Pratite nas

Zanimljivosti

Presretači u Srpskoj prošle godine ulovili 12.981 nesavjesnog vozača

Objavio

u

Mobilni i stacionarni radari tokom prošle godine u Republici Srpskoj zabilježili su čak 82.215 prekršaja prekoračenja brzine.

Od toga je presretačima evidentiran 12.981 prekršaj, stacionarnim radarima 15.779 prekršaja, a ostali prekršaji su evidentirani Dual, Ramer 10 i Tru cam mobilnim radarskim sistemima, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS za “Nezavisne”.

Iz MUP-a RS kažu da je evidentirano čak 57.668 prekršaja zbog prekoračenja brzine od deset do 20 km na čas.  

“Radari su zabilježili 16.660 prekršaja zbog prekoračenje brzine od 20 do 30 kilometara na čas te 7.887 prekršaja prekoračenje brzine iznad 30 km na čas”, kazali su iz MUP-a RS i dodali da su najveću brzinu evidentirali presretači i bila je 196 km/h u mjestu Dobrljin, opština Novi Grad, gdje je ograničenje brzine 80 km na čas.

Radarski sistemi u RS su, inače, tokom 2019. godine evidentirali 79.641 prekršaja prekoračenja brzine vožnje, a presretači su evidentirali 8.868 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

Kako navode, trenutno je u funkciji 41 mobilni radarski sistem.

“Od toga je 12 uređaja za mjerenje brzine kretanja motornih vozila koji su ugrađeni u službena vozila presretače i tri stacionarna radarska sistema”, saopštili su iz MUP-a RS te dodali da su stacionarni radarski sistemi instalirani na području policijskih uprava Banjaluka, Prijedor i Zvornik.

Prema njihovim riječima, trenutno rade na uspostavljanju 12 novih stacionarnih radarskih sistema na području grada Banjaluka, a u 2021. godini planiraju postaviti još 88 radarskih sistema, koji će biti raspoređeni na području cijele RS.

Milija Radović, zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kaže za “Nezavisne” da su radari koje je MUP nabavio tokom prošle godine jedan od razloga povećanog broja evidentiranih prekršaja.

“Prvi razlog je to što je, iako je zbog vanrednog stanja smanjen broj vozila na ulicama, povećan broj onih koji prekoračuju brzinu. Drugi razlog je što se MUP značajno opremio u pogledu automatske kontrole brzine kretanja”, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, u prošloj godina bio je značajno manji broj poginulih lica u odnosu na 2019. godinu.

“Brzina je bila najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, pa svakako da je veći broj radara na ulicama važan za smanjenje broja nezgoda”, rekao je Radović, podvlačeći da je kazna najjača preventiva kada je u pitanju brzina kretanja.

Visina kazni

*50 KM za prekoračenje brzine od deset do 20 km na čas

*Rasponska novčana kazna od 100 do 300 KM, zabrana upravljanja vozilom od jednog do četiri mjeseca i dva kaznena boda za prekoračenje brzine od 20 do 30 km na čas

*Rasponska novčana kazna za prekoračenje brzine od 400 do 1.000 KM, zabrana upravljanja motornim vozilom od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda za prekoračenje brzine iznad 30 km na čas.

(Nezaavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Potez vrijedan pažnje: Patrijarh za trpezom sa beskućnicima

Objavio

u

Na najveći hrišćanski praznik, Hristovo vaskrsnuće, patrijarh Porfirije je ponovo oduševio Srbiju.

Danas se ljubavlju pričešćuju duše i ljudi dobrim delima slave spasenje.

Nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija na kojoj se vidi kako Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pješači i na putu do patrijaršije razgovara sa svima koji pokažu interesovanje, upravo u prazničnom ali skromnom duhu, patrijarh danas provodi vrijeme sa korisnicima crkveno-narodne kuhinje.

U lijepoj atmosferi i danas se poslužuju svi beskućnici, a na ovaj veliki dan posjetio ih je i patrijarh Porfirije, toplim obrokom i toplom riječi, darivajući nadu i utjehu.

(Objektiv.rs) 

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Šta sve vlast ne smije da stavi na bilborde u RS?!

Objavio

u

Milorad Dodik je tajno boravio u Moskvi prije nešto više od mjesec dana. Proveo se vrlo vrlo loše; Toliko loše, da mu je pozlilo.

Dijagnoza Ruskih “Ljekara”: BiH je u MAP-u; Ide u NATO; Dodik je stavio tačku na to, potpisujući već dva puta ANP (Program reformi BiH).

Ok, ta neuspješna tajna posjeta nije za bilborda.

Još manje je za široke narodne mase koje bi je upile preko naših malih TV ekrana. Ima još gorih vijesti – one nisu ni za iza bilborda.

Rusija uopšte ne da vakcine Sputnik V Republici Srpskoj. Jer su ljuti na Dodika. Iz već navedenih razloga.

Budući da Rusija poštuje integritet BiH, slijedom stvari, vakcinu Sputnik V, ne daju ni BiH.

Sve je u haosu; Još 01.02. Duško Perović, predstavnik RS u Moskvi, je rekao da će tokom tog mjeseca stići 100.000 doza. Nisu stigle.

