Pratite nas

Nekategorisano

Postavljena traka oko objetka “Kajak – terasa” u vlasništvu porodice Radišić

Objavio

u

Jutros je oko ugostiteljskog objekta “Kajak terase” postavljena traka, čime je on i zvanično zatvoren. Ranije je najavljeno da će ovaj objekat biti srušen jer je sagrađen nelegalno na gradskom zemljištu.

Kao što je i ranije najavio gradonačelnik Banjaluke Drasko Stanivukovic jutros je u ovom gradu svečano “zatvorena” nelegalno izgrađena terasa ugostiteljskog objekta “Kajak”. 

“Ovo je naša imovina, vraćamo je!”, napisao je Stanivukovic na panou prije nego se obratio novinarima.

On je rekao da je terasa ugostiteljskog objekta “Kajak” nelegalno izgrađena na gradskom zemljištu.

“Ovo je za gradjane svečan dan i čin u kojem počinje nova epoha u gradu Banjaluci. Ovo svečano zatvaranje je važnije od svih svečanih otvaranja koje smo imali u proteklih 20 godina. Ovo je naša zemlja, naša imovina”, kazao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ova traka crvene boje simbolozuje crvenu liniju koju su, kako kaže, oni već odavno prešli.

“Danas smo došli ovdje da vratimo ono sto je naše, a na našem je neko izgradio parkinge i objekte. Naravno da ćemo tražiti način da vratimo dobit koja je stečena ovdje na gradskom zemljištu”, dodao je Stanivukovic uz poruku da se on pita bager bi već bio ovdje da nelegalnu gradnju sruši.

Pomenuti objekat pripada porodici kontroverznog biznismena iz Banjaluke Mileta Radišića.

Miloš Stevanović, advokat porodice Radišić, je rekao da postoji procedura i da je inspektor dao rok od 30 dana da se porodica Radišić “iseli” sa posjeda.

“Vjerujem da će gradske institucije imati razumijevanja. Tri hiljade porodica živi od posla koji drži porodica Radišić”, kaže Stevanović.

“Nije sporno ovo sto je gradonačelnik rekao, ona jeste gruntovno na parceli grada. Izgrađena je 2017 i mi ispunjavamo uslove za legalizaciju”, kaže Stevanović.

Naa pitanje zašto je Radišić odlučio da gradi na zemljištu koje je gradsko, Stevanovic je poručio da ne zna.

Kako je ranije rekao gradonačelnik Banjaluke, rok za legalizaciju ovog objekta je prošao i po zakonu on ne može biti legalizovan, te je najavio da će biti srušen.

Ovom činu postavljanja crvene trake oko objekta “Kajak” prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović. 

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending