Pratite nas

Nekategorisano

PROBLEMI ZA SNSD U IZBORNOJ JEDINICI 5: Sukobi u teslićkom i stanarskom odboru

Objavio

u

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika u posljednje vrijeme prolazi kroz sve veće probleme, pogotovo u opštinama koje se protežu između Banjaluke i Bijeljine.


Na ovom potezu je Dodikova stranka na prošlim izborima poražena u mnogim opštinama u kojima je bila na vlasti, a najgore je prošla u izbornoj jedinici 4 gdje je izgubila kontrolu nad tri od četiri opštine, a to su Modriča, Brod i Derventa, gdje su uprkos pobjedi Milorada Simića za gradonačelnika SDS i PDP formirali skupštinsku većinu. Vlast je u ovoj izbornoj jedinici SNSD zadržao samo u Vukosavlju, maloj opštini pored Modriče.


Veliki udar za ovu stranku bili su i porazi u trci za gradonačelnika Banjaluke, gdje je pobjedu osvojio PDP-ov Draško Stanivuković i Bijeljine, gdje je i nakon Mićićevog napuštanja SDS-a kandidaturom i pobjedom Ljubiše Petrovića Srpska demokratska stranka zadržala poziciju prvog čovjeka grada. U Šamcu je ubjedljivu pobjedu ostvaro načelnik Đorđe Milićević koji se nakon izbora vratio u SDS čiji je član bio i ranije, a SDS je nastavio tradiciju pobjeđivanja i u opštinama Lopare i Ugljevik.


Neočekivan poraz SNSD je doživio i u opštini Stanari, gdje je za poziciju načelnika pobjedio Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske i skupštinsku većinu formirao sa odbornicima SDS-a, DNS-a i Socijalističke partije ostavljajući tako osam SNSD-ovih odbornika u opoziciji. I u susjednom Tesliću je SNSD doživio još jedan poraz gdje je veliku podršku građana ponovo dobio SDS-ov Milan Miličević koji je nakon izbora formirao i skupštinsku većinu. Tako je u izbornoj jedinici 5 SNSD-u preostalo opoziciono djelovanje u dvije od četiri opštine. Doboj i Petrovo, koji takođe pripadaju „petici“ pripali su SNSD-u nakon što su nekadašnji SDS-ovci Obren Petrović (Doboj) i Ozren Petković (Petrovo) napustili svoju i prešli u redove Dodikove stranke.


Ipak, u SNSD-u vlada veliko nezadovoljstvo zbog poraza u Tesliću i Stanarima, jer je Dodik nakon Petrovićevog i Petkovićevog „transfera“ u SNSD i velikog novca koji je uložen u kampanju u Tesliću očekivao potpunu kontrolu nad izbornom jedinicom 5. Odmah nakon izbora pojavili su se i unutrašnji sukobi unutar ova dva odbora koji u posljednje dvije sedmice dostižu svoj vrhunac.


U teslićkom odboru je već duže vrijeme trajalo nezadovoljstvo radom Dragana Bogdanić kojeg mnogi označavaju kao krivca za konstantne poraze SNSD-a u ovoj opštini, pa je nakon mnogo pritisaka rukovodstvo stranke početkom aprila raspustilo odbor u ovoj opštini i za povjerenika imenovalo Dalibor Panić, pomoćnika ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske. Međutim, tu nije kraj već početak tihog rata unutar teslićkog SNSD-a gdje, prema tvrdnji našeg izvora, postoje čak četiri frakcije koje se bore za prevlast.


„SNSD u Tesliću je interesna grupacija i nakon Bogdanićeve smjene mnogi vide priliku da povećaju svoj uticaj i kontrolu nad odborom, a samim tim i nad nekim republičkim institucijama i poslovima koji bi im mogli donijeti veliku zaradu.“, tvrdi naš izvor.


Slična je situacija i u Stanarima gdje jedan dio SNSD-ovih odbornika i članova opštinskog odbora predano radi na smjeni predsjednika Gorana Jerinića, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čime bi bio raspušten i opštinski odbor, te imenovan povjerenik za formiranje novog. Upravo kod imena povjerenika lome se koplja unutar stanarskog SNSD-a, što zadržava Jerinića na poziciji još neko vrijeme – dok se ne izabere povjerenik. Unutar odbora postoje dvije velike grupacije – jedna koja na mjestu povjerenika želi Damira Kerića koji je na prošlim izborima dobio najviše glasova na SNSD-ovoj odborničkoj listi i druga koja na tom mjestu vidi bivšeg direktora Doma zdravlja Nedeljka Đekića. Postoji i treća, manja grupa koja još uvijek nije odabrala ni jednu od dvije strane, ali ne stoji čvrsto ni uz Jerinića.


