Pratite nas

Nekategorisano

Predmet formiran da obmane javnost – istrage nema

Objavio

u

Prošlo je više od pet mjeseci otkako je Tužilaštvo BiH saopštilo da je “formiralo predmet” u vezi sa slučajem ikona. Mada prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, istraga može trajati šest mjeseci, optužnica ili tužilačka odluka u ovom slučaju nije ni na vidiku.

“Formiran je predmet te će se izvršiti provjere”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH 18. decembra 2020. godine.

Te provjere traju i danas. Postupajuća tužiteljka Bojana Jolović još se, recimo, nije obratila Sudu BiH za izdavanje bilo kakve naredbe koja ima veze sa ikonom koju je 14. decembra prošle godine Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

Mada Tužilaštvo BiH i Gordana Tadić to neće priznati, istraga u predmetu ikona nikad nije ni pokrenuta. Sve je, zapravo, zavedeno pod oznakom KTA koja znači da “krivično djelo nije određeno” i da se ne zna počinilac.

“Okončanje istrage: (1) Tužilac okončava istragu kad nađe da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno da se može podići optužnica. Okončanje istrage biće zabilježeno u spisu. (2) Ako se istraga ne okonča u roku od šest mjeseci od donošenja naloga o provođenju istrage, tužilac će obavijestiti glavnog tužitoca o razlozima neokončanja istrage”, piše u članu 225 Zakona o krivičnom postupku BiH.

Dakle, da je donijelo naredbu o provođenju istrage, Tužilaštvo BiH bi već sredinom juna (najkasnije 18. 6. ) moralo donijeti tužilačku odluku u vezi sa ikonom ukradenom iz Ukrajine koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova.

“Povodom više medijskih upita, Tužilaštvo BiH informše medije i javnost da postupajući tužilac u predmetu  poznatom kao “Ikona”, intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka. Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je upućena molba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama. U ovom predmetu preduzimaće se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza”, saopštilo je Tužilaštvo BiH 20. januara ove godine.

Nekoliko dana ranije, Tužilaštvo BiH je izvijestilo javnost da će u vezi sa slučajem ikona, osim Milorada Dodika, saslušati i preostala dva člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Početkom februara (4.2.) Tužilaštvo BiH je saopštilo da je saslušalo Milorada Dodika u vezi sa slučajem ikona. Upravo riječ “saslušalo”  otkriva da je “poklonodavac” Dodik samo svjedok u ovom predmeru. Jer prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, svjedok se saslušava, a osumnjičeni – ispituje. Dodik je, dakle, samo svjedok u predmetu “ikona”. Preostala dva svjedoka čije je saslušavanje najavljeno – do danas nisu saslušana.

“Ne. Nikad nisam saslušan”, potvrdio je za Istragu član predsjedništva BiH Željko Komšić.

Isto su nam kazali i u Kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Od najave njihovog saslušavanja prošlo je skoro pet mjeseci. Jasno je, dakle, da je kompletan slučaj ikona farsa Tužilaštva BiH i Gordane Tadić.

(Istraga.ba)

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending