Pratite nas

Društvo

PRINCEZE, VILENJACI, SLATKE VOĆKICE Vesela atmosfera obilježila prvi banjalučki karneval, mališani su uživali

Objavio

u

Bubamare, vile, vilenjaci, princeze, balerine, klovnovi, slatke voćkice, prodefilovali su ulicama našeg grada.

sjajnoj atmosferi, uz puno smijeha i pjesme velika karnevalska povorka od Parka „Mladen Stojanović“ stigla je do Trga Krajine, gdje je održan i centralni događaj prvog „Banjalučkog karnevala“.

Ljepota, raznolikost i šarolikost plesnih kostima, od kojih i oni inspirisani Banjalukom – uljepšali su ovaj jedinstveni događaj, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banjaluka“ i Grada Banjaluka.

– Više od 1.500 učesnika iz cijelog regiona došlo je u naš grad na prvi Banjalučki karneval. Banjaluka se budi, raste i srećna je. Najljepša je u proljeće i srećni smo što je mnogo gostiju i turista ovdje kada započinjemo manifestaciju Banjalučko proljeće – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, uz Festival cvijeća koji je otvoren u Parku „Petar Kočić“ do sutra, uskoro će naš grad dobiti i Festival uličnih svirača, ali biti i domaćnim mnogim drugim događajima i manifestacijama.

– Želimo da Banjaluka živi punim plućima u proljeće, da bude razdragana i vesela, da imamo puno ovakvih događaja i priliku da naš grad predstavimo u najljepšem izdanju – rekao je grdaonačelnik.

Sunčica Laguza iz Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banjaluka“ kazala je da je zajedno sa Gradom organizovan ovaj prvi Karneval.

– Za ovo prvo izdanje uspjeli smo da uradimo najviše koliko smo mogli jer je riječ o velikom poslu. Karneval je značajan sa turističkog aspekta jer nam dolaze učesnici sa svih strana, a i mi ćemo ići u druge gradove i promovisati naš karneval – navela je ona i dodala da je Karneval uvršten u Kalendar turističkih manifestacija Grada Banjaluke.

Potpredsjednik Evropske asocijacije karnevalskih gradova, Josip Silov kazao je da je danas u Banjaluci da iznese mišljenje o Karnevalu.

– Naša asocijacija broji 39 zemalja Evrope i svijeta i nedavno je na naša vrata pokucala i Banjaluka. Došli smo ovdje da pogledamo Karneval i da damo svoje mišljenje. Već sada mogu reći Banjaluci da je dobrodošla u veliku porodicu karnevalskih gradova Evrope – kratko je poručio Silov.

Kraljica Čivijaškog karnevala iz Šapca, Ana Lukić izrazila je zadovoljstvo učešćem na Banjalučkom karnevalu, ističući da im je čast što su dio ovog lijepog događaja u najvećem gradu Srpske.

Među učesnicima današnjeg Karnevala bili su mališani banjalučkih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i brojni plesni i sportski klubovi, udruženja građana, kao i velike karnevalske grupe iz zemalja regiona.

Današnja atmosfera i svi raznobojni kostimi dokaz su da je Karneval zasigurno Banaluci dao nove boje i širom otvorio vrata našeg grada turistima, jer svakako parola Grada glasi: „Ljeto je za more, zima za planinu, a proljeće za Banjaluku“.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Društvo

PRIKUPLJENA SREDSTVA ZA LIJEČENJE: Mali Vukan na putu ka bolnici u Budimpešti

Objavio

u

By

Zahvaljujući humanim ljudima, prikupljena su sredstva za liječenje devetomjesečnog Vukana Stoiljkovića koji boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i on danas putuje na liječenje u Budimpeštu.

Od prije dva mjeseca, od kada se saznalo da i devetomjesečni Vukan boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i da je za njegovo liječenje potrebno 2,5 miliona evra, pomoć su uputii mnogi humani ljudi, prenosi RTS.

Zahvaljujući njima, Vukan je krenuo gotovo u posljednjem trenutku za Budimpeštu, kako bi primio najskuplji lijek na svijetu i pobijedio spinalnu mišićnu atrofiju.

Za danas mu je zakazan prijem u bolnici u Budimpešti.

Prije dva dana na Fejsbuk stranici “Da i Vukan pobedi SMA” pozivali su za pomoć malom Vukanu, navodeći da je preostalo da se za dva dana prikupi još 360.000 evra.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Trending