Pratite nas

Društvo

Proizvodnja čipsa se iz Laktaša seli u Srbiju, a radnici na biro

Objavio

u

Kompanija “PepsiCo” do kraja ove godine ugasiće svu proizvodnju u svojoj fabrici čipsa “Marbo” u Laktašima, zbog čega će bez posla ostati više od 100 radnika.

Kako su za “Nezavisne novine” potvrdili u ovoj kompaniji, proizvodnju iz Laktaša će preseliti u opštinu Bački Petrovac, u Srbiji, koja će postati regionalni proizvodni centar kompanije “PepsiCo” za područje zapadnog Balkana.

“Usljed nove poslovne strategije i organizacione strukture, uz efikasno upravljanje operativnim poslovanjem i pozicioniranjem kompanije s ciljem dugoročnog rasta, fabrika kompanije ‘Marbo’ d.o.o u Laktašima, kod Banjaluke, biće rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište BiH”, rekli su u kompaniji “PepsiCo”.

Dodali su da će ova kompanija nastaviti sa prodajom i distribucijom u BiH, a sektori logistike i prodaje, kao i dio drugih administrativnih funkcija, ostaće u Laktašima, gdje će ostati zaposlena 32 radnika.

“Ostala 124 zaposlena će dobiti otpremnine na osnovu socijalnog programa. Kako smo svjesni uticaja koji će ova odluka imati na naše zaposlene, otpremnine će biti više od zakonski propisanih, a ‘Marbo’ će osigurati da zaposleni imaju dovoljno vremena da pronađu druge mogućnosti izvan kompanije ‘PepsiCo’.”, naveli su u ovoj kompaniji.

Kako su naglasili, svi zaposleni u Laktašima imaće priliku da se prijave za novootvorena i upražnjena radna mjesta u Magliću, u Srbiji.

“Oni će imati pravo na dodatak za preseljenje u skladu sa globalnom politikom. Ovakva reorganizacija se sprovodi s ciljem efikasnijeg rukovođenja lancem snabdijevanja i biće završena do kraja 2021. godine”, kazali su u kompaniji “PepsiCo”.

Kako “Nezavisne novine” nezvanično saznaju, razlog zašto ova kompanija zatvara svoju fabriku u Laktašima je taj što više nije isplativo da u Republici Srpskoj imaju proizvodni pogon.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su “Nezavisne” došle, fitosanitarna inspekcija je često zaustavljala krompir koji je stizao u ovu kompaniju, jer nije odgovarao zakonskim normama. Zbog toga je, kako nam je rečeno, kompanija imala velike troškove prilikom skupih analiza koje je morala raditi, dok su joj kamioni sa krompirom stajali te su ih naposljetku morali vraćati u Srbiju, odakle su onda naručivali nove količine ove sirovine. Ove informacije, međutim, do kraja radnog dana nismo bili u mogućnosti zvanično da provjerimo.

Kako je “Nezavisnim novinama” potvrdio jedan od radnika ove kompanije, svi zaposleni u proizvodnji, njih više od 100, dobili su otkaze.

“U posljednja dva dana svi smo sporazumno potpisali prestanak radnog odnosa te će nam biti isplaćene plate”, kazao je ovaj radnik.

Kako je naveo, radnici ove kompanije imali su redovne plate koje su se kretale od 600 do 1.000 KM, zavisno od vrste posla koji su obavljali. Istakao je da je njima navedeno da je razlog zatvaranja proizvodnog pogona to što ovoj kompaniji više nije bilo isplativo da u Srpskoj ima fabriku. Dodao je da nisu imali probleme sa nedovoljnim količinama sirovina, jer su imali krompira dovoljno do kraja godine te da im je rečeno da će u Srpskoj od kompanije “PepsiCo” ostati samo kompanija DC, koja se bavi proizvodnjom sokova u Klašnicama.

Kompanija “Marbo” d.o.o. Laktaši osnovana je 2000. godine, kao jedan od vodećih proizvođača grickalica u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Osnovna djelatnost ove kompanije je proizvodnja čipsa, pod robnom markom Chipsy.

Od avgusta 2008. godine kompanija “Marbo” d.o.o. Laktaši, zajedno sa matičnom kompanijom “Marbo” iz Srbije, postaje dio kompanije “PepsiCo”. Proizvode, kako lokalne brendove Chipsy, Pardon, Clipsy i GUD, tako i svjetski poznati brend Lay's.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

“HVALA BEOGRADU NA VELIKOM SRCU KOJE MI JE DAO”, POTRESNA PORUKA NENADA PERIŠA: Došlo je do kraja, odlazim sa sinom kući

Objavio

u

By

U crkvi Sv. Ante u Bregalničkoj ulici u Beogradu danas je izložen kovčeg Mateja Periša, čije telo je nađeno u sredu oko 9.20 sati Dunavu kod Ade huje u Beogradu.

Kovčeg će biti izložen u crkvi od 15 do 17 sati kako bi svi koji žele poslali poslednji pozdrav Splićaninu za kojim se tragalo 139 dana.

Nenad Periš se obratio novinarima pred crkvom.

– Hteo bih se zahvaliti ovom prilikom gradu Beogradu na velikom srcu koje mi je dao, bez obzira što je moj sin tu završio život. Srce koje su mi dali Beograđani za 139 dana pomogli su mi da osetim ljudsku brigu što u ovim trenucima treba – rekao je Nenad Periš.

Periš se zahvalio i MUP-u Srbije na “neverovatnom poslu”. Rekao je da je sa policajcima imao i “ljudski i profesionalan kontakt”.

– Hvala svakom policajcu… Zahvalio bih se i MUP-u Hrvatske koji je takođe odradio neverovatan posao i hvala im na tome. Hvala i Mupu BIH. Hvala svim novinarima, snimateljima… Mislim da ste pokazali da ste ljudi i da u ovakvim teškim situacijama znate razlike između vesti i boli – nastavio je Periš.

On se zahvalio i sveštenicima kataločke crkve, ali i patrijarhu srpske pravoslavne crkve Porfiriju koji će, kako je rekao, doći sa episkopima u crkvu Svetog Ante u Beogradu.

– Hvala svakom čoveku u Beogradu bez obzira da li je vernik il ne. Došlo je do kraja, odlazim sa svojim sinom kući, okrećem novu stranu koja će biti ispisana Beogradu. Posle ovoga mislim da ću biti mnogo bolji čovek. Mislim da božiji poziv ima dublje značenje. Još jednom hvala i oprostite na zamolbi da se suzdržite od snimanja – rekao je Periš i dodao da će sahrana Mateja biti u Splitu, u krugu porodice.

U dvorište crkve Sv. Ante polako pristižu građani koji su došli da se oproste od njega.

– Jadno dete, žao mi je što je ovako završio. Došla sam kako bi se oprostila od njega – kaže jedna Beograđanka, dok druga dodaje da je red da se isprati mladić nad čijom sudbinom su strepeli toliko vremena.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Društvo

SAZNAJEMO: Troje učenika i učiteljica u bolnici na Palama, dosta zaraženih na putu za Banjaluku

Objavio

u

By

Prava drama odvija se na ekskurziji sa mališanima iz osnovne škole Branko Radičević. Portal Banjaluka.net od pojedinih roditelja saznaje da su zbog težih simptoma troje učenika i jedna učiteljica završili u bolnici na Palama.

Kako nam je rekla jedna majka, radi se o dvije učenice i jednom učeniku, te jednoj učiteljici. Prema informacijama kojim ona raspolaže, i učenici koji su na putu za Banjaluku ima dosta zaraženih.

– Simptomi su kod troje učenika i učiteljice nešto gori, pa su zadržani u bolnici na Palama. U autobusu, kako nam javljaju, je pravi haos. Dosta djece teško podnosi put, povraćaju i nastala je panika – kazala je majka koja nije željela da joj navodimo ime.

Učenici su oko 22 časa krenuli sa Jahorine za Banjaluke, a očekuje se da u ranim jutarnjim časovima stignu kući.

Podsjećamo, djeca iz osnovne škole “Branko Radičević” koja su boravila u školi u prirodi na Jahorini, a u toku dana se pojavila informacija da je određen broj djece zaražen stomačnim virusom.

Prošle sedmice sa ekskurzije na Jahorini vratila su se djeca iz Prijedora, iz istog razloga. Svi oni, boravili su u hotelu “Nebojša”, a u inspekcijskoj kontroli utvrđeno je da nije bilo zaraznih supstanci u hrani i piću.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

MATEJEV TELEFON MOGAO BI DATI KLJUČNE ODGOVORE Kartica se može očistiti od blata i izvući gotovo svi podaci

Objavio

u

By

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Konačan odgovor na pitanje zašto je mladi Splićanin Matej Periš kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba “Gotik” u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio mogao bi dati mobilni telefon koji je pronađen u džepu mladićevih pantalona.

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i po mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje – zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

KARTICA MOŽE DA SE SPASI I SA NJE MOGU DA SE IZVUKU PODACI

Branislav Blagojević, sudski vještak, rekao je da je za početak najbitnije u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa tijelom, te da li ima mehaničkih oštećenja.

– U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi – priča Blagojević.

izvor: Alo

Nastavite čitati

Trending