Pratite nas
Mozzart Banner

Društvo

POTPREDSJEDNIK PDP-a Banjaluka poručio SNSD-u: Grad jači od pojedinca

Objavio

u

Rušenje poznatog nelegalno sagrađenog restorana Kajak danas u Banjaluci izazvalo je niz reakcija, a najnovija stiže i od popredsjednika Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Nebojše Drinića.

Mozzart Banner

– Svojim postupcima i bahaćenjem koje im je SNSD vlast omogućila pokušali su uvjeriti narod da pojedinac može biti iznad institucija, rekao je Drinić

Drinić dodaje da su danas pokazali da je Grad jači od svakog pojedinca.

Društvo

OTKRIVENO: Pogledajte da li su teroriste i vehabije pripremale SUKOB U BANJALUCI 9. JANUARA

Objavio

u

By

Terorista Fatih Hasanović, koji je za Dan Republike uhapšen u Doboju, označen je kao veoma opasna osoba, koju prate sve bezbjednosne agencije u BiH, saznaje Srpskainfo.

Mozzart Banner

Hasanović je pravosnažno osuđen zbog terorizma, odnosno zbog toga što je išao da ratuje u Siriju, a osim toga bezbjednosne agencije imaju informacije da on i dalje veoma aktivan pripadnik vehabijskog pokreta.

– Radi se o veoma opasnoj osobi, a zbog njegovog djelovanja prate ga bezbjednosne agencije u Republici Srpskoj, ali i na nivou BiH. Postoje veoma ozbiljne indicije o tome šta radi zadnjih godina na području BiH – kaže naš izvor.

On podsjeća da je Hasanović bio uhapšen i 2015. godine nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

Pritvor

Hasanović je bio uhapšen zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je u Policijskoj stanici Zvornik u proljeće 2015. ubio jednog policajca, a dvojicu ranio. Ibrić je prilikom ovog napada ubijen, a Hasanoviću je nakon hapšenja određen pritvor u kojem je ostao 30 dana. Nakon isteka pritvora on je pušten na slobodu.

– Ibrić je u tom napadu ubijen i zato je bilo teško dokazati njegovu povezanost s Hasanovićem. Postojali su veoma ozbiljni dokazi i indicije da su sarađivali i da ga je navodno Hasanović radikalizovao i nagovorio da napadne policijsku stanicu. Međutim, pošto je Ibrić tom prilikom ubijen, to je bilo skoro nemoguće dokazati – ističe sagovornik Srpskainfo.

Nakon puštanja na slobodu Hasanović je tužio BiH zbog neosnovanog zatvaranja i dobio sudsku presudu, po kojoj mu je pripalo 3.000 maraka.

– Iako je tada oslobođen, bezbjednosne agencije su nastavile pratiti njegovo djelovanje. Postoje veoma ozbiljne informacije da se on i dalje bavi radikalizovanjem Bošnjaka, što predstavlja veliku opasnost, ali i drugim nedozvoljenim radnjama – pojašnjava pomenuti izvor.

Zastave

Dodaje da zbog toga bezbjednosne agencije ništa ne prepuštaju slučaju i prate njegovo djelovanje, kako bi spriječili da se ponovo ne desi situacija slična kao u Zvorniku.

– Bezbjednosne agencije su imale informaciju da će on pokušati doći u Banjaluku 9. januara i zato je zaustavljen u Doboju i ubrzo vraćen kući. Postojale su i informacije da je Hasanović namjeravao da u Banjaluci izazove određene incidente i provokacije i zbog toga se nije smjelo dozvoliti da on dođe. Radi se o osobi sklonoj da izazove incidente i naruši bezbjednosnu situaciju –  kaže izvor Srpskainfo iz bezbjednosnih agencija.

Da je to bilo planirano, dodaje on, potvđuju i zastave koje su nađene kod njih.

Upravo, zahvaljujući informacijama bezbjednosnih agencija, on i njegova ekipa su kontrolisani na ulazu u Doboju.

Dobojska policija je prvo zaustavila „mercedes“ koji je vozio Muradif Muratović, a u kojem su bili Hasanović, Asim Fazlić iz Kalesije, te Šeherzada Ibrahimović iz Tuzle. Oni su kontrolisani jer se radi o bezbjednosno interesantnim osobama. Nakon što je policija zaustavila „mercedes“, iza njega je stalo još šest automobila kako bi vidjeli šta se dešava.

Poznati policiji
Daljom istragom, na jednoj benzinskoj pumpi u Doboju kontrolom „BMW“, koji je vozio Eldar Bureković, policija je pronašla 30 zastava. Zajedno s Burekovićem u vozilu je bio i Ensar Hodžić.

– Osobe u automobilu „BMV“ kontrolisane su na parkingu jedne benzinske pumpe u Doboju. Vozilo je tu parkirao E.B. iz Zenice, s kojim je bio E.H, a obje osobe su interesantne za službu i poslove bezbjednosti. U prtljažniku vozila pronađeno je 30 bijelih zastava na kojima se nalazio plavi grb sa ljiljanima. Osoba E.B. sankcionisana je zbog prekršaja iz člana Zakona o javnom redu i miru RS – saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Navodeći inicijale, istakli su da je daljim provjerama utvrđeno da su Hasanović i Fazlić evidentirani u službenim evidencijama MUP Srpske zbog terorizma i ekstremizma.

Stručnjaci za bezbjednost ističu da su aktivnosti koje je povodom 9. januara preduzeo MUP Republike Srpske pravi primjer kako treba postupati sa osobama koje se dovode u vezu s terorizmom ili drugim teškim krivičnim djelima.

– U praksi se pokazalo da bezbjednosne agencije na nivou BiH ne preduzimaju ništa nakon što se osobe osuđene za terorizam nađu na slobodi. Zbog toga postoji opasnost da se oni nastave baviti istim radnjama, jer se ništa ne radi u cilju njihove resocijalizacije – ističu sagovornici Srpskainfo.

Jedna grupa radikalnih Bošnjaka je 9. januara došla u Banjaluku gdje su objavljivali slike i snimke ispred džamije Ferhadije u Banjaluci s porukom da je „9. januara 1992. godine počeo genocid u BiH“. Sve snimke i fotografije objavljivali su na Fejsbuk stranici političkog pokreta „Vjera narod država“.

Prema našim saznanjima, oni su u Banjaluci bili pod budnim okom policije i nije postojala mogućnost da izazovu neke incidente.

Izvor: Srpskainfo.com

 

Nastavite čitati

Društvo

Policija ispituje drugove nestalog Mateja

Objavio

u

By

Devojka s kojom se čuo u Beogradu dala izjavu o drogiranju, pa se povukla!

Mozzart Banner

Saslušanja ovih mladića počela su tek sada jer su po povratku iz Srbije bili pozitivni na korona virus

Specijalni tim hrvatske policije počeo je u prostorijama PU splitsko-dalmatinske ispitivanje prijatelja nestalog Mateja Periša (27) za kojim se traga već 17. dan bez rezultata.

Pošto je načelnik UKP hrvatske policije Antonio Gerovac najavio da će Matejeve prijatelje saslušati, ako treba i po sedam puta, u petak su u ovu ustanovu počeli da pristižu mladići koji su poslednji čuli i videli nestalog mladića.

Saslušanja ovih mladića počela su tek sada jer su po povratku iz Srbije bili pozitivni na korona virus.

– Oni se ispituju u svojstvu građana radi davanja obaveštenja, a kako je već pre rečeno, ni na koji način se ne dovode u vezu s Matejevim nestankom. Svi su oni i poligrafski testirani i prošli su “detektor laži”, ali sasvim je moguće da i nakon ispitivanja u Splitu budu podvrgnuti istom testu – prenose mediji.

Paralelno sa tim, beogradska policija nastavlja da istražuje sve okolnosti nestanka Mateja Periša. Juče, 17. dan potrage za njim nastavili su da pretražuju rečna korita i obalu. Nekoliko dana ranije, policija je saslušala izvesnu Mariju S., Splićanku koja se, kako se sumnja, poslednja čula sa nestalim mladićem.

Mediji prenose, da je ova devojka policiji rekla da Mateja nije čula od buke, te i da on navodno koristi opijate. Analiza njenog telefona ukazala je i da je nju Periš kobne noći zvao čak dva puta. Ona je, navodno, sestra Matejevog dobrog druga koji nije došao sa njim u Beograd.

– Maja je često u Beogradu, a navodno je na društvenim mrežama kačila slike provoda iz jednog kluba koji se nalazi blizu mesta na kom je Matej nestao. Ne zna se da li je bila tamo i te večeri, ali se ne isključuje mogućnost da je Periš krenuo da se nađe s njom. Ona je, navodno, rekla da se javila na poziv i da nije čula šta joj Matej priča jer je bila glasna muzika u lokalu. Navela je da je Matej kao skiper morao naporno da radi jer je imao ciljeve koje je zacrtao i da nije mogao da ih postigne ukoliko ne konzumira opijate – kaže sagovornik.

Nenad Periš, otac nestalog, potvrdio je za Dnevnik.hr da se čuo s Majom.

– Ona mi je rekla da je te večeri Matej pokušao da stupi u kontakt s njom, jer je videla da ima propušten poziv. Naime, ja sam nju sreo na ulici ispred sedišta beogradske policije pre desetak dana. Bio je to slučajan susret i ona mi je tada kratko rekla da se ona i Matej nisu čuli, ali da je imala njegov propušten poziv. Verovatno je Matej, s obzirom na to da je ona bila u Beogradu, pokušao stupiti s njom u kontakt – rekao je Periš.

Podsetimo, Matej Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra, a njegovi prijatelji su, prema zvaničnim informacijama, nestanak prijavili 31. decembra u 18 časova. Mladić je, kako je rekonstruisano, bio u klubu “Gotik” u Beton hali, odakle je izašao u 1.43, pa trčeći otišao do Sava promenade. Tu mu se i gubi svaki trag, a nadzorna kamera ga je snimila kako silazi prema ledenoj Savi. Video-nadzor je Periša snimio i kako pliva, a tu je poslednji put i uhvaćen signal njegovog mobilnog, pet minuta posle dva časa.

Obrisala profile

Interesantno je i to da je Maja S., nakon što je javno dovedena u vezu s Perišem, obrisala nalog na Instagramu, a na Fejsbuku stavila crnu sliku.

– Blokirala je svakog ko ju je pitao za Mateja i nestala s mreža. Ovo je veoma čudno, jer su ona i Periš drugovi gotovo celog života. Inače, njen rođeni brat nije doputovao s Matejem jer je rekao da je u žalosti za drugom koji je poginuo jesenas, te da mu nije do slavlja – priča izvor iz Splita i dodaje da ne zna da li je atraktivna Splićanka još u srpskoj prestonici:

– Takođe, po Splitu se priča i da je Matej radeći kao skiper upravo bio zaposlen kod Maje S., koja poseduje brodove za prevoz turista.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

ZABRINJAVAJUĆE Spomenik na Banj brdu se raspada, nadležni nijemi na apel Grada

Objavio

u

By

Spomenik na Banj brdu postaje opasnost za sve posjetioce, ali uprkos tome, nadležni mjesecima ne reaguju.

Mozzart Banner

Jedini koji su se oglasili po ovom pitanju jesu u Gradskoj upravi Banjaluka. Kako kažu urađeno je ono što je u njihovoj nadležnosti – spomenik je ograđen kako niko ne bi mogao da prođe i poslat je dopis nadležnim republickim institucijma da što hitnije reaguju.

Podsjećamo da je Grad Banjaluka još krajem prošle godine upitio javni apel Vladi Republike Srpske za zaštitu i obnovu Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu, jednog od simbola Banje Luke i Republike Srpske i nacionalnog spomenika BiH, s obzirom na to da Grad nije nadležan za obnovu ovog spomenika.

-Obraćamo se Vladi Republike Srpske i resornim ministarstvima, kao nosiocima izvršne vlasti u Republici Srpskoj, bez namjere da upućujemo na eventualne krivce i sa iskrenom željom da pozovemo sve aktere na odgovornost i hitan angažman, kako bismo zaustavili višegodišnji proces propadanja jednog od simbola Banje Luke i Republike Srpske i nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – Kompleksa spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu – navedeno je u dopisu koji je upućen na adresu Vlade Republike Srpske.

Kako se navodi, Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i važećim zakonskim i podzakonskim aktima, odgovornost za obezbjeđenje pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju spomenika je na institucijama entiteta na čijoj se teritoriji spomenik nalazi. U konkretnom slučaju odgovornost je na Republici Srpskoj, odnosno na Vladi Republike Srpske, što je eksplicitno navedeno i u samoj odluci o proglašenju nacionalnog spomenika BiH iz 2013. godine.

-Bez urgentnog preduzimanja niza mjera, kako hitnih i kratkoročnih, tako i sveobuhvatnih, temeljnih i dugoročnih, fizičkoj opasnosti će biti izloženi posjetioci na lokaciji spomenika, a kao društvo ostaćemo bez jednog od kulturnih, političkih i civilizacijskih simbola borbe za slobodu i života, koje je Krajina dala u borbi protiv fašizma – ističe se u dopisu između ostalog.

Izvor: Insajder.in

Nastavite čitati

Trending