Pratite nas

Nekategorisano

Preduzeće “Eko Toplane” Banjaluka kralo struju?

Objavio

u

Radnici banjalučke „Elektrokrajine“ prijavili su policiji 25. februara ove godine da je jedno pravno lice iz Banjaluke na dvije lokacije u gradu, koristilo električnu energiju preko neprijavljenog strujnog brojila. Iz Policijske uprave nije saopšteno koje pravno lice je uhvaćeno u krađi.

Više informacija, kao i potvrdu svega navedenog zatražili smo od rukovodstva „Elektrokrajine“.

Iz „Elektrokrajine“ nismo dobili odgovor ni na jedno od ovih pitanja. Ipak, iz više izvora nam je potvrđeno da se radi o preduzeću „Eko toplane“ Banjaluka, kao i da nije riječ o dva brojila, kako su to naveli iz PU, već tri, i da je na svakoj lokaciji posebno, potrošena električna energija u iznosu od iznosu od 15.000, 20.000 i 30.000 maraka. Na taj način „Elektrokrajina“ je oštećena za 65.000 KM. 

Iz „Eko toplana“ sodgovorom na naša pitanja potvrdili su da su oni to pravno lice. Međutim, tvrde da se ne radi ni o kakvoj krađi struje, niti neovlašćenom korišćenju, već o grešci prilikom ispostavljanja računa sa toplotnih stanica.

„Kontrolom mjernih mjesta na navedenim podstanicama konstatovano je da se za tri podstanice ne ispostavljaju računi za utrošenu električnu energiju, iako “Eko toplane” redovno dostavljaju podatke o utrošku električne energije za ove podstanice. Radi se o podstanicama koje su preuzete na upravljanje od stare toplane, gdje je registrovana potrošnja električne energije na godišnjem nivou oko šest hiljada konvertibilnih maraka. Nakon dobijanja obračuna za utrošenu energiju za ove podstanice, “Eko toplane” odmah su izvršile uplatu po osnovu ispostavljenih faktura“ , poručuju iz preduzeća „Eko toplane“ Banjaluka.

Bilo da se u ovom slučaju radi o neispostavljanju računa, krađi struje ili nemarnom radu kako „Eko toplana“, tako i „Elektrokrajine“, odgovornost se mora utvrditi, poručuju iz opozicije.

Dodaju da se nijedno pravno lice, bez obzira o kome je riječ, ne smije tretirati drugačije u odnosu na građane, za koje nema tolerancije ako ne plaćaju svoje račune za struju.

“I onda se postavlja jasno pitanje, šta bi se desilo sa bilo kojim građaninom, da on, zamislite, nema prijavljeno brojilo ili da „Elektrokrajina“ zaboravlja da njemu ispostavlja račune. Ili u scenariju gdje od 2017. godine krađa električne energije okvalifikovana i kao krivično djelo. Zna se šta bi se desilo običnom građaninu. I ovdje je jasna situaciju da važe dvostruki aršini”, kaže Mirna Savić – Banjac narodni pokret “Banjaluka zove”.

A upravo je kao „Krađu električne energije ili prirodnog gasa“, ovaj slučaj okvalifikovalo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Iz Tužilaštva nam je potvrđeno da je predmet dodijeljen postupajućem tužiocu.

„Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka  dana 07. 04. 2021. godine, od strane Policijske uprave Banja Luka dostavljen je izvještaj protiv D. J. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Krađa električne energije ili prirodnog gasa” iz člana 225. stav 4. KZ Republike Srpske, na štetu “Elektrokrajine” Banjaluka. Pomenuti predmet dodijeljen je postupajućem tužiocu u radu  i rješavaće se po redosljedu zaprimanja prijava“, saopšteno je iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Kako saznajemo, navedena potrošnja od 65 hiljada KM, utrošena je za vremenski period od godinu dana. I pored tog dugovanja, električna energija nije bila isključena spornim toplotnim stanicama.

(BN TV)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Srpski predsjednik i premijerka dolaze u četvrtak u Banjaluku

Objavio

u

U četvrtak, 22. aprila, delegacija Republike Srbije, predvođena predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, boraviće u posjeti Republici Srpskoj.

Tom prilikom biće održana sjednica Vijeća za saradnju Republike Srpske i Republike Srbije, koje prati implementaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije, na kome će biti analizirano ostvarenje dosadašnjih zajedničkih projekata i razmotreni planovi budućih projekata Srpske i Srbije, koji će se realizovati kroz ovaj sporazum.

Tokom posjete Republici Srpskoj predsjednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastaće se sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem i predsjedavajućim i srpskim članom  Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

U okviru posjete Republici Srpskoj, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću biće uručeno priznanje Кljuč grada Banjaluke, koje mu je dodijelila Skupština grada, objavljeno je na sajtu predsjednice Republike Srpske.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Đajić o prvih 100 dana mandata Draška Stanivukovića: Gradonačelnik je primitivac!

Objavio

u

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić rekao je da se 100 dana mandata gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića mogu pamtiti samo po tome što je prvi put u istoriji ovaj grad bio pun smeća.

Đajić je naglasio da će SNSD težiti da se pozicija gradonačelnika vrati pismenim, obrazovaim ljudima koji znaju obavljati taj posao, a Stanivukovića nazvao primitivcem koji samo vrišti.

On ističe da nigdje nije zabilježeno da gradonačelnik čim je postavljen kaže da mu ne treba skupštinska većina.

– To je dokaz njegovog brzobrazluka, primitivizma, nepoznavanja elementarnih principa. Svi gradonačelnci prije njega su bili i kvalifikovaniji i školovaniji ljudi, od Radojičića, Gavranovića, Davidovića… Nikada nisu pravili performanse, skiku, galamu, vrijeđali. Znači, Banjaluci ne trebaju problemi – rekao je Đajić za ATV.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas da su u ovom gradu započeti važni procesi i da je za 100 dana njegovog mandata mnogo urađeno.

Nastavite čitati

Nekategorisano

ATV: Nenad Trbić nije smijenjen i ostaje glavni urednik Informativnog programa

Objavio

u

Alternativna televizija objavila je na svom internet portalu demanti našeg teksta pod naaslovom: ,,Zbog gostovanja Stanivukovića smijenjen glavni i odgovorni urednik ATV-a“.

Demanti prenosimo u cjelosti:

Povodom tendencioznih i neprovjerenih navoda pojedinih domaćih medija, ATV ističe da Glavni urednik Informativnog programa Nenad Trbić nije smijenjen niti su o njegovoj smjeni, zbog gostovanja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, rukovodstvo i vlasnici ATV ikada razmišljali.

Naprotiv, autor emisije u kojoj je gospodin Stanivuković gostovao, pozvao ga je uz saglasnost i podršku urednika Trbića.

Posebno odbacujemo navode da je „vlasništvo nad ATV odnedavno zvanično preuzela firma Sirius d.o.o.“ kao i da je gostovanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u emisiji „1 na 1“ povod bilo kakvih kadrovskih i drugih odluka.

Nastavite čitati

Trending