Pratite nas

Politika

Promjena “Dejtona” neprihvatljiva!

Objavio

u

„Srbija ostaje privržena Republici Srpskoj s ciljem jačanja životnog standarda Srba s obje strane Drine, ali ne na štetu bilo kojeg drugog naroda u BiH“, poručio je potpredsjednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u emisiji “Puls” BN televizije.

On je podvukao da je za Srbiju neprihvatljiva promjena “Dejtona” koja bi značila ukidanje Republike Srpske.

Kada god se govori o reviziji “Dejtona”, pominje se Republika Srpska koja smeta i koju bi trebalo ukinuti…

„To je za nas iz Srbije apsolutno neprihvatljivo kao garantu “Dejtonskog sporazuma”. Možemo da razgovaramo o svim temama koje žele Bošnjaci i Hrvati… Srbija je saglasna sa svime sa čim se slože sva tri konstitutivna naroda.

Međutim, stalno govoriti da treba ukinuti Srpsku, smanjiti entitetske nadležnosti, te da je Srpska zločinačka, onda to nije dobar put. Taj put vodi samo zaoštravanju odnosa“, kazao je Vučević.

Vučević tvrdi da Srbiju brine što jedan dio političkog Sarajeva kritikuje Srbiju da ne poštuje teritorijalni integritet BiH, dok istovremeno podrivaju teritorijalni integritet Srbije.

„Kažu nam iz Sarajeva “vi ne priznajete integritet BiH”, a istovremeno nam kažu da je Kosovo za njih nezavisno i da bi ga priznali da nema Republike Srpske koja to spriječava. Kakva je to poruka prema nama? Kakav je to odnos koji želite da imate sa komšijama“, pitao je Vučević.

Srbija u saradnji sa Republikom Srpskom ima za cilj samo bolji život građana, nikako to nije kršenje međunarodnih sporazuma ili nanošenje štete nekom od druga dva naroda u BiH, jasan je Vučević.

„Hajde da napravimo autoputeve, hajde da pričamo o prugama. Hajde da povežemo Srbe i sa jedne i sa druge strane Drine, ali hajde da povežemo i Bošnjake u BiH sa Bošnjacima u Srbiji, u Sandžaku. Time se generalno povezuju Srbija i BiH. Dajte da otvorimo tržište i da investitorima kažemo da ovo nije tržište od sedam i po miliona ljudi, nego uključujući i Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, tržište od 15, 16 miliona ljudi. Hajde da uradimo nešto da nam djeca ne odu u inostranstvo.“

Potpredsjednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada kaže da nema odgovor na pitanje zašto BiH i Crna Gora ne žele da se priključe projektu “mini šengen”.

„Predspostavljam, slušajući odgovore iz Sarajeva i Podgorice da je njihov razlog taj da je to alternativa za EU. Ukoliko uđete na taj kolosjek, onda nećete ići dovoljno brzo u EU. Dobro, ali pitanje je koliko sada idete brzo ka Evropskoj uniji. Ne vjerujem da je u nekoj drugoj državi bolje.“

Zbog toga je alternativa nesaradnji država Zapadnog Blakana vraćanje u male zajednice okružene zidovima u kojima neće ostati niko da živi, jasan je potpredsjednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

BN TV

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SALKIĆ ŽELI DA REPUBLIKA SRPSKA PROMIJENI IME! ” Snovi o dvije srpske države na Balkanu samo snovi”

Objavio

u

Republika Srpska nije dobra ni za Srbe ni za Srbiju, jer predstavlja direktnu poveznicu bosanskih Srba, ali i Srbije, sa onima koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Kazao je ovo potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kao odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Posebno zbog činjenice što današnje političke vođe bosanskih Srba insistiraju na provođenju ideja i ostvarenju neostvarenih ratnih ciljeva o ujedinjenju bosanskih Srba i Srbije u jednu državu. Ovo je sasvim dovoljan razlog za poduzimanje aktivnosti svakog savjesnog državljanina BiH da se ovakve retrogradne snage demokratski poraze i pošalju u prošlost, tamo gdje borave i njihovi ideolozi – poručuje Salkić.

Dodaje kako snovi o dvije srpske države na Balkanu su bili i ostaju samo snovi, a “dio Bosne i Hercegovine koji se neopravdano zove RS nikad neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina”.

On ističe da ako se šta treba mijenjati onda je to ime entiteta.

– Zbog činjenice da je naziv entiteta izvor sistemske diskriminacije, kršenja ljudskih prava i sloboda građana ovog entiteta koji nisu Srbi pravoslavci. Sve dok postoji ovakav naziv entiteta Bošnjaci, Hrvati i svi drugi građani koji nisu Srbi biće diskriminisani i neće moći ostvariti svoja prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da zagovaramo i radimo na eliminaciji svih posljedica progona i genocida kao ključnih preduslova za normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini – zaključuje Salkić.

Faktor

Nastavite čitati

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Trending