedokinja S-2 ispričala je da je 1992. godine živjela u Glamoču, u porodičnoj kući s mužem i dva sina.

Kazala je da je 30. juna, negdje oko 20 sati, bila s mužem u kući, dok su njeni sinovi bili vani, piše BIRN – Detektor.ba.

Tada je ispred kuće naišla grupa naoružanih uniformisanih vojnika, među kojima je bio i Suvara, koji je nju i njenog muža, nakon što je pucao u ulazna vrata, ugurao uz stepenice u dnevni boravak s pištoljem i poluautomatskom puškom, dok su se ostali vojnici smijali, rekla je svjedokinja. Ispričala je da Suvaru, koji ima nadimak Hans, poznaje odranije.

Posvjedočila je da je s mužem sjela na kauč, a da im je Suvara, koji je kod sebe imao i bajonet, prislonio glavu uz glavu, stavio im pištolj na sljepoočnice, a zatim zatražio da mu daju 500 maraka i zlato.

Tvrdi da je tada, nakon što su mu kazali da te pare nemaju, počeo galamiti, pucati u plafon te bajonetom udarati od stol i viseću kuhinju.

Ja sam na ruci imala prsten, međutim on nije pristao, nego je rekao da hoće mene. Moj muž ga je molio da to ne radi”, izjavila je svjedokinja, dodavši da je naredio njenom mužu da ostane u kući, a nju istjerao niz stepenice.

Prisjetila se da ju je Suvara gurao kroz baštu puškom, dok je pištolj držao pod njenim potiljkom te da su tada sreli njenog starijeg sina, kojeg je on otjerao.

Izjavila je da misli da su hodali dva ili dva i po kilometra prema polju, prije nego joj je naredio da svuče odjeću sa sebe, prilikom čega ga je ona molila da to ne radi. Kazala je da ju je nakon toga silovao i seksualno zlostavljao na razne načine te da je nožem parao po leđima, ali da u tom momentu nije osjećala nikakav bol jer je, kako je ispričala, molila Boga da je ubije.

“Iživljavao se na sve moguće načine, možda dva sata ili više. Stalno mi je psovao mater”, izjavila je S-2, objasnivši da ju je poslije toga vratio kući, gdje ona nije zatekla svog muža niti sinove, te da je nakon toga otišla u jednu firmu, gdje se sakrila.

Ubrzo je saznala da su se njen muž i sinovi nalazili kod komšija.

“U kući komšije sam zatekla djecu izbezumljenu. Plakali su jer su mislili da sam ja ubijena, jer su se čuli pucnji pa su oni mislili da sam ja mrtva”, rekla je S-2, dodavši da je sutradan dala izjavu policiji, nakon čega su je odveli kod ginekologa, ali je on nije mogao pregledati jer nije bilo struje.

Svjedokinja je kazala da su Glamoč napustili 7. maja 1993. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992. godine, kao pripadnik tzv. vojske RS, dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, ženske osobe prisilno odvodio iz njihovih kuća, silovao ih i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede. Nastavak suđenja je zakazan za 25. februar.

Inače, Suvaru je uhapsila SIPA, u martu 2019, u Banjoj Luci.

Ko je Duško Suvara

Suvara je u Okružnom sudu u Banjaluci 1997. godine osuđen na 14 godina zatvora zbog razbojništva u kome je ubijen i opljačkan portir preduzeća Panonka u Banjaluci.

Potom ga je isti sud 2008. godine opet osudio na 15 godina zatvora zbog ubistva Anice Mijatović (57) iz Banjaluke, koje se dogodilo 1995. godine. Kazna mu je objedinjena s ranijom presudom i u zatvoru je proveo oko 15 godina.

Nedugo po izlasku iz zatvora Okružni sud u Banjaluci osudio ga je na još jednu jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva, pokušaja ubistva i više pljački koje su 90-tih počinjene u Glamoču.

Proglašen je krivim da je u noći između 31. januara i 1. februara 1994. godine ubio Fiju Duganhodžića i Đug Fizu u glamočkom naselju Duboki Put, kao i da je 19. marta 1993. godine pokušao da ubije Mleću Zeljković u naselju Luke.

Zajedno sa još desetoricom optuženih osuđen je što su tokom 1993. i 1994. godine u Glamoču opljačali pet bošnjačkih porodica, kojima su uz prijetnju oružjem oteli ukupno 5 700 njemačkih maraka. Među osuđenim razbojnicima bio je i njegov brat Goran Suvara zvani Drot kome je izrečena kazna od šest godina zatvora- inače, jedan od onih koji su “dobro poznati bh. policiji”.

Suvari su sve presude izricane godinama nakon što su djela počinjena, tako da je praktično s prvom presudom od 15 godina “odležao” i kazne koje su mu izrečene 2008. i 2014. godine.

Nastavite čitati

Hronika

BEJZBOL PALICOM pretukao čovjeka pred djeteom, sin doživio traumu, otac završio u bolnici

Objavio

u

Naime, S. S. (53) iz Teočaka čiji je identitet poznat redakciji, brutalno je napao i bejzbol palicom i šakama pretukao srpskog državljanina, B. A. (40) kojem je tom prilikom naneo teške telesne povrede u vidu frakture nosa, kontuzije grudnog koša, distorzije skočnog zgloba, a sve pred očima njegovog maloljetnog sina (16) koji je preživio tešku traumu, ekskluzivno saznajeAloonline.ba.

Nesrećni muškarac javio se našoj redakciji i ispričao strahotu koju je doživio. Kako kaže, sve se dogodilo zbog „prepirke“ u saobraćaju, kada je za sekundu izbjegao nesreću jer mu je S. S. divljačkom vožnjom, iz čista mira, presjekao put.

– Sa šesnaestogodišnjim sinom sam išao iz Ugljevika ka Bijeljini. Vozili smo se normalno, a onda je u mjestu Donja Trnava na jednom pravcu, iz suprotnog smijera, potpuno neočekivano izletjelo vozilo ispred mene i presjeklo mi put. Za dlaku sam izbjegao direktan sudar, jer sam doslovno u posljednjem trenutku uspio automobilom da izmanevrišem i pređem u suprotnu traku. Nigdje drugo nisam mogao, sreća pa niko nije išao u suprotnom pravcu. Tragedija izbjegnuta za sekundu. Zaustavio sam automobil i pitao vozača „Zašto si to uradio?“. Nakon toga, čovjek izlazi iz automobila, vadi bejzbol palicu, a iza njega staje još jedno vozilo – započeo je vidno potresen B. A.

Iz Punta su izašla dva čovjeka koja su stala iza napadača. B. A. iz Srbije nije mogao ni naslutiti kakav horor ga čeka.

– Počeo je da me bije. Prvi udarac sam zadobio bejzbol palicom u stomak, a nakon toga me pesnicom onesvijestio i pao sam na pod. Nekoliko minuta sam ležao krvav, dok je to sve gledao moj  sin. Dok sam ležao na podu, čuo sam glasove koji govore „Nemoj dijete, nemoj dirati dijete“. Pokušao sam da ustanem, obgrlio sina i ušao u automobil. Međutim, napadač je u tom momentu bejzbol palicom počeo lupati po vozilu čime je pričinio materijalnu štetu. I kada sam nekako „uletio“ u kola, oni ni tada nisu odustajali. Pokušali su svojim autom da „čuknu“ moje vozilo – rekao je srpski državljanin.

Pogubljen i uplašen, samo želeći da pobjegne sa mjesta događaja i skloni istraumirano dijete odatle, sjeo je u auto i vozio do prve benzinske pumpe.

–  Izašao sam krvav iz auta, ljudi su se prepali, gledali su me zgroženo. Svi su pitali šta mi se dogodilo pa sam im ukratko ispričao i otišao u policijsku stanicu Bijeljina gdje smo sastavili zapisnik. Dijete je bilo istraumirano, šokirano, preplašeno… a mene su odveli u bolnicu gdje su me hospitalizovali. U bolnici su mi konstatovali frakturu nosa, kontuziju grudnog koša, distorziju skočnog zgloba – zaključio je B. A.

Napadnuto lice, državljanin Srbije, ležao je u bolnici dva dana zbog zadobijenih povreda na putu ka Bijeljini, a protiv napadača je podneta krivična prijava, dok se za ostalom dvojicom i dalje traga.

aloonline.ba

Nastavite čitati

Hronika

„Osuđen sam jer sam sudiju i tužioca NAZVAO BUDALAMA“ Penzioner (83) negira da je pretukao ženu zbog cigarete

Objavio

u

Desimir Šućur (83), koji je nedavno u Osnovnom sudu u Banjaluci osuđen zbog toga što je pretukao ženu, kaže da nije kriv i da je dobio kaznu zbog toga što je sudiju i tužioca nazvao budalama.

Šućur, koji je inače ljekar u penziji, pravosnažno je osuđen u Osnovnom sudu Banjaluka na novčanu kaznu u iznosu od 1.200 KM zbog nanošenja tjelesnih povreda oštećenoj sugrađanki B.S. Kako je navedeno tada u presudi, motiv napada na B.S. je to što je na autobuskom stajalištu kod jednog tržnog centra sjela kraj Šućura, zapalila cigaru i duvala dim u njega.

Prema presudi, on ju je tada napao i nanio više tjelesnih povreda.

“Dim u lice”

U razgovoru za Srpskainfo Šućur i dalje tvrdi da nije kriv i da je nije udario, ali kaže da je vjerovatno osuđen zbog toga što je uvrijedio sudiju i tužioca.

– Čim je počelo suđenje ja sam na prvom ročištu pitao koja je budala napisala ovu optužnicu i koja je budala od sudije potvrdila tu istu optužnicu. Zbog toga su me uzeli na zub i na kraju osudili iako nisam kriv – ističe Šućur.

Kaže da nikada u životu nije udario ženu i da mu nikada nije palo ni na pamet da to uradi.

On je ispričao da se incident desio 10. jula 2018. godine, kada se vraćao sa pijace i sjeo na klupu autobuske stanice, ispred prodavnice „Verno”.

– Preko puta mene sjedila je mlada djevojka. U međuvremenu je naišla neka krupnija starija žena, zadihana i sjela je između nas dvoje. Čim je sjela zapalila je cigaretu, povukla dim i izduvala isti meni u lice. Ja sam laganim glasom rekao: ”Pa, draga gospođo, da sam znao da ćete vi zapaliti cigaretu ne biste vi sjeli ovde, jer sam alergičan na duvan”.

“Pala po inerciji”

Ona je trenutno povikala: „Ma j… ti svoju majku, nije ti ovo ćaćevina”. Nije ni izgovorila „ćaćevina” počela me tući po glavi rukama. Brzo sam smislio da se treba povući, jer sam zaključio da se ne radi o „zdravoj“ ženi – kaže Šućur.

Dodaje da je ustao i pošao nazad, ali da je ona potrčala za njim i počela ga tući rukama i nogama i gurati.

– Jednom sam osjetio da ću pasti na leđa, pa sam se odlučio izmaknuti u lijevu stranu. Gospođa je dobila slobodan otvoren pravac, a kako se nadvila na mene svom snagom me gurala i tukla, po sili inercije je pretrčala pored mene i nakon dva-tri koraka pala svom težinom na betonsku podlogu. Vidio sam šta se dešava i zaključio da je ona ušla u tako afektivno stanje, da nije znala šta radi. Da je izgubila ravnotežu i pala. Ona se tako ležeći potrbuške vrpoljila i nije bila pri svijesti, jer je i nogama i rukama i dalje tukla tu podlogu, i glavom, te se pokušavala prevrnuti na leđa. Ona se uopšte nije mogla podići – prepričava Šućur.

Kaže da su tada naišle tri žene sa pijace koje su pitali šta se dešava.

– Jedna je govorila „Šta je ovo ovoj gospođi? Šta se ovo dogodilo i ko joj je ovo uradio?” Spazivši mene na tri, četiri metra od nje povika: „Ovo je sigurno uradila ona stara drtina”, te je povikala da se zove policija. Prišle su joj i pomogle da se okrene na leđa i podigle je. Uzeo sam svoju kesu, koja je bila kraj klupa, sjeo sam u autobus i otišao kući – kaže sagovornik Srpskainfo.

“Od humaniste do manijaka”

Dodaje da se iznenadio kada je dobio optužnicu i vidio kakve je povrede B.S. navela da je dobila. Ističe da ne postoji šanse da ih neko zadobije na takav način kako je napisano u optužnici.

– Ona je to tako glumački napisala, poput Lava Tolstoja, i odglumila, ali iole zdrav čovjek koji ima znanja o povredama ne bi mogao povjerovati da su takve povrede nastale na taj način. Može li se iko shvatiti da ja kao ljekar od 80 godina obaram ženu, tučem i vučem na način kao što je ona to opisala. Da sam to uradio, sam sebe bih proglasio manijakom – poručuje Šućur.

Kaže da je tokom jednog ročišta prikazan i snimak sukoba, da se tu vidjelo da se sve desilo kako je on opisao, ali da je nedostajao dio kada je ona pala.

Ističe da je po ponašanju sudije vidio da će mu izreći „zločinačku presudu“.

– Smatram da se ovdje radi o skandaloznoj presudi, koja u istoriji sudstva nije izrečena. Takođe mi je nanesena psihička šteta, jer sam nevin okrivljen i zločinački kažnjen, a cijeli svoj život sam posvetio pružanju pomoći ljudima, bez obzira kojem polu pripadaju. Od humaniste me napraviše manijakom – istakao je Desimir Šućur.

TREBA DA PLATI 1.200 MARAKA

Šućur je pravosnažno osuđen u Osnovnom sudu Banjaluka na novčanu kaznu u iznosu od 1.200 KM zbog nanošenja tjelesnih povreda oštećenoj na autobuskom stajalištu u blizini jednog tržnog centra. U presudi je navedeno da je on fizički napao oštećenu tako što ju je jednom rukom uhvatio za vrat, a drugom za lice, a zatim je oborio na tlo.

– Dok je ležala na tlu, nogama i rukama ju je više puta udario po glavi i leđima, a kada je pokušavala da ustane, nije joj dozvolio već je nastavio udarati rukama i nogama po glavi i tijelu i nanio joj povrede u vidu krvnog podliva prsta lijeve ruke, te nagnječenja podlaktice, u slabinskom predjelu, u predjelu desnog koljena, glave, te istegnuće desnog skočnog zgloba – navedeno je u presudi Osnovnog suda Banjaluka.

Prema svjedočenju žrtve, ona je kritičnog dana bila na pijaci, a zatim došla do autobuske stanice ispred robne kuće, te prišla klupi i spustila ceker. Nakon što je htjela zapaliti cigaretu, optuženi joj je oteo i bacio, te je, kako navodi, rukama uhvatio za vrat i oborio na beton, gazio nogama po dlanu lijeve ruke, po leđima, a glavu udarao o beton i nije joj dozvoljavao da ustane.

Srpska info

Nastavite čitati

Trending