Pratite nas

Društvo

Prijave se na izbore samo da bi trgovali u biračkim odborima

Objavio

u

U Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa primjetan je porast broja političkih partija i kandidata koji ne osvajaju nijedan glas u jednoj ili više izbornih jedinica, što je i više nego očigledan znak da se registruju isključivo radi trgovine u biračkim odborima.

Prema zvaničnoj statistici Centralne izborne komisije BiH, 2016. godine bilo je devet političkih partija koje na jednoj ili više izbornih jedinica nisu osvojile nijedan glas, a na posljednjim izborima 2020. godine bila ih je čak 51. Slično je i sa nezavisnim kandidatima, onih koji na izborima 2016. godine nisu osvojili nijedan glas bilo je 16, dok ih je na izborima 2020. godine bilo 34.

“I to je dokaz da ljudi žele da se bave politikom isključivo iz materijalnih razloga. Nezavisni kandidati se prijavljuju za učešće na izborima tamo gdje nemaju nikakvo uporište, a onda smo svjedoci razmjene biračkih mjesta, ali i prodaje mjesta u biračkim odborima, i to je postao biznis. Radi se o korupciji koja je neprihvatljiva i neophodno je u tom dijelu mijenjati zakon i to spriječiti”, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Inače, u Bosni i Hercegovini javna je tajna da se mjestima u biračkim odborima trguje, a kako tvrde dobri poznavaoci izbornog procesa, trend prijavljivanja nezavisnih kandidata i političkih partija koje ne dobiju nijedan glas počeo je još 2004. godine. I danas, kao i ranije, nisu rijetki slučajevi da velike političke partije svoje članove prijavljuju kao nezavisne kandidate, jer po zakonu svi su ravnopravni kada je riječ o raspodjeli mjesta u biračkim odborima. Primjera radi, na prethodnim lokalnim izborima u Doboju moglo se glasati za Čapljinsku neovisnu stranku – Čapljina u srcu, a čak šest političkih subjekata, što stranaka, što nezavisnih kandidata, nije osvojilo nijedan glas. U ovoj lokalnoj zajednici jedan glas osvojilo je čak 15 političkih subjekata, uglavnom nezavisnih kandidata, dok ih je deset imalo svega dva glasa.

“Tome treba stati na kraj i ukoliko ima volje, to se može riješiti, a koalicija ‘Pod lupom’ je tražila da se to uradi. Može se, recimo, zabraniti čovjeku da se kandiduje ako u prethodnih godinu dana nema prebivalište u toj lokalnoj zajednici ili političkoj partiji ukoliko nema aktivnu organizacionu jedinicu tamo gdje se kandiduje”, naglašava Šehić.

I Tanja Topić, politička analitičarka, kaže da to što nezavisni kandidati i političke partije ne dobijaju nijedan glas demistifikuje sve naše “slabosti” na izborne malverzacije i korupciju.

“Imati članove u biračkim odborima postao je unosan posao na kojem se prodajom može zaraditi pristojan novac. Takve političke partije i pojedinci postali su poželjne udavače za velike političke igrače koji ne pitaju za cijenu. Naš izborni zakon je izbušen na sve strane i nema rupe na koju ne bi trebalo obratiti pažnju. Strah me je da ni izmjene Izbornog zakona neće promijeniti politički mentalitet koji će iznova uvijek bušiti rupe i tražiti nove prečice”, istakla je Topićeva.

Iz nekoliko nezvaničnih razgovora saznajemo da pojedinci i političke partije za mjesta u biračkom odboru dobijaju od 500 pa do 3.000 KM, zavisno od izborne jedinice u kojoj su se prijavili za izbore. Pored toga, po principu “ja tebi – ti meni” na terenu se dešava da pojedinac ili stranka svoja mjesta u biračkom odboru na nekom mjestu ustupi drugoj stranci koja joj zauzvrat daje mjesta tamo gdje stranka ili pojedinac imaju bazu i najveću šansu za osvajanje mandata.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

U funkciji još jedan radar u Banjaluci

Objavio

u

U naselje Srpske Toplice, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branislav Nušić” u Banjaluci od danas je u funkciji deseti stacionirani radan, potvrđeno je iz Minstarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Ovaj radar nalazi se na lokaciji, magistralni put MI – 101, u Ulici Manjačkih Ustanika, gdje je ograničenje brzine 40 km/h”, naveli su iz MUP-a RS.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

Radnici u javnom sektoru ogorčeni na SNSD: Umjesto praznika, odveli ih na stranački skup

Objavio

u

SNSD i Vlado Đajić dotakli su dno. Nakon što je javnost informisana da ja na sve zaposlene u Vladi i ministarstvima, te institucijama RS izvršen nezapamćen pritisak da učestvuju u manifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, juče je Đajić otišao i korak dalje.

Nakon što se većina zaposlenih u republičkim organima uprave pojavila na zakazanom mjestu u zakazano vrijeme, pogotovo oni zaposleni u blizini Administrativnog centra RS na koje je vršen najveći pritisak, radnici su shvatili da nije dovoljno što su dovedeni da stvore utisak da Dodik i SNSD ima podršku naroda, nego su još natjerani da umjesto iza srpskih zastava stanu iza Dodikove stranačke zastave!

Vlado Đajić je bio dovoljno drzak da se ovom prevarom i pohvali, pa kaže kako je riječ o defileu “Gradskog odbora SNSD” Banja Luka, iako je svakom jasno da je kompletan defile sačinjen od radnika iz javnog sektora. Poniženi radnici su bili ogorčeni, barem ogromna većina njih koja radi za platu i gleda bahaćenje SNSD-ovih “asova” i “starleta”. Naravno, bilo je i onih koji su u svemu iskreno uživali kao što je grupa na slici, koju redom čine isključivo uposlenice ministarstva finasija i ekonomskih odnosa- na čijem čelu su SNSD ministri! Jedini koji su donekle uspjeli da se obrukaju poput Đajića i SNSD su Stevandić i US, koji po Banjaluci razvijaju srpske zastave u trenucima dok su im najviše rangirani stranački funkcioneri u bjekstvu zbog višemilionskog kriminala u Institutu za javno zdravstvo. Lažni patriotizam SNSD i njihovih satelit stranaka se tako i potpuno ogolio pred građanima, kojima je očigledno dosta mazanja očiju i korištenja srpskih zastava, srpskih boraca i patriotskih osjećanja u svrhe bjesomučnog bogaćenja nekolicine dezertera, ratnih profitera i njihovih porodica.

Nastavite čitati

Društvo

Novi udar na džepove građana Srpske: Nakon piletine poskupljuju i jaja

Objavio

u

Promjene u Evropi diktiraju kretanja i na domaćem tržištu, a nakon što je piletina poskupjela od 50 do čak 100 odsto, očekuje se i skok cijena konzumnih jaja.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić, naglasivši da je najveći poremećaj izazvalo poskupljenje kukuruza, koji je osnovna sirovina za pripremanje stočne hrane, a osim toga skočila je cijena i sojine sačme.

Govoreći o proizvodnji jaja, pojašnjava da je u tom segmentu stanje još teže.

– Suočeni smo sa prevelikom proizvodnjom u regionu i prekomjernim uvozom jaja na naše tržište iz okruženja, tako da su domaći proizvođači ostvarili veoma ozbiljne gubitke – istakao je Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje jedino u BiH izvozi jaja za industrijsku preradu u Evropsku uniju.

Miličić pojašnjava da je plasman jaja u EU nastavljen te da su na taj način djelimično smanjili višak ponude na domaćem tržištu.

– S obzirom na to da dolazi do promjena cijena konzumnih jaja u EU, neminovno je da će doći do rasta cijena i kod nas. Prinuđeni smo da uskladimo cijene sa troškovima proizvodnje. Teško je prognozirati koliko će cijene rasti. Sigurno je da će biti znatno manje poskupljenje u odnosu na rast cijena sirovina, a da li će biti deset ili 20 odsto, vidjećemo – rekao je Miličić.

Dodao je da je povećano interesovanje fabrika za jaja za preradu, ali da je za domaće proizvođače krajnji cilj plasman konzumnih jaja na evropsko tržište.

Miličić ističe da živinarima ne ide na ruku ni komplikovanje opšte političke situacije u BiH, zbog koje su najvažnije stvari za proizvođače na neki način skrajnute.

– Postigli smo dogovore sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je nosilac posla i očekujemo sastanke do kraja mjeseca i informacije o pregovorima sa Briselom – pojasnio je Miličić.

Preduzeće “Agreks” je prvo u Srpskoj i BiH dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase u EU, a prvi kamioni otišli su u Hrvatsku u januaru prošle godine.

Ponuda u marketima

S obzirom na to da proteklog mjeseca gotovo nije bilo moguće pronaći pileće bijelo meso u domaćim marketima, živinari ističu da se tržište postepeno stabilizuje. Osim nestašice cijena pilećeg bijelog mesa je u pojedinim marketima dostigla deset maraka po kilogramu.

Glas Srpske

 

Nastavite čitati

Trending