Dok traju sukobi unutar odbora nekoliko odbornika već planira napuštanje SNSD-a i pregovara o pristupanju nekoj od stranaka skupštinske većine, tvrdi naš izvor.


„SNSD je pokušao pridobiti nekog od odbornika drugih stranaka na svoju stranu kako bi promijenili skupštinsku većinu, ali kako im to nije pošlo za rukom nekoliko njihovih odbornika već pregovara sa Ujedinjom Srpskom i Socijalističkom partijom i izvjesno je da će uskoro promijeniti stranački dres čime će pojačati skupštinsku većinu okupljenu oko načelnika Ćelića i dodatno oslabiti kapacitet SNSD-a. U SNSD-u u Stanarima više niko nikom ne vjeruje i samo se čeka ko će prvi iskočiti iz te priče i promijeniti stranku.“, kaže naš izvor.


I dok sukobi u Tesliću i Stanarima kulminiraju Dodik je još jedan težak udarac doživio u Prnjavoru gdje su SNSD i načelnik opštine Darko Tomaš izgubili skupštinsku većinu, a nova je okupljena oko SDS-a.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: PROBLEMI ZA SNSD U IZBORNOJ JEDINICI 5: Sukobi u teslićkom i stanarskom odboru - Glas Regije

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

MESI UŽIVA U LUKSUZNOM ODMORU! Pogledajte vilu koju je iznajmio (FOTO, VIDEO)

Objavio

u

Argentinska superzvijezda Lionel Mesi uživa na godišnjem odmoru, za novu sezonu u PSG-u odmara se u društvu supruge Antonele u luksuznoj vili koju je unajmio za tu prigodu.

Pozivnicu za dolazak dobio je samo jedan par – riječ je o Cescu Fabregasu i njegovoj supruzi.

Veselo društvo uživa u vili na Balearima čiji najam košta 300.000 sedmično.

Luksuzna kuća za odmor ima “full service“, a za Mesija i njegove goste brine se čak 22 radnika. Vila ima šest spavaćih soba, teretanu i „olimpijski bazen“, a nazivaju je najljepšom vilom u Španiji.

Na raspolaganju imaju i jahtu, ali ona nije uključena u cijenu, nego svaki dan najma moraju doplatiti još 10.000 eura.

Sve što je čovjeku potrebno da se pripremi za napornu nogometnu sezonu.

Nastavite čitati

Nekategorisano

USKORO NOVA OAZA UZ VRBAS Planirana izgradnja plaže u Srpskim Toplicama

Objavio

u

Građani dobijaju još jednu plažu uz Vrbas.

Grad Banjaluka će uskoro započeti sa gradnjom nove plaže u Srpskim Toplicama, tako da će građani dobiti još jednu uređenu oazu za odmor uz Vrbas.

Ovu investiciju, procijenjene vrijednosti oko 450.000 KM, Grad će realizovati sa kompanijom „M:tel“.

Kako su pojasnili iz Odjeljenja za komunalne poslove, uređenje obale Vrbasa na ovoj lokaciji zasniva se na zadržavanju postojećih ambijenata uz dodatne intervencije koje se ogledaju u postavljanju mobilijara i dodatnih (mobilnih) sadržaja. Od novih planiranih sadržaja tu su: kafe bar u vidu mobilnog kontejnera, dok uz rijeku, pristanište za dajake u vidu stepenica, nova obaloutvrda na mjestima gdje je nema, betonske ležaljke, klupe i stolovi za piknik, sto za stoni tenis, tuševi, česma, kante za otpatke, mobilne toalet kabine, kabine za presvlačenje i dr.

-Upravo uređenje i očuvanje rijeke Vrbas je gradska administracija postavila kao jedan od prioriteta kada su u pitanju investicioni projekti – ističe ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunale poslove Boriša Mandić, dodajući da je prije nekoliko dana stavljeno u upotrebu i prvo dajak pristanište u Banjaluci, izgrađeno na popularnoj plaži „Abacija“.

-Ovo gradsko kupalište kod Zelenog mosta je najveće i posvećuje mu se posebna pažnja. Osim redovnog košenja i održavanja, na Abaciji su prošle godine, nakon nekoliko desetina godina, zamijenjeni tuševi i stavili smo nove pred kraj ljeta koji će ovog ljeta biti iskorišteni u punom kapacitetu. Tamo imamo i sportska i dječija igrališta, te klupe za odmor – kazao je Mandić.

Inače, kako je naveo – sva gradska kupališta se posebno održavaju kao javne zelene površine i kose više puta godišnje u skladu sa raspoloživim budžetom.

-Ukoliko primijetimo da se sugrađani okupljaju u većem brojem na nekim lokacijima i te lokacije pokosimo i uredimo – zaključio je Mandić.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Šta su tačno pričali DODIK I PUTIN: Kremlj objavio stenogram razgovora prvog čovjeka Rusije i srpskog člana Predsjedništva BiH

Objavio

u

By

Rusija će nastaviti razvijati svoje odnose sa onima koji to žele, a vi ste jedan od tih ljudi.

Poručio je ovo ruski predsjednik Vladimir Putin srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku na jučerašnjem sastanku koji je održan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kremlj je na svojoj zvaničnoj stranici objavio stenogram tog razgovora u kojem prvi čovjek Rusije izražava zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srpskom i Dodikom.

– Jako mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. Hvala na dolasku na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da vam je bilo korisno i interesantno. Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi – rekao je Putin Dodiku, te mu poželio dobrodošlicu.

Dodik je, kako se navodi u saopštenju iz Kremlja, zahvalio Putinu na pozivu na forum, kao i na njegovim riječima podrške.

– Želim vam zahvaliti za sve što činite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, a to ste, takođe, više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Mi pokušavamo provoditi svoju politiku bez uplitanja sa strane, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju – rekao je Dodik.

On se zahvalio Putinu što je što je Rusija omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine, dodajući kako ne može biti alternative ruskim energentima.

Dodik je, kako se ističe, upoznao Putina na razgovor sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, s kojim je dogovorena izgradnja gasovoda prema Republici Srpskoj.

– Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari vezane za ugovor između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju poslovati u Republici Srpskoj. Zarubežnjeft zadržava poslovanje. Nastavljamo raditi na razvoju naše saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Peterburga.  Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija – naveo je Dodik.

On je još Putinu ukazao da Srpska pomno prati situaciju oko Ukrajine i da razumije kontekst.

– Vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava ući u sve segmente. Živimo taj život više od 20 godina – naveo je Dodik.

On se osvrnuo i na imenovanje Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

– Bez odluke Savjeta bezbjednosti postavili su Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo priznati takvo stanje – naveo je Dodik.

Iz stenograma se vidi da je Dodik na kraju razgovora podsjetio Putina i na vojnu misiju Altea koja se svake godine obnavlja kroz Savjet bezbjednosti UN.

“U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti”

Iskusni diplomata i istoričar Slobodan Šoja ističe da je ruska administracija savršen i ozbiljan organizam, te da stoga nije ni čudo da su objavili kompletan razgovor Dodika i Putina jer su htjeli na taj način da izbjegnu bilo kakve spekulacije o tome šta se pričalo na sastanku.

– Na jučerašnjem kratkom susretu Putina i Dodika u Sankt Peterburgu to se moglo dobro osjetiti. U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti. Sve je kako treba i sve ima svoje razloge. S jedne strane, Rusi su postavili zastavu BiH iza Dodika, što je sasvim prirodno. S druge strane, Rusi su, znajući da Dodik može svašta ispričati šta mu je Putin kazao i šta je on kazao Putinu, željeli potkresati njegovu mitomaniju pa su doslovno, od riječi do riječi, prenijeli šta je ko kazao na tom vjerovatno petominutnom sastanku – ističe Šoja.

On dodaje da je Putinu jedino bilo važno da skrene pažnju da malo nedostaje da nas stavi na listu neprijateljskih zemalja, ali da se to neće dogoditi ukoliko stvari ostanu kao sada.

Da smo pametni kao što nismo, kako kaže Šoja, mogli bismo iskoristiti situaciju i nastaviti žestoko javno prepucavanje jednih koji su za Zapad i drugih koji su za Rusiju.

– Tako bismo i jednoj i drugoj strani mogli objasniti da nemamo kud i da do dogovora ne možemo doći te stoga ne možemo donijeti niti jednu jednoglasnu državnu odluku. Zapad se ne bi mogao ljutiti na BiH kao što će ljutiti na Srbiju, a Rusija bi mogla ostaviti povoljnu cijenu gasa za BiH, a to je za nas u ovom trenutku najvažnije – smatra Šoja.

U zemlji siromašnih, kako ističe on, mudrije je misliti na ljude nego na principe do kojih faktički danas niko ne drži, a najmanje oni koji nas tjeraju na “principijelnost”.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending