Pratite nas

Društvo

Predsjedništvo BiH jednoglasno: Štampaćemo milijardu KM, građanima po 100 KM!

Objavio

u

„Zbog rastuće ekonomske krize u svijetu, pa tako i kod nas, donijeli smo jednoglasnu odluku da štampamo milijardu KM, nakon čega će svaki punoljetni građanin dobiti po 100 KM jednokratne pomoći“, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

„Naše procjene govore da će sa štampanjem novca inflacija malo porasti, ali inflacija je rasla i ovako kad nismo štampali novac, pa se neće ni sad puno osjetiti. Zato ćemo građanima i dati po 100 KM, da oni što manje osjete inflatorni udar, jer je najvažnije da građani vide da nam je briga o njima na prvom mjestu. Najvažnije u svemu je da niko od građana ne bude diskrimisan: 100 maraka će dobiti i onaj ko ima milione maraka, isto kao i penzioner koji prima par stotina maraka penzije. Tu se ne smije praviti nikakva razlika, jer danas je svakome teško na svoj način“, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da je ovo najbolje rješenje za rastuću krizu. „Vidim da neki iz opozicije predlažu da smanjimo akcize na gorivo. Pa, od čega će onda živjeti ova naša država, jel’ mi treba da ostanemo bez tih prihoda, pitam ja vas? Taj film nećete gledati! Ovako će nam svima sa novom milijardom biti bolje. A naročito me raduje što će ovih 100 maraka moći da ublaži svakodnevne teškoće svakog našeg građanina, svejedno da li je bogat ili prima socijalnu pomoć. Važno je da jednako pokažemo brigu o svakom našem čovjeku. U to ime, ja ću se sa mojih 100 maraka počastiti s društvom u kafani!“, rekao je Komšić.

Dodik se zahvalio Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću na razumijevanju. „Ja odavno zagovaram da štampamo tu milijardu maraka, a sad kad su nas vrhunski stručnjaci uvjerili da je strukturna inflacija opet u modi i da nam može donijeti samo korist, predložiću da svakog mjeseca štampamo po jednu milijardu maraka. A onda će i naši građani biti bogatiji za po 100 maraka mjesečno. Posebno sam srećan zbog naših penzionera i radnika sa minimalcem, jer kao ubijeđeni socijaldemokrata znam koliko će svakome od njih značiti čitava stotina maraka. Mojoj porodici će veoma dobro doći, jer nam je mraz skoro opustošio voćnjake, jedva smo nešto malo štete naplatili, a moja plata ni za jedan fening nije porasla!“, rekao je Dodik.

Džaferović je istakao da je na ovu odluku pristao tek nakon razgovora sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. „Ja bez njega ne donosim nijednu odluku, jer četvere oči više vide, a dvije glave bolje misle od jedne, što kaže naš narod. Predsjednik Izetbegović me uvjerio da je ovo prava stvar, jer u naš narod treba unijeti malo optimizma i vjere u budućnost, pošto je, kaže, sve mnogo poskupilo, što sam i sam primijetio kad mi je on to kazao. Još nisam razmišljao kako ću ja potrošiti svojih 100 maraka pomoći, ali ću se svakako posavjetovati o tome sa predsjednikom Izetbegovićem“, objasnio je Džaferović.

Tekst je satiričnog karaktera / Buka Magazin

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

“HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA PERIŠA: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući

Objavio

u

By

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije telo je nađeno u sredu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu.

Kovčeg će biti izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali poslednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana.

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

– Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba – rekao je Nenad Periš.

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na “neverovatnom poslu”. Rekao je da je sa policajcima imao i “ljudski i profesionalan kontakt”.

– Hvala svakom policajcu… Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio neverovatan posao i hvala im na tome. Hvala i Mupu BIH. Hvala svim novinarima, snimateljima… Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vesti i boli – nastavio je Periš.

On se zahvalio i sveštenicima kataločke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju koji će, kako je rekao, doći sa episkopima u crkvu Svetog Ante u Beogradu.

– Hvala svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik il ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.

U dvorište crkve Sv. Ante polako pristižu građani koji su došli da se oproste od njega.

– Jadno dete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bi se oprostila od njega – kaže jedna Beograđanka, dok druga dodaje da je red da se isprati mladić nad čijom sudbinom su strepeli toliko vremena.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

SAZNAJEMO: Troje učenika i učiteljica u bolnici na Palama, dosta zaraženih na putu za Banjaluku

Objavio

u

By

Prava drama odvija se na ekskurziji sa mališanima iz osnovne škole Branko Radičević. Portal Banjaluka.net od pojedinih roditelja saznaje da su zbog težih simptoma troje učenika i jedna učiteljica završili u bolnici na Palama.

Kako nam je rekla jedna majka, radi se o dvije učenice i jednom učeniku, te jednoj učiteljici. Prema informacijama kojim ona raspolaže, i učenici koji su na putu za Banjaluku ima dosta zaraženih.

– Simptomi su kod troje učenika i učiteljice nešto gori, pa su zadržani u bolnici na Palama. U autobusu, kako nam javljaju, je pravi haos. Dosta djece teško podnosi put, povraćaju i nastala je panika – kazala je majka koja nije željela da joj navodimo ime.

Učenici su oko 22 časa krenuli sa Jahorine za Banjaluke, a očekuje se da u ranim jutarnjim časovima stignu kući.

Podsjećamo, djeca iz osnovne škole “Branko Radičević” koja su boravila u školi u prirodi na Jahorini, a u toku dana se pojavila informacija da je određen broj djece zaražen stomačnim virusom.

Prošle sedmice sa ekskurzije na Jahorini vratila su se djeca iz Prijedora, iz istog razloga. Svi oni, boravili su u hotelu “Nebojša”, a u inspekcijskoj kontroli utvrđeno je da nije bilo zaraznih supstanci u hrani i piću.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

MATEJEV TELEFON MOGAO BI DATI KLJUČNE ODGOVORE Kartica se može očistiti od blata i izvući gotovo svi podaci

Objavio

u

By

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Konačan odgovor na pitanje zašto je mladi Splićanin Matej Periš kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba “Gotik” u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio mogao bi dati mobilni telefon koji je pronađen u džepu mladićevih pantalona.

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i po mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje – zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

KARTICA MOŽE DA SE SPASI I SA NJE MOGU DA SE IZVUKU PODACI

Branislav Blagojević, sudski vještak, rekao je da je za početak najbitnije u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa tijelom, te da li ima mehaničkih oštećenja.

– U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi – priča Blagojević.

izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending