Pratite nas

Biznis

Prijedor: Bojić se „nadmetao“ sam sa sobom na aukciji

Objavio

u

O besmislenosti pojedinih dijelova Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine dovoljno govori i situacija da su se u Prijedoru na e-aukciji za postavljanje autobuskih stajališta fiktivno nadmetale dvije firme iz iste grupacije.

Naime, za posao nabavke i postavljanja armirano betonskih i inox autobuskih stajališta prijavile su se firme „Inving invest inženjering“ iz Prijedora, te „BG Energo tim“ iz istog grada. Oba preduzeća, prema zvaničnim podacima, pripadaju istoj grupaciji, i dok je „Inving“ u vlasništvu Gorana Bojića, „BG Energo tim“ je u vlasništvu „Invinga“.

Interesantno je to da su se na e-aukciji takmičile upravo ove dvije firme, a pobjedu je na kraju odnio „Inving invest inženjering“, koji je ponudio nižu cijenu.

Konkretno, „Inving“ se obavezao da će posao postavljanja stajališta obaviti za 16.903 KM sa obračunatim porezom, a „BG Energo tim“ za 91 marku više odnosno 16.994 KM.

Na kraju prošle godine, „BG Energo tim“ je zabilježio prihod od 13,2 miliona KM, dok je „Inving“ prihodovao 17,4 miliona maraka.

Nadmetanje povezanih firmi veća šansa za učešće

Iako to u ovoj situaciji nije bio slučaj, inače je, prema riječima saradnika za pravne poslove u organizaciji „Transparency international BiH“ Damjana Ožegovića, cilj učešća dvije ili više međusobno povezane firme u istoj nabavci taj da različitim ponuđenim cijenama imaju veće šanse.

„Najčešće je smisao učešća dva ili više ponuđača koji su u međusobnoj vezi taj da različitim ponuđenim cijenama imaju veće šanse za učešće ukoliko nekoliko različitih ponuđača podnese ponude“, istakao je Ožegović.

Kako pojašnjava, od dvojice koji su povezani jedan ponudi znatno nižu cijenu kako bi bio konkurentniji, dok drugi ide sa realnom ili većom, pa ukoliko ne bude konkurencije obično se njemu dodjeljuje ugovor jer prvi po pravilu odustaje od nadmetanja u nekoj od faza postupka.

„U ovom primjeru vidimo da kako nije bilo drugih ponuđača, oni su učestvovali na e-aukciji koja je bila obavezna, ali nisu se nadmetali u smislu da nisu značajno obarali cijene jedan drugom. Da je bilo još zainteresovanih ponuđača, ishod bi vjerovatno bio drugačiji“, kazao je Ožegović.

Objašnjavajući ovakve situacije sa aspekta Zakona o javnim nabavkama BiH Ožegović objašnjava da pravična konkurencija znači da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno i da se prema svim ponuđačima odnosi jednako i nediskriminišuće.

„Pri provjeri ponuđača prilikom kvalifikacije, ugovorni organ od ponuđača može zahtijevati samo one dokaze koji su neophodni da bi se utvrdilo da li zadovoljavaju minimum kvalifikacionih uslova da su pouzdani i sposobni da izvrše ugovor. Nažalost, ugovorni organi ne mogu provjeravati vlasničku strukturu ponuđača, i to bi bilo teško zakonski riješiti“, naglašava Ožegović.

Rješenje aktivna legitimacija svih zainteresovanih

Kako napominje, pravna zaštita u postupcima javnih nabavki data je samo onim ponuđačima koji su preuzeli tendersku dokumentaciju, dok ni jedno treće lice nema mogućnost ulaganja pravnih lijekova, odnosno aktivnu legitimaciju.

„Veći broj ponuđača podrazumijeva i obaranje cijene, odnosno nadmetanje među njima, ali problem nastaje ukoliko najpovoljnije ponuđene cijene daju firme jednog vlasnika gdje onaj sa najnižom odustaje, a posao se dodjeljuje sljedećem, odnosno skupljem“, navodi Ožegović.

Transparency International BiH se, kako dodaje, prilikom izrade Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama zalagao da se aktivna legitimacija proširi na krug svih zainteresovanih koji imaju interes da brane javna sredstva, poput tužilaštava, pravobranilaštava, NVO i slično, ali nažalost taj prijedlog nije uvršten.

Izvor: capital

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Biznis

VRATIĆU KOKAIN U KOKA-KOLU: Ilon Mask otkrio svoje planove o još jednoj kupovini

Objavio

u

By

Nakon kupovine Tvitera za 44 milijarde dolara, najbogatiji čovek na svetu, Ilon Mask, otkrio je da želi da pod svoje vlasništvo stavi još jednu ogromnu kompaniju.

– Koka-kolu kupujem sledeću i vraćam kokain u nju – naveo je on šaljivo u objavi na svojoj novoj društvenoj mreži, pozivajući se na originalni recept za popularno gazirano piće koje je 1886. lansirano kao lek za razne bolesti.

Ipak, uprkos činjenici da je i kupovina Tvitera počela kao šala 2017. godine, deluje da je proizvođač bezalkoholnih pića, sa tržišnom kapitalizacijom od 284 milijarde dolara, preskup čak i za najbogatijeg čoveka na planeti.

Izvor: Republika.rs

Nastavite čitati

Biznis

Neradna nedjelja gasi radna mjesta u Banjaluci

Objavio

u

By

BANJALUKA – Neradna nedjelja, o čijem uvođenju se u Banjaluci uveliko razmišlja, bila bi mač sa dvije oštrice i imala bi i svoje negativne efekte, pa se tako procjenjuje da bi brojni radnici ostali bez posla, a ispaštao bi i turizam, jer se strahuje da bi gosti odustajali od vikend-posjeta gradu na Vrbasu.

Smatraju to u poslovnoj zajednici, odakle pritom upozoravaju da bi ovdje moglo doći i do diskriminacije, jer, kako pojašnjavaju, zašto bi se, recimo, omogućila neradna nedjelja trgovcima, dok ostale branše rade.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, ističe da su već dva puta pisali Gradskoj upravi grada Banjaluka u vezi s ovom inicijativom.

“Mi imamo veliko protivljenje privrednika u vezi sa ukidanjem radne nedjelje. Smatramo da je to populistička odluka, gdje neko hoće da ostvari određene političke poene. Međutim, s tim Banjaluka gubi imidž regionalnog centra. Mi vikendom u Banjaluci imamo autobuse iz svih krajeva BiH”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, poslovna zajednica će nastojati da se bori svim silama da ova inicijativa gradske vlasti ne zaživi.

“Bijeljina je to uradila pa se danas svi kaju. Smanjen je broj radnika. U Banjaluci, procjenjuje se, ta odluka bi smanjila broj radnika za oko 500 do 600, samo u prvom mahu. Sa druge strane, nisu ni svi radnici za to da se zabrani rad nedjeljom. Nekim radnicima odgovara dodatak koji dobijaju za radnu nedjelju”, tvrdi Račić.

Bojan Risović, predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine Republike Srpske, smatra da bi efikasnije bilo da se grad i država opredijele za legislativu kojom bi ozbiljnije bila podignuta osnovica za plate ljudima koji rade nedjeljom.

“Dakle, ako imate nezaposlene mlade ljude, koji žele nedjeljom da rade za veću platu, to bi im bilo omogućeno, dok bi se porodični ljudi, koji to žele, taj dan odmarali. Tada bi bili zadovoljni i kupci, koji ne bi bili uskraćeni za to da nedjeljom nabave namirnice kada to žele. Osim toga, Banjaluci je cilj da dođu turisti. Zamislite brojne ljude koji iz Banjaluke vikendom idu u Zagreb ili Beograd. Da li bi oni tamo išli da ništa ne radi nedjeljom”, rekao je Risović za “Nezavisne novine”.

On ističe da bi, u slučaju da nedjelja bude neradni dan u Banjaluci, kupci svoje kupovine raspodijelili na preostalih šest dana u sedmici, te bi potrošnja, odnosno promet bio isti, ali bi sedmina radne snage u ovoj branši bila nepotrebna.

“Po našim kalkulacijama, kada je riječ o Banjaluci, ukidanjem radne nedjelje, samo u ‘Tropiku’ bi prestala potreba za 100 do 115 zaposlenih, a identična situacija bila bi i u drugim prodajnim lancima”, istakao je Risović.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka, tvrdi da nemaju indikatore o tome kojim danima u gradu na Vrbasu ima najviše turista, ali je logično da su to vikendi.

“Ja vjerujem da će se iz te odluke izuzeti ugostiteljski objekti i neki turistički centri. Tek ćemo vidjeti da li će ta odluka eventualno da utiče na turističku potrošnju”, naveo je Šukalo.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, podsjeća da inicijativa o neradnoj nedjelji u ovom gradu postoji već duže vrijeme.

“Da nije bilo korone, ja mislim da bi to bilo i usvojeno. Na neke stvari se moramo naviknuti i radnici hoće da imaju slobodan dan”, rekao je Marjanović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, iznio je juče i neke od detalja ove ideje, odnosno inicijative.

“Naša prva ideja je da svi trgovci ne rade nedjeljom, a kada pričamo o ugostiteljskim objektima i mogućnosti razvoja turizma, plan je da oni nedjeljom rade. Kada pričamo o dragstorima, a da ne uđemo u zabludu da sve tržne centre pretvorimo u dragstore, sve do 50 kvadrata može biti dragstor. Moći će da rade i benzinske pumpe”, naveo je Stanivuković.

Nekoliko dana ranije, iz Gradske uprave Banjaluka rekli su da je odluka o neradnoj nedjelji u fazi usaglašavanja te se, kako su naveli, još ne može precizno govoriti o djelatnostima na koje će se neradna nedjelja odnositi.

“Fokus nam je svakako na trgovinskim djelatnostima, gdje građani mogu da zadovolje svoje potrebe u preostalih šest dana”, poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Biznis

Jadran odvodi banjalučke konobare

Objavio

u

Banjalučki ugostitelji ostaju bez konobara. Po nekoliko njih za dan daje otkaze u banjalučkim kaficima i restoranima i odlaze da rade preko ljeta na Jadran ili na kruzere. Vlajko Berić, konobar iz Banja Luke, za nekoliko dana seli se u Medulin u Istri. Tamo ostaje do polovine oktobra.

“Prvi razlog je naravno zarada. Svi mi idemo tamo zbog veće zarade, a drugi razlog je iskreno zato što možemo steći još dosta veće isksutvo nego koje se pruža ovdje u gradu na Vrbasu. Ja konkretno sam dobio jako dobru ponudu jer sam 11 godina aktivno u ovom poslu. Tako da sam s tom ponudomi više nego zadovoljan. Što se tiče tih cifri one se sigurno kreću od 1.200 evra pa čak i do 2.200 evra”, kaže Vlajko Berić, konobar.

Da je došlo “pet do 12” priznaju i poslodavci u ugostiteljstvu. Stjerani su uz zid i kažu, pod hitno moraju da mjenjaju uslove rada svojih zaposlenih.

“Radnici moraju imati mnogo bolje uslove vezano za priamnaj za sve one uslove rada, inače nećemo imati s kim raditi i neće imati ko za nas raditi. Pozivam sve poslodavce ajde recimo da malo razmisle na koji način bi radnici trebali ostati kod njih u firmama a s druge strane kako privući nove radnike”, kaže Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja “Horeka”.

“Turizam je jedna od grana privrede koja je u posljednje vrijeme ima izuzetno dinamičan razvoj i naravno da su privrednici iz ovoga sektora privrede veoma zainteresovani da u budućem periodu organizuju radnu snagu i onu koja nedostaje i naravno nove profile zanimanja koje turizam zahtjeva u ovom trenutku”, kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Pitanje je da li su poslodavci zakasnili, odnosno hoće li imati kome ponuditi veće plate i bolje uslove. Konobari kažu da se na banjalučke poslodavce kod kojih je radio ne može požaliti, ali da svi oni moraju cijeniti znanje i iskustvo.

“Smatram da se tu treba povući jedna paralela i gledati koliko ko ima znanja. Generalno da li je konobar školovan ili je to konobar koji tek ulazi u zanat i uči taj zanat. Tako da se tu vrlo jasno treba povući paralela šta zanči restoranski konobar, a šta znači konobar koji radi u kafićima gdje se služe topli napici i osvježavajuća pića”, kaže Vlajko Berić, konobar.

I u Ministarstvu trgovine i turizma su svjesni da će morati, zajedno sa poslodavcima poraditi na kvalitetnom osposobljavanju zaposlenih u turizmu, ali i prekvalifikacijama iz drugih sektora.

“Nedostaje nam i obučenog i kvalifikovanog kadra i u narednom periodu ćemo zaista posvetiti dodatnu pažnju kroz brojne i saradnju sa privrednom zajednicom, ali i  sa našim fakultetima i srednjim školama, na podizanju i svijesti o potrebi postojanja ovog kadra a naravno i o poboljšanju statusa radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu”, kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Zanimanja konobar i kuvar u banjalučkoj Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi stavljena su na listu deficitarnih.

Za učenike koji upisuju prvi razred srednjih škola, a odluče se za deficitarna zanimanja, obezbijeđena je mjesečna stipendija u iznosu od 100 maraka i imaju obezbijeđen prevoz.

Nastavite čitati

Trending