Pratite nas

Društvo

Poštanska štedionica Srpske ide u stečaj

Objavio

u

Vlada Republike Srpske odlučila je da pokrene stečaj u Poštanskoj štedionici RS, dvije decenije nakon što joj je oduzeta dozvola za obavljanje bankarskih poslova.

Odluka o pokretanju stečaja u Poštanskoj štedionici, koja je u vlasništvu Ministarstva finansija RS (78,3 odsto) i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (21,7 odsto) donesena je u junu na Skupštini akcionara. Na osnovu te odluke Ministarstvo finansija je juče podnijelo prijedlog za stečaj Vladi RS koja ga je prihvatila.

Razlog za otvaranje stečaja je loše poslovanje i platežna nesposobnost preduzeća koje se proteklih godina bavilo izdavanjem poslovnih prostora koje ima u svom vlasništvu.

Zbog nastupajuće platežne nesposobnosti i lošeg poslovanja došlo je do nemogućnosti izmirivanja obaveza usljed čega je račun društva blokiran krajem februara od strane privrednog društva Čistoća. Zbog neplaćanja komunalnih usluga i procjene da Poštanska štedionica RS ne može da ostvari dovoljne prihode u cilju nastavka normalnog poslovanja, Nadzorni odbor preduzeća je dostavio Skupštini akcionara prijedlog odluke o pokretanju stečaja, kazali su za CAPITAL u Ministarstvu finansija RS.

Pojasnili su da je Zakonom o stečaju propisano da Vlada daje saglasnost za pokretanje stečajnog postupka kada se radi o preduzeću u većinskom vlasništvu RS, te je zbog toga Ministarstvo finansija predložilo Vladi donošenje ove odluke.

Inače, zgrada Poštanske štedionice u centru Banjaluke prodata je prošle godine kompaniji „Prointer“ za 2,6 miliona KM na licitaciji koja je održana na Đurđevdan prošle godine, u jeku pandemije virusa korona i ograničenog kretanja.

Zgradu je prodao Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, nakon što mu je Poštanska štedionica ustupila tu nekretninu zajedno sa zemljištem na ime djelimičnog izmirenja obaveze nastale po osnovu sudskog spora koji je Fond dobio.

Na kraju prošle godine Poštanska štedionica je imala još 2,86 miliona KM neizmirenih obaveza prema Fondu PIO, a po osnovu tog spora.

U Fondu su ranije za CAPITAL rekli da je Poštanska štedionica nakon gubitka dozvole za obavljanje poslova osnovne djelatnosti svoje poslovanje svela na izdavanje poslovdnog prostora od kojeg je imala određene prihode iz kojih su pokrivani minimalni tekući rashodi, ali ne i dugovi iz ranijeg perioda.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Poznat identitet muškarca čije je tijelo pronađeno u Vrbasu kod Banjaluke

Objavio

u

By

Identifikacijom je utvrđeno da je u rijeci Vrbas, u mjestu Jagare kod Banjaluke, prije dva dana pronađeno tijelo Nenada Koprene (66), potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je, s ciljem da se utvrdi uzrok smrti, naređena obdukcija, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetimo, tijelo je pronađeno 4. jula ujutru, te je tada ovaj slučaj prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policajci su izvršili uviđaj, kojem je prisustvovao dežurni mrtvozornik.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

ŽIVOT SVE SKUPLJI Ogorčeni građani pozivaju na proteste

Objavio

u

By

Već nekoliko dana na Fejsbuku građani iz cijele Bosne i Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim talas poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 000 članova, dok dodatno više od 30 000 ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

U 19 časova protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 časova protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim gradovima BIH.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti: suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, obračun PDV na cijenu goriva od 2 KM, uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Još neki od zahtjeva građana su povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, te povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM, piše Dnevni Avaz.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Trending