Pratite nas

Nekategorisano

PROBLEMI ZA SNSD U IZBORNOJ JEDINICI 5: Sukobi u teslićkom i stanarskom odboru

Objavio

u

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika u posljednje vrijeme prolazi kroz sve veće probleme, pogotovo u opštinama koje se protežu između Banjaluke i Bijeljine.


Na ovom potezu je Dodikova stranka na prošlim izborima poražena u mnogim opštinama u kojima je bila na vlasti, a najgore je prošla u izbornoj jedinici 4 gdje je izgubila kontrolu nad tri od četiri opštine, a to su Modriča, Brod i Derventa, gdje su uprkos pobjedi Milorada Simića za gradonačelnika SDS i PDP formirali skupštinsku većinu. Vlast je u ovoj izbornoj jedinici SNSD zadržao samo u Vukosavlju, maloj opštini pored Modriče.


Veliki udar za ovu stranku bili su i porazi u trci za gradonačelnika Banjaluke, gdje je pobjedu osvojio PDP-ov Draško Stanivuković i Bijeljine, gdje je i nakon Mićićevog napuštanja SDS-a kandidaturom i pobjedom Ljubiše Petrovića Srpska demokratska stranka zadržala poziciju prvog čovjeka grada. U Šamcu je ubjedljivu pobjedu ostvaro načelnik Đorđe Milićević koji se nakon izbora vratio u SDS čiji je član bio i ranije, a SDS je nastavio tradiciju pobjeđivanja i u opštinama Lopare i Ugljevik.


Neočekivan poraz SNSD je doživio i u opštini Stanari, gdje je za poziciju načelnika pobjedio Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske i skupštinsku većinu formirao sa odbornicima SDS-a, DNS-a i Socijalističke partije ostavljajući tako osam SNSD-ovih odbornika u opoziciji. I u susjednom Tesliću je SNSD doživio još jedan poraz gdje je veliku podršku građana ponovo dobio SDS-ov Milan Miličević koji je nakon izbora formirao i skupštinsku većinu. Tako je u izbornoj jedinici 5 SNSD-u preostalo opoziciono djelovanje u dvije od četiri opštine. Doboj i Petrovo, koji takođe pripadaju „petici“ pripali su SNSD-u nakon što su nekadašnji SDS-ovci Obren Petrović (Doboj) i Ozren Petković (Petrovo) napustili svoju i prešli u redove Dodikove stranke.


Ipak, u SNSD-u vlada veliko nezadovoljstvo zbog poraza u Tesliću i Stanarima, jer je Dodik nakon Petrovićevog i Petkovićevog „transfera“ u SNSD i velikog novca koji je uložen u kampanju u Tesliću očekivao potpunu kontrolu nad izbornom jedinicom 5. Odmah nakon izbora pojavili su se i unutrašnji sukobi unutar ova dva odbora koji u posljednje dvije sedmice dostižu svoj vrhunac.


U teslićkom odboru je već duže vrijeme trajalo nezadovoljstvo radom Dragana Bogdanić kojeg mnogi označavaju kao krivca za konstantne poraze SNSD-a u ovoj opštini, pa je nakon mnogo pritisaka rukovodstvo stranke početkom aprila raspustilo odbor u ovoj opštini i za povjerenika imenovalo Dalibor Panić, pomoćnika ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske. Međutim, tu nije kraj već početak tihog rata unutar teslićkog SNSD-a gdje, prema tvrdnji našeg izvora, postoje čak četiri frakcije koje se bore za prevlast.


„SNSD u Tesliću je interesna grupacija i nakon Bogdanićeve smjene mnogi vide priliku da povećaju svoj uticaj i kontrolu nad odborom, a samim tim i nad nekim republičkim institucijama i poslovima koji bi im mogli donijeti veliku zaradu.“, tvrdi naš izvor.


Slična je situacija i u Stanarima gdje jedan dio SNSD-ovih odbornika i članova opštinskog odbora predano radi na smjeni predsjednika Gorana Jerinića, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čime bi bio raspušten i opštinski odbor, te imenovan povjerenik za formiranje novog. Upravo kod imena povjerenika lome se koplja unutar stanarskog SNSD-a, što zadržava Jerinića na poziciji još neko vrijeme – dok se ne izabere povjerenik. Unutar odbora postoje dvije velike grupacije – jedna koja na mjestu povjerenika želi Damira Kerića koji je na prošlim izborima dobio najviše glasova na SNSD-ovoj odborničkoj listi i druga koja na tom mjestu vidi bivšeg direktora Doma zdravlja Nedeljka Đekića. Postoji i treća, manja grupa koja još uvijek nije odabrala ni jednu od dvije strane, ali ne stoji čvrsto ni uz Jerinića.


Dok traju sukobi unutar odbora nekoliko odbornika već planira napuštanje SNSD-a i pregovara o pristupanju nekoj od stranaka skupštinske većine, tvrdi naš izvor.


„SNSD je pokušao pridobiti nekog od odbornika drugih stranaka na svoju stranu kako bi promijenili skupštinsku većinu, ali kako im to nije pošlo za rukom nekoliko njihovih odbornika već pregovara sa Ujedinjom Srpskom i Socijalističkom partijom i izvjesno je da će uskoro promijeniti stranački dres čime će pojačati skupštinsku većinu okupljenu oko načelnika Ćelića i dodatno oslabiti kapacitet SNSD-a. U SNSD-u u Stanarima više niko nikom ne vjeruje i samo se čeka ko će prvi iskočiti iz te priče i promijeniti stranku.“, kaže naš izvor.


I dok sukobi u Tesliću i Stanarima kulminiraju Dodik je još jedan težak udarac doživio u Prnjavoru gdje su SNSD i načelnik opštine Darko Tomaš izgubili skupštinsku većinu, a nova je okupljena oko SDS-a.

Nastavite čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: PROBLEMI ZA SNSD U IZBORNOJ JEDINICI 5: Sukobi u teslićkom i stanarskom odboru - Glas Regije

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending