Pratite nas

Servisne

Presuda u korist “Eko toplana”: Građani isporučenu energiju dužni plaćati i bez ugovora

Objavio

u

Korisnici usluga “Eko toplana” Banjaluka koji su koristili isporučenu toplotnu energiju dužni su je i plaćati bez obzira na nepostojanje ugovora u pisanoj formi.

Dokaz za to je i posljednja presuda Vrhovnog suda Republike Srpske koja je samo jedna u nizu pravosnažnih presuda u korist “Eko toplana“ Banjaluka.

Naime, nakon Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci, te Okružnog privrednog i Višeg privrednog suda u Banjaluci, predmeti u vezi sa obavezom plaćanja za isporučenu toplotnu energiju došli su i do Vrhovnog suda Republike Srpske.

Iz „Eko toplana“ su rekli, komentarišući ovu odluku, da je Banjalučanin P. L. tužio kompaniju sa ciljem da se utvrdi da ne mora plaćati račune za toplotnu energiju jer nema zaključen ugovor i da je način naplate koji primjenjuje pomenuto preduzeće nezakonit.

“Nakon što je Okružni sud u Banjaluci presudio u korist “Eko toplana” ovaj Banjalučanin obratio se i Vrhovnom sudu RS. Međutim, Vrhovni sud je odbio podnesenu reviziju što znači da se raniji stavovi drugostepenih sudova ne mijenjaju i zakonito postupanje “Eko toplana” potvrđeno je i pred ovim, najvišim sudom”, kazali su iz ovog preduzeća

Direktor Sektora korporativnih poslova “Eko toplana“ Željko Gajić kazao je da je ovom odlukom pitanje načina postupanja kompanije definitivno potvrđeno kao ispravno i zakonito.

“Poštujući pravne norme u proteklom periodu, uspostavljena je sudska praksa u korist “Eko toplana“, gotovo sva pravna pitanja od značaja presuđena su u korist našeg privrednog društva”, kazao je Gajić.

Ističe da pravna služba „Eko toplana“ sada preuzima predmete koje su do sada vodili advokati i nastavlja samostalni rad, sa planom da na osnovu stečenog znanja nastavi da gradi povjerenje korisnika, piše Glas Srpske.

Još je naglasio da je upravo ovaj slučaj, prije izvjesnog vremena, medijski promovisan kao veliki dokaz da „Eko toplane“ ne isporučuju toplotnu energiju u skladu sa zakonom i najavljivana je „velika pobjeda“, a epilog je da su „Eko toplane“ po ko zna koji put uspjele u sporu

“Još jednom pozivamo sve korisnike da ne nasjedaju na neozbiljne savjete, već da zajedno sa „Eko toplanama“ pronalaze najbolja rješenja”, apeluje Gajić.

Advokat Darija Mirnić Majstorović, koja je je zastupala „Eko toplane“ u ovom sporu, kazala je da pravni stavovi koji su korisnicima „Eko toplane“ od početka bili saopštavani ponovo su potvrđeni kao pravno ispravni i istiniti.

“Ovakva odluka je očekivana i predstavlja još jednu odluku u nizu. Uspjeh „Eko toplana“ u sporovima po žalbama je 100 odsto pred Višim privrednim sudom, više od 95 odsto pred Okružnim sudom i sada je tačka stavljena i pred Vrhovnim sudom Republike Srpske”, kazala je Mirnić Majstorović.

Advokat Vanja Lakić, koja je zastupala korisnika koji je pokrenuo tužbu protiv „Eko toplana“, kazala je da su očekivali ovaku presudu.

“Revizija nije dozvoljena jer nema cenzusa. Podnijeli smo Apelaciju Ustavnom sudu BiH. Očekujem povoljan ishod jer se radi o čistim povredama prava”, kaže Lakićeva.

Izvor: Bl-portal.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Servisne

Inicijativa građana Bulevar: Naša dječica će napokon dobiti igralište

Objavio

u

By

Od marta mjeseca 2017. godine se počelo reagovati po pitanju rupa i ostalih nepravilnosti u našoj MZ. Obe predsjednice ( Dijana Selimanović a poslije nje Fikreta Todoravac) su upućivale zahtjeve prema Gradu zbog sanacije istih tih rupa i ostalih stvari. Naša MZ je bila “kažnjena”, jer je “Inicijativa građana Bulevar” pobijedila voljom komšija i prijatelja, građana koji žive u našoj MZ.

“Inicijativa građana Bulevar” se postavila nestranački, bilo nam je u interesu da se nešto uradi za naše naselje, za dobrobit svih nas. Apsolutno nas nije interesovalo ko će biti ovaj ili onaj, išli smo srcem i s mnogo ljubavi za naše naselje.

Svake godine smo uredno predavali plan projekta za dječije igralište na Čairama, za klupe i kontejnere, rasvjetu i bezbroj drugih stvari.

Neke stvari su i urađene. Smatramo da je bitan Ugovor sa Crvenim Krstom, koji ranije nije bio potpisan, ne znamo iz kojeg razloga, a svi znamo da je pomoć našoj MZ itekako potrebna. Uključili smo i Centar za socijalni rad. Jednostavno smo željeli da budemo priznati kao sve ostale MZ Grada Banja Luke.

Imali smo priliku dočekati tadašnjeg predsjednika Skupštine Grada, Zorana Talića, misleći da dolazi u svojstvu predsjednika, a on došao zbog pokreta “POLIGRAF”. Sve smo pretrpjeli, ostali normalni u mozgu, Bogu hvala!

Sticajem okolnosti (korona i bla bla), naš mandat je trajao 5 godina. Pred same Izbore 2022. godine, ponovo smo imali priliku obratiti se Gradskoj upravi, te im dostaviti potrebe i zahtjeve u pisanoj formi. Između svih tih zahtjeva su bili i sanacija naših puteva, potreba za kontejnerima, rasvjeta, zahtjev da se MZ vrati pravni status, dječije igraliste, da građani imaju uvid u regulacioni plan i još neki zahtjevi.

Uvažili su se naši zahtjevi, sad je krenula realizacija. Naša dječica će napokon dobiti dječije igralište, naši omladinci teretanu na otvorenom, “Tamaris” će odstranjivati staro drveće i saditi nove stabljike, dobićemo jos kontejnera, rasvjeta, famozne rupe će biti sanirane (kao građani smo zamoljeni za malo strpljenja, jer se ide po redu).

Apsolutno ne vidim razlog za ovaj članak kad sve ide normalnim tokom, baš kako je predviđeno i rečeno!

Novom Savjetu želimo uspjeh, da sve sto budu radili rade isključivo u interesu građana, nek im je naša zajednica na prvom mjestu!

Inicijativa građana Bulevar

Nastavite čitati

Servisne

IMA LI KRAJA? Rekordne cijene goriva

Objavio

u

By

U iščekivanju završetka procedura ukidanja akciza na naftu i naftne derivate, građani Srpske svakim danom za litar goriva moraju da izdvoje sve veći iznos.

Tako su Banjalučani danas za litar dizela na jednoj benzinskoj pumpi morali da iskeširaju i do 3,25 KM, što je rekordan iznos od početka talasa poskupljenja.

Za sada nije poznato do kada će se građani suočavati sa poskupljenjima, jer je sjednica Doma naroda BiH na kojoj treba da bude razmatrano ovo pitanje još uvijek na čekanju.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Servisne

NOVI VRTOGLAVI RAST CIJENA: Pogledajte koliko će gorivo sada koštati

Objavio

u

By

Rast cijena goriva u BiH očekuje se i u narednoim periodu, rekao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu posljednjih dana kreće se između 100 i 112 dolara i bilježi stalan rast.

Tako će, smatraju u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima, biti i u narednom periodu.

Najave novih sankcija Evropske unije Rusiji, koje bi se ticale uvoza nafte iz te zemlje, dodatno komplikuju situaciju i tržište čine neizvjesnim i kod nas, i u regionu.

On smatra da taj udar ne bi smjele da osjete tzv. treće zemlje, u koje spada i BiH.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending