Pratite nas

Nekategorisano

Prijedor: Blokiran račun “Toplane” zbog dugovanja

Objavio

u

Preduzeće „Niskogradnja Marjanović“ blokiralo je račun prijedorskoj Toplani zbog duga od preko milion maraka kojeg Toplana ima prema ovom preduzeću na ime dostavljene bio mase za potrebe grejne sezone.

Zbog neizmirenih dugovanja za dostavu drvene sječke Niskogradnja Marjanović blokirala je račun prijedorske Toplane za oko 700 hiljada maraka. Ukupan dug Toplane prema ovome dobavljaču iznosi 1.189.000 maraka za dostavljenu sječku tokom prošle i ove godine.

Za vršioca dužnosti direktora Toplane Skupština grada predvođena SNSD-om na nedavnoj sjednici  imenovala je Duška Miletića kadra Socijalističke Partije Srpske koji je obraćanju medijima potvrdio da je račun blokiran 15.aprila od strane navedenog dobavljača i da na postojeći dug Toplana plaća dodatnih 63 hiljade maraka kao zatezanu kamatu.

„Ovdje su aktivirane mjenice na 700 hiljada maraka, s tim što Toplana duguje još 400 hiljada istom dobavljaču gdje i na ta sredstva očekujemo aktiviranje mjenica u narednom periodu na ostali dug“, kaže Duško Miletić v.d. direktora „Toplane“ Prijedor .

Miletić tvrdi da je bivši direktor Toplane imao dogovor sa dobavljačem da se ukupan dug izmiruje u mjesečnim anuitetima od 100 hiljada maraka.

Zbog ogromnih dugovanja i blokade računa, upitne su plate radnicima ali i isplata rate kredite kojeg prijedorska Toplana ima prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, a čiji je žirant i garant  grad Prijedor.

„Grad očekuje opomena od EBRD-a za ovih 625 hiljada maraka jer oni ne znaju šta se desilo. Tržiće da im grad ponovo plati ovaj iznos, a mi smo to već isplatili. Što postoji potencijalna opasnost za grad na funkcionisanje čitave gradske uprave i budžeta”, kaže Dalibor Pavlović gradonačelnik Prijedora.

Prijedorska Toplana nema sredstava za isplatu duga prema dobavljaču ali ni za isplatu rate kredita , a kako su Pavlović i Miletić sa press konferencije poručili sve ove blokade su provokacija dobavljača Niskogradnje Marjanović jer isti nije prošao na nedavnom tenderu za snabdjevanje drvnom masom ovo preduzeće.

U telefonskom razgovoru vlasnik “Niskogradnje Marjanović”, Goran Marjanović poručio je da će biti upućena urgencija za naplatu potraživanja  kao i da će zajedno sa pravnim timom odgovoriti na sve netačne navode od strane gradske uprave i sadašnjeg rukovodstva prijedorske Toplane.

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending