Pratite nas

Hronika

POLICIJA SRPSKE U KONTINUIRANOJ AKCIJI Ispitane imovine od nekoliko miliona maraka

Objavio

u

Policija Srpske pojačala je finansijske kontrole sa ciljem otkrivanja nelegalno stečene imovine, a pod lupom se samo lani našlo više desetina osoba čija je imovina procijenjena na nekoliko miliona maraka.

U izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS za prošlu godinu, koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine krajem maja, navedeno je da je policija postupala u 142 istrage i provjere, odnosno u 27 finansijskih istraga, pet krivičnih i 110 provjera na utvrđivanju nelegalno stečene imovine. Broj istraga i provjera koje se odnose na nelegalno stečenu imovinu veći je za 2,2 odsto nego godinu ranije.

– Podneseno je 27 izvještaja nadležnim tužilaštvima od kojih se 18 odnosi na finansijske istrage, dok se dva izvještaja odnose na počinjena krivična djela, a sedam o preduzetim mjerama i radnjama – navedeno je u izvještaju MUP-a.

Takođe su izvršene finansijske provjere 136 osumnjičenih povezanih fizičkih i pravnih lica.

– Predloženo je i određivanje privremene mjere oduzimanja radi obezbjeđivanja pokretne i nepokretne imovine vrijedne 13,41 miliona maraka – podaci su MUP-a.

Blokirana imovina procijenjena je na 165.430 maraka, dok utvrđena nesrazmjera vrijednosti imovine sa zakonitim prihodima doseže 7,04 miliona KM.

– Vrijednost blokirane, privremeno i trajno oduzete imovine u datom periodu nije moguće svaki put tačno iskazati u izvještajima, jer se u zavisnosti od odluke suda dešava da imovina koja je blokirana prelazi u privremeno ili trajno oduzetu – podvukli su u MUP-u.

Odlukom Vlade RS još u septembru 2020. godine kao Kancelarija za oduzimanje imovine određeno je Odjeljenje za finansijske istrage i pranje novca Uprave kriminalističke policije MUP-a. Time je ispunjena jedna od ključnih preporuka Evropske komisije o članstvu BiH u EU i pratećeg analitičkog izvještaja, kao i obaveza usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom EU.

Kancelarija je zadužena da omogući praćenje i identifikaciju nelegalno stečene imovine nakon počinjenog krivičnog djela i ostale imovine povezane sa kriminalom koja može postati predmet oduzimanja po naredbi nadležnog sudskog organa u toku krivičnog postupka. Kancelarija je zadužena i za podnošenje zahtjeva i razmjenu podataka između nadležnih domaćih i stranih tijela u svrhu sprovođenja traganja, istraživanja i utvrđivanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom. Republika Srpska je time bila prva u BiH koja je preduzela ovaj korak i uspostavila pomenutu kancelariju u okviru procesa unapređenja kapaciteta u borbi sa organizovanim kriminalom.

Projekti

Policija Srpske učestvuje i u projektu jačanje borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi kroz poboljšanje regionalne saradnje u oduzimanju imovine, upravljanju i ponovnoj upotrebi. Taj projekat sprovodi OSCE Sekretarijat Misije u Beču i lani je održano nekoliko sastanaka u vezi sa tom temom.

Izvor: Alo

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

Fočak uhapšen u rafting kampu: Pijan nožem izbo gumene čamce

Objavio

u

Dražo P. iz Foče uhapšen je zbog sumnje da je u rafting kampu pijan izbušio četiri gumena čamca, te prijetio vlasniku kampa, saznaje “Glas Srpske

Iz Policijske uprave Foča saopštili su, navodeći inicijale osumnjičenog, da je do incidenta došlo u ponedjeljak, te da se osumnjičeni tereti za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, kao i oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

– Osumnjičeni se tereti da je na rafting kampu u mjestu Hum kod Foče vlasniku kampa  iz ovog grada pijan uputio ozbiljne  prijetnje po život i tijelo, a zatim je upotrebom oštrog predmeta oštetio gumene čamce za rafting, čime je pričinjena materijalna šteta od oko 8.800 evra – navedeno je u saopštenju policije.

Dodaju da je osumnjičeni alko-testiran nekon čega je utvrđeno da ima 1,7 promila alkohola u organizmu.

– Kod osumnjičenog je prilikom kontrole pronađen i oduzet nož koji se može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela – dodaju iz policije.

Obavješten je tužilac Okužnog tužilaštva  Trebinje koji je naložio da se preuzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnih djela.

Nastavite čitati

Hronika

PRAVILE FIKTIVNE UGOVORE ZA STANARINE POSLANIKA! Podignuta optužnica

Objavio

u

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dobrile Pletikosa i Maje Pletikosa Kolašinac koje su optužene da su sačinjavale fiktivne ugovore o zakupu stanova za poslanike Predstavničkog doma Federacije BiH (FBiH).

Optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo tereti Dobrilu Pletikosu da je tokom 2013. i 2014. godine, obavljajući poslove sekretara Administrativne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sačinila više fiktivnih ugovora, dok je Maja Pletikosa Kolašinac optužena za pomaganje u činjenju krivičnog djela, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

One su optužene da su na taj način sebi pribavile nezakonitu korist u iznosu većem od 9.000 KM.

Za glavni pretres Tužilaštvo je predložilo saslušanje 11 svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Avaz

Nastavite čitati

Hronika

HOROR U SARAJEVU Taksista osumnjičen da je silovao maloljetnicu

Objavio

u

Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prijavljen je taksista iz Sarajeva pod sumnjom da je silovao 16-godišnjakinju 30. juna odnosno prošlog četvrtka.

Maloljetnica je iz Lukavice krenula do grada i pozvala je taksi.

Čim je sjela u automobil, taksista je zaključao vrata i počela je njena agonija, saznaje portal Avaza.

Kada je nesretnu maloljetnu djevojku pustio iz automobila, ona je uspjela nazvati majku i prijatelje.

Taksista je uhapšen.

Izvor: Srpska info

Nastavite čitati

Trending