Ukupno je, prema riječima takozvanog premijera Radovana Kilavog Viškovića, u RS stiglo 47.000 doza ruskih vakcina, što zadovoljava potrebe 23.000 stanovnika. Ako mu je vjerovati.

Da velikih problema ima da Sputnik V poleti prema RS, samim tim i BiH, svjedoče upravo izjave Radovana Kilavog Viškovića, koji je prvo 16.04. izjavio da je RS uplatila Rusiji 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza vakcine, kao i da je potpisan Ugovor za, kako je rekao, “okvirno 1,2 miliona doza, ako zatrebaju”.

Koliko se Višković sjećao tog 16.04., taj ugovor je potpisan 26.01. ove godine i bilo je dogovoreno “da je rok isporuke vakcina do šest mjeseci i da se mjesečno isporučuje po 50.000 doza”.

Što znači da je trebalo već biti isporučeno 150.000 vakcina, ali nije.

Višković je još rekao i da je on, navodno, 14.04. pisao potpredsjednici Vlade Ruske Federacije Tatjani Kolikovoj, a da mu je ona, nakon par dana, otpisala da će za par dana “u Republiku Srpsku krenuti 20.000 doza komponente 1 i 1.300 doza komponente 2”.

Po njemu je to sve trebalo da stigne do današnjeg dana, 25.04.2021.

Međutim, nije stiglo ništa.

Višković je 22.04. promijenio balvan u glavi pa je saopštio “da je zabrinut što skoro posljednje četiri sedmice nije bilo isporuke ruskih vakcina”.

Praktično to znači da Višković zna da od vakcina, kako stvari trenutno stoje, nema ništa. Bar onih iz Rusije. 

Istina, Višković je 25.04. izjavio da će 26.04. u Republiku Srpsku stići 25.000 ruskih vakcina.

“Vakcine će već sutra biti u Banjaluci, te će proći svu proceduru provjere kvaliteta Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te će nakon toga biti distribuisane građanima”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Rekao je da očekuje da će početkom maja stići i 80.000 doza kineske vakcine, te da će na sjednici koju je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta zakazala za nedjelju naveče usvojiti određena dokumenta, kako bi se već u ponedeljak moglo ići ka interventnom uvozu. (Mediji)

Čemu interventni uvoz ako je, kako je Višković rekao prije jedanaest dana,“RS uplatila Rusiji 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza vakcine, kao i da je potpisan Ugovor za “okvirno 1,2 miliona doza, ako zatrebaju”, još u januaru?!

Sa ovih dodatnih 25.000 koje bi sutra trebalo da stignu u Republiku Srpsku, pod uslovom da stignu, biće isporučeno ukupno 73.000, što je predaleko od onih 100.000 što su trebale stići u februaru, a još dalje od onih 150.000 po Viškovićevoj računici (50.000 mjesečno, za februar, mart i aprli = 150.000).

Niko nije rekao da li tih sutrašnjih 25.000 stiže baš iz Rusije ili je to neka “druga”, “treća”, ko zna koja ruka…

Nije bitno iz koje su ruke, bitno je da stignu, ali, objektivno, to nije ni kap u moru potrebnih doza. 

Sputnik V, sve su prilike, ne leti za Republiku Srpsku, ali ni za BiH.

Sada Federacija BiH što, takođe, nije za bilborda, preko Saudijske Arabije pokušava da nabavi 800.000 doza Sputnik V. Odnosno, da ih Saudijci kupe kao za sebe, pa prebace u Federaciju.

I o tome se ćuti.

Ćuti se i da je Ruska Komisija koja odobrava prodaju vakcina zainteresovanim za kupovinu, skinula Republiku Srpsku sa liste onih koji vakcinu mogu kupiti; Samim tim i BiH je kaširana! 

Volio BiH da ovo demantuje Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH, kako ne bi završio na bilbordu, sve sa bubicom na reveru; Ali, ako demantuje, neka precizira šta je sa potpisanih 400.000 doza i 1,2 miliona doza “po potrebi”. Zašto ne stižu, bar po 50.000 doza mjesečno, kako je, navodno, dogovoreno i potpisano.

Inače, Bilbord Bato.

Takozvani Covax mehanizam ne bi trebalo nikako skidati sa bilborda, jer to nije ni skalamerija, a kamoli mehanizam. 

Usudio bih se reći da BiH ima zaista ogroman problem sa, što bi rekla Bisera Turković, nabavkom vakcinacija za vakcinisanje.

Imunizacija je, što se tiče BiH, SF film. I masovna i manje masovna.

Usudio bih se reći i da se vlasti BiH i oba njena entiteta nastavljaju poigravati sa životima građana; I to bez imalo empatije, ni ne obazirući se na sve težu egzistencijalnu situaciju u kojoj se stanovništvo nalazi, baveći se raznoraznim idiotlucima samo da bi odvukli pažnju sa pandemije i sopstvene nesposobnosti da joj se suprotstave.

I da vlasti ne prestaju da lažu, lažu, lažu…

Ima i jedna dobra stvar; Dodik je prebolovao koronu, a uz to je i vakcinisan. Što znači da je stekao Imunitet Krda. Ipak, ni to nije za bilborda, već za Šatora.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Pogledajte film ,,LICA LAFORE”

Objavio

u

Nastavite čitati

Trending