Pratite nas

Politika

Promjena “Dejtona” neprihvatljiva!

Objavio

u

„Srbija ostaje privržena Republici Srpskoj s ciljem jačanja životnog standarda Srba s obje strane Drine, ali ne na štetu bilo kojeg drugog naroda u BiH“, poručio je potpredsjednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u emisiji “Puls” BN televizije.

On je podvukao da je za Srbiju neprihvatljiva promjena “Dejtona” koja bi značila ukidanje Republike Srpske.

Kada god se govori o reviziji “Dejtona”, pominje se Republika Srpska koja smeta i koju bi trebalo ukinuti…

„To je za nas iz Srbije apsolutno neprihvatljivo kao garantu “Dejtonskog sporazuma”. Možemo da razgovaramo o svim temama koje žele Bošnjaci i Hrvati… Srbija je saglasna sa svime sa čim se slože sva tri konstitutivna naroda.

Međutim, stalno govoriti da treba ukinuti Srpsku, smanjiti entitetske nadležnosti, te da je Srpska zločinačka, onda to nije dobar put. Taj put vodi samo zaoštravanju odnosa“, kazao je Vučević.

Vučević tvrdi da Srbiju brine što jedan dio političkog Sarajeva kritikuje Srbiju da ne poštuje teritorijalni integritet BiH, dok istovremeno podrivaju teritorijalni integritet Srbije.

„Kažu nam iz Sarajeva “vi ne priznajete integritet BiH”, a istovremeno nam kažu da je Kosovo za njih nezavisno i da bi ga priznali da nema Republike Srpske koja to spriječava. Kakva je to poruka prema nama? Kakav je to odnos koji želite da imate sa komšijama“, pitao je Vučević.

Srbija u saradnji sa Republikom Srpskom ima za cilj samo bolji život građana, nikako to nije kršenje međunarodnih sporazuma ili nanošenje štete nekom od druga dva naroda u BiH, jasan je Vučević.

„Hajde da napravimo autoputeve, hajde da pričamo o prugama. Hajde da povežemo Srbe i sa jedne i sa druge strane Drine, ali hajde da povežemo i Bošnjake u BiH sa Bošnjacima u Srbiji, u Sandžaku. Time se generalno povezuju Srbija i BiH. Dajte da otvorimo tržište i da investitorima kažemo da ovo nije tržište od sedam i po miliona ljudi, nego uključujući i Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, tržište od 15, 16 miliona ljudi. Hajde da uradimo nešto da nam djeca ne odu u inostranstvo.“

Potpredsjednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada kaže da nema odgovor na pitanje zašto BiH i Crna Gora ne žele da se priključe projektu “mini šengen”.

„Predspostavljam, slušajući odgovore iz Sarajeva i Podgorice da je njihov razlog taj da je to alternativa za EU. Ukoliko uđete na taj kolosjek, onda nećete ići dovoljno brzo u EU. Dobro, ali pitanje je koliko sada idete brzo ka Evropskoj uniji. Ne vjerujem da je u nekoj drugoj državi bolje.“

Zbog toga je alternativa nesaradnji država Zapadnog Blakana vraćanje u male zajednice okružene zidovima u kojima neće ostati niko da živi, jasan je potpredsjednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

BN TV

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Bobar pristupio SPS-u

Objavio

u

Dugogodišnji sportista i nagrađivani glumac Banjalučkog studentskog pozorišta Slobodan Bobar pristupio je danas Socijalističkoj partiji Srpske – SPS.

On se u prostorijama SPS u Banjaluci sastao sa predsjednikom Gradskog odbora SPS Banjaluka Sašom Kondićem, sa kojim je razgovarao o budućem političkom angažmanu.

– SPS je prije svega partija mladih i u Banjaluci nastavljamo da okupljamo tim mladih, energičnih i dokazanih ljudi, a u Banjaluci svakako imamo tim koji će dolaskom Slobodana Bobara biti još jači – poručio je Kondić.

Bobar je dijete banjalučkog FK Borca, u kojem je prošao sve uzrasne kategorije, a kao glumac BSP nosilac je brojnih priznanja i nagrada sa festivala iz BiH i Srbije.

Nastavite čitati

Politika

“Pet odsto je poniženje, a ne rješenje” Maja Dragojević Stojić o povećanju plata zdravstvenim radnicima

Objavio

u

Problemi u zdravstvenom sistemu ne mogu se riješiti bilo kakvom jednokratnom pomoći niti mizernim povećanjem plata od pet odsto. To je samo flaster na duboku ranu koja krvari već dugo, kaže dr Maja Dragojević-Stojić, članica Predsjedništva SDS.

Ona napominje da je mnogo je vrijednih i stručnih radnika napustilo ovu zemlju, ne samo zbog malih plata, već zbog sveopšteg ambijenta i osjećaja poniženosti.

– Da li stvarno mislite da svi napori medicinskih radnika tokom pandemije vrijede toliko da stanu u jednu milostinju od pet odsto – upitala je Dragojević-Stojić.

Ona kaže da bi vlast ukoliko cijeni medicinare, trebalo da napravi sistem u kojem će njihov rad i sposobnost procjenjivati uvijek bolji od njih, i po stručnosti i znanju, a nikako lošiji.

– Stvorite im uslove rada zbog kojih će svakog dana motivisani ići na posao. Dajte im plate koje zaslužuju na osnovu njihovog nesebičnog zalaganja u cilju zaštite zdravlja građana. Omalovažiti njihov rad i svesti ga na pet posto je ponižavajuće i nedopustivo – poručila je Maja Dragojević-Stojić, koja je po struci doktorka, specijalistkinja kadriologije.

Srpskainfo

Nastavite čitati

Politika

Zašto se kasni sa košenjem trave u Banjaluci? (VIDEO)

Objavio

u

Nastavite čitati

Trending